PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409632
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

8 sezon przewidywania

ocenił(a) serial na 10

Po ostatnim odcinku 7 sezonu czekam bardzo na kolejny sezon w którym mam nadzieję zapadnie na długo w pamięci widzów. Kilku bohaterów zapewne zginie oby wśród nich była Daenerys przez 6 sezonów był to najnudniejszy ze wszystkich wątków chodzi i po tym Essos i cały czas tylko się wywyższa jestem Daenerys. Matka Smoków i tak dalej ..... gdyby nie te smoki to zapewne nikt by się z nią nie liczył. Nie wierze aby po tym wszystkim to ona zasiadła na tronie to by było za piękne i za proste tym bardziej, że nie jest ona już prawowitym następcą, a po drugie to nie może się tak po prostu skończyć, jak jakaś bajka o pięknej królewnie która wygrała i żyła długo i szczęśliwie, to jest Gra o Tron a nie jakaś baśń, poza tym zapewne gdyby została królową i poczuła władzę stała by się taka sama jak jej szalony ojciec, nie jest to na pewno pozytywna postać. Jedyną pozytywną postacią w tym serialu jest Jon Snow prawowity następca. Nie wywyższa się nad innych, że jest nie wiadomo kim nawet gdy zostaje Lordem dowódcą czy królem Północy, wychowany jako bękart sławnego ojca nie wie nic o swoim pochodzeniu, ale nie wiadomo czy nawet gdy wyjdzie na jaw kim jest czy będzie w ogóle chciał starać się o koronę i jakie będą jego dalsze relację z Daenerys. Co jak co ale Jon jako król byłoby najlepszym zwieńczeniem serii. Chociaż nie wiadomo czy dożyje do końca, chociaż uśmiercanie go praz 2 nie miało by chyba sensu po coś został jednak wskrzeszony. Ciekawe są też dalsze losy Jaimiego odszedł od Cersei i ciekawie gdzie się teraz uda. Sezon 8 na pewno będzie niesamowity Nocny Król ze smokiem upiorem może teraz wiele ta scena z burzeniem muru naprawdę pokazała jaką siłą teraz dysponuję poza tym swoją armię może wciąż powiększać wskrzeszając swoje ofiary. Nawet jeśli Nocy Król przegra to zjednoczona armia poniesie zapewne wiele strat, a wtedy Złota Kompania którą kupiła Cersei może spokojnie pokonać zjednoczone siły, ale Cersei zapewne też nie wygra to by było też trochę dziwne, nie wiadomo co też planuję Euron naprawdę już nie mogę się doczekać ostatniego sezonu.

ocenił(a) serial na 8
kao3333

Ten komentarz, dowodzi jak ważną postacią jest według Ciebie Daenerys. 2/3 "przewidywań" to Twoja charakterystyka tej postaci xD. Od siebie dodam, że Jon jako król byłby najgorszym zwieńczeniem serii, gdyż jest postacią posągową, krystaliczną, pozbawioną charakteru, ambicji, przemyśleń; a przy tym gra go najbardziej drewniany męski aktor w serialu. Jeśli jest inny, proszę o przykład. O wiele ciekawszym zakończeniem byłoby: wygrana Daenerys, wygrana Cersei, wygrana Eurona, wygrana Nocnego Króla, śmierć ludzkości, rozpad państwa, anarchia, kometa, zakończenie otwarte, powrót Baelisha, powrót Neda, wprowadzenie republiki. Wszystko to miałoby jakiś powiew świeżości i oryginalności. A tak będzie Jezusek, Aragorn, Kaspian bis; cukierkowa bajka dla dzieci.

niwrok_2015

W ostatnich sezonach chyba najlepiej widać, że wszyscy aktorzy z wyjątkiem starków i targaryenów grają bardzo dobrze/świetnie

ocenił(a) serial na 8
Daven_Lannister

Zatem co dopiero mówić o Starku i Targaryenie w jednej osobie :-). Ale wracając do Snowa, zachwyt nad tą postacią naprawdę nie jest zbyt poważny. Po pierwsze już w sadze był to jeden z tych bohaterów najmniej Martinowskich, pisanych niesamowicie grubą kreską. Dany można krytykować, ale ona przynajmniej ma jakieś wewnętrzne rozterki; czyni dużo dobrego, ale popełnia też błędy, żądza władzy i bezwzględność walczą z romantycznym altruizmem; to fakt że nie jest jednoznaczna; to ten typ postaci z dark fantasy. U niego zaś wszystko jest od początku do końca biało- białe, ja po obejrzeniu 3 sezonów zawsze trafnie przewidywałem, co Jon zrobi i powie w danej sytuacji, nie mając spoilerów; jest to typ bohatera baśniowego. Natomiast co do reszty Starków, to: Arya grana jest dobrze, Bran pojawia się dość rzadko i nie musi dużo mówić, reszta nie żyje. Z lichych aktorów pozostaje tylko Sophie Turner i właśnie Harington. Ale Sansy przynajmniej nikt nie chce na królową z tego, co wiem.

ocenił(a) serial na 10
niwrok_2015

Każdy ma prawo oceniać bohaterów po swojemu, Ty widzisz go inaczej a ja osobiście uważam, że Jon Snow jest jedną z lepszych postaci jego wątek od początku był ciekawy zwłaszcza w pierwszych sezonach gdy był strażnikiem na murze. Jedni go nie lubią drudzy tak, ale jest to postać dość ciekawa, jest w końcu prawowitym następcą tronu. Jestem bardzo ciekaw co zrobi jak dowie się, kim jest na prawdę i jak wpłynie to na jego relacje z Dany

ocenił(a) serial na 8
kao3333

To akurat nietrudne do przewidzenia. Najpierw będzie chciał to ukryć, później będzie kategorycznie odmawiał i zachęcał by Dany była królową. Dany również odmówi i będzie zachęcała jego. Ustalą to, bądź nie po długim prześciganiu się w szlachetności. W międzyczasie wojna sięgnie głębi Westeros i jedno z nich na pewno umrze, a być może oboje. Rzut monetą. Ja kibicuję Dance. Ale obstawiam, że: ze związku narodzi się dziecko, które zostanie ukryte, Jon pokona Nocnego Króla w pojedynku, ale przypłaci to życiem, Theon pokona Eurona, królową Wysp będzie Yara, armie Targaryenów i Starków zdziesiątkowane na wojnie zostaną dobite przez Złotą Kompanię, następnie Daenerys zostanie pojmana przez Cersei, która ją uśmierci w widowiskowy sposób, Cersei zostanie jednak zabita przez brata za zdradę, Jaime stanie się błędnym rycerzem i powierzy rządy noworodkowi Targaryenów, ten będzie wychowywał się pod opieką Varysa, Sansa będzie Panią Północy, Tyrion znajdzie Tyshę i będzie jej mężem, umrze w wieku 80 lat z k****em w ustach. Koniec.

niwrok_2015

Eee dobre :D Możemy uznać to już za kanon ?

niwrok_2015

Choć dziecko Jona i Danki jest pewne, to jakoś sobie nie wyobrażam, że Dedeki dadzą radę zrobić + 9 miesięcy różnych wydarzeń w spójny sposób, żeby nie powstały te słynne teleportacje, czy dziury fabularne

ocenił(a) serial na 8
Daven_Lannister

Niestety, wielkie dziury i teleportacje na pewno się pojawią; to naturalna konsekwencja braku oparcia w książkach. Mam gorącą nadzieję, że te przewidywania się sprawdzą. Jedyny mankament z dzieckiem na Tronie, lepiej gdyby to było dziecko Cersei i Jaime. :-)

niwrok_2015

Fanatyczni fani Daenerys zamordowaliby Dedeków za takie zakończenie, ale nie powiem, że jest to jakieś rozwiązanie... Tylko co z całą przepowiednią Cersei ?

ocenił(a) serial na 8
Daven_Lannister

Ja też zaciekle kibicowałem Daenerys przez pierwsze 6 sezonów i nadal nie obraziłbym się na twórców, gdyby zwyciężyła ostatecznie, w końcu zapracowała na to. Ale uważam, że epicka śmierć z ręki godnej rywalki będzie w obecnej sytuacji najlepsza z możliwych; na pewno lepsza niż idiotyczna przy porodzie lub w geście poświęcenia. Zaś Jonem Snow gardzę do tego stopnia, że widok owocu jego lędźwi na jakimkolwiek tronie, oburza mnie do głębi; nawet jeśli będzie to też dziecko Danki. Zła krew Starków musi wsiąknąć w ziemię. Przepowiednia sprawdzi się poprzez młodszego brata- Jaimea. Natomiast młodsza i piękniejsza, to z pewnością będzie Sansa, która zajmie jej miejsce po śmierci, jako faktycznie sprawująca rządy.

niwrok_2015

Daenerys kibicowałem, gdzieś do 3-4 sezonu, ale odkąd zacząłem czytać książki i zacząłem widzieć jak twórcy ją faworyzują i jakie czasami ma toksyczny fanbase, stałem się jej antyfanem, co nie zmienia faktu, że od 5 sezonu jestem przygotowany na zakończenie z Danką na żelaznym tronie i jakoś to przeboleje :D W stosunku do Jona, zawsze byłem neutralny, ale nie powiem, bardzo cieszyłem się kiedy zmartwychwstał, choć z drugiej strony głównie, dlatego, że liczyłem po cichu na potwierdzenie całej tej wielkiej teorii o rodzicach Jona jak i potwierdzenia samego zmartwychwstania , dzięki, któremu w książkach być może Jon pomoże Stannisowi objąć władze na Północy. A co do przepowiedni Cersei, chodziło mi o to, że wiedźma przepowiedziała jej troje dzieci i trzy złote całuny, nie wspominając o czwartym

ocenił(a) serial na 8
Daven_Lannister

No tak, tu rzeczywiście leży lew pogrzebany na mojej teorii. Jeśli chodzi o Dany, uważam wręcz przeciwnie. Dobrze, że w serialu uczynili z niej potężniejszą i ambitniejszą postać. W książce budziła sympatię czytelnika, ale w serialu była mądrzejsza i przejawiała większą charyzmę. Nie widzę nic złego w "ulepszaniu" postaci, w końcu serial oferuje większy podział na dobro i zło. Zatem dobro musi bardziej przyciągać, zło także- rozbudowany Ramsey i Joffrey. Natomiast niestety Dany popełniła szereg wielkich błędów podczas wojny w Westeros i Cersei okazała się znacznie lepszym strategiem i skuteczniejszym politykiem. Zaś oddanie się bez godności Jonowi, odebrałem jako siarczysty policzek i wielu fanów, z którymi rozmawiałem podziela to zdanie. Ucieszyłoby mnie zwycięstwo khaleesi, ale tylko pod warunkiem, że sama na nie zapracuje i samodzielnie będzie sprawować rządy, w przeciwnym wypadku- niech tryumfują Lannisterowie :-).

ocenił(a) serial na 8
kao3333

Najlepszym zakończeniem będzie , że każdy nie dostanie tego co chciał . Królestwo zostanie zniszczone przez nocnego króla i nastanie nowy ład .Jednak jak zabić samego Nocnego króla ? Ewidentnie było widać , że cios zadany nawet smoczym szkłem powoduje , że on się rozsypuje i pojawia na nowo a smoczy ogień gaśnie jak po nim przechodzi .
Myślę , że tak długi czas realizacji nie jest do końca związany z tym , że chcą się przyłożyć i zrobić najlepszy sezon. ( ale być może tak jest ) Gdzieś czytałem , że kręcą tylko jedna ekipą a nie 2-3 jak było w poprzednich sezonach . Postaci jest mniej i wątków też i dlatego tak długo to się schodzi

ocenił(a) serial na 10
michalkuc1993

"Ewidentnie było widać , że cios zadany nawet smoczym szkłem powoduje , że on się rozsypuje i pojawia na nowo a smoczy ogień gaśnie jak po nim przechodzi"

Rozsypuje i pojawia się na nowo? W którym odcinku coś takiego widziałeś? Niczego takiego nie było.

ocenił(a) serial na 8
dirt16

Chodziło mi o tego nocnego króla . Przypatrz się dobrze jak Nocny Król idzie po włócznie aby zabić smoka to przechodzi przez płomienie i one gasną .

ocenił(a) serial na 10
michalkuc1993

Ale mi nie chodzi o te ognie, tylko o to, że napisałeś, że Nocny Król uderzony smoczym szkłem rozsypuje się i pojawia na nowo. Gdzie coś takiego widziałeś?

dirt16

Też bym się chętnie dowiedział ;)