Nie wiem czy ten temat ma rację bytu tutaj na webie, ale czyjego point of view spodziewacie się w nowym tomie lub chcielibyście zobaczyć.
Pewniakami są jak wiemy rozdziały z Dany, Tyrionem, Jonem i Theonem/Reek'iem.
Ja osobiście nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło Aryi, możliwe, że będą Stanis i Davos (?), a z nowych postaci ciekaw jestem czy Martin da POVa komuś z już znanych postaci czy może pojawi się np. taki Quentyn Martell
Kogoś z Dorne, najlepiej samego księcia bym chciała. Ale nie będzie to tak, że teraz głównie Dany i tamta część świata? Czyli może ktos z jej otoczenia? Może Dario? Swoja drogą, skąd Martin bierze te pomysły na wygląd niektórych bohaterów:/ I potem mam czytac i wierzyć, że Dany marzy o seksie z Dario. Może Jorah. Oby jak najwięcej Tyriona.
Znam parę tekstów - są rozdziały Dany i Tyriona oraz, uwaga, uwaga, rozdział Theona (niesamowity zresztą).
Domyślam że też, że skoro Visarion żegluje na wschód, to musi być i on.
O, właśnie, jest też rozdział Ashy,
generalnie - powinno się coś niecoś wyjaśnić na północy, w tym o Boltonach ;)
Na północy będzie wspomniany przez Nas Theon/Reek rządził i dzielił. Co do Ashy to tak właśnie myślałem, trudno się było spodziewać, że pokaże POVa Ricksona, a przecież oboje pewnie spotkają Howlanda Reeda, więc ktoś tam swój rozdział musiał mieć.
Co do Dorana, raczej jego bym się nie spodziewał, myślę, że Martin przygotował spore podwaliny aby pokazać POVa właśnie jego syna Quentyna ...
Miałem na mysli Ashę Greyjoy ale co do Oshy i Rickona to też ciekawy pomysł...
LOL Asha, Osha ... nie myślę już trzeźwo .... no ale Asha ta żelazna musi być musowo ... Czas chyba już w kimę uderzyć xD
W każdym razie ktoś z Martellów powinien się pojawić, żeby konkretniej wyjaśnić, co tez Doran motał przez tyle lat (powrót targaryenów, skłócenie rodów północy?, ale co konkretnie - chyba za bardzo nie wiemy).
Ja bym chciał POV Varysa jeszcze ;)
Ciekawe, czy Theon bedzie jeszcze w stanie zrobić cokolwiek samodzielnie po tym, co przeszedł. Już wcześniej nie miał zbyt ciekawego charakteru, do czego będzie zdolny teraz?
Nie wiem, czy się doczekamy na POV Varysa, Dorana czy Littlfingera - to osoby pociągające za sznurki, ze zbyt rozległą wiedzą, za dużo by czytelnikowi zdradzili;) Raczej będziemy obserwować efekty ich działań oczami innych bohaterów.
Już czuję, że będę cierpiała, czytając POVa Cersei...na pewno się wywinie:( Nie chciałabym, żeby Margaery zginęła. Ciekawe, czy Taena działała samodzielnie. Najpierw myślałam, że Margaery podsunęła ją Cersei, ale teraz sądzę, że to może Książę Doran.
Z tego wynika, że nie dowiemy się, co dalej z Brienne i Sansą (i Ogarem). Te wschodnio-egzotyczne wątki interesują mnie o wiele mniej, niż to, co dzieje się w Westeros.
Mam tylko nadzieję, że Cersei nie wpadnie na pomysł i nie zacznie się zachowywać jak Elżbieta Batory.
Co do Varysa i Mopatia to wydaje mi się, że pracują/współpracują dla/z Dorana Martella.
Ale jak na to teraz patrzę to nie ma też POVa Sama,a przecież w Cytadeli ważne rzeczy się dzieją no i jest Pate Świniarczyk vel .... vel ... vel .... xD
Dobrze ziomki kombinowaliście ;) Nie wymieniliście jedynie Victariona i Cersei :)
Oto lista narratorów z Tańca ze smokami:
Daenerys Targaryen
Jon Snow
Tyrion Lannister
Davos Seaworth
Bran Stark
Arya Stark
Asha Greyjoy, jako 'The Wayward Bride'
Theon Greyjoy, jako 'Reek'
Victarion Greyjoy
Quentyn Martell, jako 'The Merchant's Man'
Melisandre
Varamyr Sixskins (prolog)
Niezidentyfikowany narrator
Niezidentyfikowany narrator (epilog)
Cersei Lannister
Niezidentyfikowani narratorzy z drugiej części poprzedniej książki
O kilka ciekawych postaci, trzeba ściągnąc od ludzi Ucztę dla Wron by przed premierą Tańca sobie pamięć odświeżyć ;P
Ale w gruncie rzeczy..... same ulubione tutaj są :)
Bran, Arya, Tyrion, Jon, Dany.
Nawet ciekawe będzie spojrzeć na akcję oczami Cersei ^^ A może mi ktoś powiedzieć kim jest Varamyr? Skądś to kojarzę, ale nie mam pewności skąd. Coś mi się właśnie skoajrzyło, że to jeden z dzikich z północy. Zgadłem?
Tak masz rację, jest on dzikim, dosiadającym śnieżnego niedźwiedzia ... widocznie za Murem nie mieli zbyt wygodnych środków transportu xD
Pewnie w prologu będzie kimś na wzór do Pate'a Świniarczyka, mam nadzieję, że pojawi się też Jaquen .... A co Quentyna, to jeśli poszedł w ślady ojca może skubaniec odegrać rolę ważniejszą niż Littlefinger ...
To może być dość krótka narracja :) Tak ważnej postaci należałoby się zresztą efektowne zejście ze sceny :)
Mnie interesuje Davos, ciekaw jestem, czy "zmartwychwstanie", czy też tylko poznamy szczegóły jego śmierci.
To raczej dziwne, bo myslalem ze Cersei nie pojawi sie w Dance with Dragons. W końca akcja tej ksiazki ma sie toczyc rownolegle do wydarzen z Uczty dla wron...
Czekamy na tę książkę już tak długo, że zaczynam powątpiewać w to, czy ona kiedykolwiek się ukaże. Są jakieś wieści na ten temat?
Takie informacje już były w zeszłym roku, dwa lata temu (miała być np.30.09), trzy lata temu; nie uwierzę, dopóki nie zobaczę :) Ale dzięki za wieści.
Martin juz potwierdzil na 100% czego nigdy nie robił wcześniej. Ba, jak wyżej pisano podał dokładna datę. Więc podejrzewam że ksiązka na pewno już skończona.
Zapewne bardzo dobrym rozwiązaniem dla takich niedowiarków Jaco byłoby podanie linku albo do blogu martina z potwierdzenie, albo nawet lepiej podanie linku do przedsprzedaży czy coś z dokładną datą ;)
Czyli już teraz jest ich więcej niż w Feast for Crows, mam nadzieję, że już więcej nie przybędzie. Jaka będzie rola Selmego? Myślę, że skończy się tragiczną śmiercią. Z nowych POVów i tak najbardziej interesują mnie Melisandre i Quentyn.
Informacje podał sam Martin na swoim nie blogu. "Ser Barristan fans might be interested to know that he has a big part in A DANCE WITH DRAGONS. In fact (drum roll, please), he becomes a viewpoint character." Czyli rola będzie duża i pewnie zakończy się widowiskową śmiercią. Również najbardziej czekam na Melisandre, ciekawe co jej "siedzi" w główce:)
Gdzieś czytałem jak Martin zapowiedział że po DwD nowych POVów już nie uswiadczymy. A jeśli chodzi o Melisandre to czy oprócz westeros.org jest jakies źródło zeby to potwierdzic, bo na wikipedii nie ma jej wsród POVów. A mam nadzieję że będzie jej POV, byloby swietnie.
Musiało Ci gdzieś umknąć bo na wiki też jest.
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Dance_with_Dragons
[SPOILER]
Dodam tylko, że mam nadzieję, że POVy z Meliską rzucą wreszcie trochę światła na tą całą sprawę z Azor Ahai, bo jestem zwolennikiem teorii, że R'hllor = Wielki Inny lub ten sam Bóg w dwóch postaciach, a Mel to wredna bitch i gra dla innej drużyny ...
"Siedmiu" to też jeden bóg w wielu postaciach ;)
Z racji naszej Trójcy i panowania w Westeros przypuszczam że Siedmiu ma być w tym świecie odpowiednikiem naszego chrześcijaństwa (podczas gdy stara wiara i drzewa Starków - odpowiednikiem wierzeń celtyckich, a Utopcy - dawnych wikińskich, choć jednocześnie posiadają rys manichejski - wszystko jest podzielone między boga dobrego i złego, którzy są z grubsza równorzędni).
Natomiast czym są Inni i Chlor, to cholera wie - chyba za dużo religijnych grzybów w barszczu jak na taki prymitywny światek. A jeszcze jest Bóg o Wielu Twarzach. Na dodatek te religie naprawdę DZIAŁAJĄ (Inni ożywiają zombich, a Chlor dotkniętych przez ogień mścicieli).
A może Zoroaster? Nawet nazewnictwo podobne - Ahura Mazda i Ahor Azai, ogień, wschód jako miejsce, skąd przybywa ta religia...
Brakuję tylko dziewicy, jeziora i niepokalanego poczęcia;) Na początku studiów zagłębiałem się w wierzenia Partów. Cóż Martin nie sili się na jakąś większą oryginalność. Ale wątek sacrum w PLiO jest ciekawy mam nadzieję że go nie zmarnuję.
No fakt religii w PLiO jest dość dużo ale w ostatecznym rozrachunku kwestie religijne będą miały niebagatelne znaczenie dla całej historii i wszystko rozegra się na wyższym, ezoterycznym poziomie (może nie tak jak w malazanie, ale jednak)
W tej chwili wszystko wydaje się dość jasne i klarowne Po jednej stronie R'hllor który włada ogniem po drugiej Inny, którego siłą są lód i mróz. Oba te żywioły są śmiertelne dla ludzi. Obaj mają coś wspólnego ze zmarłymi. R'hllor ożywia , Inny też ożywia ... zombie (Cat, ożywił Belic, kapłan Chlora). Martin jak na razie buduje atmosferę niebezpieczeństwa ze strony Innego, że to on jest tym złym a za przeciwników będzie miał smoki, R'hllora, oraz masę ludzi. Czy to nie jest zbyt oczywiste jak dla Martina? Czy tytuł Pieśń lodu i ognia czegoś nie sugeruje?
Meliśka tako rzecze "W ciemności nie ma cieni. one są sługami światła, dziećmi ognia. najjaśniejszy płomień rzuca najgłębsze cienie." czy to nie jawny dualizm gdzie światło i mrok, ogień i lód są przejawami tego samego lub dopełniają się nawzajem. Być może Mel szerząc kult Chlora, który teraz zyskuje ogrom wyznawców, czeka tylko na moment gdy Wielki Inny nadejdzie, a ludzie zwrócą się z nadzieją o pomoc do Pana Światła, który ostatecznie ich wykończy?
A przesłanek na to, że R'hllor = Wielki Inny, jest co najmniej kilka.
-Master Aemon uważał, że Stannis poprowadzi ludzi w mrok i co najlepsze nie wyczuwał ciepła w mieczu Stanisa
-Dlaczego Zimnoręki zabronił Samowi wspomnieć Jonowi o Branie (czyżby bał się, że Mel dowie się o tym)
-Czemu Mel wspiera fałszywego Azora - Stannisa?
-Dlaczego mur stanowi zaporę dla kapłanów Chlora?
Z tego co pamiętam w czasach gdy Inni po raz pierwszy zaatakowali świat ludzi czy była jakaś wzmianka o jakimś Azor Ahai? Nie. Ludzkość została uratowana dziki mocy dzieci lasu i wierze Pierwszych ludzi, czyli wychodzi na to, że to nie Chlor tylko bóstwa Starków są gites. Trochę zacząłem się gubić w sklejaniu tego posta, więc z góry przepraszam jeśli coś pkręciłem lub brzmi niezrozumiale :)
Brzmi bardzo ciekawie :)
A kiedy jest o tym, że Melisandra nie może przejść przez mur? No i ciekawe jest, czy wie, że Stannis nie jest żadnym Azorem, czy sama dała się oszukać własnym pragnieniom. A może Chlor to jakiś demon? Coś w rodzaju tego, którego w ogniu zobaczył/usłyszał Pająk.
Wydawało mi się, że był taki fragment w Nawałnicy lub w "udostępnionych" rozdział DwD, ale jakoś nie mogę nic znaleźć, więc co do mocy kapłanów Chlora po drugiej strony, ręki sobie uciąć nie dam.
Co do tego, że Meliska mogła się pomylić to w ogóle w to nie wierzę, zbyt cwana bestia z tej rudej jest. Być może, choć tutaj zaprzeczam sam sobie, tak naprawdę nie jest kapłanem R'hllora, tylko agentką Wielkiego Innego, nazywa Stanisa Azor Ahai by zaślepić ludzi, ciągle mam w pamięci ten ZIMNY miecz. Mel idzie po trupach, kapłanów R'hllora jest znacznie więcej, a wiemy tylko o dwóch, a właściwie może tylko Thoros jest tym prawdziwym, a Mel tylko gra dla swojej korzyści.
Muszę sobie jeszcze raz przeczytać piosenki Plamy, bo skubaniec wie o czym śpiewa :)
Mnie się też coś w tym wszystkim nie podoba, Pieśni Lodu i Ognia - to albo odwieczna walka m. ogniem, a zimnem (tylko wtedy jakie znaczenie maja inni bogowie i religie?), albo wskazanie, że tak naprawdę są to dwie twarze tej samej siły. W obu przypadkach to są pomysły staroperskie, zoroastryzm i manicheizm.
Ale co z naszymi poczciwymi Siedmiu?
A widziałeś żeby Wielki Wróbel kogoś ożywił czy coś? Wg mnie wiara w 7 jest już tylko zbiorem formułek niczym więcej, mam siedem bóstw, tutaj każdy może sobie znaleźć coś dla siebie, może taki chwyt marketingowy septonów, a Ci jakoś nie są zbyt gorliwymi wyznawcami (no może w Uczcie trochę się to zmienia) bo nie stronią od dziwek, pijaństwa czy rożnych dewiacji :)
Widać, ze jakąś moc posiada też Bóg o Wielu Twarzach, ale czy to nie odłam wiary w R'hllor czy może coś innego, Utopiony niby też coś tam potrafi, ale o tym to chyba tylko Plama wie :]
Ciężko mi się pisze jednocześnie mecz oglądając ....
Porządna, szanująca się religia nie jest od ożywiania ludzi - co najwyżej boga, a i to bez seryjności i nadmiernej ostentacji ;)
Już prędzej wszystkie bóstwa są tylko postaciami jednego, zarówno Siedmiu, jak przede wszystkim Bóg o Wielu Twarzach.
Niecierpliwie czytam po raz drugi, by jak najszybciej móc uczestniczyć w takich dyskusjach:) Pytanie z czego czerpią wierzenia Dzieci Lasu, Dzikich i Starków? Są one lekko niedookreślone, a z drugiej strony pojawiają się przejawy ich mocy sprawczej, która skupia się na osobie Brana. Można jednak zauważyć, że ich nieokreśloność jest antytezą mocno sprecyzowanych pozostałych. Nie można ich też utożsamić z żadna ze stron konfliktu(przypuszczalnie - pozornego - w opinii kilku osób) lodu i ognia, wręcz są wrogo nastawione do jawnych przedstawicieli lodu jak i ognia(to drugie to przypuszczenie gambitx7). Ale czy zimnoręki na rogaczu oraz smoki w osobie Aemona(oraz Dany, którą pragną odszukać) to nie przejawy lodu i ognia, a jak można przypuszczać są oni po tej samej ze stron. Może rzecz tyczy się nie w pozornym antagonizmie, ale w symbozie(koniunkcji) jak sama nazwa PLiO. Za 2 tygodnie będę lepiej przygotowany do odpowiedzi na to pytanie, kończę teraz GoT:)
Spoiler
mi sie wydaje ze lód i ogień to odpowiednio Inni i smoki, i smoki które przybeda za morze beda ta najbardziej skuteczna bronia dla innych jak symbol ognia
W DwD ma być również rozdział lub dwa z punktu widzenia Sansy -z tego co wyczytałem wśród wielu nowych informacji to rozdziały takich postaci jak Cersei, Arya i Sansa, które występowały we wcześniejszej części pojawią się pod koniec tej książki -w momencie nałożenia się ram czasowych i odtąd akcja ma płynąć równo bez żadnych podziałów jak miało to miejsce w Uczcie i Tańcu.
Sansy nie będzie w ADwD.
Pełna lista POVów:
Prologue: Varamyr Sixskins
Daenerys Targaryen
Tyrion Lannister
Jon Snow
Bran Stark
Arya Stark
Davos Seaworth
Asha Greyjoy
Theon Greyjoy (Reek)
Victarion Greyjoy
Quentyn Martell
Cersei Lannister
Ser Barristan Selmy
Melisandre of Asshai
Epilogue character: nieznany
Martin podał więcej szczegółów dotyczących ADwD,było trochę o procesie powstawania książki i jak ta cała machina marketingowa działa, ale wracając do najważniejszego w Tańcu będzie 16 POVów, wiec kogoś nam brakuje. Na pewno nie będzie chapterów z Sansą, Samem, Aeronem, Arianne i Brienne (kilka z tych postaci ma już praę rozdziałów napisanych, ale leżą sobie spokojnie i czekają na Winds of Winter). Rozdziałów będzie 73, a prawie połowa (35) z nich skupi się na postaciach Tyriona, Jona i Dany, sporo rozdziałów dostanie też jakaś stara, "zapomniana" w ostatnich książkach postać, lecz wróci w jakiejś gorszej formie, czyżby Reek lub Davos?
Więcej szczegółów znajdziecie na blogu Martina, czy tam nieblogu ....
Czyli ostateczna lista wygląda tak:
Tyrion
Dany
Jon
Cersei
Jaime
Arya
Bran
Theon
Barristan
Asha
Victarion
Areo Hotah
Quentyn
Melisandre
Davos
1 niezidentyfikowany
Bardzo dobrze, że będzie dużo Tyriona, jego rozdziałów nigdy za wiele:)