Zanim zaczne czytac komentarze innych ludzie chce sam skomentowac.
WoW! Ten odcinek byl niesamowity! 9/10 Zdecydowanie jeden z najlepszych wsrod ostatnich sezonow. A w tym sezonie wg mnie 5>3>1>4>2
Caly odcinek trudno mi bylo usiedziec, notorycznie wstawalem i sie usmiechalem z radosci jak dobry ten odcinek jest.
1-Mniej niz 1/3 odcinka to bylo gadanie i budowanie napiecia a potem bitwa, ale jakos nie nudzilo.
2-Przygotowania do wojny, przy okazji czy w okolicach 21 minuty 3 ludkow w helmach co przechodzi to nie dornijczycy? Mieli dziwne helmy, napiersniki i tarcze jak nie nieskalani.
3-Smok, w zasadzie Daenerys sama wygrala to bitwe, po stracie 2 dzieci i swojej ukochanej doradczyni, ktora towarzyszyla jej od poczatku (tak jakby siostra krwii)
Zemscila sie, juz sie balem ze ja cos zestrzeli czy moze po dzwonach odpusci, ale nie i BARDZO DOBRZE!
4-Szalenstwo bitwy i Cersei, ktora doslownie juz nie wie co sie dzieje.
5-Wykonczenie Jaime i Cersei, Ogar i Gora, Arya i kobiety oraz Dothrakowie(jak dobrze, ze jednak nie wygineli)
Komentarz:
1-Nie sadze, ze Cersei oszalala, po prostu sie zemscila i wszystkie emocje przelala na King's landing. W Bardzo Brutalny sposob, ale emocje graly jak na dobrym (takim jeden na 1000) wystepie operowym.
2-Szkoda ze watek zlotej komapni tak zostal uciety, ale jak Daenery wleciala smokiem i zniszczyla brame to byla jedna z najlepszych scen w filmach kiedykolwiek.
3-Arya pewnie jak przezyje 6 odcinek to zostanie pania burzy i z Genrym beda kuc pancerze, dzgac wrogow i uprawiac ogrodek. Jedyna postac ktora zasluguje na plot armor.
4-Nareszcie po kilkuset latach zostal zakonczony watek Targaryen-ow i ich panowania oraz ich miasta, jak dla mnie na wielki plus. Wg. mnie to wyznacznik nowej ery, nie ma juz zagrozenia polnocy nie ma zagrozenia Szalonej Dynastii, nareszcie krolestwa beda sie rzadzic.
5-Wg. mnie Daenerys nie ma ju czego szukac w Westeros i wroci do Meereen o ile nie zginie, ewentualnie jon zostanie na tronie westeros, ale juz nie jako Targaryen.
6-Zauwazyliscie, ze Dorn jako jedyne krolestwo wlasciwie nie ucierpialo w tej szalonej wojnie, ktora trwala 8 sezonow? Dolina Arynow stracila ilus tam zolnierzy co wyslali na polnoc i w 1 sezonie gwardie i namiestnika a dorn? Wlasciwie oporcz 1-galezi dynastii nic. I teraz maja najwieksza sile w westeros bo chyba ponad 50k woja, co nie?