Tak jak w tytule - szkoda na każde pytanie zadawać oddzielny wątek a lepiej właśnie uwagi zbierać razem - może niektórzy skorzystają. Prosiłbym przy tym o traktowanie tego wątku tak jak trwa akcja serialu - nie spoilerować przyszłych tomów w tym tego czego nie zekranizowano na teraz z Nawałnicy ewentualnie pisać "dowiesz się na koniec 3 tomu" i td. Aktualnie czytam "Starcie królów" więc jeszcze daleko mi do przegonienia serialu.
1. Dlaczego Boltonowie mają za godło ubiczowanego człowieka? Jakby nie było dosyćmakabryczny i dziwny symbol zarazem, przy którym wymiękają inne godła jak emblemat "cebulowego rycerza" i td.
Z góry dzięki.
swego czasu bodajże w jednym z rozdziałów "Starcia królów" Daenerys wspominała że na podtopionych terenach dawnej Valyrii grasują jakieś niezwykle niebezpieczne "demony". Jak dotąd ten temat nie pojawiał się ponownie stąd jestem ciekaw czy takie stwory naprawdę istnieją, czym właściwie naprawdę są te zwierzęta (?) i czy naprawdę są tak groźne czy też to po prostu mit wyolbrzymiony przez jakichs marynarzy przepływających po drodze na wschód?
Nie wiadomo co grasuje w dawnej Valyrii, zadne demony nie zostaly stamtad przedsatwione, wiec sadze ze to zwykle banialuki.
Ruiny Valyrii pewnie sa zatrute przez wyziewy wulkaniczne, czlowiek podtruty przez nie moze miec haluny i wiedziec jakies dziwadla. Stad zapewne te historie.
Może ktoś z Was się orientuje w którym odcinku Sansa zaczeła miesiączkować? Pamiętam, że to 2 sezon, ale niestety nie pamiętam który odcinek.
oki, nigdzie nie mogę znaleść Prologu online free z lektorem lub napisami. Obejrzałam pierwszy odcinek czy Prolog ma jakieś diametralne znaczenie?
Chodzi Ci o tę scenę?
http://www.youtube.com/watch?v=2gWSe5PIP7Y
Tu masz bez napisów, ale powinieneś wyłapać, o co chodzi.
Czy jest wiadomo dlaczego Benjen Stark wstąpił do Nocnej Straży czy możemy się jedynie domyślać?
W Nawałnicy mieczy jest jedynie wzmianka, sugerująca, że mogło mieć na niego wpływ przemówienie, jakie wygłosił Brat z Nocnej Straży podczas turnieju w Harrenhall, w roku fałszywej wiosny.
Nie jestem pewny ale wtedy Benjen mial ledwie kilka lat, byl nawet opisany jako szkrab baraszkujacy wokol starszego rodzenstwa wiec tak troche mi to nie pasuje
Jaki znów szkrab?! Z tego, co pamiętam, chciał pożyczyć Howlandowi Reedowi konia i zbroję?!
Miał dwóch starszych braci. W takiej sytuacji nie mógł liczyć na bycie spadkobiercą Winterfell , więc mógł wybrać żywot Rycerza albo właśnie Nocną Straż.
Są teorie, że wiedział, że Rhaegar kocha Lyanne i pozwolił na ich odjazd (i wojnę), a wstąpił do straży z poczucia winy.
W sumie to jak wspominal Ned w kazdym pokoleniu Starkow znajdowal sie ktos chetny na wstapienie w szeregi nocnej Strazy. Wiec moze powod jest dosc prozaiczny.
Właśnie skończyłem czytać "Starcie królów" i jestem też po obejrzeniu 3 sezonów serialu. W SK szczególnie zaciekawił mnie fragment mówiący o wizjach przyszłych i przeszłych dni, jakich doświadcza Dany w Domu Nieśmiertelnych. Odpowiedzcie mi proszę na parę pytań.
Czy w kolejnych książkach zostanie jakoś wyjaśnione co oznaczały następujące wizje Dany:
- piękna naga kobieta lęząca na podłodze, po której chodziły maleńkie ludziki rozszarpujące jej piersi (czyżby Cersei? Lub Shae?)
- potem następuje uczta trupów z siedzącym na tronie człowiekiem z głową wilka (tutaj wiadomo już po 3 tomie, że jest to Robb Stark, a cała scena to Krwawe Gody)
później są też tylko krótkie przebłyski wizji:
- "smok z płótka chwiał się na tyczkach pośród wiwatującego tłumu"
- "na dziobie statku stał trup. Oczy w martwej twarzy gorzały, a szare usta rozciągały się w smutnym uśmiechu" - czy wiadomo o kogo chodzi w tym fragmencie?
- niebieski kwiat wyrastający ze szczeliny w lodowej ścianie (chodzi chyba o Mur na Północy?)
Byłbym wdzięczny za odpowiedzi.
- kobieta to może być rozpadające się Siedem Królestw, Westeros, różni władcy "pożerający" je, walczący o nie. Naga dlatego że bezbronna?
W ,,Tańcu ze smokami`` wyjaśnia się o co chodzi ze ,,smokiem z płótna...``. Co do pozostałych to można je rozumień na wiele sposobów :)
"smok z płótka chwiał się na tyczkach pośród wiwatującego tłumu"
Dowiesz sie po 5 tomie
"na dziobie statku stał trup. Oczy w martwej twarzy gorzały, a szare usta rozciągały się w smutnym uśmiechu" - czy wiadomo o kogo chodzi w tym fragmencie?
Prawdopodobnie tez w piatym tomie jest wytlumaczenie
"niebieski kwiat wyrastający ze szczeliny w lodowej ścianie (chodzi chyba o Mur na Północy?)
Tez w 5 tomie powie cos wiecej choc ten jest nabardziej tajemniczy narazie i zapewne pelne wytlumaczenie bedzie w 6/7 tomisku
Kogo obstawiasz na trupa na statku?
[spoiler]
Ja bym obstawiał maestra Aemona, ale silnym kandydatem jest też Victarion Grey-joy.
Oczywiście możliwości jest multum - Jon Connigton, Euron, Theon, Jon albo prawdziwy trup zza Muru.
Hmm wydaje mi się, że będzie chodzić o jakąś ofiarę trądu, "szarego pocałunku" czy jak to tam jeszcze nazywają:) (może Gryf?)
a co do niebieskiego kwiatu- uwaga spoiler fanowski: wszyscy myślą, że chodzi o Jona Snow jako syna L+R
to nie taki spoiler, w pierwszym tomie dużo sie przewija niebieski kwiat jako powiazanie z Lyanną
i równiez myslę, ze trup jest ofiarą szarej łuszczycy
Tak mi się teraz skojarzyło - może to pędzi Książę z szarymi buziaczkami podbić Pentos (czy ja nie mylę dwóch wątków fune?)
Przypomnialam sobie co myslalam kiedys na ten temat :D
Że w zwiazku ze na poczatku fragmentu mamy wymienionych trzech martwych Targaryenow, to na koncu trzech zywych w momencie wizji, ale z akcentem, ze jednemu jest przeznaczone umrzec, stad trup (stawialam na Aemona, ktory umarl z usmiechem na ustach na statku, a szare usta wytlumaczylam, ze mial po prostu wyschniete ze starosci:D)
W miedzyczasie mamy (wg mnie) informacje, ze Stannis nie jest AA oraz wspomnianego juz chwiejacego sie smoka (wyroznionego sposrod reszty, zauwazmy, ze nie upadl, a tlum tak czy owak wiwatowal, wiec on moze bedzie walczyl o tron, a pozostala trojka to trzy glowy smoka, i tak teraz mi przyszlo do glowy, ze to jest zapowiedz ich wspolnej smierci w sprawie - Aemon byl przekonany, ze to on byl jednym od smoka, no ale nie zdazyl, wiec moze Grey-Joy go zastapi albo Tyrion, ktory prawie zlapal szara luszczycę ;)
tak czy owak ciezko powiedziec, ten fragment z trupem na statku jest chyba najbardziej zagadkowy i duzo roznych tropow wzajemnie wykluczajacych sie Martin zostawil :)
Trup na statku - 1 Vic i jego rana 2 Gryf z jego luszczyca
Kwiat - symbol zycia, wyrasta na murze czyli cos nowego ma sie tam pojawic
tak, to teraz do dziewczyn mam pytanie ;- ) -
co zrobil giermek Tyriona (albo, czym ich zachwycil), ze odniosl sakiewkie ze zlotem, ?
po prostu okazal im szacunek i troske, czuly sie przy nim kobietami, a nie przedmiotami, pewnie byl tez czarujaco niesmialy
z drugiej strony mogl byc po prostu niezmiernie dobrze wyposazony
albo i to i to :D
czemu akurat do dziewczyn to pytanie?
Albo stchórzył i nic nie zrobił. Chociaż stawiam na to co mówisz, myślę, że "panowie rezysezy":) chcieli w ten sposób pokazać, ze Pod jest dobrym i jednocześnie odważnym chłopakiem - żeby nie dziwiła jego postawa podczas bitwy nad Czarnym Nurtem:) - ot takie lekkie wyjaśnienie:)
Uwaga możliwy spoiler:
tak nawiasem, bo ja w końcu się zamieszałam - czy Pod zawisł czy nie?
SPOILER
Ser Hyle elokwentnie przeklinał banitów, ale Podrick ani na chwilę nie uniósł wzroku, nawet gdy jego stopy uniosły się nad Zziemię. Jeśli to kolejny sen, pora się obudzić. A jeśli to rzeczywistość, pora umrzeć. Widziała tylko Podricka, pętlę zaciśniętą wokół jego chudej szyi, poruszające się spazmatycznie nogi. Otworzyła usta. Pod wierzgał nogami, dusił się, umierał.
no, ale póki nie ma ciała.... w sensie martwego niechadzacego ciała...
PO SPOILERZE
Dokładnie, mnóstwo było takich dwuznacznych opisów. Tak samo jak mam nadzieję na jeszcze jedno "niedoprecyzowanie"
jak Podrick dednie to naprawde wkurze sie na Martinn'a, a na Tyriona to sie smiertelnie obraze .... ze zostawil malego chlopaka ktory uratowal mu dupe na pozarcie Westeros
Kiedy słońce wzejdzie na zachodzie i kiedy zajdzie na wschodzie.
Najwidoczniej z Martinem wszystko możliwe - równie dobrze może już kończyć ksiażkę skoro co jakiś czas szpanuje rzekomo prezentując kolejne rozdziały a równie dobrze może to potrwać całe lata.
"Czyli optymistycznie patrząc, za dzień lub dwa. Wpadnij też na egzekucje. Mówię Ci, ubaw po pachy."
czy w jakimś tomie jest napisane, że morze dothraków wyschło?
i ze Daenerys rodzi, krwawi czy jakos tak?
Dany krwawi w 5 tomie.
W tym samym tomie pewne słońce wzeszło na zachodzie i zaszło na wschodzie.
Choć i tak przychylam się do opinii, że gdy spełnią się wszystkie elementy przepowiedni, Dany znów połączy się z Drogo - czyli umrze.
nie umrze, Drogo wróci i będą razem <3 romantyczna dusza nie pozwala mi myśleć inaczej choć pewnie masz rację :-(
w przepowiedni jej Srebrzysta galopuje sama, wiec moze jednak umrze, choc moja romantyczna dusza woli myslec jak Twoja :)
Trzeba go było przetransportować na przeciwległa półkulę, o ile tam były półkule. [w Australii wschód i zachód jest odwrotnie niz u nas, macanty! ]Hej!
po premierze TzS Martinn zarzekal sie ze nastepna czesc wyjdzie w ciagu 2, gora 3 lat, czyli jakos w przyszlym roku by wypadalo, nawet na roznych konwentach czytal jakies rozdzialy nowego tomu. Tyle ze praca nad serialem go wciagnela jak sam przyznawal. wiec zapewne nowy tom podzieli Uczte i Taniec i wyjdzie w perpektywie 4/5 lat ...