PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405904
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Tak jak w tytule - szkoda na każde pytanie zadawać oddzielny wątek a lepiej właśnie uwagi zbierać razem - może niektórzy skorzystają. Prosiłbym przy tym o traktowanie tego wątku tak jak trwa akcja serialu - nie spoilerować przyszłych tomów w tym tego czego nie zekranizowano na teraz z Nawałnicy ewentualnie pisać "dowiesz się na koniec 3 tomu" i td. Aktualnie czytam "Starcie królów" więc jeszcze daleko mi do przegonienia serialu.

1. Dlaczego Boltonowie mają za godło ubiczowanego człowieka? Jakby nie było dosyćmakabryczny i dziwny symbol zarazem, przy którym wymiękają inne godła jak emblemat "cebulowego rycerza" i td.

Z góry dzięki.

davidstar

Illyrio Mopatis, znajomy Viserysa i Daenerys z początku książki/serialu.

ocenił(a) serial na 10
naza

Dzięki :)

tc1987

Dopiero zaczynam książkę, ale jestem z serialem na bieżąco. Mam takie pytanie: Czy możliwe jest, aby syn Daenerys, Rhaego przeżył? (Nie wiem jak w książce, ale w serialu wgl nic nie pokazali...) Czy w książce było jasno powiedziane, że dziecko nie żyje? (w końcu słowa Maegi nie muszą być prawdą. ) Moja wiedza opiera się na serialu, a mnie to pytanie nurtuje hehe :)

ocenił(a) serial na 9
Hariken

W książce też nic nie jest pokazane. Teoretycznie jest to możliwe jednak byłby to odpowiednik wskrzeszania superbohaterów w komiksach - zabili go i uciekł. Nikomu oprócz Danny nie zależało na przeżyciu potomka Drogo, a już na pewno nie nowym przywódcom khalasaru. Zresztą nawet jeśli Danny była nieprzytomna, to Ser Jorah chyba wiedziałby coś na ten temat.

ocenił(a) serial na 10
tc1987

Uwaga możliwy SPOILER!

Jest powiedziane gdzieś w książce kto otruł/zabił Joffrey'a?

brudasy

Jest - chyba dokładnie wyjaśnia to LF w UdW.

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Dzięki wielkie. Moją teorię diabli wzięli :p

ocenił(a) serial na 10
tc1987

Jak już w jednym pytaniu pisałem jestem na etapie czytania I tomu, mam też zakupiony drugi. Ciekawi mnie jedna rzecz czy w kolejnych tomach mamy opisane historie i przeżycia z perspektywy np. Stannisa, Jaimiego, Cersei albo innych bohaterów? A jeżeli tak to jacy to bohaterowie?

ocenił(a) serial na 9
davidstar

główni bohaterowie ze swoimi rozdziałami:
Tyrion Lannister, Jon Snow, Arya Stark, Daenerys Targaryen, Catelyn Stark, Sansa Stark, Bran Stark, Jaime Lannister, Eddard Stark, Theon reyjoy, Davos Seaworth, Cersei Lannister, Samwell Tarly, Brienne of Tarth,

poboczni:
Aeron Greyjoy, Asha Greyjoy,Victarion Greyjoy, Areo Hotah, Arianne Martell, Arys Oakheart, Jon Connington, Melisandre of Asshai, Quentyn Martell, Barristan Selmy

Do tego dochodzą bohaterowie prologów, jednak oni zwykle giną w tym samym rozdziale ;)

ocenił(a) serial na 10
qwawryn

Z jednej strony ciekawie się zapowiada... ale z drugiej znowu trochę żal, że nie wykorzystano nikogo z Tyrellów albo np dzikusów. Nawet Davos jest lol :D To chyba w duzo dalszych tomach :) Anyway dzięki za wyczerpującą odpowiedź, Pozdrawiam :)

tc1987

To następne pytanie mam:

w pierwszej części Arya błądząc w lochach, podziemiach(?) podsłuchuje dwóch facetów mówiących o zabiciu Neda i takie tam. Myślałam, że jest to Varys i Littlefinger, ale rozmawiają o Petyrze. Powiedzcie mi kto to był?? (co do Varysa raczej wątpliwości nie mam mimo brody a'la Tyroshanin)

Edit: Po pytaniu, przeczytałam odpowiedź ze strony drugiej

Qwertyna71

a ja zawsze bylam przekonana, ze to Jorah Mormont, ktory w pewnym momencie odlaczyl sie od Dany, zeby zalatwic jakies interesy w Westeros chyba i ze wtedy wlasnie sie tez dowiedzial, ze Dany trzeba zabic

A ja mam pytanie do Ciebie, choc troche z innej beczki - jak robisz edit?

fune

Odświeżasz stronę i obok opcji zgłoś nadużycie/odpowiedz pojawia się edit. Masz tylko 5 minut na poprawke:)

Qwertyna71

wielkie wielkie dzieki!!! :)
5 minut to spoko, czasami w ciagu pieciu minut napisze mi sie kilka postow jeden pod drugim bez sensu, bo akurat sobie cos przypomne albo zauwaze cos zle napisane z rozpedu...

ocenił(a) serial na 10
Qwertyna71

Illyrio Mopatis - magister Pentos, który "zeswatał" khala Drogo z księżniczką Daenerys. Był w pierwszym odcinku 1 sezonu.

ocenił(a) serial na 8
tc1987

Czy w późniejszych tomach serii licząc od "Nawałnicy: Krwii i złota" akcja kiedykolwiek przenosi się na ziemie Lannisterów? Pytam z naciskiem na Lannisport i Casterly Rock które dotychczas w książce i w serialu są tylko czasem wspominane.

tc1987

Kurcze, niby dopiero jestem co po lekturze, ale nie przypominam sobie, aby działa się tam kiedykolwiek akcja <dzięki Jaime'iemu i Cersei w zasadzie jest więcej 'retrospekcji' o CR ale to nie to samo..>. Z drugiej strony ciekawy pomysł.. może Martin jeszcze wykorzysta CR/Lannisport do jakiegoś 'miejsca akcji' xD

ocenił(a) serial na 7
tc1987

Jedyne ważne miasta w Westeros, w których nie rozgrywała się jak dotąd akcja powieści to właśnie Casterly Rock i Wysogród, lecz Martin powiedział kiedyś, że w kolejnych tomach to się zmieni.

Greendruid

O, nadzieja odżyła xD Dzieki za info!

ocenił(a) serial na 8
Greendruid

Heh szkoda - co innego czytać opisy o tych miejscach, a co innego naprawdę je "odwiedzić" wraz z bohaterami mając opis na żywo. Szkoda że już wiele dużo mniej ciekawych lokacji jak Pyke czy Gniazdo pojawiło się zamiast owego Minas Tirith w świecie Westeros:).

Oby tylko nie było to pojawienie się w stylu wściekłego natarcia Starków i Tullych na stolicę albo nalot smoków efektem podobny do tego co zrobiono z Harrenhall bo by mi chyba serce pękło ze smutku nad ukochaną frakcją:).

tc1987

pytanie do czytających ksiazke: jak wiernie jest ona co do zdarzeń, watkow, istotnych postaci odwzorowana w serialu/ czy scenarzyści odbiegają od pierwowzoru czy jednak jest duza dbałość o wierność oryginałowi?

gwenell

Moje własne zdanie: główne wątki zachowane, ALE można GoT raczej nazwać swobodną/luźną adaptacją aniżeli kalką książek; poza tym twórcy serialu potrafią niektóre watki zmieniać/łączyć, a nawet byli w stanie dodać nowe, nieistniejące w książce postacie <lub 'zmienić' nieznacznie już istniejące (ale nie należy się martwic - nie chodzi tu o te główniejsze postacie, raczej dalszo-planowe xd)>. Zdania co do zmian wprowadzanych przez twórców serialu są podzielone: jednym się podobają, innym nie ^^

gwenell

jak dl amnie to pierwszy sezon jest dosc zgodny, w drugim to sa niuanse, a trzeci ma juz istotne zmiany, ale ogolnie to, o co chodzi, zostalo zachowane
o ile niektore zmiany rozumiem, jak np. nieobecnosc pewnych bohaterow, jak np. Silny Belwas, bo postaci i tak jest od groma, ale innych juz nie rozumiem, jak wyjawienie tak szybko pewnych tozsamosci czy obecnosc pewnej pani na pewnym weselu, w ogole tej pani nie rozumiem :D, ale to szczegol

ocenił(a) serial na 6
tc1987

skoro ktoś założył taki użyteczny temat to ja także zadam pytanie - z racji tego że bohaterowie padają jak muchy, interesuje mnie jak toczy się historia stannisa baratheona - w serialu jak na razie ma się dobrze, ale chciałbym wiedzieć jak toczą się jego losy w książce - i czy pisana jest mu śmierć, o ile w książce już nie wykitował.

uFGoogle

Oczywiście spojler:

Stannis ma się dość dobrze (czytaj - żyje), na koniec V tomu kiepsko to wyglądało, łącznie z tym, że nie wiadomo było czy wygrał ze śnieżycą i głodem, ale ponoć w udostępnionych rozdziałach z kolejnej części jest właśnie jego rozdział także domniemuję, że ciągle żyje. Stannis jako jedyny odpowiedział na wezwanie Straży i ruszył na Mur by bronić Westeros. Potem chciał porządzić na Północy i utknął w śniegu.

ocenił(a) serial na 10
Kwiiik

mam pytanie odnośnie córki Stannisa , dlaczego ja ukrywają i co ona ma z twarzą , miała jakiś wypadek czy taka się urodziła

panteraworange

Córka Stannisa ma szarą łuszczycę (tylko nie pamiętam skąd jej się to wzięło, na pewno jest chorobą zakaźną). Ta choroba pojawi się przy jeszcze kilku innych bohaterach ale w późniejszej fazie sagi. O ile mnie pamięć nie myli jeżeli na łuszczycę zapadło dziecko miało szansę na przeżycie - zostało oszpecone, tak jak Shireen, jednak ze względu na młody wiek choroba się zatrzymywała. Natomiast dorosły, który zapadł na szarą łuszczycę był na prostej ścieżce do grobu. Choroba ta powodowała kamienienie ciała komórka po komórce.
A dlaczego jest chowana? Pewnie z kilku powodów - jest oszpecona, matka dba o nią do przesady gdyż zapewne boi się, że szara łuszczyca wróci, a poza tym ludzie różnie reagują na księżniczkę z połową twarzy w szarych plamach.

ocenił(a) serial na 8
tc1987

Od razu zaznaczę, że książki przeczytałam, ale z fanowskimi teoriami nie jestem na bieżąco.

Są jakieś spekulacje, poparte choćby idiotycznymi przesłankami, dotyczące powodu pobytu Jaqena H'ghara w lochach Królewskiej Przystani?

Eelsky

O tej teorii nie słyszałem, ale tutaj na forum wyczytałem <dzięki Dakinia!>, że Jaqen H'ghar może <ale nie musi> być podmienionym Pate'm, nowicjuszem z Cytadeli <który zostaje zabity, i później pod koniec, w ostatnim rozdziale z Samem się z nim też wita. Ale jeśli czytałaś/słyszałaś o tym, to niczego nowego nie wiem o Haqen'ie.

matiiii

*Jaqen'ie <literówka zacna xd>

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Tyle to już niestety wiedziałem. Myślałem, że może fani jakoś zgrabnie połączyli miejsca, w których pojawia się postać i na tej podstawie wywnioskowali motywy, którymi się kieruje.

btw, przez literówkę ma płeć uległa przemianie :)

Eelsky

Wybacz, właśnie po poście odpisałem, nie sprawdzając profilu : )

Eelsky

Mimo, że stare pytanie to dorzucę od siebie: istnieje teoria, że Syrio Forel nie został zabity tylko wtrącony do lochu, stamtąd wyszedł już jako JH

ocenił(a) serial na 10
tc1987

JA mam BARDZO ważne pytania :)

1. w którym sezonie zostanie odbudowane, zamieszkane i zarządzane Winterfell?
2. Skoro ukatrupili Robba kto przejął teraz tytuł Króla na Północy? (któryś z młodych starków skoro Robb nie miał dzieci?)
3. Kto będzie Lordem i zarządcą Winterfell kiedy już odbudują tę twierdzę?
4. Czy to oznacza, że Starkowie odpadli z wyścigu o Tron ? tzn. wojna Starkowie - Lannisterowie = game over
5. Czy w książce ktoś pomścił śmierć Robba i zabił Lorda Freya albo zdobył Twin Towers?

z góry dzięki za odpowiedź :)

CopRoboEldoKa

Odpowiem tylko na 5-tke z przyczyn wiadomych <książki to obejmują>:
5. Nie, do tej pory nikt tego nie zrobił, ALE Pani Kamienne Serce <bez spoilerów, jeśli nie czytałeś książek> powoli - ale skutecznie - zabija pomioty Waldera Frey'a xP

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Matiiii nie żartuj, że w książkach nie ma nic na temat moich pytań 1-4 ? oO no kurczę takich ciekawostek RR Martin nie opisuje? :))

po drugie kocham spojlery i nie wytrzymam czekania roku na następny sezon, powiesz w skrócie kto to jest Pani Kamienne Serce i czy zabijanie pomiotów Freya to właśnie zemsta za zabójstwo Króla Północy Robba? :D

CopRoboEldoKa

W sumie jest po części odp. na pytanie 1/3, ale - jak powiedziałem - po części. Boltonowie przejmują <pewnie chwilowo> schedę po Starkach <aczkolwiek chyba nic nie odbudowują oprócz stodoły xP>.

Pani Kamienne Serce to nowa ksywa Catelyn po tym, jak zostaje wskrzeszona, a skoro to jest <lub jak kto woli: była> Catelyn, to chyba nie trzeba odpowiadać, czy zabija ze względu na Króla Północy Robba czy też nie xd

ocenił(a) serial na 9
CopRoboEldoKa

1. Narazie w zadnych Winterfell lezy spalone, Ramsay co prawda zostaje nowym Lordem Winterfell ale poki co odbudowali jedna sale na wesele jego i podstawionej Aryi
2. Smierc Robba czesciowo konczy wojne 5 krolow, schede po Starkach przemuja Boltonowie, Robb nie mial dziedzica a oficjalnie jego bracia nie zyja, Arya jest zaginiona a Sansa zaginela, wiec koniec koncow uwaza sie ze Starkowie wymarli
3. Ramsay Snow, od niedawna Bolton
4. Wlasciwie tak, smierc Robba konczy wojne, Lordowie polnocy co prawda sie poddaja ale sporej czesci nie podobaja sie rzady Boltonow, po cichu chcieli by powrotu Starkow.
Zreszta Starkowie nigdy nie chcieli Zelaznego Tronu, ich wojna mozna by powiedziec miala charakter niepodleglosciowy i z checi zwyklej zemsty za smierc Neda
5. Lord Walder ma sie dobrze, Blizniaki tez niezdobyte, co prawda ozywiona Lady Cat aka Pani Kamienne Serce sciga Freyow i Lann'ow ale poki co zabija jakichs malo waznych Freyow a tych jak wiadomo jest jak psow

ocenił(a) serial na 10
Razengoroth

wow, o to mi chodziło, dzięki wielkie :D widać żeś obeznany w temacie i oczytany :) a mogę jeszcze tylko zapytać o Boltonów?

Boltonowie pewnie dlatego zdradzili Starków bo obiecano im spuściznę po nich? (pytanie raczej retoryczne ale wolę się upewnić)

i jeszcze jedno: moim ulubonym domem zaraz po Starkach są Greyjoye z Żelaznych Wysp, możesz o nich coś napisać więcej? Co tam w książce z nimi, dobrze? Czy Martin też im dał popalić? :))

ocenił(a) serial na 9
CopRoboEldoKa

w 4 tomie na żelazne wyspy napada Dany Targała, zdobywa je i wyżyna wszystkich grejdżojów, a w 5 szykuje się na żelazny tron

ocenił(a) serial na 9
CopRoboEldoKa

Boltonowie nigdy nie mieli zadnych praw po Starkach i nikt im tego nie obiecywal, Boltonowie po prostu konkurowali z Starkami od poczatku, czesto im sie buntowali i tyle.
Kazdy wielki rod ma takich chorazych, Tyrrelowie mieli Florentow a Lannisterowie Castemere czy jakos tak

Po smierci Balona Zelazni postanowia wybrac nowego krola, w szramki stana roznie pomniesi lordowie oraz Victarion corka Balona (jej imie teraz mi wylecialo) i przybedzie dawno nie widziany kolejny brat Balona Euron wronie oko, zostanie wybrany Euron. Zacznie od tego ze oleje Polnoc i postanowi zaatakowac najlepszy kawalek tortu czyli Reach, podbije Wyspy tarczowe chroniace ujscie Manderu i dzieki temu ma prosta drgoe do samego WysokoGrodu. Wysle Vica po Dany aby ta poslubila Eurona, wiec troche glupie ale tak to sobie wymyslil
Corka Balona zas zbiegnie na Polnoc

ocenił(a) serial na 10
Razengoroth

ale jaja ;D jeszcze raz dzięki, mówisz, że wybiorą Eurona? Ok ale gdzieś ktoś wcześniej mówił, że u Greyjoy ów, tytuł jest dziedziczny... To ta córka powinna go chyba odziedziczyć a nie wybrać Eurona? Możesz jeszcze coś o tym napisać? :)

ocenił(a) serial na 9
CopRoboEldoKa

Theon zaginal a corka Balona to kobieta ;p
zreszta po smierci Balona Zelazni stwierdza ze przyrzekali wiernosc Targerynom a nie Baratheonom, a ich lordem wybrano Grevjoyow
skoro Smoki wygineli to postanowiono wybrac nowego wladce

ocenił(a) serial na 10
Razengoroth

co się będzie działo z Theonem , zaginie w akcji czy będzie jakiś wątek z nim jeszcze

ocenił(a) serial na 9
panteraworange

Ramsay bedzie z niego korzystal ;]
To on bedzie legitymizowal podstawiona Arye kiedy bedzie wychodzila za maz za Ramsaya
Pozniej ucieknie z podstawiona Arya z Winterfell (szczegolow nie pamietam) i spotka sie z corka Balona gdzie w jakims miasteczku na polnocy

ocenił(a) serial na 10
Razengoroth

ja już po oglądnięciu ostatniego odcinka , i tam siostra theona powiedziała że weźmie 50 najlepszych zabójców i będzie chciała odbić brata z rąk ramseya , piszesz że theon ucieknie to co się stanie z tą wyprawą i siostrą theona

a tak na marginesie ten ramsey to niezły czub :D

ocenił(a) serial na 9
panteraworange

To serial lidzie wlasna droga widze ;]

CopRoboEldoKa

jedynie w Dorne (u Martellow) kobiety moga dziedziczyn tron

ocenił(a) serial na 10
fune

dzięki ludziska ;))) jakbyście jeszcze mieli jakieś ciekawostki apropo Greyjoyów to walcie śmiało ;) ten cały Euron ma jakieś dzieci? Jeśli będzie miał to znaczy, że jego syn dziedziczy koronę Króla Żelaznych Wysp ?

ocenił(a) serial na 9
CopRoboEldoKa

Euron dzieci nie ma