Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 415 tys. ocen
8,7 10 1 414540
7,9 49 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Inni- inwazja

ocenił(a) serial na 5

Hej, zastanawia mnie jedna sprawa związana z innymi. Zauwazylam, ze w czołówce siódmego sezonu morze wokół muru zamarzło i czy zimnym ludziom nie byloby wygodniej ominąć mur na zamarzniętej wodzie żeby dostać się do winterfell niż iść prosto na mur? A może cos pominęłam i to jednak nie byloby możliwe? Powiedzcie proszę czy w serialu czy w książce byla jakaś informacja na ten temat, bo na razie wydaje mi się bez sensu ze nocna straż siedzi w strażnicach na muzę zamiast bronić jego krawędzi. Dzieki z góry za odpowiedzi :)

ocenił(a) serial na 7
emiilia

Mur zostanie rozwalony w 7 sezonie pozdro na samym końcu a i jon zaliczy Danke.

ocenił(a) serial na 9
emiilia

W książce było podane, że według jednego z mitów, Mur może zostać zburzony dźwiękiem Rogu Zimy. Jednak nie wiadomo czy ktoś jest w jego posiadaniu i czy ten róg nie jest tylko mitem.

ocenił(a) serial na 5
SupaMario

Dzieki za info :) ale hipotetycznie gdyby nie mieli tego rogu, to mogliby ominąć mur czy chroni go jakaś magia?

użytkownik usunięty
emiilia

chroni go nocna straż ;)

ocenił(a) serial na 8
emiilia

Kilkakrotnie pojawia się wzmianka, że mur jest chroniony przez magię, ale to nie znaczy, że to dalej aktualne. Np. Ben w 6. sezonie mówi Branowi, że nie może przejść przez mur, bo magia sprawia, że umarli nie przejdą, ale pytanie: skąd on to wie? Na pewno dzieci lasu mu tak powiedziały, ale sam nie sprawdzał.

W 1. sezonie zwłoki znalezionych przez Ducha strażników ożyły na zamku i zaczęły rozrabiać. Ręka jednego z nich cały czas się ruszała (mimo spalenia reszty ciała) i Mormont posłał Thorne'a, żeby zawiózł tę rękę do stolicy i pokazał królowi. Gdyby magia działała w taki sposób, jak w jaskini Bloodravena, zwłoki rozpadłyby się w pył, jak w ostatnim odcinku 4. sezonu.