Hej, zastanawia mnie jedna sprawa związana z innymi. Zauwazylam, ze w czołówce siódmego sezonu morze wokół muru zamarzło i czy zimnym ludziom nie byloby wygodniej ominąć mur na zamarzniętej wodzie żeby dostać się do winterfell niż iść prosto na mur? A może cos pominęłam i to jednak nie byloby możliwe? Powiedzcie proszę czy w serialu czy w książce byla jakaś informacja na ten temat, bo na razie wydaje mi się bez sensu ze nocna straż siedzi w strażnicach na muzę zamiast bronić jego krawędzi. Dzieki z góry za odpowiedzi :)
Mur zostanie rozwalony w 7 sezonie pozdro na samym końcu a i jon zaliczy Danke.
W książce było podane, że według jednego z mitów, Mur może zostać zburzony dźwiękiem Rogu Zimy. Jednak nie wiadomo czy ktoś jest w jego posiadaniu i czy ten róg nie jest tylko mitem.
Dzieki za info :) ale hipotetycznie gdyby nie mieli tego rogu, to mogliby ominąć mur czy chroni go jakaś magia?
Kilkakrotnie pojawia się wzmianka, że mur jest chroniony przez magię, ale to nie znaczy, że to dalej aktualne. Np. Ben w 6. sezonie mówi Branowi, że nie może przejść przez mur, bo magia sprawia, że umarli nie przejdą, ale pytanie: skąd on to wie? Na pewno dzieci lasu mu tak powiedziały, ale sam nie sprawdzał.
W 1. sezonie zwłoki znalezionych przez Ducha strażników ożyły na zamku i zaczęły rozrabiać. Ręka jednego z nich cały czas się ruszała (mimo spalenia reszty ciała) i Mormont posłał Thorne'a, żeby zawiózł tę rękę do stolicy i pokazał królowi. Gdyby magia działała w taki sposób, jak w jaskini Bloodravena, zwłoki rozpadłyby się w pył, jak w ostatnim odcinku 4. sezonu.