- Nie. Wysłuchaj mnie, Daenerys Targaryen. Palą się szklane świece. Wkrótce przybędzie blada klacz. Po niej przyjdą inni. Wrona i kraken, lew i gryf, syn słońca i marionetkowy smok. Pamiętaj o Nieśmiertelnych. Strzeż się perfumowanego seneszala.
marionetkowy smok - Aegor???
Ostrożnie. Zaraz mogą wpaść ludzie, którzy zdradzą Ci ważne wątki z książki po czym stwierdzą, że "serial jest marny, bo w książce to i tamto..."
nie pytałbym o to na tym forum. dostaniesz spoiler calego serialu wlacznie z zakonczeniem
Blada klacz - zaraza, która pustoszy Meereen i jej bliźniacze miasta w piatym tomie.
Wrona i kraken - Mur i Greyjoyowie
Lew i gryf - Lannisterowie i Conningtonowie (czyli Quentyn Martell) choć do Martella pasuje też syn słońca. Co do smoka, to moze to być Aegon, choć stawiałbym na coś sząłowego, nieznanego, znając Matrtina
Polecam raczej fora PLiO, tutaj rzeczywiście możesz dostać spoilery - zarówno bezmyślne, jak i złośliwe.
"Palą się szklane świece" - to chyba coś o Cytadeli, gdzie się szkoli maesterów.
"Biała klacz" - zaraza
"Kraken" - Victarion Greyjoy
"Czarny płomień" (a nie "wrona") - chyba Moqorro, czarnoskóry kapłan R'hllora
"Lew" - Tyrion
"Gryf" - Jon Connington
"Syn słońca" - Quentyn Martell
"Smok komediantów" - Aegon
Quaithe nie wie wszystkiego, bo niby przepowiada, a część z tego nie okaże się prawdą. Aegon i Gryf nie dotrą do Dany, Tyrion w sumie też nie. Zagadką są ci Nieśmiertelni, dlaczego powinna ich pamiętać. Czy ktoś zechce ją tak wykorzystać? I dlaczego ma się strzec Reznaka? Czyżby był Harpią?
Niesmiertelni nadal dybia na zycie Dany stad musi na nich uwazac.
Perfumowany Seneszel to albo Reznak albo ktos odlegly jak np. Varys/Illirio
Szklane swiece to jakas pozostalosc po Valyrii, forma przepowiadania przyszlosci albo porozumiewania sie na duze odleglosci (cos a'la Palantir w Wladcy Pierscieni).
,,Quaithe nie wie wszystkiego, bo niby przepowiada, a część z tego nie okaże się prawdą. Aegon i Gryf nie dotrą do Dany, Tyrion w sumie też nie. Zagadką są ci Nieśmiertelni, dlaczego powinna ich pamiętać. Czy ktoś zechce ją tak wykorzystać? I dlaczego ma się strzec Reznaka? Czyżby był Harpią?''
Aegon raczej nie dotrze do Dany ale Gryf dlaczego nie??? Martin zaskoczył nas w wielu żeczach dlaczego wiec nie może i teraz???
Tyrion na pewno dotrze do Dany. Jeżeli przepowiedziała to Quaithe to napewno przecież to jest władczyni Ashai i kapłanka czerwonego Boga na pewno nie pomyliła się w przetłumaczeniu wizja R'holla.
Eeee... czemu rodzielasz Gryfa od jego wychowanka? Przecież oni toczą się przez historię wspólnie. Chyba że wiesz o jakiś Żeczach, o których my nie wiemy.
Gryf i Aegon toczą się przez historię wspólnie. Może być tak że Gryf dotrze do Dany w Essos ale może być tak że to Dany przybędzie do Westeros i tam wyruszy do niej. Aegon i Gryf się rozłączą.
Nie jestem autorem książki, to są moje przypuszczenia,. Ale jeżeli autor już coś napisał to lepiej żeby się sprawdzilo bo bbyło by trochę dziwnie jak na mnie.
Wow, wątek nie jest oznaczony jako spoilerowy....
NO TO SPOILEROWY POST
Mnie najbardziej w tym wszystkim zastanawia perfumowany...
Jak dla mnie to wypisz wymaluj Varys, który dość konkretnie wpływa na fabułę ostatnimi czasy, ale dlaczego ma się go strzec? Marionetkowy smok... w rękach Varysa i Illyria? To by sugerowało, że Aegon nie będzie miał za bardzo nic do powiedzenia, jakkolwiek by nie był prawdziwy.
Też z początku myślałem, że to Varys ale czytam sobie Taniec... i tam jest pewna rozmowa między Tyrionem a czerwonym kapłanem a jej tematem jest nazwa statku, którym płyną do Meereen. Kapłan tłumaczy naszemu małemu przyjacielowi, że Selaesori Qhoran oznacza w wolnym tłumaczeniu wonny zarządca, czyli innymi słowy... perfumowany seneszal.
Może z tym statkiem to po prostu takie oczko-zmyłka do fanów. Czytałeś dalej co tam się działo? Zresztą zobaczymy :)
Ależ autor pogmatwał. Nie było mowy o żadnej wronie, to był "smok komediantów" a nie marionetkowy. Brak też tutaj wspomnienia o Moqorro(Czarny płomień czy jakoś tak? Nie pamiętam dokładnie). Jak na razie do Dany przybył jedynie Quentyn, czyli syn słońca. I raczej nie zapowiada się by owy smok Aegon oraz "Gryf" Jon się z nią widzieli. Oprócz tego przy Meeren jest lew Tyrion, kraken Vic i płomień Moqorro.
"I raczej nie zapowiada się by owy smok Aegon oraz "Gryf" Jon się z nią widzieli."
Mysle, ze slowa "przyjdzie" i "przyjda" sa interpretowane zbyt doslownie - mam wrazenie, ze tu chodzi po prostu o 'spotkanie', a wiec takowe ze "smokiem komediantow" jak najbardziej jest jeszcze mozliwe i z pewnoscia nastapi, imo.
Na Awoiaf piszą tak:
"Palą się szklane świece" - Bloody flux
"Biała klacz" - zaraza
"Inni" - Biali Wędrowcy
"Kraken" - Victarion Greyjoy
"Czarny płomień" - Moqorro
"Lew" - Tyrion Lannister
"Gryf" - Jon Connington
"Syn słońca" - Quentyn Martell
"Smok komediantów" - Aegon Targaryen
"perfumowany seneszal" - jest czterech możliwych kandydatów: Reznak mo Reznak, Varys, The Selaesori Qhoran, Garth Tyrell