PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409837
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Jak w temacie, w którym sezonie blondyna będzie miała wsparcie?

użytkownik usunięty
HRA

Jaka groźna się dziś zrobiłaś. Musiało Cię przypiec na saloraium. A mówiłam żebyś za długo nie siedziała. Oj Oj , moja nierozsądna , lekkomyślna blondyneczka :*
Pamiętaj że jak mnie będziesz biła to połamiesz sobie swoje śliczne paznokietki. :*

ocenił(a) serial na 10

Tym razem użyję pasa, złośliwa pannico.

użytkownik usunięty
HRA

Co mnie czeka tym razem w łóżku z Tobą...... codziennie to jakieś nowe upodobania mojej blondyneczki.
Zniosę wszystko żebyś była szczesliwa laleczko.
mua mua :*

ocenił(a) serial na 10

nie róbmy offtopa z offtopa ;p

użytkownik usunięty
Andruszka

Oj tam oj tam , musiałam ją troche poskromić :D

ocenił(a) serial na 10

Chyba ja Ci zrobię "Poskromienie złośnicy". I obiecuję, że będę poskramial okrutnie. Skończyły się żarty. Kurde.

użytkownik usunięty
HRA

I znowu jakieś łózkowe obietnice.... mrrrrr.... ja to mam dobrze : p dzisiaj znowu wymyśliłaś nowe sado maso....mrrrrr moja niegrzeczna dziewczynka...mrrr

ocenił(a) serial na 10
kalambury1008

halo halo dyskutujemy o książce/serialu a nie o blondynkach.
btw komentarz HRA to BAZINGA :)

użytkownik usunięty
Andruszka

Ale blondynki są ważną częścią Gry o Tron . Cersei , Danny , Joffrey...... :D

lipt0n

Dokładnie. Jak widziałem rozdział Daenerys w książce to musiałem się zmuszać do czytania. Oj, oby Martin nie zabrnął w ślepą uliczkę z nią. Ale za to wątki Westeros to dla mnie mistrzostwo świata.

użytkownik usunięty
Jaco80

również wolę Westeros od wątków wschodnich (wszystkich, także tych Aryi i Tyriona),
mimo pewnych błędów ten świat jest lepiej przemyślany niż Essos, a jego uwarunkowania i postacie lepiej znamy. intrygi pomiędzy znanymi postaciami to znacznie lepsze pole do popisu, niż naiwne "cuda wschodu".

jednak z czasem przyzwyczaiłem się do problematyki polityki wewnętrznej Meereen i nawet zaczęła mnie nieco ciekawić; obawiam się jednak, że Martin namotał, namotał, a teraz swoim zwyczajem pojedzie po łebkach, bo ma już mało miejsca a ogrom wątków do rozwiązania w dwóch ostatnich tomach.

ocenił(a) serial na 10
lipt0n

Martinowi się na szczęście nie spieszy. To rozsądny pisarz.. Mnie czytelnikowi , równiez nigdzie się nie spieszy. Z przyjemnością czytam wszystko co napisze, a rozdziały poswięcone Daenerys z przyjemnością wyjątkową. Ot co.

ocenił(a) serial na 8
HRA

Tfu tfu ale patrząc na jego wiek i tempo pisania to może dobrze by było gdyby się trochę jednak pośpieszył (odpukać). Bo w DwD tempo akcji tak mocno siadło, że póki co wygląda na to, że od końca dzieli nas ciąglę tysiące stron coraz bardziej rozciągniętych i pobocznych wątków. Stara choroba niekończących się sag fantasy?

ocenił(a) serial na 10
z8k

Mam wrażenie .że po bardzo spokojnej "Uczcie dla wron" tempo ruszyło. Akcja w DwD jest już żwawsza. Może nieznacznie ,ale jednak. Na to ,że Martin zacznie pisać szybciej, to za bardzo bym nie liczył.. Nigdy nie był zbyt szybki, wątpie żeby teraz, będąc w "kwiecie" wieku i u szczytu sławy to się zmieniło. Cierpliwości.
"Cierpliwość jest towarzyszem mądrości."

ocenił(a) serial na 8
HRA

Ja odnoszę inne wrażenie- na wschodzie nic się nie poruszyło nawet o metr, a Dany siedzi dalej w tym samym miejscu od tysięcy stron, zamiast wreszcie wyruszyć. Walka o Północ dalej nie rozstrzygnięta- Stanis i Bolton tańczą wokół siebie- a można było mieć nadzieje na rozstrzygnięcie. Nie mówiąc już o Innych, których wątek nie został popchnięty w ogóle. Do tej stagnacji dodajmy jeszcze namnożenie innych, często IMO niepotrzebnych, POV (jak np dornijski książe) i wychodzi stagnacja jak przy budowie autostrad ;-)

ocenił(a) serial na 10
eowine

w Tańcu ze smokami - Daenerys okiełzna smoki a raczej smoka Drogona i będzie na nim leciała, jest to pod koniec książki(jak wszystko co dobre) więc wykorzystanie ich na większą skalę w następnej książce, oby czekać nam nie przyszło za długo

bald3

To najlepsza jak dotąd wiadomość jaką tu przeczytałam.

ocenił(a) serial na 10
bald3

to nie jest do końca prawda ,więcej tam przypadku niżeli własnej woli
po pierwsze jakie okiełznanie lol:D na smoku znalazła się przez przypadek.Po prostu na niego wskoczyła.No a raczej z lecącego smoka nie wypada wysiadać więc następny sukces..kilkaset kilometrów z buta do pałacu :S bo smok jakoś nie miał zamiaru wracać.
Potem w drodze przez morze znowu fart....złapała smoka na stopa....zobaczyli ja dothrakowie i pewnie w następnej części będą jej bili pokłony jaka ona to super jest, a tak na prawdę 100%luck 0%skill.

ocenił(a) serial na 10
Andruszka

może na początku miała farta, ale potem to już raczej nie przypadek, stop dobre mi LOL - tak czy siak lata na smoku i nim kieruje(na ile potrafi) . wszystko i tak się wyjaśni w następnej książce, oby tylko została wydana;]

ocenił(a) serial na 9
eowine

up

eowine

up- temat o smoczusiach:)

ocenił(a) serial na 10
eowine

Nie da sie wytresowac tak do konca smoka bez roznego rodzaju czarow (bylo to wspomniane w ksiazce). Noo moze uda sie jej jak dorwie ten rog od Victariona. Takze ja tam mysle, ze i tak dobrze sobie z nim radzi.
Mnie bardziej zastanawia kto bedzie dosiadac pozostalych dwoch smokow - Rhaegala i Viseriona? Bo jak wiadomo, smok moze miec tylko jednego, ze tak powiem jezdzca;) obstawiam na tego maloletniego Targaryena ... i na tym moje pomysly sie koncza ;D

użytkownik usunięty
eowine

wszystkim malkontentom, którzy twierdzą że smoka nie można wytresować

przyjaźń człowieka z gadem - Pocio, przyjacielski, sympatyczny, dobrze ułożony, je wszystko, bardzo lubi dzieci http://www.cda.pl/video/629509/Pocio-domowe-zwierzatko

eowine

SPOILERY o smoczusiach ze strony "serialowa"

"Smoki pojawiły się dopiero w ostatnim epizodzie 1. serii "Gry o tron". Ale natychmiast stały się największymi gwiazdami serialu. Poznajmy je bliżej.

Ze stosu pogrzebowego khala Drogo naga Daenerys wyniosła w ostatniej scenie 1. sezonu "Gry o tron" trzy nowo narodzone smoki. W 2. sezonie mogliśmy je podziwiać bardzo krótko. Z pewnością jednak zobaczymy jeszcze wiele scen z ich udziałem, nic więc dziwnego, że interesują one ostatnio blogerów i innych komentatorów. Co wiemy o pieszczoszkach Dany?

Drogon – nazwany na cześć khala Drogo. Jest największym i najbardziej agresywnym spośród smoków królowej. Ma czarne łuski, czerwone skrzydła oraz pazury. Bucha płomieniami czarno-czerwonego ognia.

Rhaegal – nazwany na cześć Rhaegara Targaryena, księcia i najstarszego brata królowej, zabitego w wojnie z Robertem. Ten smok ma zielono-brązowe łuski i strzela płomieniami żółto-pomarańczowego ognia.

Viserion – nazwany na cześć Viserysa (którego śmierć mogli obejrzeć widzowie "Gry o tron). Smok ma biało-kremowy kolor i złote oczy. Jego płomienie są złoto-czerwono-pomarańczowe.

Najsłynniejszym smokiem z przeszłości świata Westeros był Balerion – najpotężniejszy spośród smoków Aegona Zdobywcy (pozostałe dwa to Meraxes i Vhagar). Według informacji umieszczonych w różnych fragmentach "Pieśni Lodu i Ognia", Balerion miał kły długości szabli i potrafił zjeść naraz mamuta. Jego cień zakrywał niebo nad całymi wioskami. W bitwie na Polach Ognia trzy smoki Aegona spaliły 4 tys. ludzi.

Wszystkie smoki są gorące w dotyku. Na zimnym powietrzu parują. Co ciekawe, nie jedzą surowego mięsa. Swoją zdobycz zawsze "podsmażają" ogniem i dopiero tak ugotowaną zjadają.

Martin często nie wchodzi w szczegóły. Nie konstruuje historii swego świata tak precyzyjnie jak Tolkien. O smokach wiemy więc tak naprawdę niewiele. Miały pojawić się – być może za sprawą magii – w mitycznej Valyrii, na 5 tys. lat przed wydarzeniami opisywanymi w sadze. Zniknęły ok. 150 lat przed tym, jak Ned Stark wyruszył do Królewskiej Przystani, aby objąć funkcję królewskiego namiestnika.

Mało informacji o smokach w "Pieśni Lodu i Ognia" jest efektem tego, że bohaterowie książek Martina także mało co o nich wiedzą. W Westeros zdążono zapomnieć o tych stworzeniach. Teraz bohaterowie "Gry o tron" będą poznawać smoki wraz z widzami."

ocenił(a) serial na 9
eowine

czy to prawda, że dany straci kontrolę nad smokami? przestaną jej słuchać?

raven46

Mówią, ze według ksiązki tak, ale to juz nie aktualne.

eowine

W takim razie pytanie czy blondyna zostaje wdową do końca, czy znajdzie sobie kogoś?
Nie żeby mi przeszkadzało, że będzie solo plus smoczusie.

ocenił(a) serial na 10
eowine

SPOJLER SPOJLER Wyjdzie za mąż za faceta o charczącym imieniu, odrzucając przy tym okazję jedną na milion, ale poza tym to sobie kogoś znajdzie, wbrew rozsądkowi dzieląc z tym kimś łoże SPOJLER SPOJLER

wierszyll68

wy jeszcze o tych smoczkach, nie lepiej butelke z mlekiem kupic?

eowine

Pytanie o spoilery ale nie ksiązkowe.
Czy ktoś wie co teraz bedzie ze smoczusiami i kto je ukradł?

użytkownik usunięty
eowine

Już się nie odnajdą, postanowiono z nich zrezygnować ze względu na koszta animacji komputerowej, proszę Pani. Wilkory wystarczą w zupełności. Pozdrawiam serdecznie.

Dziękuje:)

ocenił(a) serial na 8
eowine

Znając życie to ona jeszcze z 3 sezony będzie szła do morza. A po kolejnych 3 może któryś smok ją nad tym morzem przeniesie...

Assassinek

To bardzo możliwe, ale teraz już nie ma sensu się pytać o spoilery bo serial nie będzie się pokrywał z książką.
Tak czy inaczej dzięki:)

eowine

Ja jestem pewny że będzie się pokrywał, w tych najważniejszych wątkach. Wiele dróg prowadzi do celu.