PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 407 tys. ocen
8,7 10 1 406623
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Kobieta w masce

ocenił(a) serial na 6

Witam! Kim była kobieta w masce? Rozmawiała z Mormontem i kazała mu bronić Daenerys.

ocenił(a) serial na 9
LegionN7

Jest władczynią cienia z Asshai. Ta sama religia co Melisandre, ale nie wiem, czy ta sama specjalizacja ;)

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

O którą chodzi? Mógłbyś zamieścić link do zdjęcia?

ocenił(a) serial na 10
goldendagger

http ://gameofthrones .wikia.com/wiki/ Quaithe

ocenił(a) serial na 9
goldendagger

Jasne.
http://4.bp.blogspot.com/-hnQDZ_nN5Mk/T6AWhB5oG0I/AAAAAAAAJWY/H56lzd-Ctv8/s1600/ quaithe.jpg

ocenił(a) serial na 10
PieczykM

Dziękuje :)

ocenił(a) serial na 6
goldendagger

Władczyni cieni to jedna ze specjalizacji magicznych. Jest praktykowana w Asshai. Kobieta w masce była anonimową władczynią cieni.
Oprócz tego powszechnie wiadomo, że Mellisandre jest z Asshai i opanowała tę sztukę. Cień, który zabił Renlyego mówi sam za siebie.

ocenił(a) serial na 10
acidghost

Czy to możliwe, że przestrzega Mormonta przed inną kapłanką? Jeśli tak, to czy ma jakieś szanse ją obronić?

Jeszcze jedno pytanie do osób, które czytały książki. Czy za używanie magii i nieodpowiedni sposób, tzn. jedynie dla swoich korzyści, kapłanki ponoszą jakoś kare?

ocenił(a) serial na 8
goldendagger

Teoretycznie każdy magiczny czyn jaki podejmą jest odbierany jako uwielbienie dla ich boga i pochwała mu złożona, ale praktycznie wygląda to tak, że większość z nich używa magii dla własnych celów i nie ponoszą przez to konsekwencji, bo działają w imię boga (moc magiczna jaka stosują pokazuje potęgę boga, więc wszystko co czynią, czynią dla niego)

ocenił(a) serial na 6
samwise_6965

W książce jest ciekawy cytat: "Magia jest jak miecz bez rękojeści. Nie da się nią bezpiecznie władać". Magia coś daje, ale też coś zabiera. Mądry kapłan nie nadużywa magii.

ocenił(a) serial na 8
acidghost

Ja myślę, że magia działa podobnie jak narkotyk. Im więcej jej używasz tym bardziej jesteś od niej zależny. Wiadomo przekorni magowie wiedzą jak korzystać z niej z głową, ale nie zmienia to faktu, że za nadużywanie jej nie ma jakichś prawnych konsekwencji.

ocenił(a) serial na 6
samwise_6965

Większość kapłanów Rhllora wcale nie stosuje magii dla własnych celów, a wykonuje rozkazy od wyższych kapłanów dla wspólnoty ich religii.
Są wyjątki od reguły jak np Mellisandre, która stosuje zakazaną magię krwi, albo przywołuje cienie.

ocenił(a) serial na 8
acidghost

Albo się odmładza, krążą teorie, że w rzeczywistości jest 'nieco' starsza, oczywiście to tylko przypuszczenia, ale może być coś na rzeczy. Masz rację, oficjalnie tak jest, ale w praktyce to kto wie?

ocenił(a) serial na 6
samwise_6965

SPOILER
Czy się odmładza to nie wiem, wiem np, że wogóle nie musi jeść. Je wśród innych tylko dla pozorów.

ocenił(a) serial na 8
acidghost

NO tego (że się odmładza) do końca nie wiadomo, to tylko takie dywagacje fanów, ale są poszlaki na to wskazujące ;)

ocenił(a) serial na 6
samwise_6965

Jeżeli ktoś przeczytał jedyny rozdział sagi zatytułowany Mellisandre wie, że ona ma swoje sekrety i to co mówi do swoich "owieczek" raczej nie należy łykać dosłownie.

ocenił(a) serial na 6
LegionN7

Ma na imię Quaithe i w książce ukazywała się Daenerys przepowiadając jej przyszłość. Jej przepowiednie zgadzały się choć Dany uświadamiała to sobie po fakcie.