Czy orientuje się ktoś może, czy pilot serialu będzie kiedyś pokazany? Czytałem, że podobno był bardzo wierny książce, ale obecnie się go obejrzeć nie da :/
Chodzi ci o pierwszą wersję pilota ? Właśnie , że nie był wierny książce a drugi co stał sie finalnym jest dość wierny książce
https://www.spidersweb.pl/rozrywka/2019/02/11/gra-o-tron-pilot-zmiany-sezon-1/ Dziwne , bo jak czytałem sagę po obejrzeniu serialu , że pilot aż tak się różni od książki ( poza oczywiście prologiem z pojawieniem się białych wędrowców tam jest dużo zmian )
Kurde, mimo wszystko bardzo bym chciał obejrzeć pierwszego pilota. I dzięki za linka!
Były artykuły na ten temat. Włodarze HBO bardzo byli niezadowoleni z efektu finalnego pierwszego pilota więc postanowiono od nowa nakręcić pilot.
Nie wiem czy kiedykolwiek będzie dostęp do niego, bo chyba nie sądzisz,
by chcieli się tym reklamować i być z tym kojarzeni skoro poszło do kasacji :)
Fakty są jednak takie, że przeważnie najpierw dany serial ma zielone światło tylko na pilot.
Dopiero, gdy spełnia oczekiwania stacja zamawia cały sezon.
Równie dobrze dedeki mogli stracić pracę wtedy lub serial mógł być anulowany i nie powstać.
HBO miało przykre doświadczenia z poprzednim serialem kostiumowych w który wpompowali masę siana, a miał niską oglądalność mimo bardzo wysokiej jakości.
Przy GOT byli ostrożni. Dawkowali ostrożnie budżety. Dopiero 6 sezon GOT miał podobny budżet jak 1 sezon Rzym z 2005 , a licząc z inflacją nadal mniejszy, bo jednak po 11 latach te same pieniądze mają dużo mniejszą wartość.
Z tych Topowych seriali HBO najmniejszą miało Prawo ulicy (The Wire)
A mimo tego HBO zamawiało kolejne sezony i udało się ukończyć całą historię w 5 sezonach, bo jak mówili włodarze stacji dla nich bardzo wysoka jakość serialu czasem jest równie ważna jak oglądalność przy przedłużaniu o kolejne sezony serialu, bo jakość ich seriali przyciąga klientów.
Niestety przy Rzym, Carnivale, Deadwood czy nawet Zakazane imperium ostatecznie anulowali seriale. Rzym miał mieć 5 sezonów, były dwa, gdzie scenariusz sezonów 2-4 został upchnięty w skróconej wersji w sezonie 2.
Carnivale anulowali po 2 sezonie, a Deadwood po 3 sezonie więc historie zostały niedokończone, ale powstał filmowy Deadwood i premiera jest 31 maja.
Zakazane imperium miało mieć 7 sezonów, a było 5 w tym ostatni skrócony jak epilog. Przy GOT dość skromnie zaczynali z budżetami pierwszych 5 sezonów.
Sopranos i GOT miały z ich seriali największą oglądalność.
Amazon z kolei ma zamiar wydawać na seriale więcej niż HBO.
Władca Pierścieni już 1 sezon ma mieć zdecydowanie wyższy budżet niż
ostatnie sezony GOT w przeliczeniu na odcinek.
Do tego Amazon ma w planach inne seriale na podstawie cykli powieści fantasy:
Koło czasu - 14 powieści Jordana kończone przez Sandersona
Mroczna wieża - 7 powieści Kinga
Netflix znów ekranizuje Wiedźmina. Oby zaczęli od pierwszych książek i serial miał wiele sezonów, by dobrze wszystko zekranizować.
Ma być też serial na podstawie znakomitej serii komiksów "Thorgal"
Brakować będzie seriali na podstawie wysoko cenionych książkowych fantasy:
"Malazańska Księga Poległych" - Eriksona (10 książek, ale w PL 18 tomów)
"Kroniki Czarnej Kompanii" - Cooka (4 książki zawierające 10 tomów)
mnie sie Rzym nie poodbał, trafiłam w necie na to chociaz mam wykupione HBO ogladnełam tak na siłe, słabe scenariuszowo to było i przynudzało głupotą
Kurde szkoda, że go nigdy nie zobaczę... Bardzo bym chciał go porównać z pierwszym odcinkiem, który mnie osobiście nie zachwycił.
Wczoraj widziałam wywiad, gdzie serialowy Nikolaj Coster Waldau (Jaime) powiedział, że obejrzeli z resztą obsady pierwsza wersję pilota i byli zażenowani tym, jak fatalnie to wyglądało, i się cieszą, że nie trafiła finalnie do telewizji.