Temat zbiorczy o 'njusach' ze świata dotyczących serialu GoT i sagi "Pieśni Lodu i Ognia" George'a R.R. Martina (można umieszczać i komentować wszelakie informacje i doniesienia jak wywiady, ciekawostki o produkcji, nowej książce itp. itd. w jednym temacie). Np. wklejamy linka do strony, na której poczytamy o danych wieściach co by później móc je skomentować tutaj, podzielić się refleksjami, pogadać, itp.itd.. a jeśli już ktoś przeczytał wywiad, mógłby napisać, czy wart czytania lub przytoczyć najważniejsze jego/jej zdaniem informacje, itp. itd.
Portale warte odnotowania: WinterisComing.net, WatchersontheWall.com, lub inne o podobnej tematyce.
- pierwsze recki sezonu 5:
http://watchersonthewall.com/first-reviews-of-game-of-thrones-season-5/
WotW będę aktualizować njusa wraz z pojawianiem się nowych recek.
- Martin jest zdecterminowany skończyć WoW przed sezonem 6 GoT:
http://winteriscoming.net/2015/04/03/george-r-r-martin-is-determined-to-finish-t he-winds-of-winter-before-season-6/
Cytat wart odnotowania:
“I wish it was out now. Maybe I’m being overly optimistic about how quickly I can finish. But I canceled two convention appearances, I’m turning down a lot more interviews—anything I can do to clear my decks and get this done.”
Oficjalnie potwierdził, dlaczego anulował konwenty :)
I coś związanego z tą informacją:
http://winteriscoming.net/2015/04/03/how-your-game-of-thrones-sausage-gets-made/
Bryan Cogman w wywiadzie potwierdza w zasadzie, że Martin skupił się obecnie tylko na WoW:
"George wrote a script per season for the first four seasons, but took a break for Season 5 as he’s hard at work on the next book."
Potwierdza to, co już wcześniej przypuszczaliśmy :) Konwenty to już "wyjaśniał' w połowie marca ;) Dla mnie najważniejszy tu cytat to ten:
I’m still weighing whether to go that direction or not. It’s a great twist. It’s easy to do things that are shocking or unexpected, but they have to grow out of characters. They have to grow out of situations. Otherwise, it’s just being shocking for being shocking. But this is something that seems very organic and natural, and I could see how it would happen. And with the various three, four characters involved…it all makes sense. But it’s nothing I’ve ever thought of before. And it’s nothing they can do in the show, because the show has already—on this particular character—made a couple decisions that will preclude it, where in my case I have not made those decisions.
A zwłaszcza jego początek, że wciąż wszystko u niego jest płynne, rozwija się z czasem i nic tak naprawdę nie jest jeszcze ustalone na amen.
ja mam wrażenie, że Martin skupił się raczej na unikaniu wszystkiego związanego z serialem, bo z innych rzeczy, w tym spotkań z fanami, nie zrezygnował ;)
Wywiad z Cunninghamem, Houten i Headey:
http://watchersonthewall.com/interviews-with-liam-cunningham-carice-van-houten-a nd-lena-headey/
Liam wspomina, że w tym sezonie będzie więcej scen z nim (Davosem) i Shireen.
Odnośnie formuły całego sezonu nr 5:
"From the beginning, episode 9 in each season was always a very special episode. Will that be true in season 5 as well?
L: Well, that pattern was different in season 4, I think. In season 4 it was episodes 8, 9, and 10 that were special. So that has changed.
C: And of course the second episode.
L: Yes, Joffrey’s death! That was a big moment. It was, in a certain way, the beginning of an end for King’s Landing. In the first three seasons the story was always structured so that the ninth episode was the climax. But with the fourth season that has changed. We will not – I can reveal as much – return to the old pattern. In season 5, everything is bigger and darker. The high points are distributed over the entire season."
I ten ciekawy wg mnie:
"There’s some great scenes with Margaery and Cersei this season. I think everyone will dig that. There’s a stab one way, then a good stab the other way—they’re fun and dangerous. And also, there’s a moment between Cersei and Olenna which is awesome as well. She’s got two thorns deeply in her side."
Cersei vs Marg jak najbardziej, a Olenna na dokładkę! Super :D
Wiadomo, wielki sezon, wielkie rzeczy, i to samo co ględzenie co sezon, szkoda, że tym razem nic się kupy nie trzyma, ciekawe, czy z tą formułą to tak faktycznie czy to tylko subiektywna opinia. Ja uważam, że czwarty sezon podtrzymał tradycję, jednak odcinek 9. był najbardziej spektakularny dla mych ocząt.
Jako że do wspomnianym ocząt mych doszły informacje na temat Margaery w tym sezonie, niech mi nie gadają o żadnych grejtowych scenach w związku z Cersei.
Nie wiem czy to liczy się jako nowe, ale jako, że tematów jest tu milion, to nie będę zaśmiecać forum kolejnym.
Historia rodu Baelish :)
https://www.youtube.com/watch?v=W18nggyOHfc
Polecam osobom, które jeszcze tego nie widziały :) (w ogóle lubię 'History and Lore of Westeros', takie to.. sympatyczne)
- wspominane co jakiś czas - turystyka Chorwacji również podskoczyła za sprawą GoT:
http://winteriscoming.net/2015/04/03/game-of-thrones-boosts-croatias-economy/
Jeśli ktoś jeszcze o tym nie wiedział ;)
Bonus: planują utworzyć park rozrywki GoT (haha, ciekawe jak się do tego zabiorą ale jeśli w sposób serialowy, bez ocieplania wizerunku dla młodszych, to może wyjść coś ciekawego (niech wykorzystają również eksponaty z wędrującego 'exhibition' albo podróby, jak 'winda na Murze' i jakoś widzi mi się ten pomysł)).
Jak to zrobią, to na pewno go odwiedzę. Aż szkoda, że u nas niczego nie nakręcili. A przecież zawsze by się znalazł jakiś plener ....
Tylko niech zrobią to porządnie, jak choćby z elementami tego podróżującego exhibition - wtedy byłoby co oglądać (bo jeśli skupia się jedynie na, hmm, rollercosterach to takowe lepsze znajdą się w innych i z pewnością lepszych parkach rozrywki). Marzy mi się ten 3D wjazd na Mur :D
To wina PL - pewnie zero dodatkowych środków ze strony naszego państwa, a nawet jeśli takowe są, to inne kraje dają ich więcej (np. Irlandia). Bo fakt, u nas też znalazły by się fantastyczne plenery czy 'średniowieczne' zamki (Hiszpania potrafiła odciąć jedną z najbardziej odwiedzanych atrakcji turystycznych (Alcazar coś tam) na prawie 2 tygodnie specjalnie dla GoT, więc co to by było zamknąć np. Malbork na taki czas.. xP).
Hehe, też pomyślałam o Malborku. Na pewno lepiej przedstawiałby np. taki Winterfell niż ten nieszczęsny kurnik. A np. Tatry można by wykorzystać jako plener dla Vale. Z Dorne byłby problem, ale już np. Przesmyk można by zrobić gdzieś na Podlasiu - piękne bagna i " w ogóle". Plus mogłoby być dla nich taniej, bo jednak mamy złotówki a nie euro. Wyobrażasz sobie takiego Drogona latającego nad Polszą ;D? W naszym przypadku niektóre plenery można by załatwiać na poziomie powiatu z zapytaniem Warszawki o zgodę na kręcenie w jakimś wyjątkowym miejscu. No, ale u nas nie ma takiego myślenia, bo nie żyjemy zasadniczo (jako kraj) z turystyki.
Malbork, Krzyżacy, itp.itd. wiele skojarzeń ma :D W sumie Tatry jako Vale? Nie pomyślałbym dorobić tylko zamek z cgi (to ujęcie z serialu, gdzie chyba w aktualny plener dołożyli efekt komputerowy zamku) i wyszłoby pięknie. Podoba mi się reszta o czym wspominasz, pisz dalej.. :)
Jako kraj z turystyki i jako kraj, gdzie ktoś CHCIAŁBY kręcić cokolwiek u nas (nie licząc wyjątków, które potwierdzają regułę, heh).
"Wyobrażasz sobie takiego Drogona latającego nad Polszą ;D?"
Hmm, już sobie wyobraziłem widząc tą scenę Tyriona na łodzi i spoglądającego na Drogona na niebie xP
A propos Drogona. Leci nad łukiem Wisły koło Wawelu, widzi Smoka Wawelskiego, zniża lot, patrzy i jedyna myśl jaka mu nomen omen przelatuje przez głowę to "wtf".
A co do plenerów, to cóż, Wisła płynie przez piękne okolice, mogłaby robić za Trident.
Ale miast klasycznie średniowiecznych nie ma u nas tak dużo, raczej renesansowe. Dałoby się także wykorzystać piękne ogrody np. w Wilanowie. Właściwie poza Dorne, Północą i Wyspami Żelaznymi sporo dałoby się zrobić. W końcu kręcą w kilku krajach.
"A propos Drogona. Leci nad łukiem Wisły koło Wawelu, widzi Smoka Wawelskiego, zniża lot, patrzy i jedyna myśl jaka mu nomen omen przelatuje przez głowę to "wtf". "
Hahaha, przez Ciebie oplułem se ekran :D:D To się nadaje na dobry mem, tylko wkleić Drogona do jakiegoś zdjęcia 'od dołu do góry' ze Smokiem Wawelskim :D
Wisła jako Trident też mi się podoba :) W ogóle Twoje podejście mi się podoba, MOGLI by kręcić w Polsce :( Waldau miałby przesrane (jak w Hiszpanii z siłownią) ale co tam.. co kraj to obyczaj, tutaj też fanki istnieją xD
- Nominacja do nagrody Hugo dla GoT s4:
http://watchersonthewall.com/game-of-thrones-picks-up-another-hugo-nomination/
Nominacja w kategorii "Best Dramatic Presentation (Short Form)", dla odcinka s4 pt. "“The Mountain and the Viper” napisanego przez Davida Benioff & D. B. Weiss, wyreżyserowanego przez Alexa Graves.
W szranki stanie z: Doctor Who (odcinek “Listen”), The Flash (“Pilot”), Grimm (“Once We Were Gods”) i Orphan Black (“By Means Which Have Never Yet Been Tried”).
Jeśli GoT wygra w tym roku, będzie to 3 raz z rzędu gdy wygrywa w tej kategorii, z odcinkami “The Rains of Castamere” i “Blackwater” wygrywającymi w 2014 i 2013 roku. W 2012 r. GoT wygrał nagrodę w kategorii "Best Dramatic Presentation (Long Form)" za cały 1 sezon.
- O powstawaniu Drogona w s5:
http://watchersonthewall.com/the-creation-of-drogon-in-game-of-thrones-season-5/
Cytaty warte odnotowania:
"Drogon is twice the size he was last year. He’s about 40 feet long and 20 percent bigger than the other two dragons.”
D&D oceniają, że wygląda jak “some kind of weapon from Transformers.” xD
TVInsider podaje również, że Drogon jest stworzony na podstawie: “Komodo dragons, iguanas, horned lizards, and crocodiles, and “his movements were derived from eagles and bats, and his takeoff from pelicans.”
- Ivan Rheon o Ramsay'u i paru życiowych drobiazgach:
http://watchersonthewall.com/iwan-rheon-on-nature-vs-nurture-and-ramsays-future- on-game-of-thrones/
Haha, rozśmieszył mnie tym, o czym pisze przy 'nature vs nurture' ;)
Ten fragment jest chyba największą spoilerową ciekawostką, jaka pada w tym wywiadzie (w zasadzie to nie spoiler ale jedyne, co może się do tego zbliżyć):
Mówi o tym, jak to gra Ramsay'a, jak wmawia sobie, że to nie prawdziwe "come on, it’s not real, it’s not real, just do it.” Mówi również wiele o okropnościach Ramsay'a. I na koniec mówi to: "I had a real moment like that this year, I had to really pull myself together." Czyli CO NAJMNIEJ jedna okropność ze strony Ramsay'a w s5.
Ciekawostka: kupił w tym roku mieszkanie i nie chciałby, aby w tym sezonie Ramsay zginął. Wolałby np. w s6 bo Ramsay jest mu potrzebny, tj. wolałby grać aby móc spłacić mieszkanie :D
- Żmijowe bękarcice raz jeszcze:
http://winteriscoming.net/2015/04/06/new-details-on-season-5s-sand-snakes/
Z tej informacji wynika ponownie, że Ellaria w serialu jest matką wszystkich bękarcic Oberyna (co ciekawe, zapodawałem kiedyś wywiad z Henwick podajże, gdzie mówiła, że któraś z bękarcic nie jest córką Ellari.. ale może chodziło jej o książkę?).
Z interesujących wieści, czy raczej potwierdzeń już prezentowanych doniesień: Henwick używa prawdziwego bicza, każda z bękarcic trenowała 'swoje' bronie, Sellers została zraniona przez Henwick (chyba przy użyciu bicza w jakiejś scenie), Henwick podsumowuje bękarcice tak:
“[I’m] the most observant and calculating of the sisters, Tyene’s about trying to prove herself. Obara charges in. Nymeria’s aware of the big picture.”
- pomysł na czołówkę GoT:
http://winteriscoming.net/2015/04/05/meet-the-mad-monks-from-game-of-thrones-tha t-you-never-knew-existed/
Kolejna porcja wieści od EW :) Warto przeczytać, jaka 'idea' towarzyszyła powstawaniu czołówki do GoT. Okazuje się, że stał za tym mnich, a raczej "mad monks". Opisywać szkoda, cytat:
"EW notes, in the article, how the map is made of cloth, which I must admit I never thought of. The pop-up cities are crafted from wood, which would be something that these monks would have readily available. And the clockwork locations on the map are also crafted from materials that these monks would have. Here, watch the Game of Thrones opening sequence, and tell me if you see it in a new light."
- producenci boją się wycieków odnośnie s5:
http://winteriscoming.net/2015/04/06/game-of-thrones-producers-worry-about-leaks /
W sumie jak co roku, ale muszę przyznać, że w tym roku o wiele więcej było pokazów przedpremierowych sezonu nr 5, to i mają prawo się poniekąd bać. Mimo to WiCnet podaje, że póki co nie wyciekło nic na 'poważnie', czego mieli by się obawiać producenci serialu.
Podane jeszcze było mini-info odnośnie torrentów:
"Data gathered during the first 12 hours of the season 4 premiere revealed that most downloads originated from
Australia, followed by the United States, the United Kingdom, Canada and the Netherlands."
Haha, Polska daleko w tyle, pewnie xP
SPOILERY SERIALOWE odnośnie s5 - czytać dalej na własną odpowiedzialność, ale kto ciekawy.. proszę bardzo:
Nie wytrzymałem i przeczytałem.. recenzja Sue the Fury z WotW czterech pierwszych odcinków GoT sezonu 5:
http://watchersonthewall.com/
"That isn’t the only dip into history this season, as the show seems intent on bringing the past to the present this year, with more than one reference to long-dead characters who may still hold significance."
O co jej tutaj chodzi? To znaczy, że w pilocie są inne retrospekcje czy chodzi jej po prostu o postać Brana i jego wątek/umiejętności? Bo przyznam, że w pierwszej chwili pomyślałem o odcinku a są osoby na forum, które czytały opisy odcinka więc jeśli ktoś może, niech mi tylko odpowie na pytanie: chodzi o pilot czy nie? :)
Również ciekawi mnie ten fragment:
"The Meereen storyline is hopping this year, with a climax in the fourth episode “The Sons of the Harpy” that’ll leave you screaming at the TV and begging for next week’s episode."
Wyszło na to (i później czytawszy), że mieli do dyspozycji seans z 4 odcinków (ale super) :D
Co też ciekawe i mi się spodobało: Nell Williams, która będzie grać młodszą wersję Cersei, świetnie mimikuje Lenę Headey (nie mogę się doczekać, aby samemu to ocenić :D)
Braavos w s2, pomimo tego, że kręcono w Chorwacji, wygląda ponoć bezbłędnie i pieniądze wydane na lokalizację naprawdę się przysłużyły (do tej pory byłem sceptycznie do tego nastawiony, ale zazwyczaj opinia Sue pokrywa się z moją, więc zaczynam spokojnie na to spoglądać, że kręcono w Chorwacji).
Tyrion i Varys - popis aktorski, i typowy humor od D&D.
Na Murze misz-masz, sceny z Shireen i Gilly, czy Jonem i Melisandre. Sue jednak stwierdza, że pewna scena w odcinku 2 powinna być 'MAJOR', ale wyszła dosyć pośpiesznie i nie tak ekscytująco jak sądziła (natomiast pisze, że jest również wiele świetnych scen).
Martellowie są wprowadzeni i.. ponoć scena z Ellarią, Doranem i bękarcicami jest wręcz fenomenalna. Zwłaszcza z rozwścieczoną Ellarią i spokojnym Doranem. Nie mogę się doczekać! :D
Sansa i LF mają do odbycia kolejną 'podróż' - Sue zdradza jedynie, że Sansa zaczyna wykorzystywać nauki od LFa odnośnie 'gry' i nauki odnośnie bycia 'damą' które dawniej pobierała. Pisze również, że pewna decyzja na początku sezonu Sansy może się nie spotkać z ciepłym przyjęciem przez niektórych widzów :)
Poza tym wydaje się, że będzie to 'wolne' rozpoczęcie sezonu, coś na wzór tego z s2 i s3, które raczej rozpoczyna wątki NA sezon.
Na koniec cytat z podsumowania Sue, który mi się podoba:
"The threads of Game of Thrones come together more neatly and pick up the pace after the season premiere. Momentum is gained as the players plot and the bodies start falling. In forging their own path beyond the books, Benioff and Weiss are finding ways to surprise their cynical audience and like seasons past, viewers are going to thank them for every shock and twist of the knife."
Wydaje mi się, że są lepsze sposoby zarobkowania niż granie Ramsaya ;D. Chyba też by mi odbiło, gdybym musiała się wcielać w rolę takiego psychopaty.
Wychodzi na to, że z Ellarii zrobią żądną krwi bestię, czyli dokładnie na odwrót niż w sadze. Pożyjemy, zobaczymy. Może aktorka im przypasowała i chcieli ją wykorzystać?
Fajnie, że podeszli poważnie do smoków, w sensie nie tylko ich wyglądu, ale także sposobu poruszania się. Muszę zwrócić uwagę jak lata Drogon i jak startuje i ląduje. A potem porównać z pelikanem ;)
Mad monks? Kupuję to :))
Tyle, że Ivanowi chyba chodzi nie tyle o samo granie, co pewnie o zarobki - chyba dostaje dosyć pokaźna sumkę za swoją rolę, stąd nie chciałby się rozstawać z ta postacią. Z tego punktu widzenia to mu się pewnie nie dziwię, przecież nie jest z niego żaden znany aktor co by gdzie indziej dostał więcej :D
Podoba mi się wykorzystanie Ellarii i danie jej paru 'cech' innych postaci, w tym chyba nawet Arianne. Lubie Indire Varma z serialu 'Rzym' i bardzo się cieszę, że w GoT będzie wyrazistą postacią od tego sezonu (powiedzmy, że w poprzednim również świetnie wypadła, ale to Oberyn miał błyszczeć, wg mnie). Coś czuję, że te pierwsze sceny Ellari z Doranem będą świetne, niezależnie, jak byłyby rozpisane - Indira spisze się świetnie, i nowy nabytek Siddig również. Coś czuję, że nasza rodzinka w tym sezonie spisze się na medal pod wieloma względami (aktorsko jestem niemal spokojny, oprócz może Areo i bekarcic bo kompletnie nie znam aktorów/ek).
Co nie :D Również zwrócę uwagę w tym sezonie (no chyba, że gadali dla samego gadania co to oni nie zrobili i na czym bazowali..)
O widzisz, ja też, zwłaszcza to tłumaczenie 'skąd' się wzięło co i dlaczego. Ciekawe, że DOPIERO teraz o tym ktokolwiek wspomniał :)
No ja rozumiem, że gość zaciągnął kredyt we frankach ;D. Ale rola parszywa, choć aktorsko może być wyzwaniem.
Też mi się wydaję, że Ellaria ma trochę cech Arianne. To chyba taki mix postaci robionej na "Oberyna w spódnicy" ;). W przypadku Pascala się udało, więc mogą "płynąć na fali" zainteresowania widzów Dorne i Dornijczykami. Bo co by nie powiedzieć to bardzo "filmowa" nacja i takież plenery. Wystarczy tylko tego nie sp ......ć.
Hmm ciekawe, o co chodzi z Sansą? Muszę wyznać, że ten rozdział z WoW, nader zaostrzył mój apetyt na Alayne. Tzn. Sansa to w ogóle jeden z moich ulubionych povów, a już jako Alayne, to chyba ulubiony. Dlatego przebieram nóżkami i nie ukrywam, że jestem ciekawa co wymyśliły dedeki. Wiadomo, że raczej rozjedzie się z sagą, ale ponieważ nie wiem w jakim stopniu, więc siedzę spokojnie na ogonie i czekam.
Nie da się ukryć, aż żal kolesia gdy czyta się jego wypowiedzi z tego wywiadu :D Przyznam, że do tej pory widząc z nim filmiki z planu miałem go za aktora, który ma gdzieś kogo gra.. a jednak pozory mogą mylić.
Nom :D I w sumie statystyczny widz będzie widział tylko Ellarie, nie będzie czegoś w stylu 'a Arianne to ni ma' :x Same plusy :)
Cóż pozostaje mi dopisać: to samo i u mnie. Przekonamy się wraz z s5, czy D&D wymyślili coś fajnego, wciągającego i trzymającego się.. kupy, czy też fanfik im nie wyszedł. Póki co trailer zaostrzył mi apetyt na Sanse w Winterfell, ciekawe jak to zostanie rozegrane.
Też chcę kredyt we frankach na mieszkanie, co to je w rok spłacę....za to można grać i psychopatę :D
To się rozumie samo przez się, choć łatwo nie będzie. Z tym, że ceny na Zachodzie jakby nieco wyższe, choć to pewnie takoż zależy od lokalizacji. Tak czy inaczej już chyba lepiej grać psychopatę niż stać się psychopatą pracując np. w korpo ;))
I na podstawie tych 4 odcinków z mojej strony mogę powiedzieć:
- że nie było aż tak wielkiego cliffhangera na koniec 4 odcinka, żebym się darła na monitor :D
- scena miedzy Ellarią i Doranem i później bękarcicami nie zwala z nóg i z tego co widzę na necie ludzie są raczej rozczarowani
- ani słynny pościg z 2 odcinka, który miał nas powalić :) mało kto w ogóle o nim wspomina
A odnośnie "bringing the past" to można podejrzewać, że chodzi o nie wiem czy zaznaczyć SPOILER Rhaegara i Lyannę :)
Ach te opowieści dziwnej treści przed sezonami, człowiek się jeno nakręca *westchnienie*
- Tak wielki to on nie jest, ale faktem jest, że i książkowiec jest - cytując klasyka FW - w czarnej dziurze Nolana jeśli chodzi o jedną postać :D
- scena między Ellarią i Doranem, przynajmniej z odcinka 2 (dalej to nie wiem) była świetna - tak powinna być rozwścieczona Ellaria (niby Arianne) i nader spokojny Doran, bez emocji i w ogóle (a casting Siddiga sprawił, że nie można mu zarzucić braku uroku osobistego, hehe)
- Ja tam wspomniałem xP Taki rzemieślniczy pościg ale fakt, 'recenzenci' od siedmiu boleśni pisali na wyrost co to to nie jest (włącznie z cliffhangerem, dlatego wyżej napisałem, że zgadzam się z nimi co do tego, że czytelnik też ma zagwozdkę)
Emo, napiszę Ci, że ja mam odwrotnie: część rzeczy jak fotosy faktycznie mnie nakręcają, ale takie tam opisy nie (no dobra, cytowana Sue jest wielką fanką sagi, chyba nie da rady inaczej pisać jak w superlatywach o GoT :D)
Spoileru nie mogę się doczekać :)))
Owszem, scena między Doranem i Ellarią była spoko, ale szczerze, to nie była nawet w połowie tak szałowa, jak pierwsza pokazanie Oberyna :) Tam można było mówić o fenomenalnej scenie, tu było po prostu dobrze, a przy puckach bękarcich było wg mnie słabiutko.
Przypominam, że dalej mi wisisz fotosy SPOILER TRAILER SPOILER Danuty i Tyriona :)
SPOILEROWO-S5
Kurcze, przysiągłbym, że już zapodawałem te fotosy w którymś temacie, w którym poruszaliśmy tę kwestię :/ Jeszcze raz, tak na szybko z gugle, fotosy z planu:
http://i1.mirror.co.uk/incoming/article4471195.ece/ALTERNATES/s615/Game-of-the-T hrones.jpg
http://s.orzzzz.com/news/7d/93/54bf43e63b3a3.jpg
E no jasne że jestem ciekawa, jak będzie wyglądała pierwsza rozmowa Dajnerys z Tyrionem :) Może to go wreszcie ocuci z tego irytującego stanu, w jakim się teraz pławi :D
Stan jak stan, ale wreszcie Dany może mieć kogoś ogarniętego u swego boku (nie licząc ser dziadka) :D Najbardziej podjarany jestem faktem, że Dany (i jej obecne dokonania) + Tyrion = Westeros jest nasze, znaczy, ich :D Tylko szkoda, że to pewnie na koniec sezonu (fotosy są z pewnej areny co może sugerować odcinek nr9, więc Tyrion pewnie zawita wcześniej, ale pytanie o ile wcześniej).
Na pewno Selmy dobrą doradcą nie jest. Danka potrzebuje kogoś takiego jak Daario znającego realia Essos od podszewki i Tyrion z czasów namiestnikowskich :)
- Washington Post stworzyło listę zabitych w SERIALU GoT:
http://winteriscoming.net/2015/04/06/check-out-this-illustrated-guide-to-every-d eath-on-game-of-thrones/
Na czele tych, którzy zabijali stoi Bronn, za nim Sandor :D Poza tym mają tam kryteria, JAK dobierali dane postaci, które zostały uśmiercone w serialu.
Odliczając dni do kolejnego sezonu, coś dla zabicia czasu:
https://www.youtube.com/watch?v=BabsgCQhpu4
Polecam, naprawdę udany skecz z Kitem w roli głównej.
Haha dobre tylko Jedna mała uwaga. Jon powiedział "mój brat został zamordowany na własnym weselu". Czy oni w ogóle oglądają ten serial? Lol
No wiem, aż mi się wydawało, że sam Kit się wtedy zająknąłXD Ale pewnie lepiej pasowało do żartu;p
- D&D raz jeszcze:
http://winteriscoming.net/2015/04/07/benioff-and-weiss-talk-game-of-thrones-conv ergence-with-the-books/
Chyba zaczynają się powtarzać ;) Cytat wart odnotowania wg mnie to ten:
"There was a battle in Season 1 where Tyrion was going to go into battle behind the Mountain. Alan Taylor had planned it, it was going to be great. And then we ran out of money. We loved Alan’s workaround, however (in episode 109, where Tyrion gets literally knocked out of the battle). And it made Tyrion’s Blackwater battle more fresh … so no blood, no foul.”"
Czyli miała BYĆ bitwa, nawet reżyser miał wszystko rozplanowane, ale nie starczyło im pieniędzy :( Mi się podobała zagrywka z Tyrionem i jak to rozwiązano tnąc koszta, ale do tej pory nie wiedziałem, że MIAŁA być bitwa ale przez brak funduszy jej nie zrealizowano :(
- filmik od Canal+ i po raz kolejny.. Hiszpania:
http://winteriscoming.net/2015/04/07/the-spanish-kingdom-of-game-of-thrones/
Nie oglądałem, ale warto zwrócić uwagę na screeny z tego njusa na WiCnet i jak fajnie wkomponowano miejsca z Hiszpanii do stylu czołówki z GoT :)
- rok temu jeszcze na WiC, dzisiaj na WotW:
http://watchersonthewall.com/pre-season-game-of-thrones-viewership-post/
Ranking/wskaźnik oglądalności GoT. Przypominam: rok temu padł rekord lekko ponad 7 mln osób oglądało odcinek GoT, czy rekord zostanie pobity w tym roku? Wszystko wskazuje, że tak właśnie może być :)
- była królowa, to i musi być premier:
http://winteriscoming.net/2015/04/07/uk-prime-minister-david-cameron-visits-game -of-thrones-set/
Na planie GoT. Nie interesuje mnie tamtejsza polityka ale czy tylko ja odniosłem wrażenie, że dzięki temu chce zyskać poparcie dla swojej partii, poprzez rzesze fanów GoT? xd
- Apel: nie nazywajcie jej Khaleesi!
http://winteriscoming.net/2015/04/07/dont-call-her-khaleesi/
Może tylko Jorah xP
Link do wywiadu z Alfie Allenem w kontekście nowego sezonu :)
http://film.interia.pl/tylko-u-nas/wywiady/news/gra-o-tron-alfie-allen-czyli-the on-greyjoy-o-5-sezonie,2113808,3764
Haha, nie przeczytał całości, odpadł na 3 tomie (i nawet nie stara się zaglądać do neta, przykład który zapodał przedni :D)
Cytat, który mi się spodobał to ten (wiele, wydaje mi się, mówi o s5 i Theonie):
"Mogę się założyć, że niejedno cię zaskoczy, bo Theon napotka na swojej krętej drodze postacie, z którymi jeszcze nie miał do czynienia, a jego dawne znajomości odżyją, czego zupełnie byś się nie spodziewał. I może, ale tylko może, zapali się dla niego liche światełko na końcu tunelu."
Natomiast już któryś raz z rzędu czytam o 'broni Theona' - lubi to mówić :)
Ciekawe, że gość ma do spłacenia hipotekę, podobnie jak jego oprawca. Czyli jednak coś ich łączy ;D.
Mam nadzieję, że dla Theona w końcu zabłyśnie światełko , szczerze mówiąc, żal mi gościa. Zasadniczo od samego początku miał przerąbane no i oczywiście nigdy nie życzyłam mu takiego losu. Rodziały Theona były jednymi po których się prześlizgiwałam (oczywiście od momentu zetknięcia się z Ramsayem), bo ciężko się to czytało.
Łączy ich też to, że obaj nie byli wcześniej rozpoznawalni, nawet sami się przyznają do tego :D
Pewnie na koniec sezonu będzie słynna ucieczka Logana w wykonaniu Theona (oczywiście po modyfikacjach z braku laku pewnych postaci), może o to chodzi w światełku w tunelu. I powiem Ci, że przy drugim czytaniu (kiedy do tego dojdzie?! xd) zwrócę uwagę na rozdziały Theona bo po pierwszym czytaniu mam podobnie: rozdziały Theona były 'takie se', a rozdziały Fetora zajebiste (może te Theona nie były takie złe bo wtedy mi powiewała ta postać..).
- zbiór wypowiedzi/filmików z aktorami:
http://watchersonthewall.com/kit-harington-nathalie-emmanuel-carice-van-houten-a nd-the-dornish-crew-out-in-force-promoting-season-5/
Ostatnie dni przed premierą, coraz większy wysyp wywiadów :) Mnie zainteresowały te wypowiedzi:
Carice van Houten:
"“I know that we’re wavering off the books,” says Carice van Houten in a new interview with The Daily Beast. “The thing that I really like about the coming season that we’re going to shoot now, Season 6—if I’m still alive, no spoilers!—is that we’re going completely off the books. Everyone is in the same boat since there are no books anymore. And it’s fun because now the book readers will be in the same boat as everyone else.” Reminiscing about birthing a shadow in season 2, the actress says, “It was quite a shock,” and then adds, “But you’re in for a big treat this year if you like shocks.”"
Fajnie, fajnie, szoki nawet dla czytelnika (oby 'pozytywne').
D&D o 7 sezonach:
"We’re not sure whether it’s going to end up being, say, 70 or 75 hours — but it can’t be 100 hours. It would start to feel like a bogged-down mess."
Pierwszy raz od '7 sezonów' wspomniał Benioff o 75h - co oznacza, że istnieje prawdopodobieństwo na 8 sezonów, wg mnie (bo po cóż wspomniał by 70 albo 75?). Czyli opcja 7/8 sezonów dalej w grze, chyba.
Alexander Siddig o Martellach i Doranie (pierwszy raz się wypowiada, a przynajmniej ja pierwszy raz wklejam w temacie):
"Pedro’s way of playing it is very much how I had to play it so he set the tone. Keeping that sense of charm and fluidity and the Latin oomph while you are in a wheelchair is tough because you use the whole body to express yourself. It was a good challenge."
O bękarcicach:
"They are vicious, and brilliant at being vicious, and have been taught how to fight and kill at 12. So they are tiny drone jets that deliver missiles. They are going to be great fun. I think they are going to be audience favourites."
Zgadzam się z jego tokiem myślenia xd
Sellers w zasadzie potwierdziła: Tyene Sand rozbierze się CO NAJMNIEJ topless.
DeObia Oparei, grający Areo, postanawia odp. na krytykę odnośnie wybrania jego osoby do tej roli (wreszcie!):
"In the books, Areo and white and so there are those fans who think he should be white. I think it’s a good conversation to have on why is this character being played by a black actor when it was always written for a white character. We’re having this thing now with Idris Elba possibly playing Bond and people saying Bond should be white. We’re shifting. There is a paradigm shift going on. We are beginning to go, ‘Let me cast you because you personify [the role]. You don’t have to be black, you don’t have to be white. Let me cast you because there is something about the way that you portray that [character] that really sings for me’."
Po przeczytaniu zapał minął, nie powiedział nic konkretnego, bardziej dlaczego białe jest czarne i odwrotnie. Wymijająca odpowiedź, jak dla mnie..
Polecam również obczaić filmiki, jak nie te już obejrzane to te inne :D
- Natalie Dormer o Margaery w s5 (trochę spoilerowo!!!!:
http://winteriscoming.net/2015/04/08/natalie-dormer-on-margaery-in-season-5-she- loses-control/
Cytat:
"The game of chess ramps up to a whole new level with dire consequences for both, Margaery and Cersei. Toward the end of the season she loses utter control. It’s really fun to see Margaery finally, really out of control. It’s taken four years but she finally loses it.”
- Stannis Baratheon zwyciężył:
http://winteriscoming.net/2015/04/07/stannis-baratheon-wins-uproxxs-march-madnes s-tournament/
W zasadzie to tylko utwierdza w przekonaniu, że Stannis jest popularnym królem :D
Zasadniczo zgadzam się z "Areo", z tym, że to czy ktoś jest "biały" czy "czarny" czasami ma jednak znaczenie. Być może w przypadku Hotah okaże się, że zmiana nie zaszkodziła bohaterowi, pożyjemy zobaczymy. Co do Bonda, to już kwestia nieco bardziej dyskusyjna, aczkolwiek gdyby miał go zagrać czarny aktor to Elba, moim zdaniem, pasuje. Choć rolę życia zagrał chyba w The Wire.
Nigdy nie zrozumiem fenomenu Stacha zarówno w Polsce, jak i poza. Nigdy.
Co do zmian, faktycznie będzie się działo, bo powoli zaczyna brakować książkowego materiału. A to powoduje, że robię się bardzo ciekawa, tym bardziej, że nie będę mogła tropić odstępstw, skoro nie wiadomo, jak M. pociągnie wątki. Czyli Carice ma rację, i zrównamy się znowu z Nieskalanymi :)
Zgadzać to i się można zgadzać, ale liczyłem na coś więcej - a tak poruszył tylko kwestię koloru skóry. Mi akurat kolor skóry odpowiada (Dorne, w wyobraźni, żyje masa czarnych lub brzydko mówiąc brudasów) ale np. już sama postura aktora: nie. I to jest mój mankament odnośnie serialowego Areo: nie tego się spodziewałem. No ale fakt, przyjdzie dopiero to zweryfikować (w przeciwieństwie do Oberyna/Dorana mam inaczej: uważam casting za udany od samego początku).
Ja tam rozumiem, sam należę do fanów Stacha xP
Co ciekawe, wreszcie przyjdzie bardziej oceniać serial przez pryzmat bycia serialem aniżeli przyrównywania do książek, tj. scenariusz odcinka oceni się jak scenariusz odcinka, a nie z przyrównywaniem do książek. Jak dla mnie same plusy (w książce kiedyś i tak poczytam wszystko w detalach wg Martina, i z masą postaci, której nie będzie w serialu).