PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409713
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Witam wszystkich,

Bękarty w Westeros mają narzucone nazwiska, które zależą od tego, skąd pochodzą. Jeśli taki bękart się ożeni i ma dzieci z prawego łoża, to czy one dziedziczą to "bękarcie" nazwisko? Czy mają inne, np. po matce albo po dziadkach?
Jak to wygląda?

ocenił(a) serial na 10
Myranda

Zazwyczaj po ojcu, chociaż jeśli matka jest szlachetnie urodzona, to przybierają jej nazwisko.

12Lisek

A mogę zapytać skąd to wiesz? Nie przypominam sobie żadnego przykładu.

ocenił(a) serial na 10
Myranda

W jednym rozdziale Catelyn był taki cytat:
"-He, ty jesteś kolejną Waldą!"
"-Jestem Walda ser Aemona RIVERSA, panie pradziadku"
"-Od kiedy to umiesz mówić? (...) Do tego to bękart, he. Idź stąd."

12Lisek

Możesz rozwinąć jak ten przykład ma się do "jeśli matka jest szlachetnie urodzona, to przybierają jej nazwisko"?
Bo zarówno Aemon jak i Walda mają Rivers ;)

ocenił(a) serial na 10
fune

Matka Dorana Martella była z Martellów.

12Lisek

Jasne, że była z Martellów, była w końcu księżną Dorne :) ale nie bardzo rozumiem, co to ma wspólnego z moim pytaniem dot. Waldy bądź bękartami w ogóle.

ocenił(a) serial na 10
fune

Błędnie napisałem i tyle.

12Lisek

Spoko ;)

Myranda

(jedynie bękarty szlachetnej krwi mogą nosić bękarcie nazwiska)
Żeby móc dziedziczyć niebękarcie nazwisko to trzeba mieć po kim, a raczej nie zdarza się, żeby ktoś z rodowym nazwiskiem wyszedł za bękarta.
Co do dziedziczenia to jeżeli ojciec dzieci nie wyraża sprzeciwu to dzieci mogą dziedziczyć nazwisko po matce. Dzieci Niedźwiedzic przykładowo nosiły nazwisko po matce, tak samo jak dzieci Bronna.

użytkownik usunięty
fune

Bronn w książce miał dzieci?
Miał pasierba,to nie było jego dziecko.

Więc skąd pomysł, że piszę o Tyrionie, który zresztą nie jest Stokeworth, a przecież mowa jest o dzieciach z prawego łoża? Jeżeli takie będzie miała lady Lollys, to będzie to Stokeworth, po niej. Tak samo jakby ewentualnie odbękarcili bękarta.