Kto zna odpowiedź?
4. Wymień kolory smoków Daenerys Zrodzonej z Burzy:
a - srebrny, żółty, brązowy
b - biały, czarny, zielony
c - różowy, niebieski, fioletowy
d - pomarańczowy, szary, czerwony
Powodzenia :)
Prawidłowa odpowiedź brzmi:
Żadna z tych odpowiedzi nie jest prawidłowa.
http://2.bp.blogspot.com/-pHGh-_WCvEA/T9ZBK44RTUI/AAAAAAAAAB4/psD7wG_OrPw/s1600/ wallpaper-1983655.jpg
"Kremowozłocisty smok ssał jej lewą pierś, zielonobrązowy prawą. Tuliła oba do siebie ramionami. Szkarłatnoczarny spoczywał na ramionach Dany, długą krętą szyję zwinął pod jej brodą."
Powinno być złoty, czarny, zielony.
Też coś zacytuje.
"Ten biały to Viserion, a ten zielony to Rhaegal. Nadałam im imiona na pamiątkę moich braci"
Dany do Quentyna Martella.
"Smok zawrócił nad nimi wszystkimi, mroczna sylwetka widoczna na tle słońca. Jego łuski były czarne a oczy, rogi i płyty krwawoczerwone [...]. Jego czarne jak gagat skrzydła miały dwadzieścia stóp rozpiętości."
Opis Drogona atakującego odyńca na arenie.
Poprzedni cytat był z "Gra o Tron", ten jest z "Starcie Królów".
"Wszystkie trzy nazwę na pamiątkę tych, których zabrali bogowie. Zielony będzie się zwał Rhaegal, na cześć mego dzielnego brata, który zginął na zielonych brzegach Tridentu. Kremowozłotemu nadam imię Viserion. Viserys był okrutny, słaby i pełen strachu, był jednak moim bratem. Jego smok dokona tego, czego on nie potrafił.
- A czarny? - zapytał ser Jorah Mormont.
- Czarny to Drogon."
"Smok zawrócił nad nimi wszystkimi, mroczna sylwetka widoczna na tle słońca. Jego łuski były czarne a oczy, rogi i płyty krwawoczerwone [...]. Jego czarne jak gagat skrzydła miały dwadzieścia stóp rozpiętości."
Czyli ten opis pokazuje, że Drogon jest szkarłatnoczarny.
W filmie wyraźnie widać, że Viserion jest złoty, a Martin sporo się udziela przy produkcji więc osobiście, to uznaję za rozstrzygające.
Przyznaję, że nie wiem jak jest w oryginale, a nie miałem czasu tego sprawdzić.
Cytat który kolega przytoczył jest prawdopodobnie z "Tanica ze smokami" , a do tego fragmentu jeszcze nie doczytałem, ale wiem że Quentyn już jest w drodze.
Zobaczymy ile jeszcze razy Viserion zmieni kolor w kolejnych tomach ;)
Oba cytaty które podałem pochodzą z Tańca ze smokami. Łuski pokrywające ciało Drogona są czarne jak gagat. Jedyne co u niego szkarłatnoczarne to rogi i płyty grzbietowe. Sama Dany mówi że jeden jest zielony a drugi biały i zapewne takie kolory im już pozostaną. Zauważ ze smoki rosną i ich barwa cały czas się zmieniała. Od tej dwubarwnej do tej bardziej z tonowanej. Dlatego jak najbardziej odp. B jest prawidłowa.