PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 409478
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Zakładam temat o odcinku 'zerowym', gdyż zawsze z takowym oznakowaniem 'tego czegoś' się spotykałem <a właśnie przeczytałem, że premiera już niedługo>: )

15-minutowa prezentacja o GoT - premiera 9 lutego
Cytat od HBO:
"Your readers may be interested to know that the 15-minute presentation GAME OF THRONES ICE AND FIRE: A FORESHADOWING will debut SUNDAY, FEB. 9 at 8:45 p.m. (ET/PT), exclusively on HBO, just before the debut of a new episode of “True Detective.” Offering a look back and a look forward to the fourth season of the hit HBO series, the show features clips from upcoming episodes, behind-the-scenes-footage, interviews with talent, and cast members’ answers to questions posed by fans."
W skrótowym tłumaczeniu: 15-minutowa prezentacja będzie mieć premierę przed odcinkiem serialu "Detektyw". Tradycyjnie spojrzenie na przeszłe wydarzenia jak i nadchodzące w czwartym sezonie "Gry o tron", prezentacja klipów z nadchodzących odcinków, sceny zza kulis produkcji, wywiady, i odpowiedzi obsady serialu na pytania zadane przez fanów <a to ciekawe>.

Źródło:
http://winteriscoming.net/2014/01/15-min-got-feature-to-air-on-february-9/

Fajnie, że podtrzymują tradycję : )

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Mam pytanie. Piszesz, "podtrzymują tradycję". Wiesz może jak nazywały się prezentacje wcześniejszych sezonów ?
To coś na wzór

Game of Thrones - Inner Circle - http://www.youtube.com/watch?v=jwjrNd3kmnc

?

PieczykM

To chyba tylko jakiś jeden z wielu filmików : )

Z wiadomych powodów przed 1-wszym sezonem nie było takiej prezentacji bo i nie było czego podsumowywać z wcześniej.
Przed sezonem 2: You Win or You Die:
http://www.youtube.com/watch?v=CGTic0w5t08
Przed sezonem 3: A Gathering Storm:
http://www.youtube.com/watch?v=iY2SRlLjQNg

Od razu zaznaczę, że jeśli nie oglądałeś to TO nie jest czymś nie-wiadomo-czym, ale ogólnie fajnie posłuchać wypowiedzi twórców/aktorów/etc. a na końcu zawsze był trailer, zazwyczaj chyba z nowymi scenami do wychwycenia. Tutaj o dziwo piszą o scenach z nadchodzących odcinków <to jest ciekawe, no chyba, ze chodzi im o właśnie pokazanie 'ulepszonego' nam znanego już trailera> jak i odpowiedziach na pytania fanów <tego też nie było do tej pory> ale sama formuła podsumowania poprzednich wydarzeń w sezonach już będzie.

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Dzięki :)

PieczykM

Już nie mogę edytować: pomyliłem się, do 1 sezonu też jest <haha, nie oglądałem, tutaj pewnie wszystko stworzone ze scen z sezonu xD>:
http://www.youtube.com/watch?v=-EVKp5nYxyI

matiiii

"the show features clips from upcoming episodes" ha!
po tylu miesiącach milczenia wyskakują z trailerem, filmikiem z planu i 15 minutowym "wprowadzeniem do sezonu" niemal jednocześnie, nie mówię oczywiście że mi się to nie podoba :P

pozostaje tylko czekać do 9 lutego, już się nie mogę doczekać.

matiiii

Jak zawsze przyjmę z otwartymi ramionami. Chociaż raczej dziesiątego lutego i to dobrych kilka godzin po wyemitowaniu :D

matiiii

Teaser tej 15-minutowej prezentacji:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=orL73Y2qmKM

Ode mnie: większość scen z trailera, ale chyba można znaleźć 'perełki' w tym krótkim teaserze których jeszcze nie widzieliśmy : )

matiiii

Gra o Tron Sezon 4
Ice and Fire: A Foreshadowing
http://winteriscoming.net/2014/02/ice-and-fire-a-foreshadowing-airs-on-hbo/
<jeśli ktoś nie oglądał na HBO, nie podaje bezpośredniego linka, można go zdobyć w njusie pod umieszczonym wyżej linkiem, nawet do linka z jutuba>

Jak Wam się podobało? Moje wrażenia pokrywają się z wrażeniami z WiCnet: NIE SPODZIEWAŁEM się, że tyle poświecą czasu <w zasadzie prawie wszystko xd> o sezonie 4-tym - myślałem, że jak przy sezonie 2 i 3 będzie to raczej 'streszczenie' poprzednich sezonów i na końcu trailer, a tutaj taka gratka i jakby powrót do korzeni przy sezonie nr 1. I co najważniejsze: sezon 4-ty zapowiada się na najlepszy sezon GoT na tę chwilę <i chyba ostatni raz, kiedy można to powiedzieć z takim przekonaniem na obecnie wydane tomy sagi xP>. Naprawdę fajnie i przyjemnie się to oglądało, hyhy ^^

matiiii

Wybaczcie, dopiero zauważyłem, że Vangelis7 już zapodał linka na forum ^^'

Moje wrażenia w szerszej perspektywie po drugim obejrzeniu xd :
Fajnie "Arya" naśladowała "Joffa" z "I am THE KING!" XP Albo scena z serialu gdzie mówi o 'nothing', mistrzostwo już tu widzę XP
A i wszystkie sceny z serialowym Joffem z tego preview są świetne - zajedwabiście, że aktor zagra we wszystkich sezonach xd No i czy dobrze słuchałem, że sama scena ślubu trwa przez pół odcinka, czy chodziło o ślub i wesele? Liczyłem na cały odcinek poświęcony ślubowi i weselu, a tu niespodzianka.
Kit Harrington najbardziej lubi Bronna w wykonaniu tego aktora z serialu, haha, dobre xP A później jeszcze mówi, że ma najbardziej kozackie teksty/cytaty w serialu - to już maniak xP
Podobało mi się również, jak "Sam" mówił o Nikolaju &lt;3
Największy LOLEK chyba z wypowiedzi "Daenerys": "moja sala tronowa to taka mini tropikalna wersja sali tronowej z Westeros" xP
Jedna scena z serialu, gdzie mówi jak może rządzić Westeros JEŚLI nie może rządzić jednym miastem od razu nasunęła mi myśl, że DALEJ serialowa Dany będzie przedstawiana przez twórców jako 'ta dobra' i ucząca się tylko na błędach &lt;podejrzewam ZNÓW, jak przy sezonie nr2, że zmiany czy skrócenie pewnych rzeczy w wątku z TzS wyjdzie serialowemu wątkowi z Targaryenówną tylko na dobre, a z pewnością przy porównaniu do książki : ) &gt;.
ROZMACH - to widać : ) Zajedwabisty komputerowy krajobraz bodajże Meereen - fenomenalne *x* i ilu statystów, kiedy jedzie Dany ze swoją armią, no po prostu WOW : )
Dwie sceny sugerują, że będzie rozmowa o Ygritte Jona z Samem, nawet fajnie.
HODOR xP
"Brienne" mnie przeraziła w tej scenie wywiadu, gdzie mówi, co robi w tym sezonie i ten śmiech.. masakra xP
OMGot - to będzie mój nowy zamiennik za omb xP
Ellie Kendrick &lt;3
'Dracarys' xP
Jaime ćwiczący z mieczem xD
Neil Marshall się narzucił w jednej ze scen xd
Theon to Fetor, musi cierpieć przeto - jednak najpierw akcja w lochach xD
Fajnie graficznie zrobiona ta prezentacja, z tymi komputerowymi przerywnikami : )
Hype na sezon 4 wzrósł u mnie na 'over 9000' &lt;3

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Film epicki, co tu dużo mówić, to chyba jedyne właściwe słowo; "epicki" ;D
Moment w którym Roose mówi o emocjach i scena z KG kiedy spogląda na Catelyn - miażdżąca hehe ;D
Brienne, och Brienne <3 cóż rzec... kocham Gwendoline za śmiech, epicki śmiech
No i Oberyn ,będzie taki jaki powinien być... tajemniczy człowiek z pasją, świetny aktor (tak myślę ;p)
Meereen... OMGot (że tak zaczerpnę od kolegi, mam nadzieję, że się nie obrazisz ;p) piękne, trochę zbyt sztuczne, ale piękne ;p
No i ostatnia scena z Drogonem, obstawiam, że to będzie kończąca scena z któregoś odcinka ;D

ocenił(a) serial na 8
samwise_6965

P.S. czy tylko mnie Bran przypomina Meerę? ;p

samwise_6965

Wydaje Ci się - Ellie jest zbyt piękna xP

ocenił(a) serial na 8
matiiii

No jest ładna ofc ;p, ale Isaacowi do twarzy w tej rudej peruce... normalnie Meera 2.0

samwise_6965

To prawda - w tej scenie wypowiedzi tak sztucznie to wygląda : / Dobrze chociaż, jak jest scena serialowa przy drzewie to wygląda to już 'elegancko' xd

samwise_6965

Tak, dobrze powiedziane: 'epicki' - chyba tylko prezentacja/odcinek zerowy przed 1-wszym sezonem miał podobny poziom, bo do 2-iego i 3-iego sezonu były to tylko streszczenia z trailerem <no tak, jeszcze plusem były wypowiedzi aktorów/twórców/producentów/itp., ale ogólnie były słabe>, a ten ma jakieś tam sceny z poprzednich sezonów ale tylko wplecione w ogólną konwersację na temat sezonu 4-tego xD
Scena z Roose'm i że ją w ogóle pokazali z KG - cóż, była miażdżąca i zawsze będzie xP
Co do Oberyna - im dłużej widzę aktora w tym wykonaniu, tym bardziej przekonuje się, ze dokonali świetnego wyboru - no i jak mówi o swojej postaci i ten uśmieszek na jego twarzy.. no widać, że urodzony do grania 'cfaniaków' <3
No co Ty - każdy fan GoT będzie teraz tego używał, tylko zaznaczyłem, że ja również nie będę wyjątkiem xP
Właśnie, wiedziałem, że musiałem coś zapomnieć.. Drogon już całkiem duży, można spokojnie założyć, że jak będzie sezon 5 <i idąc tokiem rozumowania twórców, ze tylko z sezonu na sezon smoczki mają rosnąć xd> będą na tyle duże, że Dany, bez spoilerów, z TzS będzie mogła wiadomo co zrobić: )

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Drogon robi piorunujące wrażenie... czy mnie oczy nie mylą i on atakuje człowieka?... nie wiem czy dobrze dostrzegłem w końcu jest poniedziałkowy ranek więc moje zdolności są lekko ograniczone ;D
Świetny filmik, obejrzę jeszcze... dużo razy
Za Brienne oddam wszystko, epicka Gwendoline... ten śmiech i to spojrzenie w trakcie... ciary ;D

samwise_6965

Chyba faktycznie ktoś przed nim stoi czy cuś - możliwe, że to scena 'ataku'.
Tak, ten śmiech Gwendoline w drugiej jej wypowiedzi zszokował mnie na maksa.. ciary xP

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Na Boga, ta kobieta jest przeboska...
Czy to nie przypadkiem scena z tą... no właśnie jak jej było... córka pasterza...

samwise_6965

Ja może ujmę to tak: cholewnie mnie zaskoczył jej śmiech i ta mina, widać, że ma niezła zabawę przy tym serialu xD
W sumie..

SPOILEEEER

są tam chyba kozy<?>, to może to będzie i ta scena <dziwne w ogóle by było to, że chcą tą scenę pokazać, ale może chodzi o to, że Drogon na oczach pasterza to robi, a później pojawia się na audiencji u Dany?>

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Być może, ale zastanawia mnie scena z Dany i Misiem na zielonej łączce, co to ma być? ;p

Co do śmiechu spodziewałem się takiego typowego chichotu a tu prawdziwy evil laugh ;D no i zmiażdżyła system

samwise_6965

Tekst Mormonta sugeruje, że będą obgadywać smoki i ich, nie wiem, nie posłuszeństwo wobec matki smoków poprzez pryzmat jakiegoś działania ze strony jej 'dzieci'? Z pewnością pokuszą się pewnie jeszcze przed zdobyciem Meereen o jakiś chwyt aby widz serialu zajarzył, że Dany przestaje panować nad smokami : )

Evil laugh i zmiażdżyła system = mistrzostwo xD

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Ten sezon będzie EPICKI najlepszy ever!!!
Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt: Brienne + Sansa = Królewska Przystań, no i co? Ciekawe jak z tego wybrną, do wesela jeszcze cho cho, więc teoretycznie Brienne powinna wziąć Sansę pod pachę i zapierniczać do Dorzecza... dziwne to będzie ;/

samwise_6965

SPOILERY

Na początku sceptycznie do tego podchodziłem, ale można spojrzeć na to w ten sposób: najpierw podkolorują relację Brienne x Sansa i to, jak ta pierwsza chce 'uratować' tę drugą bo tak przyrzekła Catelyn; a z drugiej strony gdy Sansa 'ucieknie' z KP Brienne wróci na książkowe tory i będzie miała bardziej uwypuklony wybór poszukiwania Sansy. Nie wiem, co by dodać dramatyzmu, że była tak blisko : )
Nie przemawia do mnie, że mogli by olać i nie pokazać chociaż jednej sceny pomiędzy Brienne a Sansą, bo takowa wg mnie w serialu musi być skoro zrobili jak to zrobili z przybyciem Jaime'a do KP.

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Skoro jest scena z Brienne i Marg (swoja drogą trochę dziwne bo o czym miałyby rozmawiać) to z Sasną również będzie... ale to będzie strasznie naciągane, jak obydwie będą w jednym miejscu i nic z tego nie wyniknie...
Swoja drogą, zauważyłeś, że każdy kto przybywa do KP ma w serialu dialog z każdym (dosłownie):
Ollena - Tyrion, Tywin, Cersei, Sansa, Varys
Oberyn - z trailera wynika, że Tyrion, Cersei, Varys, Tywin (z pewnością) i jakiś Tyrrel, i może jeszcze LF

samwise_6965

Wiesz, sam fakt, że ta rozmowa w której - zakładając - Brienne powie Sansie, że ma zamiar ją stąd 'uwolnić' <albo jakkolwiek da to do zrozumienia> będzie dobra i wyniknie z tego tylko to, że Brienne remembers xD Nie oczekuję tu niczego innego prócz takiego małego dialogu, twórcy serialu sami wykombinowali, że Jaime ma przybyć do KP wcześniej, i sami pod sobą dołki kopią - ale wierzę w ekipę i że zrobili to celowo : )
Tak, zauważyłem, eksploatują postacie które w sadze mają mało 'czasu antenowego', np. lady Olenna jest fenomenalna ale w sadze jej mało, w 3-im sezonie duuużo <podejrzewam, że dalej tak będzie>, ale że babka fenomenalna to każda scena z jej udziałem jest świetna = nie narzekam xd Dla odmiany o Oberynie już kiedyś wspominałem i że będzie miał dużo nie-książkowych scen z prostego powodu: tu nie mają wyjścia i postać trzeba eksploatować do granic możliwości. Ja na miejscu twórców serialu postąpiłbym tak samo <Tywin pewnie też będzie miał dużo scen w tym sezonie, haha, nie, że do tej pory nie miał <vide sezon 2> ale mimo wszystko xP>.
Swoją drogą odnośnie tej sceny z LFem i ktoś, kto przed nim stoi: kto to może być? Nie mogę rozszyfrować kto przed nim stoi.. no i czy serialowy LF miałby pokazać się na weselu Joffa? Chyba nie zrobią tego..

ocenił(a) serial na 8
matiiii

NO tak z tym LF to mnie poniosło, wyleciało mi z głowy, że przecież go nie ma;p
Też mnie intryguje ta postać, może to scena podczas great escape i to po prostu kapitan statku albo ktoś z załogi ;D

samwise_6965

Najwidoczniej kapitan statku/ktoś z załogi <jeszcze można przyjąć kogoś z późniejszego okresu po wielkiej ucieczce>, bo chyba nie chodzi o Sanse.. xd

ocenił(a) serial na 8
matiiii

No wiesz Sansa przejdzie metamorfozę więc kto wie ;D
Wracając do głównego wątku, po ponownym obejrzeniu naszło mnie pytanie: co z Ramsayem, wygląda na nieźle poharatanego i widać że ma coś do Fetora... o co może chodzić (czyżby zabawy z dziewczynami zaszły aż tak daleko???)

samwise_6965

Tak, gdyby nie ten stojący kołnierzyk powiedziałbym, że to Sansa a tak nie pasuje mi to do niej.. xd
Pomyślałem to samo, tj. że w trailerze jest scena Ramsay'a z dzierlatką, która była jedną z uczestniczek rytuału Theona na rozdziewiczenie, więc może ta scena jak ma krew na ciele to efekt podsumowujący jego eskapadę w łóżku? I przyszedł pokazać i pochwalić się Fetorowi? xD

ocenił(a) serial na 8
matiiii

No to ja nie pytam co tam się działo... i czym ona mu to zrobiła ;p
Pochwalić raczej nie, wygląda na dość wkurzonego...

samwise_6965

Zaraz, a ja myślałem, że chodzi o to, że Ramsay coś zrobił dzierlatce i tak w sumie zakładam xP Zakłady? xd
A może przyszedł do Fetora.. odreagować, dlatego Theonek się tak pośpiesznie oddalił xD

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Kurczę to są jego rany czy ślady krwi?.... w sumie to że dzierlatka owa nie wyjdzie z tego łoża jestem niemal pewien...
Ale ta jego mina... jeśli to radość oder duma to dziwnie ją okazuje...

samwise_6965

W sumie sam nie wiem - założyłem, że to krew na ciele xd A co do miny: czy możemy być pewni co chodzi po głowie Ramsay'owi? To nie Joff u którego na twarzy wszystko widać jak na tacy xD

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Przynajmniej potrafi coś pokazać a nie jak Jon "drewno" Snow, który w swym wachlarzu skrywa aż cztery miny... szacun! ;D
A propo (jak to się pisze do cholery?) czy wydaje mi się, czy Dany się uśmiecha (lekko) w scenie kiedy Jorah wchodzi po schodach?

samwise_6965

Ejj, nie chodziło mi o to, że Jack nie umie grać - chodziło mi o to, że fenomenalnie przedstawił Joffa, u którego z twarzy zawsze można wyczytać, co mu chodzi po głowie. Ramsay to taki psycho że aktor musi być fenomenalny co by widz nie wiedział, co mu chodzi po głowie. Taka różnica psycholi xD
Tak samo bym napisał xd Właśnie nie mam pojęcia, czy to jej normalny wyraz twarzy czy widać tam lekki uśmieszek..

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Jak na razie aktorowi/Ramsayowi idzie całkiem dobrze... zobaczymy.
Jack jest wyśmienity jako Joff... tak zajebiście irytujący (w dobrym sensie) Miodzio! ;D
No nie ma bata ja tam widzę uśmieszek... i albo nie mogła powstrzymać się podczas kręcenia, albo (o zgrozo) to efekt finalny... a jeśli to scena wiadomo jaka to ona powinna być nieźle wkur.... zła powinna być, a nie się podśmiechiwać...

samwise_6965

Jak to ja mawiam o Joffie: kochamy go nienawidzić xD

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Ja również, jak mi go będzie brakować teraz ;((
Ramsay go nie zastąpi...

samwise_6965

Obaj są świetni, nie będzie tak źle.. znaczy, cieszmy się z tego, że w tym sezonie również pojawi się Jack Gleeson, rozpaczajmy później xP

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Dużo to go nie będzie... raptem dwa odcinki (może trzy jako dead body ; p)
Aktora od Ramsaya w ogóle nie znam (jak większości z GoT) ale jak na razie idzie mu świetnie, ale to zupełnie inny psychol niż Joff... jego nie da się lubić...

samwise_6965

@samwise, powtórzę: rozpaczaj później, np. podczas emisji sezonu.. znaczy, wiesz, że jeśli nie Ty to pewnie ktoś założy temat z "Joff R.I.P." i takie tam po emisji danego odcinka.. xD
Ja tam obu uwielbiam <w sensie: jako postacie fikcyjne rzecz jasna>, ale to różne typy psycholi i jednak Joff to przy Ramsay'u niewinne dzieciątko xP

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Lubienie postaci Ramsaya może coś oznaczać... xD
Nie rozpaczam, tylko stwierdzam fakty... To będzie bardzo intensywny sezon jeśli chodzi o pomór bohaterów....

samwise_6965

Nie lubisz postaci Ramsay'a? Czasami odnoszę wrażenie, że Martin go wymyślił uprzednio wiedząc, że pozbędzie się Joffa i chciał mieć w zanadrzu innego psychola.
W takim razie powstanie dużo tematów z "R.I.P." w tytule xPXP

ocenił(a) serial na 8
matiiii

No wiesz wzbudza we mnie obrzydzenie i inne negatywne uczucia... ale to tylko dowodzi, że Martin wielkim pisarzem jest i kieruje czytelnikiem jak mu się podoba! ;d
Dla mnie Joff był takim małym, skrzeczącym i nadpobudliwym psycholem, a Bolton to pure evil przynajmniej imo, i życzę mu śmierci w męczarniach ;D

samwise_6965

Kto Ramsay'owi nie życzy śmierci xP Co racja to racja odnośnie Martina, wychodzi mu to całkiem zgrabnie, haha xd

ocenił(a) serial na 8
matiiii

No fakt, choć ja zauważyłem, że nie przepadam za postaciami, które w powszechnej opinii są szeroko uwielbiane (czyt, Tyrion, właśnie Ramsay, Jon) za to uwielbiam tych, którzy mają raczej małą rzeszę fanów (moja ukochana Brienne, Cersei) ;D

samwise_6965

Nie wpisujesz się w mainstream, trochę zazdroszczę : ) Ze mną chyba jest odwrotnie: lubię postacie, które większość fanów lubi.. no chyba, że ktoś nie lubi Martellów, w takim wypadku jestem gdzieś po środku xd

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Jak można nie lubić Martellów?! Chyba nie ma takiej osoby! No ja bym tego swojemu rodowi nie zrobił... ;D
Co do tego mainstreamu, to taki już ze mnie hipster ;D hehe

samwise_6965

witaj w klubie hipsterów :D z tym, że ja mam stosunek do Martellów raczej mitowiszący :)

ocenił(a) serial na 8
fune

No wiesz... ale w końcu jesteś Tyrellem... wszystko jasne ;D
Fune, jesteś hipsterką? A czym to się objawia (chodzi o nienawidzenie niskich, beznosych ludzików?) ;D