PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 409442
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Zakładam temat o odcinku 'zerowym', gdyż zawsze z takowym oznakowaniem 'tego czegoś' się spotykałem <a właśnie przeczytałem, że premiera już niedługo>: )

15-minutowa prezentacja o GoT - premiera 9 lutego
Cytat od HBO:
"Your readers may be interested to know that the 15-minute presentation GAME OF THRONES ICE AND FIRE: A FORESHADOWING will debut SUNDAY, FEB. 9 at 8:45 p.m. (ET/PT), exclusively on HBO, just before the debut of a new episode of “True Detective.” Offering a look back and a look forward to the fourth season of the hit HBO series, the show features clips from upcoming episodes, behind-the-scenes-footage, interviews with talent, and cast members’ answers to questions posed by fans."
W skrótowym tłumaczeniu: 15-minutowa prezentacja będzie mieć premierę przed odcinkiem serialu "Detektyw". Tradycyjnie spojrzenie na przeszłe wydarzenia jak i nadchodzące w czwartym sezonie "Gry o tron", prezentacja klipów z nadchodzących odcinków, sceny zza kulis produkcji, wywiady, i odpowiedzi obsady serialu na pytania zadane przez fanów <a to ciekawe>.

Źródło:
http://winteriscoming.net/2014/01/15-min-got-feature-to-air-on-february-9/

Fajnie, że podtrzymują tradycję : )

Qwertyna71

Za to usłyszysz fajne teksty pomiędzy Jaime'im i Bronnem - bo tego należy się spodziewać xP

ocenił(a) serial na 10
matiiii

No i przy okazji 4:34 i 4:41 siedzi Tommen po prawicy Tyriona.
Drogon jest naprawdę mega, aż mnie ciary przeszły jak to zobaczyłem.
No i jedna zasadnicza rzecz, jak dobrze wiemy w oryginale Brienne odgryzła ucho Hoatowi, tak więc jak sądzicie Locke nie trafi na mur, czy chodziło jej o Rorge'a?

Bronson__AK_47

Nie wiem, wydaje mi się, że skoro wiadomo, że Locke trafi na Mur to podejrzewam, że odgryzienie ucha nastąpi właśnie u Rorge'a i on przejme tę 'funkcję'.

Mógłbyś wyjaśnić, o co Ci chodzi z Tommenem siedzącym po prawicy Tyriona? xP

ocenił(a) serial na 10
matiiii

No nie ma wątpliwości, teraz, że Tommena zagra nowy/stary aktor Dean Charles Chapman, który grał w 3 sezonie Martyna (albo tego drugiego) Lannistera. Ta informacja nigdy nie została oficjalnie potwierdzona.
Dziwne rozwiązanie, ale mi nie przeszkadza, bo aktor jest dość podobny do poprzedniego Tommena, dzięki czemu część widzów nawet nie zauważy różnicy.

Bronson__AK_47

Póki co nie zauważyłem, wpisuje się w tę część widzów <nadinterpretacja, pewnie w serialu też tego nie zauważę, haha>. A podobno to ten aktor, co grał któregoś z Lannisterów porwanych przez Karstarka w 3-im sezonie, hmm..

matiiii

" Zajedwabisty komputerowy krajobraz bodajże Meereen - fenomenalne"
tak, Meereen jest cudowne, mi szczęka opadła. spekulowano że Meereen+Yunkai połączą z jedno miasto, a tu proszę :D

ajkusz

I dobrze, że tego nie zrobili, bo albo były by przeciągnięte wątki Dany, albo już w tym sezonie była by ekranizowana druga połowa TzS z jej wątkiem xd
Swoją drogą fajnie komputerowo wyglądało Yunkai, a teraz jeszcze lepiej prezentuje się Meereen - takie stopniowanie 'wyglądu' miast od Astaporu > Yunkai > Meereen, skala rośnie xD

ocenił(a) serial na 10
matiiii

Już widać, że czwarty sezon to mistrzostwo świata. Teraz dopiero będzie ciężko wytrzymać do kwietnia:)

matiiii

myślałam że Astapor im wyjdzie najlepiej a tu pokazali Meereen. genialnie wygląda, odwzorowanie większości lokacji książkowych w tym serialu to 11/10.

matiiii

"nasunęła mi myśl, że DALEJ serialowa Dany będzie przedstawiana przez twórców jako 'ta dobra' i ucząca się tylko na błędach" mnie natchnęła nadzieją scena, kiedy mówi coś tam, coś tam, że albo będą żyli jako jej poddani, albo umrą oraz jak sama Emilia mówi, że do Danki zaczyna docierać, że nie wystarczy samo oswobodzenie niewolników, żeby było fajnie i że zanosi się na problemy dla Dany.
Tak ze miejmy nadzieję, że Dany nie będzie tylko "ta dobra".

ocenił(a) serial na 9
matiiii

1) Jaime ćwiczący z Bronnem - to może być mega kozackie i przezabawne. Dwóch niemalże największych cyników i żartownisiów obok siebie.
2) Ramsay może mieć na prawdę niezłe sceny
3) Oberyn na bank będzie genialnie przedstawiony
4) Mam nadzieję, że będzie jakiś filmik tak jak np. przy 3 sezonie z nowymi aktorami opowiadającymi o swoich postaciach
5) Smok na końcu - piękności

Vangelis7

"1) Jaime ćwiczący z Bronnem - to może być mega kozackie i przezabawne. Dwóch niemalże największych cyników i żartownisiów obok siebie. "
Jak tak teraz to przeczytałem.. kurcze, to może być bardziej śmieszne niż TYLKO teksty Jaime'a do Payne'a.. faktycznie mogą być "mega kozackie i przezabawne", jeden będzie docinał drugiemu i vice versa, haha xD
btw. to naprawdę Bronn?

ocenił(a) serial na 9
matiiii

No dawka humoru i sarkazmu może być nie mała :) Mi to wygląda na Bronna bo kto inny :P Są chyba trzy sceny spauzuj każdą :p

Vangelis7

To prawda, "nie mała" xD
Spauzowałem, i dalej nie mam pewności, czy to Bronn, ale że na 'czarno' ubrany to pewnie Bronn <no chyba, że jest scena w której widać twarz?> xd

Vangelis7

"1) Jaime ćwiczący z Bronnem - to może być mega kozackie i przezabawne. Dwóch niemalże największych cyników i żartownisiów obok siebie. "
Zaprawdę, jeżeli prawdę piszesz, to właśnie moje zainteresowanie nowym sezonem osiągnęło nowy poziom.
Nawet nie śmiem marzyć o potencjalnej scenie: Tyrion, Varys, Jamie i Bronn, w której spierają się np. o wymowę imienia pewnego autora książki o sztuce wojennej :D

Widziałam zakrwawionego Ramseya i spietranego Theona - dla mnie bomba.

Smok na końcu to faktycznie cudności.

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

No mi ten gość wygląda na Bronna, poprawcie mnie jak się mylę, ale ten sam fryz, ubiór, ruchy :D

Vangelis7

Nowy poziom - osiągnięty.

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Na bank Bronn 0:18 widać idealnie. W komentarzach to samo piszą.

Vangelis7

Osz kurcze, może i od tyłu koleś ale to ku**wsko zajedwabiście i z pewnością Bronn, ale jaja xD To będą MOCNE sceny <3

A może trochę poważniej: z tego co widać serialowy Jaime nie będzie AŻ takim kaleką jak jest opisywany w książce z posługiwaniem się mieczem lewą ręką. Już w 3-im sezonie zaraz następny odcinek po odcinku, w którym stracił rękę i stawiał się Locke'owi i jego ludziom właśnie zakosił jednemu miecz i lewą ręką całkiem zgrabnie mu to szło, imo.

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Elementem treningu na pewno jest trenowanie obu rąk, ale jak wiadomo bardziej się skupia na tej nominalnej. Racja, w książce odniosłem wrażenie, że był mniej ogarnięty z lewą ręką, a ta scena z Lockiem i teraz w tym zwiastunie nawet nieźle sobie radzi. Jak mnie nurtuje ta relacja obu panów. Co oni będą przecież wygadywać Jaime vs Bronn :D Jeden drugiemu będzie dogadywał :D

Vangelis7

Czyli jest nas dwóch : )
Wiesz, ja już z góry zakładam, że to jedna z lepszych zmian względem książki jaka mogła powstać, w sensie: olać Payne'a i dać Bronna <swoją drogą ciekawe też, czy Bronn będzie później zastępował również Payne'a, ale skoro już teraz dają trening z Jaime'im i właśnie Bronnem to możemy podejrzewać, że skoro aktor od Payne'a jest chory to postanowili nie angażować nowego aktora do roli tylko wykorzystać postać Bronna> xD

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Na pewno wyjdzie na plus taka zmiana. Dwóch świetnych charyzmatycznych aktorów, dwie świetne postaci :) Postać Payne'a myślę, że po prostu usuną z szacunku do aktora, albo będzie się czasem gdzieś przewijała w kapturze.

Vangelis7

Tak, pewnie tak zrobią z postacią Payne'a: żadnych nowych angaży, szacunek do aktora <tak jak zrobili ze starą nianią, gdy aktorka zmarła to w sezonie 2-im nikt jej nie zastępował>.

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Pamiętam, pamiętam :) Swoją drogą Gra o Tron ma mega obsadę, ale i mega problemy związane z nią :(

Btw. ten trailer ma świetny utwór na początku :D

ocenił(a) serial na 8
Vangelis7

O właśnie, ktoś wie jak to to się nazywa, ma ktoś jakieś namiary na ten utwór... ;D

matiiii

http://www.youtube.com/watch?v=J5iS3tULXMQ

matiiii

Obejrzałam, bardzo fajne.
Czuję więź z Kitem, który lubi Bronna jak ja :)
Gwandoline jest PRZERAŻAJĄCA.
Aktor grający Hodora <3
To miasto z piramidami - wow. Po co się pchać do Westeros, skoro tu są takie miasta do rządzenia! KL przy tych piramidach wygląda jak wychodek :P
Smok na końcu - oklaski dla twórców za wspaniałą bestię, duże skrzydła, kolory *oklaski*
Wtf z włosami Brana?

emo_waitress

Bo KP to jest taki trochę wychodek ;) Że zacytuję: "Roro Uhoris, stary zrzędliwy kapitan „Kociego Łba”, utrzymywał, że poznaje wszystkie porty po zapachu. Zapewniał, że miasta są jak kobiety i każde ma własną, niepowtarzalną woń. Stare Miasto miało kwietny zapach, jak
wyperfumowana wdowa. Lannisport był mleczarką, pachnącą świeżością i ziemią, o włosach przesyconych dymem. Królewska Przystań cuchnęła jak niemyta k#rwa. Natomiast woń Białego Portu była ostra i słona, lekko zalatująca rybą." ;)

fune

Fune, zniszczyłaś system tym cytatem nawiązując do wypowiedzi emo_waitress - pamiętam również, że chyba Jaime zrobił podobną docinkę kolesiowi, który go odtransportował od Boltona do KP, gdzie Lannister zrobił przytyk o 'zapachu' bodajże xD

fune

:D

matiiii

Właśnie nasunęła mi się myśl <xd>: ciekawe, jak pokażą retrospekcje z Daario z sezonu 3-iego na początku sezonu 4-tego? Myślicie, że nakręcili z jedną scenę odnowa, np. jak Daario przysięga Dany lojalność kiedy ta się myje, tyle, że z nowym aktorem co by miało to ręce i nogi? Czy może oleją to kompletnie i albo nic nie pokażą <co wg mnie byłoby dziwne, bo zawsze 'przypominajki' zawierają te ważniejsze info, a to raczej do takowych należy> albo pokażą, ale nic nie zmienią?

matiiii

Powinni bez problemu zrobić dokrętkę, chociaż jak nic nie pokażą to też się nie zdziwię.

fune

Prawda? Co najmniej jedną, jak np. składa jej przysięgę na lojalność - przecież niewiele trzeba, aby zrobić podobną. A z drugiej strony wolałbym właśnie, aby nic nie pokazali JEŚLI mieliby pokazywać 'starego' Daario <raziło by po oczach jak diabli xP>

matiiii

Nie zakładam nowego tematu, chyba nie ma sensu skoro ten miał traktowac o.. tym ; ]

Teaser/trailer:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&amp;v=behxqYFUzv4
“The Politics of Power – A Look Back at Season Three”

Dziwne - a więc dostaniemy drugi filmik, tym razem bardziej pasujący do podsumowań z sezonów 2 i 3. Na WiCnet też napisali w zasadzie to samo: spodziewali się, że poprzedni miał być podsumowaniem a okazało się, że dostaliśmy w głównej mierze wszystko poświęcone sezonowi 4-temu - a teraz ogłoszono filmik również z podtytułem i że ma być podsumowaniem poprzedniego sezonu/ów. Tak czy siak w tym roku będziemy mieć dwa tego typu filmiki 'zerowe' przed premierą sezonu, nic tylko się cieszyć xD
btw. idąc tokiem myślenia na końcu tego filmiku ujrzymy krótki trailer, może znajdą się nowe sceny : )

matiiii

Mi się podobał ten teaser :) Ciekawe, co tam będzie gadać Michelle Fairley :D

fune

Tzn.? Chodzi o to, co powie np. o KG? Pewnie nic odkrywczego, że była w szoku, że to było COŚ, takie tam xP

matiiii

Nie mogła być w szoku, bo przecież czytała sagę, co najwyżej mogła przeżywać tak czy owak, ale ciekawi mnie, czy będą chociaż jakieś maluteńkie, trudne do wychwycenia przez nieczytelnika, aluzje, odnośnie jej bycia/niebycia w serialu ;)

fune

Sądzę, że nie będą - to najprawdopodobniej, wg D&D, największa tajemnica dla widzów, nie pozwolili by aktorce powiedzieć a nawet jeśli by powiedziała to wycięli by to przy montażu xd

matiiii

Nieważne:)

matiiii

Jeśli ktoś chciałby obejrzeć online:
Game of Thrones [S04E00] The Politics of Power A Lookback At Season 3
http://www.youtube.com/watch?v=la9fjk5SVnU
Fajne, teraz 'podsumowanie' wygląda tak jak w poprzednich sezonach : ) &lt;minus rzecz jasna jakiś trailer na końcu, w końcu filmik wyszedł o nowym sezonie jak i 3 trailery, heh xd&gt;

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Boże jedyny, zapowiedź 4 sezonu jest mistrzowska!
czekam z niecierpliwością :)

Gwendoline vel Brienne rozłożyła mnie na łopatki :)))))

irlandia28

A oglądałaś/eś może to podsumowanie z linka wyżej? Jak wrażenia? Nie wiem czemu, ale takie niby nic nie znaczące podsumowania poprzednich sezonów mi się podobają, a zwłaszcza wypowiedzi twórców/aktorów/etc. <no chyba, że mówisz o tym wyżej, a nie o tym pierwszym filmiku - w tym roku HBO uraczyło nas dwoma rarytasami xD>

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Właśnie obejrzałam, znakomicie zrobiona "pigułka", komentowanie wątków przez bohaterów też świetne.
Szkoda tylko ,że nie ma słowa o Daario ( pojawia się tylko jako tło), ciekawa jestem tego nowego aktora, nie lubie takich zmian :/ a już wprzypadku tej postać to już całkiem się wkurzyłam ;)

Jeśli chodzi o zapowiedź 4 sezomu to nie wiem czy zauważyłeś , jak bardzo zmienił się mały Stark, to już wielki nastolatek, ciekawe jak to ukryją w filmie?

irlandia28

Co do Daaria <ale nie zmiany aktora>: myślę, że to celowy zabieg mający na celu nie 'promowanie' dłużej 'starego' aktora od roli Daaria; wydaje mi się, że byłoby to głupim zabiegiem. Mam przeczucie, że w 'przypominajce' na początku 1-wszego odcinka 4-tego sezonu będzie podobnie: albo nic nie pokażą albo nakręcili kawałek sceny z wanną i ślubowaniem od nowa z nowym aktorem <żeby to miało ręce i nogi, poza tym łatwo o taką dokrętkę>.

Wiesz, dało się to zauważyć już przy 3-im sezonie, jak chłopak zaczął dojrzewać xd Pewnie nic sobie z tego nie robią, bo i co mogliby? Po prostu rośnie na naszych oczach <podobnie jak serialowa Arya czy Sansa>.