PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 409442
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Zakładam temat o odcinku 'zerowym', gdyż zawsze z takowym oznakowaniem 'tego czegoś' się spotykałem <a właśnie przeczytałem, że premiera już niedługo>: )

15-minutowa prezentacja o GoT - premiera 9 lutego
Cytat od HBO:
"Your readers may be interested to know that the 15-minute presentation GAME OF THRONES ICE AND FIRE: A FORESHADOWING will debut SUNDAY, FEB. 9 at 8:45 p.m. (ET/PT), exclusively on HBO, just before the debut of a new episode of “True Detective.” Offering a look back and a look forward to the fourth season of the hit HBO series, the show features clips from upcoming episodes, behind-the-scenes-footage, interviews with talent, and cast members’ answers to questions posed by fans."
W skrótowym tłumaczeniu: 15-minutowa prezentacja będzie mieć premierę przed odcinkiem serialu "Detektyw". Tradycyjnie spojrzenie na przeszłe wydarzenia jak i nadchodzące w czwartym sezonie "Gry o tron", prezentacja klipów z nadchodzących odcinków, sceny zza kulis produkcji, wywiady, i odpowiedzi obsady serialu na pytania zadane przez fanów <a to ciekawe>.

Źródło:
http://winteriscoming.net/2014/01/15-min-got-feature-to-air-on-february-9/

Fajnie, że podtrzymują tradycję : )

fune

To jest bardzo szacowny i elitarny klub. Przesyłamy wszystkim grzeczne REGARDS fufufufu :3

ocenił(a) serial na 10
samwise_6965

Z LF chyba nie, bo go już tam nie ma.

ocenił(a) serial na 8
potas13

Fakt, zapomniałem, kurczę myślenie mi coś dzisiaj nie idzie za dobrze ;D dzięki za przypomnienie

samwise_6965

Tak, ktoś przed nim leży http://www.mtlblog.com/uploads/2014/02/xgot-foreshadowing-650x354-300x205.jpg.pa gespeed.ic.6B-6yUXWwD.jpg

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

Ale to chyba mężczyzna więc teoria z córką pasterza bierze w łeb...
BTW nie za duże te smoki, ile czasu mija od końca trójki do przybycia do Meereen, najwyżej kilka dni, może tygodni... a smoki ewoluują jak pokemony...

samwise_6965

Może już od dłuższego czasu pasą się po kryjomu pożywnym mięsem ludzkim, to i urosło im się :)

Ale ładne so c'nie :D

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

NO piękne są trzeba przyznać ;D od razu czuć rozmach i większy budżet...

samwise_6965

"BTW nie za duże te smoki, ile czasu mija od końca trójki do przybycia do Meereen, najwyżej kilka dni, może tygodni... a smoki ewoluują jak pokemony..."
Tak robią z sezonu na sezon <nie licząc rzecz jasna końcówki pierwszego, którą można zaliczyć w poczet sezonu nr 2>: obczaj różnicę pomiędzy sezonem 2 a 3 i jak podrosły, miazga - chyba twórcy serialu nie biorą pod uwagę "rośnięcia" smoczków w trakcie trwania sezonu bo taniej wychodzi wyrenderowanie<?> jednej wielkości smoka na jeden sezon xP

ocenił(a) serial na 8
matiiii

No tak jeszcze niedawno były to takie Charmandery a teraz proszę... Charizard! ;D Fani zrozumieją

samwise_6965

Charizard to był mój ulubiony pokemon pierwszej gen, tak btw., sorka za offtop xD

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Mój również ale strasznie go mało było ;D
Kurczę ja to mam chyba jakiś dar do wywoływania offtopów ;p

samwise_6965

Spoko, jak offtop na poziomie to i tak nikt tutaj z kontrolujących forum nic sobie z tego nie robi :x

matiiii

A z offtopu nie na poziomie niby robi?

fune

W sumie nikt nic nie robi xP tylko zakładam logicznie, że jeśli ktoś jednak robi, to ten 'na poziomie' pewnie ostanie aniżeli ten nie na poziomie, haha

ocenił(a) serial na 10
matiiii

No ja jednak muszę tutaj zwrócić uwagę. Z jednej strony ganimy tych, co zakładają nowe tematy o tym samym, bo niby chcemy, by panował tu jakiś porządek i żeby na dany temat wypowiadać się w przeznaczonym do tego wątku. Tymczasem wchodzę na forum GoT, widzę, że pojawił się jakiś nowy post w temacie poświęconym odcinkowi zerowemu i zaglądam tu zadowolony, że ktoś zamieścił nowe spostrzeżenie dotyczące tego odcinka. Niestety, zamiast tego widzę masę offtopów, które powodują jeden wielki burdel. I co mnie jeszcze bardziej dziwi, ten burdel tworzą osoby, które często upominają innych, by dbali o porządek na forum. Dlatego nie dziwię się, że niektórzy zakładają nowe tematy, bo jak się wchodzi do topiku, który ma już kilka stron, to naprawdę ciężko się czasami w tym bajzlu połapać. Kto gdzie, kiedy i komu odpowiedział, i do czego się ta wypowiedź odnosi. Wina pewnie leży w samej konstrukcji tego forum. Odnalezienie interesującej nas wypowiedzi pośród tych wszystkich drzewek i odgałęzień jest czasami uciążliwe. Dlatego apeluję, by nie robić offtopów, jeśli sami chcemy dać przykład jak dbać o porządek na tym forum.

potas13

Zaraz gdzieś na początku <chyba jeszcze pod inną szatą graficzną FuWu> myślałem, że da się tu prowadzić 'porządek' na forum <forum ogólnie, nie tylko GoT>, ale im dłużej przesiadywałem tym bardziej utwierdziłem się w przekonaniu, że nic tego nie zmieni i zawsze będzie tak jak.. jest. Dlatego ja nic nie mam do zakładanych nowych tematów, powiewa mi to no chyba, że rzeczywiście istnieje już podobny temat i łatwo go wyszukać w wyszukiwarce forum - sam to robię przed założeniem tematu, i jeśli ja potrafię to nie widzę powodu, aby ktoś inny nie był w stanie tego zrobić przed założeniem tematu - to swoiste savoir vivre zakładania tematów na forach, imo. I tak, to wina i silnika forum i tych, którzy sprawują piecze nad wszystkimi forami <myślę, że tych ludzi jest mało <nie, to chyba fakt> i nie ma szans, by mogli ogarnąć TAKĄ ilość for/tematów/postów>. Co do apelu: potas13, dobrze wiemy, że nic z tego nie wyjdzie xP ale można byłoby założyć jeden temat offtopowy, może ograniczyłoby to offtopowanie w innych, konkretnych tematach.

matiiii

Z drugiej strony założenie tematu "Hulaj duszo oftopowa" dla miłośników sagi, którzy chcą po prostu pogadać o pliowskiej dupie Maryni nie jest takim złym pomysłem ;)

fune

Pewnie, że nie jest : ) tyle, że pewnie nie ukróci to offtopów w innych tematach i jest to tylko pobożne życzenie <zwłaszcza, kiedy mamy okres sezonowy i napływa różnego ludziska na forum xP>

potas13

Czegokolwiek nie zrobimy to i tak nie zmieni ilości zakładania nowych dublowanych/bezsensownych tematów. Jedynym wyjściem jest dystans i poczucie humoru. I ew. jak ktoś zadaje pytanie, na które jest już pełno (ciekawych i wartościowych) odpowiedzi, to dobrze jest podrzucić takiej osobie linka, skoro z jakiś względów nie chce samemu się go znaleźć. Ja sama staram się nie offtopować w tematach dotyczących jakiś konkretnych rzeczy, a jak to robię, to są to luźne rozmowy oscylujące wokół sagi/serialu, z reguły w tematach użytkowników, którzy nie mają nic przeciwko, a poza tym w takich offtopach wychodzą bardzo często ciekawe rzeczy. Powiem nawet więcej - w tym całym forum, gdzie panuje straszny bałagan i dżungla, co niektóre offtopy stanowią jego bardzo wartościową część. Co może byś odczuł, gdybyś sam dołączył i po prostu z nami o sadze pogadał ;)

fune

Podpisuje się pod tym plus offtopy powodują, że dyskusje na forum przypominają te w realu. Przecież zwykła rozmowa pełna jest dygresji bo język jest żywy i nie da się go "zamknąć" w sztywnych szufladkach. Dla mnie osobiście zmorą forum są spoilery i posty o "o niczym" natomiast cała reszta jest po prostu dowodem na to, że (przynajmniej niektórzy) dobrze się czują na tym forum i dobrze się bawią :)

sts111

Ja robię jak potas13: wpadam na forum: o! jest nowy post w temacie o nadchodzącym sezonie! Pięć minut spędzam na przekopanie się przez komentarze (bo opcja klik na ostatni komentarz z głównej strony nie zawsze działa), znajduję.. offtop o dupie maryni.
I dołączam :D

Ale to ja, kapuję, jeżeli komuś to nie pasi, bo przychodzi tu stricte w celach że tak powiem technicznych.
Forum FW do ogarniętych i przejrzystych nie należy. A to równe "drzewko" które się pojawia, kiedy jest dużo postów pod jednym komentarzem, tak jak to teraz... koszmar.

emo_waitress

Kliknij "obserwuj" - dostaniesz linka na dany post na maila, co zdecydowanie zaoszczędzi Ci czasu ;) A jeżeli ten link odeśle Cię nie do tego posta, to znaczy, że spadł na następną stronę i wtedy tam go trzeba szukać, a na mailu masz już autora i początek, co ułatwia sprawę :)
To wręcz wskazane dla miłośników dobrych offtopów ;)

fune

Forum od strony technicznej do najlepszych nie należy. O moderatorach wyłapujących wulgarne posty i mega spojlery nawet nie wspomnę.

Co do "obserwuj" - wszystko fajnie, ale ja swoją pocztę sprawdzam tak raz.. na miesiąc :D

Wiesz, ja tam znowu nie narzekam, przekopuję FW bez nerwów, bo w sumie ogrodnictwo to moje hobby.

emo_waitress

Taa, wszystko zależy od tego po co się wchodzi na forum. Dla "technicznych" offtopy to tragedia, dla stałych użytkowników typu "towarzyskiego" to po prostu część forumowego życia. Moim zdaniem, nader przyjemna :)

sts111

Ja też lubię offtopy, nieraz można się dośmiać, powymyślać własne AU, poplotkować o atrakcyjnych aktorach i takie tam pieru-pierdu. Poznałam też w ten sposób wiele innych seriali i sprzedałam swoje :D tak że można się przy okazji dokształcić.

Ale tak jak mówię - rozumiem również "technicznych" fanów.
Sama szukam screenshotów z tego 15 min. trailera po necie i nie mogę znaleźć zbyt wielu oprócz standardowych ze smokiem, a pamiętam, że jak wychodziły trailery choćby i Spartacusa, to na netach roiło się od zdjęć i dzikich interpretacji :)
Jak ktoś by miał linka do konkretnej strony z czymś takim z GoT, to byłabym wdzięczna za udostępnienie :)

emo_waitress

Tak, forum to dżungla, mnie najbardziej razi chyba chamstwo, na które się przyzwala, jeżeli nie ma wulgaryzmów, nawet jeżeli są to wprost obrażające epopeje pełne wyzwisk i innych takich.
Ale ponieważ są tu też nader przyjemne rzeczy, trzeba po prostu wyluzować i cieszyć się z tego, co daje, a nie zwracać uwagi na to, co irytuje :)

matiiii

Co do Oberyna pełna zgoda. Byłam bardzo sceptycznie nastawiona do don Pedra, ale zaczynam zmieniać zdanie. Chyba jednak wiedzieli co robią. Drogon milusi zaś Emilia... To po prostu natural born Dany :)). No i ten "tropikalny" tron - robi wrażenie, nie chciałabym przyjść do niej "po prośbie" ;))

sts111

Cieszę się, że zaczynasz przekonywać się do 'don Pedra', sts, chciałoby się rzec: wreszcie xP XD
Wiesz, już chyba tak jest, że jak się do czegoś <w tym przypadku kogoś> przyzwyczaisz to ciężko wyobrazić sobie inną osobę - ja już innej Dany nie widzę jak tej granej przez Emilie Clarke.
Ja też nie xd choć Mormont chyba właśnie ma scenę jak wchodzi i zatrzymuje się przed 'tronem' z Dany i jak ostatnio tutaj gdzieś była wymiana zdań: można odnieść wrażenie, ze to scena z

SPOILER

z 'wygnaniem' Joraha. Również wpadła mi myśl przy okazji tej prezentacji że może to być równie dobrze scena po zdobyciu Meereen i Dany dziękuje po kolei swoim podwładnym.

matiiii

No proces był powolny, ale się udało i teraz bez bólu zasiądę do kontemplacji naszego uroczego krewnego :)). W sumie filmik widziałam tylko raz, na szybko plus starałam się zrozumieć o czym mówią, więc pewno sporo smaczków mi uciekło :(. Ale jak będę miała chwilę czasu to sobie obejrzę na spokojnie. Ale kiedy Kit powiedział, że lubi Bronna od razu spojrzałam na najemnika przychylniejszym okiem ;). Choć jego specyficzne poczucie humoru zawsze mi się podobało.

sts111

Super! <pamiętam katorgę z serialowym Daario przy sezonie 3: narzekanie przy traileru, narzekanie na początku gdy się pojawił w odcinkach, później stopniowe przekonywanie się, aż przy dyskusji o odcinku 10-tym napisałem, że akceptuję serialowego Daaro.. później już tylko info, że koleś nie ma zamiaru grać.. xP> Przynajmniej z Oberynem wiem co i jak, więc nawet jakby się nie nadawał to nie byłoby źle przez pryzmat dalszych sezonów : )
Ja serialowego Bronna chyba nawet bardziej lubię od książkowego - wizerunek tego aktora jest świetny <szczerze, nie pamiętam jak był opisywany książkowy Bronn i czy jest podobny>. Zastanawia mnie też, czy ten tekst Harringtona nie był "zgrany" z twórcami serialu/HBO w stylu: powiedz o Bronnie, że Twój ulubieniec, powiedz, że ma najlepsze cytaty, itp.itd. bo.. bo wiedzą, że Jon to ulubieniec mas i że Bronn zastąpi Payne'a w wątku Jaime'a i to z nim w serialu Jaime będzie trenował władanie orężem ; > Takie moje gdybanie xd

matiiii

Bardzo mi się podoba Bronn serialowy, utrafili idealnie. Ee, myślisz, że ejczbio jest takie perfidne - manipuluje masami za pomocą Jona vel Kita? ;)). Nie wywołuj wilka z lasu bo może się, okazać, ze wraz z emisją pierwszego odcinka poleci temat w stylu "dlaczego nie podoba nam się Oberyn". No i się zacznie. Choć może returner (nomen omen) powróci ...;D

sts111

No chyba nie z tymi manipulacjami, po prostu go uwielbia jak my wszyscy :D

fune

Też tak myślę, odzywki Bronna są na wagę złota :). Chciałabym usłyszeć jego rozmowę z Eddem ;)

sts111

Na razie mam dla Ciebie to http://www.youtube.com/watch?v=r5V8ecsrxeY

fune

Oh my Got. Już nigdy nie spojrzę na Bronna tym samym okiem :D. I ta kurteczka i ten hmmm "taniec". Pięknie dziękuje :D

sts111

Wiedziałam, że taniec Ci się spodoba :)

sts111

Trzeba by być ślepym, głuchym, głupim i z zerowym poczuciem humoru, żeby nie lubić Bronna :D
Kit go autentycznie lubi, przecież widać objawy uwielbienia, serduszka w oczach, rozpoznaję bo mam tak samo.

sts111

A wiesz, że taki temat z pewnością ktoś założy? Może nikt ze 'stałej ekipy' forum &lt;choć kto wie&gt; ale ktoś, kto dyskutuje tylko podczas trwania emisji sezonu, dyskusjach o odcinku i jest 'nieskalanym'. Tak, więcej niż pewne, że taki temat powstanie.. xd
Tak, to tylko moje gdybanie, doszukuje się dziury czy jakiegoś perfidnego zagrania ze strony HBO.. w sumie dlatego tak napisałem bo gdybym to ja robił taki filmik i miał piecze nad serialem - zrobiłbym to w ten sposób, manipulował masą widzów poprzez to, co mają mówić aktorzy <zapisałbym to w kontrakcie, a jak xd>, haha ; ]

matiiii

Ach Ty perfidiuszu ;D. Manipulowałbyś biednymi filmłebowcami, hmm, hmm, hmm ;). A zresztą kto ich tam wie, w sumie taki serial to "transakcja wiązana" w sensie wszystkim zależy na powodzeniu całego przedsięwzięcia, więc mogą sobie wzajemnie "pomagać". W sumie wszyscy wiedzą kto to jest Jon, no a jeśli jakiś średnio ogarnięty widz nie załapał dotychczas kim jest Bronn, to teraz powinien ;). Ja Ci wyznam szczerze, że trochę się boję tego co tu się będzie działo w trakcie emisji. Ta tona trolli, spoilerów, postów o niczym. Totalny śmietnik i co najmniej 500 nowych tematów :((

sts111

Możliwe nawet, że w kontraktach jest zapisane, że mają mówić pewne rzeczy; choć zgadzam się z tym, że obu stronom przecież zależy na powodzeniu, w tym przypadku, serialu więc nawet gdyby założyć, że coś jest na rzeczy to ktoś z 'wyżej' mówi Kitowi: masz podczas filmiku własnymi słowami wychwalać Bronna choćby nie wiem co, ma być twoją ulubioną postacią itp,itd. bo w następnym Bronn będzie dalej w serialu i potrzebny nam jest 'hype' <znaczy, użyli by lepszego słowa xd> na tę postać itp.itd. To już podchodzi pod konspiracyjne wywody.. chyba.. xP
Z tym forum trzeba się do tego przyzwyczaić i iść z biegiem trolli, nic nie znaczących postów i je olewać, niestety : ( Ew. można robić "polowania na trolle" xP

matiiii

Jedyną bronią na trolle oto jest znanie fabuły i nie danie im przyjemności podniesienia w jakże wyszukany sposób swego ego ;)

fune

Fune, master of puppe... znaczy, master of trolls xD

matiiii

Zawsze też można ich zaofftopować :P

fune

hmm, tak, to też jest wyjście, ostatnio dosyć popularne xp

ocenił(a) serial na 8
fune

O i to jest nawet lepsze rozwiązanie, śmieszniej będzie a i taki się dowartościuje i może nie będzie już trollem... ;D
Do offtopowania jestem pierwszy ;D

samwise_6965

Dołączam się. Dobry offtop nigdy nie jest zły :D

ocenił(a) serial na 8
sts111

Zwłaszcza w dobrym towarzystwie.... o popatrz i już jest ;D

samwise_6965

No ba, o towarzystwo tu głównie chodzi :D

ocenił(a) serial na 8
sts111

Czasem myślę, że jak się spotka żabka z Oberynem to nie ma mowy o rozmowach na temat... ;D

matiiii

A ja tak bardzo chciałam usłyszeć "klekotanie" Illyna