PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 409000
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Czy tylko mnie walka Brienne z Jaime rozbawiła?

Oczekiwałem zapierającego dech w piersi pojedynku po trailerach, a tu raptem kilka uderzeń mieczem z taką zręcznością, że zacząłem podejrzewać, iż dali im
15 kilogramowe repliki. Poza tym Jaime dostał łomot, ja rozumiem, że Brienne jest dobra, ale aż tak, że jeden z najlepszych wojowników po kilku machnięciach się zasapał
jak by miał płuca wypluć?

Jestem ciekawy jak tak jest to opisane w książce, tylko proszę bez spoilerów jako, że nie czytałem.

Poza tym odcinek mało wnoszący i cała akcja znów przynudza jak w drugim sezonie, mam nadzieję, że od następnego będzie lepiej.

ocenił(a) serial na 5
agab1987

Bękart o którym mówisz, to Gendry (aktor: Joe Dempsie), jest to nieprawny syn Roberta i nieznanej kobiety (nie Cersei). To on ucieka z Arią i Gorącą Bułką. Bękart Boltona - Ramsay - pojawił się dopiero w najnowszym odcinku i jest grany przez Iwana Rheona.

Gimli_syn_Gloina

oo dziekuje bardzo za wyjasnienia:) musza looknac na wszystkie sezony bo czlowiek pozapominał:)

Gimli_syn_Gloina

a to wiem ze Jon Snow pytal o to Neda. Słyszałam o teorii ale ciakwa jestem jak sie rozwinie bo wyszlo na to ze to Ned jest jego ojcem i ciekawa jak to wyjasnia skoro nie ma czegos takiego jak badanai DNA, chyba ze Ned od poczatku wiedzial ze nie jest jego ojcem....dzieki za wyjasnienie:)

ocenił(a) serial na 5
agab1987

Wiesz, znając Martina i jego sposób prowadzenia narracji, może się okazać, że Jon jest synem Tyriona :P Oczywiście przesadzam, ale na temat każdego z bękartów z Sagi Pieśni Lodu i Ognia powstają co chwile nowe teorie i spekulacje.

Gimli_syn_Gloina

mam jeszce jedno pytanie bo widze ze dobrze pamietasz. otoz ogladam pierwszy sezon i Denayers jest w ciazy i ten jej sługa czy kto Jorah zdradził jednej z osob w ktorej jest naradzie (taki łysy gruby) ze jest w ciazy i w tej naradzie, a zwlaszcza Robert zdecydowali by zabic Deanerys...czy to nie jest w jakis spoosb jego (Jorah) zdrada w stosunku do Deanerys?

ocenił(a) serial na 5
agab1987

Tak, była to czysta zdrada Joraha. Nie będę Ci spoilerować, jakie będzie to miało konsekwencje, ale takowe będą ;)

Gimli_syn_Gloina

wiesz ja jetsem na bierzaco tylko popeostu ogladam jeszce raz i skupiam sie bardziej na imiona i kto co powiedzial bo czlowiek jak tu czyta te komentarze to nie wie kto kim jest! hehe...ale jak moze to byc czysta zdrrada skoro ja chyba kocha nie? i dobrze jej radzi nie? no i ocalił zycie jej..nie?:D prosze mi spoilerowac:) albo na priv napisac by tu nie oberwac:)

ocenił(a) serial na 5
agab1987

Jorah kocha Dany, ale to wyszło "po drodze". Chciał bardzo wrócić ze swojego wygnania, myślał więc, że szpiegowanie dla Varysa pozwoli mu na zniesienie banicji. Gdy Daenerys odkryje jego zdradę, to odeśle go od siebie, ale Mormont będzie chciał za wszelką cenę do niej wrócić wkupując się w jej łaski, ale nie powiem Ci, jak to chce osiągnąć ;)

PS. Jeśli już mówimy o imionach, to zwróciłeś uwagę, że Jeor Mormont, dowódca Czarnej Straży, to ojciec Joraha? ;)

Gimli_syn_Gloina

jakby co jestem dziewczyna:) wiesz wczoraj tak wlasnie myslalam o tym ale z drugiej strony byli by wtedy z Denarys chyba rodzina nie? a czekaj bo to slepiec jest praprapra chyba dziadkiem a ten dowódca to Jon jest jego zarządcą o tego Ci chodzi co nie? jak on sie nazywa? kurka nie potrafie se przypomniec....skoro wiesz ze ona sie kapnie i go odesle a potem on chce wrocic to znaczy ze czytales ksiazki bo tego nie bylo ani w 1 ani w 2 sezonie nie?:)

ocenił(a) serial na 5
agab1987

Tak, czytałem wszystkie wydane tomy Sagi Pieśni Lodu i Ognia ;)
Pomyliła Ci się postać maestra Aemona z dowódcą Mormontem, zwanym Starym Niedźwiedziem ;)

Gimli_syn_Gloina

zdradź jedno...Deanayers będzie z Jorah'em?

ocenił(a) serial na 5
agab1987

Po jego wygnaniu jeszcze się nie spotkali osobiście, może nastąpi to w najnowszym tomie ;)

Gimli_syn_Gloina

ja piernicze to tyle trza czekac?! zlamales mi serce:) dzieki za odpowiedzi:)

ocenił(a) serial na 5
agab1987

Nie ma za co ;) Dodam tylko, że po drodze zarówno Jorah, jak i Deanerys nie będą narzekać na nudę ;)

Gimli_syn_Gloina

badz tak mily i zdradz co nie co:)

ocenił(a) serial na 5
agab1987

Kurczę no, aż tak brzydko spoilerować :P Dla Danki pojawi się nowa bardzo ważna postać Daario Naharis. Do tego młoda wdowa ponownie wyjdzie za mąż - ale za kogo, to już Ci nie powiem :P
Jorah będzie równie spektakularny, bo by powrócić w łaski swojej królowej zdecyduje się porwać bardzo ważną postać, która w serialu na chwilę obecną znajduje się w Królewskiej Przystani ;)

Gimli_syn_Gloina

to zadne spoilery!! nic ztego nie wiem..ale skoro nie poiwedziales za kogo i kogo to znaczy ze te osoby juz sa w serialu!!

Gimli_syn_Gloina

własnie sie kaplam ze napisałeś imię dowódcy...sorki ale dopiero wstałam i chyba mózgownica nie myśli:)

ocenił(a) serial na 10
agab1987

"i jest moment gdy Ned pyta tego bekarta o matke i ten mu mowi ze byla blondynka z jasnymi włosami"

Ned nie pyta bękarta o matkę. Jak już to bękart - Jon Snow - pyta Neda :) Cersei nie jest matką Jona Snow. Jest teoria, że rodzicami Jona są Rhaegar Targaryen (starszy brat Viserysa i Daenerys) i Lyanna Stark (zmarła siostra Neda).

ocenił(a) serial na 8
_malena_

A to Ramsay nie pojawił się już w 'Starciu Królów' w końcówce? Bo zdawało mi się, że tak...

ocenił(a) serial na 1
RobertSolski

No pojawił się, właśnie o tym piszę powyżej - spory błąd, że w drugiej serii serialu go nie było.

Mr_Mijagg

Ruchania sporo w tym odcinku?

Jaco80

właśnie prawie w ogóle, jak w poprzednim :D

ocenił(a) serial na 10
Jaco80

Ani cycków ani ruchania :(

ocenił(a) serial na 8
marshall0

Bu, jaka szkoda :<

Jaco80

Tyrion coś zaczynał działać i scena się skończyła :D

Mr_Mijagg

Im więcej oglądam scen z Joffreyem tym częściej mam ochotę sam mu wbić sztylet w plecy... dobrze gra.

ocenił(a) serial na 10
kuki7

To jedyny powód dla którego ci którym ten serial nie przypadł do gustu ciągle go oglądają... Podoba ci się czy nie i tak bedziesz go oglądał choćby po to by zobaczyć kiedy i jak ten mały gnojek zginie... To silniejsze od chęci wyłączenia odcinka...

ocenił(a) serial na 9
Mr_Mijagg

Zgadzam się odcinek 5/10
Zero emocji, odcinek się zakończył jak gnioty od Foxa przerwany w połowie sceny. Gra o Tron nigdy z takich rozwiązań nie słynęła, bo przeważnie odcinki miały zamkniętą konstrukcję. Scena w której
Sansa Stark opowiada o Joffreyu, o tym jak ściął jej ojca, byłą kiepsko zagrana i strasznie mdło przeniesiona na taśmę filmową. Jej te całe sztuczne wahanie...

Najsłabszy odcinek we wszystkich 3 sezonach.

Finalny_Odbiorca

Prawda, jeden z najsłabszych ale nie zaraz taki zły, dużo wniósł nowych wątków - z tym, że czytałem książkę i obiektywnie rzecz biorąc mógłbym powiedzieć, że "znowu coś zaczęli i będą rozciągać w nieskończoność :/ Gotów jestem powiedzieć, że w książce więcej się dzieje jak w serialu :D
Byłem zawiedziony bo nie zobaczyłem Dany a już od poprzedniego odcinka czekam na scenę, jak rozprawia się z przywódcą niewolników i zdobywa świetną armię.

Fryzomaniak

O kurczę faktycznie jej nie było. A ja się dziwiłem czemu mi się tak dobrze ogląda;-)

Jaco80

:)

A ja byłem zawiedziony, jak rano zobaczyłem screeny i nie zobaczyłem tam Daenerys. Ale spodziewałem się tego, że w drugi odcinek muszą wepchnąć różnych Starków, których nie było ostatnio. Nawet się cieszę z takiego rozwiązania, dzięki temu wątek Dany zajmie pół kolejnego odcinka. Byłbym wkurzony, jakby kupowanie Nieskalanych pojawiło się w drugim epizodzie i skrócili go do nie wiem...pięciu minut. :)

ocenił(a) serial na 10
Fryzomaniak

Nie bylo tak zle. W drugim sezonie o wiele wieksza nuda wialo na poczatku. Dajmy szanse pierwszym odcinkom s03.

selstei

Też uważam, że tak źle nie było zaraz, ale mogli to dużo lepiej zrobić :P

selstei

Też uważam, że tak źle nie było zaraz, ale mogli to dużo lepiej zrobić :P

Finalny_Odbiorca

Zgodzę się z Tobą co do sceny z Sansą. Mogli dać jej większego wyrazu nienawiści do niego zamiast tego cały czas przerywała jaki to on jest ukochany i, że nie powinna o nim tak mówić. Gdy mówiła o tym jak ściął jej ojca powinni scenarzyści pójść dalej i zdradzać babce więcej mrocznych scen gdy ona mówiła by niskim głosem z wyrazem nienawiści, ale no cóż.

Drugie pytanie do osób które czytały książkę:

Czy Margaery podnieca się tak królem (scena z kuszą) czy tylko manipuluje nim w celu, aby pokazał swoją prawdziwą twarz i weryfikacji informacji otrzymanych od Sansy? Bez spoilerów rzecz jasna :]

Mr_Mijagg

Książkowa Margaery to postać zupełnie inna od serialowej. W serialu bardzo zmienili tę postać i dodali jej mnóstwo scen. W książce jest szesnastoletnią, przemiłą, spokojną dziewczyną. Oczywiście wielu dałoby sobie rękę uciąć, że to tylko pozory i tak naprawdę jest wyrachowana, lecz twardych dowód jak dotąd brak.

Twórcy znów więc wyłożyli kawę na ławę, nie pozwalając na domysły widzów.

ocenił(a) serial na 10
Mr_Mijagg

Co do Margaery, dziewczyna po prostu wie co robi :) podobnie jak w przypadku wizyty z Zapchlonym Tyłku, wszystko ma tutaj swój cel.
A odcinek mi się podobał :)

ocenił(a) serial na 8
Mr_Mijagg

To oczywiste, że nim manipuluje, aby zweryfikować informacje. Wystarczy zauważyć jak zareagowała, gdy Joff powiedział, że zastanawiał się, czy nie skazać Renly'ego na śmierć. Margaery przez kilka sekund była zszokowana, ale zaraz potem przybrała znowu wyraz twarzy "dobrej żony" i powiedziała mu te bzdury, że powinien był to zrobić, bo jest królem.

ocenił(a) serial na 7
Finalny_Odbiorca

odcinek lepszy od calego 2 seoznu jak dla mnie

ocenił(a) serial na 9
loozack

Przestań ludzi prowokować ;)

ocenił(a) serial na 7
Finalny_Odbiorca

to nei prowokacja, to prawda ;P

ocenił(a) serial na 9
loozack

na filmwebie prawda=prowokacja.

;)

ocenił(a) serial na 7
Finalny_Odbiorca

tak czy siak wolę książkę, a serial uważam za kiepski szczególnei po 2 sezonie :P

Finalny_Odbiorca

Zgadzam się, na tę scenę czekałam (Sansa o Joffreyu). Jakoś tak płytko ta postać wyszła. Za mało emocji, a w tej scenie powinno być ich tak wiele i tak zmienne ...

ocenił(a) serial na 9
happyand

Po prostu to jeszcze dziecko które dostało zbyt ciężką rolę do której jeszcze nie dorosło, dużo profesjonalnych aktorów wyłożyło by się na tej scenie, bo wbrew pozorom zwykłe sceny dialogów są trudniejsze do zagrania niż krzyk i płacz.

Finalny_Odbiorca

Nie wiem, zawodowcem nie jestem, jeno pospolitym kanapowym odbiorcą i mówię co widzę. Aktorka jest dobra, Sansa interesująca, scena mnie zawiodła, ale dnia mi nie zepsuła, więc wszystko w przyrodzie zachowuje równowagę.

ocenił(a) serial na 10
Mr_Mijagg

Jeimie w końcu był uwięziony w lochu, do tego oberwało mu się kilka razy, on i tak wygląda za dobrze po takim czymś, ale bynajmniej nie ma siły aby jej dokopac albo Brienna rzeczywiscie jest niedoceniana :)

Mr_Mijagg

Po co zakładasz temat, który już istnieje?
Przestańcie śmiecić na forum. :/

użytkownik usunięty
Mr_Mijagg

Fantastyczny odcinek.
BwB fajnie pokazane, łucznik którego imienia nie pomnę i Thoros - świetni, szczególnie ten drugi. Pojawienie się Ogara także na plus.
Dla niektórych minusem może być brak Danki, ale ja nie żałuję, bo pokazano postaci które mnie interesują. Reedowie też są fajni, tylko ja mam wrażenie, że wilki się mozolnie poruszają?

Scena z Margery i Joffreyem wypadła ciekawie. Co mi się w tym odcinku podobało najbardziej, to sceneria - odcinek jest mega przyjemny dla oka, więcej takich.