PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 409 tys. ocen
8,7 10 1 409478
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Skąd te zachwyty?

ocenił(a) serial na 6

Jak zaczynałem oglądać serial, to spodziewałem się arcydzieła, gdy skończyłem oglądać drugi sezon, to pozostałem z niedosytem. Owszem, efekty specjalne czy muzyka jest super, ale to raczej drugorzedna sprawa. Fabularnie przypomin obyczajówkę, która bardzo nudzi (poza niektórymi odcinkami). Pierwszy sezon to gadanie o zimie, drugi - o smokach. Może sukces tego serialu to właśnie smoki i cycki? A może od trzeciego sezonu jest lepiej? Co was w tym serialu tak zachwyca? Chciałbym poznać waszą opinię.

ocenił(a) serial na 5
Jaune93

Mnie osobiście podoba się klimat. Po drugie mam fantasy, ale bez przesady, żadnych świetlistych kulek i abrakadabra. W wątku Daenerys i smoków jest jakaś dzikość, pierwotność, która mnie pociąga. Kolejna ważna rzecz to mnóstwo postaci i całkiem inne lokalizacje. Dla przykładu takich Tudorów, nie oglądam, gdyż nudzi mnie wszystko to samo w tym samym klimacie. Kolejne to realia życia, widzę brudne ubrania, połamane, zepsute zęby, tłuste włosy, bez ceregieli.
Nieprzewidywalność wątków. Brak tabu. Polityka i wykreowane główne charaktery, niekiedy bardzo niejednoznaczne, szare.
Jeżeli nie podobał ci się sezon 1 i 2, to może pokochasz sezon 5.

ocenił(a) serial na 8
Jaune93

Gra o Tron zachwyca obsadą, wielowątkowością, złożonością postaci i przede wszystkim podłożem politycznym. Nie było chyba w historii wojny pomiędzy 7 królami jednocześnie. Każdy może wybrać swojego bohatera. W serialu nie można być niczego pewnym. Przynajmniej do końca 5 sezonu. Polecam najbardziej 3 i 4 na podstawie genialnej Nawałnicy Mieczy. Największą perełką jest oczywiście wątek Daenerys

ocenił(a) serial na 6
niwrok_2015

Zacząłem sezon trzeci i ciągle chemii nie ma. Ale zobaczę dalej.

ocenił(a) serial na 7
Jaune93

A może zamiast się zastanawiać oglądnij resztę sezonów, zwracaj uwagę na szczegóły (od pierwszego sezonu jest budowany pewien zwrot akcji) i masz odpowiedź. Polecam zobaczyć kolejne dwa sezony, szczególnie czwarty, piąty jest słabszy, szósty - w szóstym jest już o wiele więcej akcji. Np. cały dziewiąty odcinek to dwie bitwy itd..

ocenił(a) serial na 10
WTTW_FILM

Nom 4 sezon najlepszy heh

ocenił(a) serial na 8
TyrionLanister

Zwłaszcza ostatnie sceny, z Twoim udziałem :-)

ocenił(a) serial na 7
niwrok_2015

\SPOILERY SEZON 4\

Proces Tyriona, walka z Górą, Tywin, śmierć Joffreya, śmierć Tywina, Ogar i trochę więcej.

ocenił(a) serial na 8
WTTW_FILM

Zdobycie Mereen i Bitwa pod Czarnym Zamkiem

ocenił(a) serial na 1
TyrionLanister

Gówno, a nie najlepszy.

Sezon 1 > 4 > 2 > 3 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>chatki z gówna>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>5>6

ocenił(a) serial na 6
WTTW_FILM

Zwrotów akcji jakiegoś nie zauważyłem, no może poza jednym. Jak Cie serial nudzi, to raczej nie meczysz się dalej, prawda?

ocenił(a) serial na 7
Jaune93

Yyyyy ty myślisz że śmierć Neda jest porównywalna z zwrotami z sezonu 6 które są budowane od pierwszego sezonu szczegółami i zdaniami które powinno się wyłapać? No to gratuluję. po prostu zachęcam do dalszego oglądania bo warto.

Poza tym co ty przyrównujesz początek serialu do momentu gdzie akcja ruszyła i to mocno do przodu i to już bardziej początek końca niż pierwsze chwile z dwóch pierwszych sezonów :P

ocenił(a) serial na 6
WTTW_FILM

Nie moglem tego wiedzieć. Ale okay, daje serialowi jeszcze jeden sezon.

ocenił(a) serial na 7
Jaune93

W trzecim trochę ruszyło na pewno był przynajmniej dla mnie lepszy od 1 i 2.

ocenił(a) serial na 1
WTTW_FILM

Śmierć Neda > Całe gówno z sezonu szóstego.

I nawet z tym nie handluj.

ocenił(a) serial na 8
Jaune93

A mnie się kojarzy ze średniowieczem , prawdziwymi watkami historycznymi i osadzeniem w universum gdzies tam

ocenił(a) serial na 8
Jaune93

RZECZYWIŚCIE OBYCZAJÓWKA PRZECIEŻ WESELA TAK NA CO DZIEŃ WYGLĄDAJĄ

ocenił(a) serial na 6
Kinokio

O weselu słyszałem, ale zauważ ze mowa o dwóch sezonach.

ocenił(a) serial na 8
Kinokio

A koniec sezonu szóstego to klasyczny dramat sądowy.

ocenił(a) serial na 6
Jaune93

Fabuła jak obyczajówka. Tak. Śmierć króla, sieć spisków, życie w obozie dzikusów, walka o tron, śmieszny karzeł. Obyczajówka, oczyyyyywiście.

ocenił(a) serial na 5
eleanora

Mała dziewczynka, która uczy się jak zabijać- Trudne Sprawy.

ocenił(a) serial na 6
kite_clayton

Siostra śpi z bratem. Zachodzi w ciąże - Dlaczego Ja ?

ocenił(a) serial na 1
Jaune93

Morda plebsie. Pierwsze cztery sezony to krul, a hejterzy dupa cicho.

ocenił(a) serial na 7
Jaune93

Może sukces tego serialu to właśnie smoki i cycki?
Odniosłem takie samo wrażenie. JA skończyłem przygodę z GoT na początku drugiego sezonu. Wcześniej oglądałem The Knick i ten serial (wiadomo że całkowicie różny) według mnie bije Grę o Tron na łeb- klimatem, ujęciami itd.

ocenił(a) serial na 8
Jaune93

Sukcesem tego serialu jest świetna książka, na której twórcy wzorowali się do 4 sezonu. Od 5 zaczyna się już robić badziewie.
Zacząłem oglądać serial po przeczytaniu książki. W serialu pierwsze trzy sezony są bardzo dobrym odwzorowaniem książki(pomijając kilka zmian), ale od 4 zaczyna się robić kiszka z maczkiem.