Odkryto informację ukrytą w czołówce najnowszego sezonu Gry o Tron. Uwaga potencjalny spoiler sposobu przedostania się armii umarlaków przez mur.
http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion?plusMinus=false
Co sądzicie?
Bardzo błyskotliwe jak na Dedeków. Swoją drogą trzeba być niebywałym fanem żeby zwracać uwagę na zmiany w czołówce. Szczerze- Chciałabym zeby tak było. Mur by nie upadł a WW przeszliby sobie jak po maśle, bo z taka armią na otwartej przestrzeni wrony i dzicy nie mają z nimi żadnych szans. Co innego atak na mur, tu szanse są znacznie większe, ale jak sobie tak przejdą, to Westeros ma faktycznie większy kłopot niż myśli.
jak dla mnie BS, ułamek sekundy później widać już normalną wodę, to była taka gra świateł. http://imgur.com/a/mJHRy
screen z E02
jest jednak coś o wiele lepszego w czołówce co właśnie wykminiłem dzięki ich ogladaniu przez ten tu wątek...
wooow !
zobaczcie sami
uwaga spojler z E02...
http://www.filmweb.pl/serial/Gra+o+tron-2011-476848/discussion/WOW+Spojler+w+czo łówkach,2914903
Ciekawe, ale jakoś nie wierzę, że przejdą obok niezauważeni, choć to bardzo prawdopodobne...
Ciekawe czy zrobią to tylko w serialu czy jak... Przecież to poniekąd burzy sens istnienia Muru. Nie wiem jak go wybudowano, ale można się domyślać, że proste to nie było i w końcu Mur jest tak zaczarowany, żeby Inni nie przeszli a tu po prostu sobie go OBEJDĄ? o.O
Nadchodząca zima ma być wyjątkowa. Być może budując Mur nie uwzględniono możliwości zamarznięcia morza, albo wcześniejsze ocieplenie spowodowało runięcie jego części mającej kontakt z otwartą wodą. Stan Muru nie jest kwitnący, w końcu gdy Jon wspinał się z Ygritt odpadały całe płaty lodu.
Inna rzecz, że koncepcja Muru wg Martina jest lekko przesadzona. Ma mieć 300 m wysokości - po co? Taka skala nie odpowiada zagrożeniom, którym miał stawić czoła - czyli Białym Wędrowcom, bo na nich były zaklęcia. Późniejsze wyposażenie - zrzutnie płonących beczek, czy gigantyczna wahadłowa kosa wskazują na barierę dla Dzikich.
Dla mnie to kompletnie bez sensu. Gdyby D&D rzeczywiście zdecydowali się na takie rozwiązanie, byłoby to kompletnie kiczowate. Tyle lat budowania, obrony, cała otoczka Nocnej Straży... a oni sobie boczkiem. Negowałoby to sensowność wszystkich dotychczasowych wątków na Murze. Dlatego wydaje mi się, że tego nie zrobią, bo to takie kopanie dołków pod samym sobą... ale w sumie udało im się stworzyć już kilka bezsensownych rozwiązań niektórych wątków, więc nie zdziwiłabym się, byłabym tylko zawiedziona.
Moim zdaniem to nie negowało by sensu wcześniejszych wysiłków. Po prostu nikt nie przewidział, że zima może być aż tak potężna ażeby zamrozić morze. Według mnie to interesująca i wcale nie taka głupia koncepcja.
Dzisiaj specjalnie obejrzałem kilka czołówek z sezonu 6 i te dwie z nowego sezonu. Musze przyznać, że faktycznie twórcy coś kombinowali z tym murem i na samym końcu jak ujęcie oddala się od muru to faktycznie kolor morza jest biały. Po co by mieli to zmieniać? Ta zmiana w sumie może oznaczać cokolwiek ale w błąd czy czysty przypadek w renderowaniu sceny nie wierzę.
W takim razie ten kto tworzył mur popisał się równą inteligencją co Francuzi gdy tworzyli Linię Maginota
Tylko po co Inni mieliby sobie zadawać ten trud, skoro mogą normalnie przejść przez Mur? Nocny Król naznaczył Brana, w związku z czym jeśli przejdzie on przez jakąś magiczną barierę, to dla Innych przestaje być ona przeszkodą. Tak było w tej jaskini Trójokiej Wrony, gdzie początkowo Inni nie mogli wejść, ale po naznaczeniu już tak. Teraz Bran przeszedł przez Mur, do Winterfell, więc Inni też mogą to zrobić.
O, to ciekawe. Tylko, skoro tak, to dlaczego jeszcze tego nie zrobili? Może nie maszerują w zastraszającym tempie, ale na moje oko to powinni już 100 razy dotrzeć na miejsce.
To już wiedzą chyba tylko Benioff i Weiss. Też uważam, że już dawno powinni przejść przez Mur. Może B&W sami nie wiedzą, że poprzez to naznaczenie dali Innym taką możliwość przejścia przez Mur?
Albo może Nocny Król wyczaił, że morze zamarznie (pewnie w jakiś sposób sam do tego doprowadził) i woli poczekać na odpowiedni moment i iść tamtędy bez żadnych strat niż męczyć się z przechodzeniem przez Mur, gdzie na pewno napotkałby opór i poniósł mniejsze czy większe straty.
W najnowszym odcinku znowu została zmieniona czołówka serialu. Woda przy murze (w momencie gdy kamera oddala się od muru) z powrotem ma błękitny kolor. Ciekawe o co chodziło twórcom w tych pierwszych czterech odcinkach z tym kolorem wody/lodu? Czysty przypadek? Czy zamierzony zabieg?