PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 406 tys. ocen
8,7 10 1 405814
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Przeglądałam tematy forum z ostatnich miesięcy i nie zauważyłam dyskusji o błaźnie, który jest chyba jedną z najbardziej intrygujących postaci całej sagi. Rozgryźliście jego przepowiednie? (oprócz tych raczej oczywistych o Red Wedding i Dancing Shadows). Moim zdaniem szalenie ważna jest ta podczas palenia Siedmiu i całej ceremonii z Lightbringerem. Patchface przychodzi tam, samym sobą jakby podkreśla błazenadę całego obrzędu i potem śpiewa: "“Under the sea, smoke rises in bubbles, and flames burn green and blue and black, I know, I know, oh, oh, oh.” Czyżby w tym momencie zdradził miejsce pobytu prawdziwego miecza? Już nie mówiąc o tym, że kolory zielony, niebieski i szary to kolory Zatopionego Boga - i generalnie kolory morza. Czyżby mówił o jakimś podwodnym wulkanie?
Cała historia Patchface'a jest bardzo ciekawa - najprawdopodobniej zmartwychwstał (jego ciało po wyjęciu z wody było trupio zimne)... czyżby dzięki pomocy Zatopionego Boga? i jest teraz jego wysłannikiem, jakiegoś rodzaju medium? Na innych forach znalazłam także przypuszczenia, że Patchface może w przyszłości przysłużyć się Innym - stąd przerażenie Mel wizjami o nim. Macie jakieś teorie na ten temat? jaka może być rola błazna w całej fabule?

nynavee

Większość jego piosenek odnosi się prawdopodobnie do do nadchodzącej zimy.
Podmorska kraina=śmierć, zima, królestwo Innych.

np. W podmorskiej krainie wrony są białe jak śnieg. - może się odnosić do zagłady Nocnej Straży.

ocenił(a) serial na 7
Zygfryd88

Może też się to odnosić ściśle do samego Jona - który po śmierci mógł się wwargować w Ducha. Tym bardziej, że błazen powiedział o wronach białych jak śnieg właśnie widząc Jona. Ale wizja Nocnej straży przemienionej w zombie jest zdecydowanie bardziej upiorna. I wydaje mi się, że koresponduje z inną przepowiednią Patchface'a: “We will march into the sea and out again. Under the waves we will ride seahorses, and mermaids will blow seashells to announce our coming, oh, oh, oh.” - czyli umrzemy i powrócimy, ale już jako zombie, na martwych koniach. Syrenami może być ocalała nocna straż na murze - jako, że... no właśnie - żyją pośród nocy zimy, jak syreny żyją pośród wód.