PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 407 tys. ocen
8,7 10 1 406623
7,9 56 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Witam,
Co sądzicie o tym jegomościu? Niby Wielki Maester, członek Małej Rady, na usługach Lanisterów (głównie Tywina pewnie). Brał udział w wielu ważnych wydarzeniach mimo to po za powyższym niewiele o nim wiadomo.
Naszła mnie więc taka myśl że w przyszłych tomach gdy nastanie zima i wszyscy schowają się w zamkach grzejąc się przy kominkach. Martin może wprowadzić POV'a Pycella, który powie nam co nieco o wydarzeniach o których snute są tylko teorie. Myślę że może mieć wiedzę na temat R+L=?, lub co wydarzyło się w Królewskiej Przystani w czasie rebelii Roberta z jego perspektywy.

Został odsunięty przez Cersei ale myślę że jeszcze może odegrać jakąś role.

ocenił(a) serial na 8
Dj_Kid

Gdzieś słyszałam, że Martin nie ma już zamiaru wprowadzać nowych POV-ów, tylko będzie bazować na tych z poprzednich części. Nie wiem tylko, czy była to wiarygodna informacja.
W sumie nigdy nie zastanawiałam się nad Pycellem. Jak dla mnie jest postacią bez historii, tłem dla wydarzeń, które się rozgrywają. Gdybym miała zgadywać, to nie powiedziałabym, że odegra większą rolę, ale wiadomo, że w PLiO niczego nie można być pewnym.

Dakinia

Czytaliście wszystkie tomy?

ocenił(a) serial na 8
Zygfryd88

Rzeczywiście, zupełnie wyleciało mi to z głowy.

SPOILER:
Tak się przejęłam śmiercią Kevana, że zapomniałam o tym, że Pycelle także został zamordowany. No cóż, to odpowiedź nasunęła się sama. Dzięki za przypomnienie.

ocenił(a) serial na 9
Zygfryd88

Czytałem wszystkie, ale nie sposób wszystkiego spamiętać. Możesz dla przypomnienia napisać kto go zabił?

ocenił(a) serial na 8
Dj_Kid

Juz nie pamietam zabił go Varys albo jeden z jego ptaszków :D

ocenił(a) serial na 9
czaromaro

Varys we wlasnej osobie, zreszta posluzyl sie kusza tak jak Tyrion, zeby mozliwe podjerzenie przeniesc na karła
Pycelle zostal wraz z Kevanem zabity dlatego ze to byli ostatnie osoby w Krolewskiej Przystani ktore mogly zapanowac nad chaosem jaki powoli nadciaga nad Westeros

ocenił(a) serial na 8
Razengoroth

tak tak ja wiem tylko juz mi sie miesza i nie wiedziałem czy przypadkiem Pycelle nie miał rozbitej głowy czy z bełtem dostał i w takiej pozie zastał go Kevan

ocenił(a) serial na 9
Dj_Kid

Och, prawdopodobieństwo tego bliskie jest zeru. (nie napiszę - równe, ponieważ w książkach zdarzały się już dziwniejsze rzeczy;-)

ocenił(a) serial na 9
Daikte

Jest rowne 0 bo Pycelle nie zyje.

ocenił(a) serial na 9
Vancore

Też napisałabym 0, ale...
Ale zawsze może ożyć - wiem, głupia perspektywa, ale jednak.
Choć nie wiem, po co ktoś mógłby ożywia Pycell'a (chyba, że dziadzio Qyburn z zemsty np.)

ocenił(a) serial na 7
Daikte

Skoro Cat i Gora ożyli to czemu nie malutki Pycelle? :D

ocenił(a) serial na 7
Dj_Kid

'Myślę że może mieć wiedzę na temat R+L=?' - ja pier***, kolejny który szerzy tą beznadziejną plotkę. Jeżeli to okazała by sie prawda to uznam Martina za idiotę.

Pycell nie żyje, nei będzie ani jego ani żadnych innych POVów. Tak jak ktoś wyżej napisał, pozostałe dwa tomy będą pokazyuwać wydarzenia z postaci, które juz sa. Ewentualnie w prolgou/epilogu ktoś się może pojawić .

ocenił(a) serial na 8
loozack

Chociaż jednak osoba, która uważa tak samo jak ja, że teoria R+L jest idiotyczna :) A najbardziej mnie śmieszy, kiedy czytam, jak ludzie piszą to jako pewnik - tak jakby co najmniej czytali Martinowi w myślach.

ocenił(a) serial na 7
Dakinia

Cieszy mnie, że ktoś podziela moje zdanie ;)
Naprawdę, aż mi się słabo robi jak poraz kolejny widzę, gdy masa 'specjalistów' za każdym razem powtarza te głupoty. A powiedz, że to głupie to po jeszcze Cie zjada :D

loozack

Dlaczego uważasz, że ta teoria jest idiotyczna? Chciałbym poznać uzasadnienie. W sadze jest całe mnóstwo poszlak, że to prawda. Na razie nic jej nie przeczy.

ocenił(a) serial na 8
loozack

Kiedyś próbowałam na tym forum przedstawiać swój punkt widzenia, że to zbyt hollywoodzkie i trochę zalatuje nędznym chwytem z Mody na sukces, ale nikt się ze mną nie zgodził ;)
Pozostaje mieć nadzieję, że Martin nie zamierza w taki sposób tego rozwiązać.

ocenił(a) serial na 7
Dakinia

u mnie było tak samo. Ale Zygfrydzie może powiesz Ty jakie to poszlaki masz, na to że teoria, tfu L+R=J jest prawidzwa?
Ja się zgadzam w 100% z Dakinia i jak już mówilem, gdyby tak było to GoT wiele by straciła przynajmniej w moich oczach.
Wystarczy, że Jon okazał się Azorem, po co więcej mu zaczytów dawać? ;p
1. Teoria jest głupia sama w sobie.
2. Wolę wersję, w której Jon jest synem jakieś chłopki czy coś. Nie pamiętam już szczegółów, ale to bardziej mnie przekonuje do świata Gry niż nierealne i wręcz idealnie bajkowy czyn Neda.
3. Byłoby to zbyt oczywiste. Typowo nastolatkowy motyw z seriali dla dziewczynek i innych bajek.
4. Na ten moment zpaomniałem reszty, ale dopisze jak przypomne ;d

ocenił(a) serial na 8
loozack

Ja mogę dodać od siebie, że gdyby nie bękart, Ned byłby jedyną postacią bez skazy w całej sadze. Honorowy, opiekuńczy, odważny mężczyzna, szlachetny mąż i ojciec, który na dodatek postanowił zbrukać swój honor, aby pomóc siostrze. Strasznie to sztampowe i idylliczne. Bękart czynił z Neda człowieka - miał chwilę słabości, poddał się jej, a potem strasznie tego żałował.

Druga sprawa, że wtedy historia Jona, przejście od pomiatanego przez wielu bękarta do księcia przypomina mi Kopciuszka, Brzydkie Kaczątko i tego typu literaturę. O wiele lepiej jest, gdy Jon osiąga wszystko ciężką pracą, a nie w jednej chwili, za sprawą wspaniałego zrządzenia losu, okazuje się mieć tytuł.

ocenił(a) serial na 7
Dakinia

dokładnie

Dj_Kid

Twoja teoria się nie trzyma kupy bo TzS kończy się sceną gdzie ginie Kevan, który przed tym jak ginie widzi martwego Pycella. Zabij ich Varys z kuszy.