Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 415 tys. ocen
8,7 10 1 414540
7,9 49 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Witam serdecznie ;) bardzo interesują mnie wydarzenia, które miały miejsce przed wydarzeniami z pierwszego sezonu Gry o tron. Doszedłem do wniosku, że poznanie tej historii jest dużym krokiem do zrozumienia całej genezy powieści. Nie chcę czytać książki, bo nie cierpię czytać czegoś, co wcześniej zobaczyłem (ogranicza to moją wyobraźnię i zabiera sporo frajdy z czytania). Od jakiegoś czasu staram się uzupełniać swoją wiedzę na wiki poświęconej własnie tej sadze, jednakże czytanie po omacku różnych informacji jest sposobem trudno przyswajalnym. Do sedna... Czy znacie jakikolwiek zbiór, czy stronę, na której mógłbym w skrócie dowiedzieć się czegoś, co nie wynika wprost z serialu? np. Co się działo zanim Robert został królem? Jakie są powiązania rodów? Kiedy do Westeros przybyli pierwsi ludzie? itd.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki ;) pozdrawiam!

ocenił(a) serial na 8
karoleczko

"Game of Thrones: Histories and Lore" - seria animowana, historie opowiadane są przez postacie z serialu. Na youtube znajdziesz sporo odcinków, czy wszystkie sezony to nie wiem.
http://gameofthrones.wikia.com/wiki/Histories_%26_Lore

Kinokio

Dzięki Ci bardzo ;) znalazłem na yt tylko dwa pierwsze sezony z napisami, czy istnieją przetłumaczone kolejne sezony, czy muszę zadowolić się wersjami angielskimi? ;)
pozdrawiam!

karoleczko

Są też książki o wydarzeniach sprzed czasów sagi "Świat lodu i ognia" - w formie encyklopedii, opisuje westeros i najważniejsze wydarzenia sprzed czasów sagi i jest też dużo o innych regionach świata. Na pewno znajdziesz tam informacje na wiele pytań, które zadałeś ;)
Jest też książka Rycerz Siedmiu Królestw. Bohaterem jest Dunk i Aegon V Targaryen.

ocenił(a) serial na 8
karoleczko

Świat lodu i ognia odpowiada na wszystkie twoje pytania.

KarmazynowyKokos

Nawet nie śmiałem marzyć, że istnieje taka książka :) na pewno przeczytam, dzięki Wam bardzo!