Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 414 tys. ocen
8,7 10 1 414464
7,9 49 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

Cześć. Mam prośbę, czy kilku bardziej uważnych widzów mogłoby mi wytłumaczyć kilka wątków, bo podczas oglądania tego sezonu wciąż i wciąż mam wrażenie, że coś mi umyka i nie do końca rozumiem tak naprawdę, co się wydarzyło.

• Dlaczego Olenna Tyrell została skazana na śmierć? Cały ten wątek tak naprawdę mi umknął. Czy chodzi po prostu o to, że w poprzednich sezonach miała konspiracyjny stosunek co do Lannisterów i po prostu po śmierci jej dzieci została bez oparcia, więc zdecydowali się ją ukarać? Czy może to jakieś wydarzenie z 7-go sezonu na to wpłynęło?

• O co chodziło z całą akcją na Casterly Rock? Daenerys chciała po prostu zdobyć zamek jako punkt strategiczny, a Euron Greyjoy po prostu swoją flotą zaskoczył ich flotę i zniszczył zaskakując od tyłu? I dlaczego w zamku tak małe wojska broniły zamku? Pomagały Euronowi na morzu? Obejrzałem ten odcinek drugi raz i szczerze mówiąc, nadal nie do końca rozumiem. Nieskalani wchodzą do zamku, w którym mówią, że brakuje obronnych wojsk Lannisterów i nagle ich flota płonie, a obok wszędzie statki Eurona.

• Kim był ten chłopak, po którego przyjechał ten starszy mężczyzna (w poprzednich sezonach pomagał Stannisowi, a córka Stannisa go uwielbiała, teraz stoi u boku Jona)? Ten, który machał młotem i za murem pobiegł, by ostrzec innych, że reszta jest otoczona przez Innych. Czy to przypadkiem nie jest ten bękart Roberta Baratheona z 1 sezonu, który się ukrywał, by go nie zabili i znalazł go Ned Stark?

Z góry dzięki, niestety nie czytałem książek, bo mam słabą pamięć do nazwisk i tak samo jak teraz gubię się nieco w serialu, tak w książce po 3/4 pierwszej części musiałem dać sobie spokój i uderzę dopiero teraz mając już jakąś podstawę po obejrzeniu serialu. :P

ocenił(a) serial na 7
deniquefin

1. Została skazana na śmierć, ponieważ poparła w wojnie Daenerys. Na pewno też zaważyła niechęć Cersei do Tyrellów.
2. Jaime zabrał większość wojsk z Casterly Rock i razem z Lordem Tarlym pomaszerował na Wysogród, rodowego zamku Tyrellów. Euron zniszczył flotę co spowodowało, że Nieskalani zostali odcięci na wrogim terytorium bez zapasów.
3. Tak, to jest bękart Roberta - Gendry. Który potem podróżował jakiś czas z Aryą, następnie trafił do Stannisa gdzie miał być spalony, ale Davos - ten starszy mężczyzna :) - go uratował.

ocenił(a) serial na 9
Elur

Wielkie dzięki! :)

ocenił(a) serial na 9
deniquefin

Olenna: Cersei zabiła jej rodzinę przecież w 6 sezonie. Podpaliła Sept. Więc Olenna dołączyła do Dany, a Cersei odebrała to jako zdradę, wiadomo.
Casterly Rock: Słabo oglądałaś/eś naradę Dany i Tyriona. Cersei specjalnie odpuściła Casterly Rock, ale nie będę tego wyjaśniać. Po prostu może obejrzyj jeszcze raz, tym razem uważniej :). Nie chcę Ci odbierać tej przyjemności.
Chłopak: Odpowiedziałeś/aś sobie na pytanie :). Tylko, że on musiał potem uciekać od Stannisa i tej Kapłanki, bo chcieli poświęcić jego życie. I ten starszy mężczyzna - ser Davos pomógł mu w ucieczce i w tym sezonie w końcu po niego wrócił.
Pozdrawiam serdecznie :)

ocenił(a) serial na 9
Tekashikika

To prawda, oglądałem pół-okiem, gdyż premierowe odcinki były o 3 w nocy, teraz wiem, że to był błąd.
Cóż, chyba po prostu obejrzę sobie cały serial od początku i przy okazji zabiorę się w końcu za książki, w końcu jest sporo czasu, a myślę, że warto. Wyczytałem, że ósmy sezon dopiero w 2019 roku, tak?

Pozdrawiam również. :)

deniquefin

Oglądając drugi raz serial dużo więcej zaczyna się dostrzegać, tak więc polecam :D Co do 8 sezonu to pewnie jesień 2018, lub własnie w najgorszym wypadku dopiero 2019 :(

ocenił(a) serial na 9
deniquefin

Koniec 2018 albo początek 2019. Ciekawe czy Martin w końcu wyda Wichry Zimy przed ostatnim sezonem.
Ja to czekam na zakończenie serialu, potem biorę się za książki. Już raz czytałam pewną serię i przy okazji oglądałam serial oparty na niej, niestety to nie był dobry pomysł. Wszystko się zlewało w jedno :D.