nierozumiem checi poznania losów głownych bohaterów przed obejrzeniem odcinka.
Przecież to zabija emocje i element zaskoczenia
Robson w pełni się z tobą zgadzam, choć mnie osobiście bardziej irytują wypowiedzi tych co czytali kilka tomów a potem piszą "nie mogę przeżyć że xxxxxxx zginie" szlag mnie trafia jak widze takie wpisy, od razu zabierają mi ochotę obejrzeć następny odcinek.
Tak więc mam tutaj mały apel do tych co czytali i wiedzą co się stanie. Nie komentujecie książki tylko serial, wiec nie opisujcie co bedzie dalej i kto zginie a kto przeżyje.
Faker czytaj ze zrozumieniem, dlatego że jest to strona o serialu i dyskusje i tematy powinny być o serialu a nie o książkach na którym go oparto. To tak jak bym wypożyczył film i zanim bym go obejrzał to ktoś by mi go już całego opowiedział, wiec po co go wypożyczać?? Skoro już wszystko wiem;/
Bredzisz tyle ci powiem. Napisane jest spoiler ksiazkowy to nie czytaj. Inni maja prawo pisac o chca... Nawet o tym co przeczytali w ksiazce.
Ciekawe gdzie ty widzisz ten spoiler książkowy?? W tym temacie?? A może w tytule strony gdzie pod polskim tytułem jest orginalny a obok napisane serial tv. Jak ktoś założy temat opisujący wydarzenia z książek to możesz być pewien że wiele osób ominie go z daleka nie chcąc psuć sobie przyjemności z oglądania serialu.
Dokładnie, duża część ludzi na tym forum to fani książki, czemu nie mogą sobie o niej porozmawiać w kontekście serialu jeśli stosują spoilery książkowe? Jak ktoś widzi "spoiler książkowy", to niech sam siebie wini jeśli przeczytał, a nie chciał. Natomiast jeśli ktoś wali mega spoiler widoczny bez ostrzeżenia w tytule jak pewien mistrz ostatnio, to ręce opadają.
Tym bardziej ze serial jest niemal idealnie oparty na ksiazce. Ciezko osoba ktore czytaly oddzielic w swych wypowiedziach to co przeczytaly w ksiazce od tego co jest tylko na ekranie serialu. Opisujac bohaterow itp jest to niemozliwe. Chyba ze zabronisz osoba ktore czytaly calkowitego wypowiadania sie na forum. Dopoki pisza spoiler ksiazkowy itp jest wszystko tak jak ma byc i dobrze ze pisza.
Nie tego nie zabronie, ale po co pisać że zginie ta czy tamta osoba?? Ty to wiesz, ja nie, i przez jakiś czas się tego jeszcze nie dowiem;/
Po pierwsze - chciałeś napisać nie "osoba", a "osobą",
po drugie - po polsku w liczbie mnogiej mówimy i piszemy nie "osobą", a "osobOM".
Szlag mnie już trafia przez tych analfabetów: "Starką" i "osobą" w co drugim poście.
Jaco80 jeśli widze w tytule pytania o to kto zginie itd to nawet nie wchodze do tematu, żeby nie psuć sobie przyjemności z oglądania serialu. Zamierzam kupić wszystkie części i przeczytać je, co nie oznacza że będę opisywał tutaj co się stanie w następnych odcinkach. Tak trudno wam zrozumieć że wielu ludzi nie czytało książki i serial ich zachwycił i dzieki temu chcą je kupić.
Dobrze sie czujesz? To jak widzisz ten temat to po jakiego ch tu jednak wszedles i czytasz kto zginie? Tutaj nawet nie trzeba pisac spoiler bo juz pytanie w temacie jest kto zginie? Wiec jak nie chcesz wiedziec to po co wchodzisz.
Gdy tu wszedłem to był tylko tekst robsona, twój przeczytałem po tym jak swój napisałem. Mogłeś sobie darować w tym temacie takie info tym bardziej że osoba która go założyła podobnie jak ja nie rozumie chęci poznania wydarzeń i pewnie nie chce ich poznawać.
Masz spore pole do popisu w temacie "pytanie" założonym przez maniek13200 , tam przynajmniej chce ktoś poznać co się stanie, w tym wręcz odwrotnie.
Tam to dopiero wrabali spoiler taki ze nawet ostrzezenie by nie pomoglo bo jest w samym temacie watku. Co chwile podbija ten temat jakis jaco.
O lol napisałem aż pół godziny po tobie. Żeby prosić o nie podbijanie, i pogratulować ci pomysłu podbicia go, bo już ładnie spadł z głównej. Więc to ty go podbiłeś a nie ja.
Moja odpowiedź go wcale nie podbiła wczoraj, bo była w nocy i z tylko 30 minut po tobie. Gdybym widział że temat spadł i minęło np 20 godzin to na pewno bym nie pisał, tak jak ty tam odpisałeś. I nie wiem o co ci chodzi z tymi "osobami", ja takich byków nie walę. Zresztą temat jest bez sensu bo co chwile znajduję się ktoś kto podbija, a nikt nie raczy usunąć wątku. Koniec tematu i wyjaśnień z mojej strony.
Napiszę do Raydena tyle:
FilmWeb nie jest Twoją piaskownicą, że masz tu reguły ustalać i pisać co można a czego nie można.
Osoby piszące w tematach omawiających zarówno serial, jak i ksiązkę robią to w zgodzie z regulaminem. Gdzie to wymagane oznaczają tematy/posty "SPOILER".
Szczególnie wnerwiające w Twoim poście było "powinno". Guzik a nie powinno. Nie interesują Cie sprawy związane z książką, nie masz ochoty o tym dyskutować, nie czytaj. Ale za jakie grzechy chcesz innym odebrać możliwość dyskusji?
Nie chcesz sobie psuć przyjemności oglądania serialu - co jest najzupełniej zrozumiałe. To nie czytaj takich tematów, ale takie haterowskie podejście wymierzone w osoby udzielające się w tych tematach jest żałosne. Pozwól innym żyć.
Jedyny sensowny komentarz w tym temacie i w wielu innych także, z tego co widzę. Poziom dyskusji na temat GoT bardzo ostatnio spadł...
Gdyby to tak pięknie wyglądało to by było ok z tym że często te najmocniejsze spoilery nie są wcale oznaczone.
Na szczęście wielu ludzi jest dobrze ogarniętych i oznacza spoilery tak że ślepy by zauważył ale stwierdzenie :
"Osoby piszące w tematach omawiających zarówno serial, jak i ksiązkę robią to w zgodzie z regulaminem. Gdzie to wymagane oznaczają tematy/posty "SPOILER"."
mija się częściowo z prawdą.
"Szczególnie wnerwiające w Twoim poście było "powinno"."
Nie zgodzę się na forum o serialu przeciętny widz ma prawo podejrzewać że dyskusje się będą toczyły na temat serialu.Jest forum poświęcone książkowej wersji sagi Martina i uwierz nikt cię tam za spoilerowanie nie będzie winił.Co prawda nie powinno się zabraniać dyskusji ale też oznaczenie spojlerów oraz pomyśleniu co się napisze zanim się to zrobi nikogo boleć nie powinno.
"Nie chcesz sobie psuć przyjemności oglądania serialu - co jest najzupełniej zrozumiałe. To nie czytaj takich tematów,"
Z tym że pomimo iż tytuł brzmi jak brzmi to sama wypowiedź założyciela na pierwszy rzut oka mówi zupełnie co innego.Człowiek może wejść i za chwilę przywita go ktoś z jednym z największych spoilerów z 1 tomu.Bym tutaj nie upatrywał problemu w wyborze tematu a złym oznaczeniem wątku.
Tak, osoby które nie oznaczają spoilerów to straszne szynki i powinno się ich na pólnoc, za mur w samych majtkach wygonić, ale to ich. Przeciwko nim są również ludzie, którzy czytali książkę i wiedzą jak oznaczyć spoiler. Trzeba odróżnić tych co lamią regulamin od tych co go nie lamią, a Rayden rościl sobie prawo zabraniania pisania jednym i drugim jakby ktoś silą go zmuszal do wchodzenia w tematy ze spoilerami.