Nie zasługuje na miejsce 3 powinien być niżej ale skoro jest tak wysoko niech wyprzedzi tego pieprzonego Housa
Pod tym względem ten ranking jest do kitu. Pojawia się jakiś nowy serial, który po 4 odcinkach jest na 3 miejscu, bo po pierwszym odcinku parę tysięcy ludzi dało 10. Tak samo było ze Spartakusem.
4 odcinki wyemitowane i jest nagle na 3miejscu, potem będzie koniec serialu i nagle znajdzie się na 500 którymś jak to było ze Skazanym na Śmierć. Jak serial jest super na miarę 3 miejsca to nawet po wyemitowaniu wszystkich odcinków powinien się znajdować w okolicy 3 miejsca
A skąd wiesz, że Gra o tron nie zostanie w top 10? Jakoś takim serialom jak House czy Dexter się udało, ciekawe czy kiedy te seriale stawały się popularne to ludzie też pisali, że spadnie? Mogę się założyć, że tak. Nawet Spartacus został na miejscu 7 czy 8 (?!), GoT ma na to jeszcze większe szanse. Poczekaj i sam zobacz jak to z tym będzie.
Nie widziałam Skazanego, ale czy przypadkiem z kolejnymi sezonami nie stawał się coraz gorszy? Coś takiego nigdy nie stanie się z GoT z tego prostego powodu - jest tworzony na podstawie świetnych książek, a kolejne części są jeszcze lepsze niż pierwsza.
house jest jeszcze emitowany! więc stoi tak wysoko. Kompania Braci jest Arcydziełem więc zasługuje na 1
Może dlatego, że jest jeszcze emitowany powinien spaść bo poziom leci z każdym sezonem w dół.
'Kompania braci' zostala stworzona tylko dlatego ,ze powstal 'Szeregowiec Ryan". To byl pewny temat, skok na kase bez ryzyka. A i dekoracje sie ostaly,bedzie taniej.Got to inna bajka .HBO jak wielokrotnie wczesniej zaryzykowala nie szukajac masowego odbiorcy i latwego tematu. I jak wielokrotnie wczesniej wygrywa.
Może i jest dobry, ale w tym rankingu są setki równie dobrych a nawet lepszych seriali, które zajmują niższe miejsca, tylko dlatego, że nie są nowe.
Z tymi setkami to trochę przesadziłeś, wydaje mi się, ze jak na razie oceny są przyznawane w większości przez fanów książki, na IMDB 9.5 przy prawie 7 tysiącach głosów. Ja sam wstrzymam się z oceną to końca całego sezonu, dopiero po paru miesiącach od tego momentu wykrystalizuje się ocena dla GoT, choć wydaje mi się, że z TOP 10 nie wyleci. A swoje zdanie, że ranking na webie jest z dupy wyjęty, nadal podtrzymuję.
wiesz jest dużo seriali na tym samym poziomie i co zrobisz jak nie można ich dać na równi w rankingu....
najwidoczniej masz słaby gust ale o gustach sie nie dyskutuje. Twój komentarz został "zgłoś nadużycie" Widzę że twoim zdaniem film Adrenalina 2 dorównuje filmowi Helikopter w ogniu :)
Oj i tu też się nie zgodzę bo ostatnio powstaje więcej dobrych, wartcy oglądania seriali niż filmów. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie.
Ale mimo wszystko - film to jakaś zwarta całość, która czasem może być nawet dziełem sztuki.
Serial, nawet najlepszy i nowoczesny, to zawsze schemat, zwykle albo rozwleczona brazylijska fabuła: kto, co, z kim i kogo, albo seria tak wielu przygód bohatera, że w realu prawdopodobieństwo ich łącznego wystąpienia (i jeszcze do tego wyjścia cało za każdym razem) jest równa zeru.
Po twoim avatarze i guście filmów sądzę że jesteś cwanym wśród kolegów i najlepszego przyjaciela(komputer) dresem. Kozak w gronie i przed monitorem, mięczak sam na ulicy przechodzący koło innego grona. Zacytuję pewną znaną osobę "Najbardziej odważni są anonimowi napastnicy"
Spoiler
poczekaj jeszcze chwile Marian niedługo Ned Sterk zabije rodzeństwo Lannisterów poczym bzyknie Dany z jej smokami, karzeł dobierze sie do córek po czym zabije Ogara, bedzie sie działo tylko nie wymiekaj ziom
ranking filmwebu jest równie miarodajny co Oscary. Na pierwszych miejscach jest to co w danym momencie jest modne, a to że czasem jest to arcydzieło sztuki filmowej jest czystym przypadkiem.
jeśli chodzi o to co będzie później i treść fabularną to ten serial jak najbardziej zasługuje na top 3
Wydaje mi się że serial nie powinien awansować tylko dlatego że jest nowy . Na podium powinien się znaleźć dopiero po wyemitowaniu ostatniego odcinka . Tak jest najrozsądniej . Bo nawet w dobrym serialu można coś na koniec spieprzyć .
Nie oglądałem żadnego odcinka - obejrzę jak wszystkie będą dostępne .
Jeśli coś się spieprzy na koniec, ocena prędzej czy później spadnie, więc nie widzę powodu, dla którego mielibyśmy oceniać cały sezon czy nawet cały serial (?!), a nie moglibyśmy pierwszych odcinków. Jasne jest, że aktualna ocena dotyczy pierwszych czterech, które zdążyły się pojawić.
Po co ta cała przepychanka? Mnie to lotto czy serial będzie na 1-ym czy na 100-ym miejscu, bo ten ranking to kpina. Młodzież nawet nie widziała co ważniejszych filmów lat 70,80,90tych a myśli że zjadła wszelkie rozumy, Incepcja w pierwszej dziesiątce filmów wszech czasów bodajże niedawno była. Pytam się za co?:) Dla mnie Gra o Tron to kandydat do pierwszej 10ki seriali, póki co raczej pewny. Za bardzo w tematyce średniowiecza/fantasy nie ma godnej konkurencji, nasz Wiedźmin mu nie zaszkodzi:)
Aczkolwiek jest pewna perełka, jak dla mnie mocarna - to "Robin z Sherwood" ze wspaniałą ścieżką dźwiękową Clannad. Jeśli GoT utrzyma tak wysoki poziom jak Robin to będę zadowolony.
szymas93
,,najwidoczniej masz słaby gust ale o gustach sie nie dyskutuje.,,
Hah i mowi mi to osoba, ktora ocenila Prison Break i Vampire Diaries na 10/10 <lol>
Dzieciaku widziales chociaz takie serialowe arcydziela jak Six Feet Under czy Sopranos czy The Wire, ze masz czelnosc podwazac moj gust?
Kazdy kto ocenia Game of Thrones na mniej niz 7-8 jest durniem narzekajacym na brak akcji lub ortodoksyjnym fanatykiem ksiazki, chcacym pelnej, dokladnej ekranizacji. Jak mozna nie docenic aktorstwa, rozmachu czy scenografii niespotykanej dotad w serialach?Nie przeba czytac ksiazki, zeby w pelni docenic do dzielo, a nie zapominajmy, ze to dopiero poczatek a jak sie na dobre rozkreci to jestem wiecej niz pewien, ze serial BEDZIE zaslugiwal na top 1-3
Hbo nigdy nie zawodzi, nie przy takim budzecie, nie przy takiej fabule.
Ja jestem durniem :D bo oceniłem ten szajz na 4. Kpina dla świata seriali już przyjaciele i Dwóch i pół jest lepsze.
Serial nudny ciągle gadanie i gadanie mogłoby być chociaż trochę romantyzmu skoro każdy mówi że każdy by chciał żeby była sieka itp.Do danteusz przyszedłeś na ten temat żeby obrażać i używać wulgaryzmy? jak tak to wypad zgłaszam nadużycie. Co do twego gustu zgodzę się z założycielem tematu.
Wole Vampire Diaries niż to gówno. Chociaż Pamiętniki też już mnie powoli nudzą.
no sory ale fani produkcji takich jak prison break, vampire diaries czy step up nie docenia serialu za dobre dialogi czy ciekawe postacie BO NIE MA W NIM AKCJI <ok>
I mnie nazywasz dresem? ja sie brzydze fizyczną agresją/
A o moj gust to sie nie martwcie.
pozdrawiam wszystkich fanow prison breaka <ok>
Pozdrawiam wszystkich fanów Shitów jak ten Serial. Zdania nie zaczyna się od "A"
Zdanie można zaczynać od 'A', a nawet od "a więc". To, że rzekomo nie można to bzdura.
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=4&szukaj=sp%F3jnik%F3w
używać WULGARYZMÓW, SZAJS. Interpunkcja, to chyba dla ciebie wielka nieodgadniona. Jeżeli poprawiasz innych, to sam pisz poprawnie. Twojej "opinii" na temat serialu komentować nie będę bo nie warto.
Wiezimag, w chwili obecnej GoT NA PEWNO nie zasługuje na 3 miejsce. Z tej racji, że dopiero 4 odcinki wyszły, może i rzeczywiście jest to aż tak dobry serial, że po WYEMITOWANIU całego sezonu będzie zasługiwał na miejsce w top10. Nie wiem, czas pokaże. Obecnie nie jest to wynik miarodajny i są to uzasadnione powody do narzekania.
A już na pewno nie jest rozsądnym taka obrona jaką Ty wskazujesz. Tyle ode mnie.
Aha, mi też się serial bardzo podoba, nie myślcie, że go źle oceniam. Ale bądźmy sprawiedliwi... po 4 odcinkach 3 miejsce w rankingu? Przegięcie, oby z czasem w miarę wzrostu liczby głosów i ZAKOŃCZENIA sezonu wynik przybliżał się do rzeczywistej oceny, a nie do chwilowej fascynacji.
PS Danteusz
>rozmachu czy scenografii niespotykanej dotad w serialach
Sorry, ale akurat scenografia momentami w GoT leży i kwiczy i tylko aż się prosi by ją dorżnąć .
CAŁE wątki z Deanerys... to co pokazują za wąskim morzem to kpina. Garstka (w porywach do 100-200,a zazwyczaj nie więcej niż 10-50 osób) zamiast KILKUDZIESIĘCIU tysięcy.
Królewska Przystań... skromna mała, niewiadomo co. A przecież to stolica...
Aktorstwo i owszem, bardzo dobre. Ale pisząc o scenografii dałeś plamę.
Ale zdajesz sobie sprawe, ze budzet serialu w porownaniu do filmow jak LOTR itp jest nieporownywalnie mniejszy?
Scenografia i wykonanie JAK NA STANDARDY TV sa rewelacyjne. Wystarczy dla porownaniu wlaczyc nowe serial stacji Showtime The Borgias, roznica miedzy nimi jest miazdzaca
Dokładnie pamiętajmy że to serial i nie będzie w nim raczej fajerwerków jak we Władcy Pierścieni. I tak jest wypas jak na serial, a co do oceny to oczywiście że nie jest miarodajna! Miarodajna będzie dopiero jak opadnie szum i kurz związany z serialem, tzn. kiedy saga się skończy. Wiem że przykład trochę chybiony ale - pamiętacie początkowe noty Avatara??? Czy nie przygniatał "Człowieka z blizną"? "Ojca Chrzestnego"? Skazanych na Shawshank"? Od samego początku wytykałem błędy i przewidywalność tego filmu, ale oczywiście fani Avatara prawie mnie zlinczowali na forum!:) Ochom, achom i brandzlowaniu się nie było końca! Tymczasem gdzie teraz jest dzieło Camerona? 255miejsce. Grze o Tron to nie grozi (na razie) Odcinki, fabuła, dialogi trzymają naprawdę wysoki poziom.
Kogo obchodzi budżet?? ważniejsze jest żeby serial był ciekawy a nie ile kosztował :P To cukier tej samej firmy w jednym sklepie jest za 5zł w drugim za 3.70zł to lepiej wybrać ten za 5 bo lepszy więcej kosztuje. Syf a nie serial 4/10
mnie obchodzi budżet,pewnie producentów też,scenarzystów i reżysera, obsade też, twórców scenografi, kostiumów , efektów też, świadomych widzów też, ciebie nie, trudno..
Danteusz, zdaje sobie sprawę, że GoT nie ma budżetu wieluset milionów $. Ale jak wspomnę taki serial jak Lost, gdzie efekty i sceneria stały na wysokim poziomie, to naprawdę mnie dziwi, że scenarzyści nie postarali się bardziej.
PS: Ja nie porównywałem GoT do LOTRa, więc i Ty w odpowiedzi tego nie rób bo o tym nie rozmawiały. Tylko o scenografii samej w sobie w GoT.
Mi 2 wymienone wcześniej przykłady scenografią przypominają Xenę czy Herkulesa... naprawdę skromne, choć sytuację bardzo ratują detale (mało ale szczegółowo), oraz kostiumy (bardzo dobre).
Dla mnie scenografia jest rewelacyjna. Jak na serial oczywiście. Wystarczy spojrzeć na Mur, który moim zdaniem jest cud, miód i orzeszki :). Co do porównania z Lostami to tam było o tyle łatwiej, że akcja działa się na wyspie, w miejscu które za wiele nie trzeba było zmieniać (no chyba, że w 6 sezonie się coś znacznie zmieniło, bo nie oglądałam go jeszcze) a tutaj jest zupełnie inaczej. Owszem mogliby pokazać większy rozmach w przypadku Dothraków, ale przy ograniczonym budżecie lepiej zrezygnować z czegoś kosztem czego innego, zwłaszcza jeśli brak rezygnacji miałby przynieść jeszcze gorszy efekt.
Faktem jest, iż Mur pokazano bardzo ciekawie. Duży ładny i cieszy oko. Tego się ani razu nie czepiałem bo mi też się podoba.
Po prostu Kings Landing i Khalasar są takie skromne...
Na mojej ocenie właśnie zaważyła ta dodupna scenografia. Mam dokładnie takie same odczucia. To jest fantasy gdzie muszą być efekty komputerowe - jesli ktoś zabrał się za taka tematykę z kiepskim budżetem no to sory, efekty widać. Jeśli już pojawiają się porównania do LOTRA do przypominam że LOTR powstał 10 lat temu - CGI już tyle nie kosztuje, a w grafice komputerowej 10 lat to ogromny przeskok. Bardzo kuleje też sama charakteryzacja aktorów - bliźnięta Targaryen to jest jakaś charakteryzatorska kpina, oboje wyglądają jak po wizycie w kiepskim zakładzie fryzjerskim. Boszsz, przesz lepiej wyglądał Żebrowski w Wieśminie jako blondynka. Wszystko jest jakieś takie tandetne w tym serialu.
Rankingi omijam tutaj szerokim łukiem i kompletnie mnie nie boli, że tak denny serial jak House prowadzi; nie podgryzę sobie aorty tez jak przegra z GoT - to nie jest portal gdzie większość stanowią wytrawni kinomani, więc nie ma się co dziwić takim a nie innym pozycjom na liście.
Scenografia Westeros jest bardzo dobra (za wyjątkiem peruk Cersei;), wystrój wnętrz, przedmioty, szczegóły, stroje i wygląd ludzi - w wielu miejscach naprawdę czuć średniowiecze, a to już jest mistrzostwo w porównaniu z 99% innych produkcji.
Wschodu - rzeczywiście kiepska, no ale na wszystko nie mieli, a to będzie (spoiler) znacznie mniej ważne.
Przede wszystkim zaś to nie jest serial dla małolatów, mający wywierać wrażenie komputerowo generowanymi lokacjami i tłumami.
Peruki Cersei i wiekszość scenografii jest do kitu. Moim zdaniem. Twoim - może to być nawet wyżyna scenograficznego kunsztu. Średniowiecze jest tak samo średniowieczne jak w większości seriali: puszczone na odpieprz się. Powoli przyzwyczajam się że takie już będzie do końca swiata albo dłużej: w kolorach tęczy, z wypucowanymi na lustro zbrojami, chromowanymi mieczykami, nowiutkimi ciuchami i gipsowymi zamkami. Polecam Imię róży jakby ktoś chciał zobaczyć przyzwoite średniowiecze.
Stolyca 7 Królestw to jakies zadupowo, ze sztucznym tłumem 5 wieśniaków na targu i 3 strażnikami przy głównej bramie, liczacej metr pięćdziesiąt w najszerszym miejscu. Oczywiście przesadzam, ale mniej więcej tak to wyglada. Komputer stosowany umiejętnie nigdy nie sprawi wrażenia tandety, a użyty zwłaszcza przy detalach niesamowicie podnosi klimat produkcji. Argument z małolatami jest godny małolata...Przecież nie chcemy mieć gumowych smoków z Wieśmina, nie?
"z wypucowanymi na lustro zbrojami, chromowanymi mieczykami, nowiutkimi ciuchami i gipsowymi zamkami"
- To w centrum. W siedzibie króla ludzie miecza nie szlajają się po polach bitew, tylko szpanują kolorami i wypucowanymi zbrojami. Tak właśnie było. Poza stolicą (fakt, miejscami troszkę biedną, ale to serial fantasy, kasy ledwo starczyło) ludzie nie są specjalnie ładni, ani wypucowani, a scenografia w szczegółach jest dosyć staranna.
Pewnie, że trochę i na "odpieprz się", w końcu to telewizja. Oraz fantasy, gdzie musieli stworzyć kosztowny sztuczny świat z wieloma lokacjami, a w przyszłości z bitwami, smokami, dużymi wilkorami itp.
Gdyby naprawdę odtworzono "prawdziwe" średniowiecze nikt by tego nie chciał oglądać. Produkcja komercyjna ma tylko stworzyć odpowiedni KLIMAT (co częściowo daje scenografia, częściowo inne elementy - treść, gra aktorska), a po prawdę hist. to do muzeów, nie na ekran.
Przykładanie nadmiernej wagi do scenografii przy takiej ekranizacji jest dla mnie godne małolata. Ten serial (przynajmniej na razie) powinien zbierać wysokie oceny, choćby był zrealizowany w formie teatru telewizji w dekoracjach z dykty.
Tym bardziej należy się cieszyć, że tak źle nie jest i wiele rzeczy stworzono bardzo ładnie.
Nie no jasne, zostanę bardzo dorosłym widzem: obniżę wymagania, wyobrażę sobie że jestem półgłówkiem, zapomnę czego uczyli mnie po szkołach i spodoba mi się nawet 5500 odcinek mody na sukces.
Do meritum: sam przyznajesz że miejscami ten serial kuleje, że widac bidny budżet i że peruka tej lampucery Cersei jest brzydka. Żałuję, ale mój entuzjazm jest niewystarczajacy, zeby patrzeć jak kolejna pozycja z okolic ulubionych gatunków (najbardziej jednak lubię sf w odmianie cyberpunk ale dobrym fantasy nie pogardzę) jest zarżnięta na poziomie podstawowym bo kasy nie było. Fak, przesz to HBO...a wyglada jak z Polsatu.
A w teatrze kiedyś wżyciu byłeś/aś?
Scenografia i efekty komputerowe porażają, prawda?
Tu się liczy fabuła i charaktery
(a z całą resztą przesadzasz, scenografia tego co istotne, czyli Westeros, jest przyzwoita).
Ja chłopcze, przez 4 lata, niemal co miesiąc zasiadałam w Starym. Odfrędzelkuj się z wycieczkami osobistymi.
Fabuła jest jak w kazdym fantazy z klimatami feudalnymi, będa smoki i cycki. Strasznie oryginalne.
Charaktery są tak skomplikowane, ze aż się pogubiłam.
Napisałabym, że masz niewielkie wymagania, ale sobie odpuszczę...;>
Ooo poczytałbym/pooglądał coś w podobnych klimatach... podasz może jakieś tytuły, bo widzę, że dużo musisz tego znac skoro to tak mało oryginalne?