PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409676
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

czy te stworzenia myślą? mówią? da się z nimi pertraktować? mają jakiś cel? czy tylko zabijać i powiększać swoje szeregi? czy to tylko tępe zombi? w sumie ten co był za murem i miał dzieci z własnymi córkami, wszedł chyba z nimi w jakiś układ oddawał im dzieci a oni go nie ruszali, może w książkach było coś więcej o nocnym królu i ktoś mi wyjaśni

użytkownik usunięty
PawelCz

Missandei nauczy ich angielskiego.

Może będą negocjować

ocenił(a) serial na 7
PawelCz

Nie, bo to były tajemnicze istoty, bardziej legendarne niż realne.

ocenił(a) serial na 8
PawelCz

Nocny Król myśli i planuje, jak podbić cały kontynent. Żeby każdy był jego poddanym. Reszta to bezmyślni wykonawcy jego woli. Porozumiewają się przez telepatię. W książkach jest o nich o wiele mniej informacji, niż w serialu.

niwrok_2015

Tak nie do końca przez telepatię, bo z reguły ruszają na znak jednego z WW.

ocenił(a) serial na 8
bazant57

Zombie tak. Między Innymi jest telepatia. Czytałem wywiad z Benioffem

PawelCz

Walkerzy to mechanizm obronny który wymknął się spod kontroli. Pierwotnie miał chronić dzieci lasu przed ludźmi ale ostatecznie stracono nad nim kontrole i teraz po prostu chce usunąć całe życie na ziemi. Nocny król raczej nie posługuje się ludzkim sposobem rozumowania i brak mu empatii. To najbardziej prostolinijny typ złej istoty, bez moralności i z tylko jednym celem - czystką totalną.
Właściwie w świecie GoT, gdzie idzie zagubić się w dziesiątkach wątków i setkach motywów, to całkiem ciekawa odmiana ;).

ocenił(a) serial na 8
PawelCz

a pamięta ktos taki znak jak spirala ,
raz była ta spirala chyba w wizji Brana ułozona z końskich łbów,
jeszcze raz była pokazana tez jakos cos ogromnego za murem, nie pamietam dokładnie kiedy,
i bardzo podobne rysunki spirala z odnogami były w jaskini , w której Jasiek pokazywał Dance dowody na istnienie Innych, skoro tez znak spiralny pojawił sie w serialu az 3 razy to moze to byc jakas wazna wskazówka, ale zupełnie nie kojarze co to może oznaczać, jakby ktos miał jakies skojarzenia to pisać?

użytkownik usunięty
Ami_656

Podsyłam filmik, który wczoraj oglądałam odnośnie spiral i spojleru dotyczącego kim naprawdę jest Night King: https://www.youtube.com/watch?v=_y1w4Fvz3S4&t=609s

ocenił(a) serial na 8

dzięki wielkie:)

ocenił(a) serial na 8

Pierwszy WW raczej nie został stworzony na Wyspie Twarzy. W tej wizji Brana, w któej widzi rytuał, na drugim planie widoczna jest góra, która wygląda jak ta z 6. odcinka 7. sezonu. Albo są 2 identyczne góry, albo to drzewo ze spiralą jest za murem.

ocenił(a) serial na 8
Kinokio

ja stawiam ,ze drzewo za murem, chyba

ocenił(a) serial na 8

a jeszcze mnie to zastanawia te spirale maja czesto 7 ramion, jest 7 bogów, 7- dem; królestw i ich za mur poszło 7-miu, moze to jednak nie przypadek ,ze ich za mur poszło 7-miu, duzo siódemek waznych w tym uniwersum i moze to tez jakis wazny znak ,ze za murem 7 ich było nie 6 , nie cała armia tylko 7-miu własnie,
ktos sie zastanawiał jakie to ma znaczenie 7 w Westeros a spirala ciagle mnie zastanawia czy to nie jest jakas geneza z powstaniem swiata, bogami i jego przetrwaniem i z powstaniem juz później u ich zarania 7 królestw?

Ami_656

Za Mur poszło też pięciu bezimiennych Dzikich, którzy zginęli, więc nie siedmiu. Wróciło siedmiu, wliczając "Czesława" w worku i Gendry'ego (o ile go wpuścili).

ocenił(a) serial na 8
bazant57

ee tam druzyna miała siedmiu, siedmiu ich było i siedmiu ich poszło za mur

Ami_656

Ach, to tych pięciu było "dublerami".

użytkownik usunięty
Ami_656

Gdzieś czytałam, że te 7 ramion spirali jest powiązane z religią tzw. "Siedmiu Bogów" (ponoć podobna do naszego chrześcijaństwa), którą to przynieśli ze sobą Pierwsi Ludzie.

ocenił(a) serial na 8

tyle to sie domysliłam , ale czy moze to jeszcze cos więcej , kurna nosz teraz nie bede spac tylko myslec, :):) , a kazdy bóg załzoył jedno z królestw i dlatego jest ich 7, :), ech spirale ech

ocenił(a) serial na 8

tak podobne bo tam jest 7 pod postacia w sumie jednego a u nas jet trójca swieta, która razem jako jednosc tworzy dopiero boga, tak zwana wielka tajemnica wiary to własnie trójca swieta pod postacia jednego boga , z tymi siedmioma jest tak samo u Martina

Wiara w Siedmiu akurat pochodzi od Andalów, podobnie jak język powszechny. Pierwsi ludzie wierzyli w Starych Bogów, jak Starkowie (patrz przysięga Jona pod Czar-drzewem).

użytkownik usunięty
bazant57

Aaa, no to się w tym pomyliłam. Na zbyt wiele teorii ostatnio trafiam i się miesza :D

ocenił(a) serial na 8
bazant57

ja pisałam odnoszac sie do naszego swiata, bo jest wyraźnie powiedziane ,ze siedmiu to w sumie jeden i ze Martin tę religie stworzył na wzór chrzescijaństwa prawdopodobnie bo zasada jest bardzo podobna 7 =1 u nas 3 =1, chodziło mi o wzornik kulturowy jesli jest takie słowo jak wzornik ,
a to ,ze Starkowie wierzyli w starych bogów to wiem , i tez mi sie to kojarzy przenoszac na nasz swiat upadek starego swiata, zmierzch Imperium rzymskiego i nakładanie sie na ten proces jednoczesnie wchodzenia nowej religi chrzescijaństwa, idac znowu tym tropem mozna wywnioskowac upadek tej cywilizacji i ludzkosc przetrwa, ale państwo lub państwa ,które powstana na tym terenie ebda juz czym innym niz wczesniej, zmierzch znanego swiata i narodzeie sie nowego,
sa to moje własne przemyslenia , nie wyczytane gdzies ,ale tak mi sie nasuneło jeszcze to

ocenił(a) serial na 8
Ami_656

dlatego sa jeszcze rewolucyjne zachowania Danki i ludzie którzy powtarzaja ,ze w nia wierza ,ze ona zbuduje nowy lepszy swiat , inny od tego , który jest i dodatkowo sprowadzeni przez nia dotrakowie - których znowu mozna porównac do Hunów , którzy przejechali sie po Imperium rzymskim przyczyniajac sie walnie do jego zniszczenia, cała walka o tron to natomiast 1000 lat później rpawie Wojna Dwóch róz a całe uniwersum Martina to mieszanka starozytnosci jej koncówka i pocżatek sredniowiecza , Martin porobił bardzo duzo odnosników do naszej kultury, wymieszał , ale moga one byc jakims naprowadzeniem jak to wszystko moze sie skończyc

Ami_656

Nie do końca zmierzch znanego świata, bo Nocny Król nie może się przedostać do Essos.

ocenił(a) serial na 8
bazant57

no wiesz u nas Hunowie tez do ameryki nie popłyneli i do chin nie doszli, jesli przekładałm to na swiat Imperium rzymskiego i hunow to mowie o zmierzchu pewnej cywilizacji, ale w naszym kregu kulturowym, Europa , afryka Północna, i tym razem nie mowiłam o innych tylko o rozgrywce o włądze typowo ludzkiej i rozgrywajacej sie pomiedzy ludźmi , Inni to inna sprawa troche , ale nie do końca , bo tez moga miec wpływ na zmiane kierunku rozwoju cywilizacji, na zgliszczach łatwiej jest budowac nowe

ocenił(a) serial na 8
bazant57

Jak nie może przedostać się do Essos, jak ma smoka

Kinokio

No fakt, ale sam, bez większości WW (chyba, że zrobi wiele kursów). I tam musiałby wskrzesić nową armię, z powodu klimatu mniej umięśnioną. Pozostaje pytanie na ile kraina wiecznej zimy za plecami jest potrzebna do sprowadzenia chłodu i czy Wąskie Morze da się zamrozić..

ocenił(a) serial na 8
bazant57

ludzie na statkach tez pływaja a po wodzie nie chodza , wiec to tak samo prawie jakby nie patrzec

ocenił(a) serial na 6
bazant57

,,, z powodu klimatu mniej umięśnioną. ''
No nie wiem czy o rozkładających się trupach można w ogóle powiedzieć, że są jakkolwiek umięśnieni :P