PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=476848}

Gra o tron

Game of Thrones
2011 - 2019
8,7 410 tys. ocen
8,7 10 1 409632
7,9 69 krytyków
Gra o tron
powrót do forum serialu Gra o tron

osoby obserwujące ten serial, pewnie już widziały parę moim postów tu na forum heh, oglądam go pierwszy raz od kilku dni i nie powiem wciągnął mnie ale to nie ważne,

ale... no właśnie jestem na dokładnie 4 sezonie i 4 odcinku, w skrócie król blondas lannister zginął a córka nieżyjącego neda starka uciekła.

i nie do końca właśnie wiem co się dzieje, i gdzie te akcje się dzieją

i do tego momentu jest ktoś kto chciałby mi tu wszystko streścić od początku jak szło ale do 4 sezonu i 4 odcinka max, bez spojlerów co będzie działo się dalej,

po prostu jest to trudny serial pełno różnych królestw umiejscowionych w różnych miejscach (właśnie nie wiem gdzie, i jak daleko od siebie i ile ich jest z początku mówiono chyba, że jest 7 króli?) różne historie. dużo osób wygląda podobnie trudne imienia i nazwiska i tak dalej a idąc dalej z odcinkami chce mieć jasność kto jest kim i co się działo,

-na przykład nie rozumiem zbytnio gdzie znajduje się Daenerys Targaryen z jej armią?? na jakiejś pustyni, jak pojawia się jej wątek to czuje się jakbym oglądał inny serial w innym świecie hehe ;p ale bardzo lubię właśnie akcje związane z nią i jej ludźmi,

-jest jakiś wielki mur graniczny coś a coś (niestety nie wiem, tak jak mówiłem trudny ten serial trochę jest :) )

-jakieś potwory niebieskookie, które można zabić tylko obsydianowymi broniami tak?

ktoś chętny? ;p

ocenił(a) serial na 8
Mortemignis

Chcesz streszczenia, to polecam serię filmików CivilizationEx. Masz wszystko w skrócie, z mapkami, przedstawione w bardzo przystępny sposób. Tylko nie ma 3. i 4. sezonu, a na pewno były (albo usunięte albo jakieś ograniczenia terytorialne). Do tego historia Westeros, całe tło, kontekst.
https://www.youtube.com/watch?v=kRP1n14SXHk&list=PLlFZNs3eLW7o5Gn0JLWxbGrHMzQ6ub edX

ocenił(a) serial na 8
Kinokio

ok zaraz sprawdzę no szkoda, ze nie ma 3 i 4 sezonu

ocenił(a) serial na 8
Mortemignis

Westeros jest największym państwem tego świata, obejmującym niemal cały zachodni kontynent. Na północy kontynentu, znajduje się Mur zbudowany przez pierwszych ludzi. Odgranicza Siedem Królestw od krainy wiecznej zimy. W promieniu kilkaset mil od Muru mieszkają Dzicy, potomkowie dawnych osadników lub renegaci z Północy. Rozmaite plemiona Dzikich są jednoczone przez nowego króla Manca Raydera. Inni, tajemnicza humanoidalna rasa atakuje osady tubylców. Ich dalekosiężnym celem jest przekroczenie Muru i podbój całego Westeros. Wszystkie napotkane istoty zabijają, a potem za pomocą nekromancji przemieniają w usłużne sobie zombie. Zombie można zabić ogniem, Innego tylko valyriańską stalą. Niemowlaków Inni przemieniają w samych siebie. Dynastią królewską, która zjednoczyła Westeros są Targaryenowie. Po śmierci Viserysa, jedyną spadkobierczynią rodu i prawowitą królową Siedmiu Królestw jest Daenerys. Daenerys przebywa cały czas na wschodnim kontynencie Essos, gdzie zbiera siły do powrotu. Obecnie dla Ciebie, znajduje się w Zatoce Niewolniczej, położonej na zachód od Qathu, miasta gdzie przebywała w 2 sezonie i na południe od Morza Dothraków, gdzie była khaleesi. Chciała kupić armię najemników, by wypowiedzieć wojnę uzurpatorom w Westeros, jednak zaniepokoił ją los niewolników. Oszukała handlarzy, zyskała wierność Nieskalanych, podbiła Astapor, Yunkai i Mereen, znosząc tam niewolnictwo i obalając arystokrację. Przejęła bezpośrednią władzę w Mereen, w pozostałych miastach obsadzając wasali. Daenerys nie chce na razie wracać do Westeros, gdyż nie ma wystarczająco dużych sił. Na kontynencie toczy się wojna między Stannisem, młodszym bratem i spadkobiercą Roberta, a Lannisterami, którzy w wyniku puczu przejęli władzę w stolicy. Wystawili oni na króla Joffreya, kłamiąc że jest on legalnym synem i spadkobiercą Roberta. Joffreya zabił Petyr Baelich, były minister, teraz lord Dorzecza. Baelish doprowadził do całej wojny o sukcesję kłócąc rody Starków, Lannisterów i Baratheonów. Chce wywołać chaos w królestwie, zniszczyć po kolei wszystkich graczy i samemu przejąć Tron. Mając jedno królestwo pod protekcją, chce wziąć ślub z Lysą Arryn, regentką Doliny. Po śmierci Joffreya, Lannisterowie nie ustąpili, posadzili na Tronie jego młodszego brata Tommena, nadal legitymizując go jako syna króla Roberta. Mają jeszcze Myrcellę, jego siostrę i następczynię. Ród Starków, wmieszany w wojnę przez intrygi Baelisha, chcąc uzyskać niepodległość dla Północy, poniósł całkowitą klęskę po rzezi na Krwawym Weselu. Północ podobnie jak Dorzecze trafiła pod władzę Tywina Lannistera, który dał zarząd lordowi Boltonowi, bezpośredniemu zabójcy Robba. Reach, królestwo gdzie rządzą Tyrellowie jest w unii personalnej z Koroną, poprzez małżeństwo lady Margaery z królem Tommenem. Przedtem Tyrellowie popierali Renlyego licząc na zwiększenie wpływów, jednakże gdy Renly został zamordowany przez starszego brata Stannisa (za pomocą czarnej magii w namiocie, 2 sezon), z zemsty wsparli Lannisterów. Dorne też przyłączyło się do sojuszu. Tamtejszy władca, książę Doran, wysłał młodszego brata- Oberyna jako doradcę. Zatem Lannisterowie w osobie lorda Tywina mają obecnie władzą w niemal całym Westeros. Opór stawia jedynie Stannis, na Smoczej Skale, który za radą Melisandre i Cebulowego Rycerza chce wspomóc obrońców Muru oraz Balon Greyjoy, stary król Żelaznych Wysp, który prowadzi walkę na północy. Jon Snow i pozostali Czarni Bracia szykują się do obrony Muru przed Dzikimi. Dzicy masowo uciekają przed Innymi, którzy nieustannie prą na południe. Chcą przekroczyć Mur by ratować życie. Nocna Straż ma jednak obowiązek bronić fortyfikacji. Sansa jest w rękach Petyra, który pała do niej utajonym uczuciem. Arya tuła się po Dolinie, pod opieką byłego gwardzisty- Sandora Clegana. Jej marzeniem jest zostanie zabójcą bez twarzy. Brienne, kobieta rycerz chce wypełnić przysięgę daną zarżniętej nożem Catelyn Stark i szuka jej córek. Cersei kłóci się z ojcem o władzę. Tyrion podejrzany o królobójstwo oczekuje na proces. Młody Bran Stark po przekroczeniu Muru szuka siedziby czarownika, Trójokiej Wrony, by ten nauczył go korzystania z daru jasnowidzenia. Losy najmłodszego ze Starków Rickona są nieznane. To wszystko, mam nadzieję że pomogłem.

ocenił(a) serial na 8
niwrok_2015

super dziękuje ci bardzo, czytałem powoli w skupieniu próbując wszystko zrozumieć bardziej,
powiedzmy, że jest już dużo lepiej - też wpisałem sobie w google; mapa gry o tron. więc jasność jeszcze większa.

jeszcze co do tej Daenerys, chce ona podbić całe Westeros? jakie ma plany? czy ma tam jakiś przyjaciół znajomych? w sensie czy lubi tam kogoś? może już mi to wyjaśniłeś wyżej ale nie skumałem:) ma duużą bardzo dobrą armie i smoki, i to największa armia jaka była pokazana w tym serialu do 4 sezonu bynajmniej, bo dalej jeszcze nie dotarłem,

jak były jakieś akcje w westeros to max 300-400 rycerzy pamiętam więc gdzie tu szanse? też już nie pamiętam ale na radach okrągłego stołu nie raz mówiono, że mają gdzieś tam do dyspozycji 200 tysięcy ludzi itd. itd. itd. itd. zawsze się zastanawiam gdzie ci ludzie??

ocenił(a) serial na 7
Mortemignis

No cóż, koszty, koszty i jeszcze raz koszty. Ciężko pokazać w serialu wielotysięczne armie. Zgodnie z uniwersum to każdy z regionów potrafi wystawić te minimum 20 tysięcy ludzi, jedni trochę więcej, jeszcze inni dużo więcej.

ocenił(a) serial na 8
Mortemignis

Daenerys ma na razie 20.000 Nieskalanych i najemników z rozmaitych kompanii. Po dołączeniu ochotników z Mereen byłoby to ok.30.000 ludzi i trzy rosnące smoki. Są to nieco za małe siły na rzucenie wyzwania Lannisterom, ponadto Dany nie dysponuje jak na razie silną flotą, by ich wszystkich przewieźć. Aby zbudować armadę potrzeba przywrócić stabilność ekonomiczną i polityczną w Mereen, dlatego też Dany zajmuje się w chwili obecnej przywracaniem porządku w tych miastach. Co do sojuszników Matki Smoków, na kontynencie. Najbardziej może liczyć na wierność Martellów z Dorne, z którymi łączą ją więzy krwi. Doran co prawda w serialu jest tchórzem, ale reszta jego rodziny i wojsko wojsko z łatwością poparłoby Daenerys. Heroldami jej ojca byli też Tyrellowie, którzy zawdzięczają smokom obecną pozycję. Ponadto między nimi, a Lannisterami nie ma przyjaźni. Zwłaszcza lady Olenna może żywić do Daenerys sympatię. Trzeba jednak uważać na Tyrellów, gdyż w obliczu klęski mogą porzucić sojusznika. Ponadto naturalnymi sojusznikami Targaryenów są Greyjoyowie, jako że mają wspólnego wroga. Jednak cechuje ich ambicja i niewykluczone, że niektórzy albo niektóre z nich będą chcieli Dankę za żonę. :-) No i najważniejsze, khaleesi ma potężnego zwolennika w Radzie Królewskiej, który od dawna chce dla niej Tronu. Oglądając dalsze odcinki można będzie poznać jego tożsamość.

ocenił(a) serial na 7
Mortemignis

Do tego co podane wyżej polecam także taką mapę:
quartermaester
Zaznaczasz sobie interesującą Cię postać i możesz przeglądać w jaki sposób ona się przemieszcza pomiędzy poszczególnymi epizodami. Dodałbym jeszcze inną jakościowo dobrze zrobioną mapę znanego świata, ale nie mogę dodawać linków w komentarzach.

ocenił(a) serial na 8
Elur

ooo dobre, trzeba obadać

Mortemignis

Wszystkiego raczej nie streszczę ale postaram się jakoś pomóc.

Daenerys wraz z bratem (tym co zginął w 1 sezonie) uciekła na sąsiedni kontynent (a raczej dobrzy ludzie ich "emigrowali" bo wtedy to była niemowlakiem). Akcja z Daenerys więc toczy się na innym kontynencie oddzielonym morzem od kontynentu na którym toczy się główna akcja. Na kontynencie tym nie ma jurysdykcji królestwa z Westeros więc może się (poza wysyłaniem płatnych zabójców) czuć w miarę bezpiecznie.

Jest na Westeros tak zwanych 7 królestw. Są to tereny które faktycznie kiedyś przed zjednoczeniem były królestwami.
Poczynając od północy:

North (:D) -
kraina Starków , Inne ciekawe rody które pojawiły lub pojawią się w serialu to: Bolton , Manderly , Mormont , Karstark , Glover , Cassel , Reed, Umber.

Vale :
kraina Arrynów. Inne ciekawsze rody to : Royce , Baelish.

Iron Island:
kraina żelaznych wysp Grayjoyów. Inne rody to :Harlaw.

Westerland:
kraina Lannisterów. Inne znane rody to : Payne , Marbrand , Westerling , Clegane.

Reach:
kraina Tyrellów. Inne rody to : Hightower , Redwyne , Tarly .

Dorne:
kraina Martellów. Inne rody : Dayne , Yronwood.

Stormlands:
kraina Baratheonów. Inne rody to: Dondarrion , Tarth , Trant , Seaworth , Selmy.

To jest te 7 królestw. Oprócz tego mamy krainę królewską (skąd roztacza się władza na te 7 królestw) czyli Crownlands z rodami :Slynt , Thorne no i oczywiście Baratheonowie z Lannisterami ( bo sadzają tyłek na tronie).

Do Crownlands zalicza się też szereg wysp z wąskiego morza które wypowiedziały wojnę aktualnie rządzącym. Są to : brat Baratheona z Stormlands (po śmierci tegoż włada oboma krainami - czy ma nad nimi pełną kontrolę to już inna sprawa). Innym rodem z tych wysp jest rd Velaryon. Więc to taki teren Crownland który podporządkował się Stannisowi Baratheonowi który urzęduje tam na Smoczej Skale.

Jest jeszcze teren odebrany królestwu Ironislands po podboju przez Targaryenów. Niby jest to teren podporządkowany Crownlads ale popiera Starków.
Nazywa się Riverrun:
Głównym rodem Riverun są Tully. Inne rody to : Darry , Frey , Mallister , Whent ,