PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=281791}

Gwiezdne Wojny: Wojny Klonów

Star Wars: The Clone Wars
2008 - 2020
7,9 23 tys. ocen
7,9 10 1 23384
7,0 6 krytyków
Gwiezdne Wojny: Wojny Klonów
powrót do forum serialu Gwiezdne Wojny: Wojny Klonów

Kontynuując tradycję, po raz kolejny pozwolę sobie podsumować ostatni sezon serialu Wojny Klonów. Jak na ironię muszę przyznać że w tym sezonie, znalazł się jak dla mnie zarówno najlepszy jak i najgorszy odcinek spośród całego serialu. Na myśli mam 'A Sunny Day in the Void', który podobnie jak cała seria odcinków z droidami (nie licząc 'Missing in Action', który był znośny) doprowadzał mnie do białej gorączki. Najbardziej zachwyciły mnie jednak ostatnie odcinki, z 'The Wrong jedi' na czele będące kwintesencją poziomu którego zawsze od serialu oczekiwałem. A mam tu na myśli niebanalną fabułę, ciekawe dialogi, akcję, odpowiednie nawiązania do świata SW i co najważniejsze klimat! Tak, to właśnie odcinek "Sabotage' rozpoczął najlepszą serie odcinków. Ogólnie rzecz biorąc, sezon strasznie nierówny. Pierwszy odcinek szału nie zrobił, kolejne 2 serie z oswobodzeniem Onderonu i padawanami były naprawdę niezłe, a następnie wspomniana już seria z droidami w rolach głównych. Pozytywnie zaskoczyła mnie trylogia z wielkim planem Maula, która przyniosła wiele niespodzianek i rozruszała akcję serialu. Z dumą i szczerością mogę rzec, że właśnie na takie TCW czekałem i mam nadzieję, że taki również poziom będzie kontynuował sezon 6. Po dość mizernym 4 sezonie, ogólna ocena serialu idzie o oczko w górę z wynikiem 7/10. Niech Moc będzie z Wami!

ocenił(a) serial na 8
ThomasPPL

Ostatnia seria byłaby majstersztykiem, gdyby od razu nie było wiadomo, że to Bariss. Mogli wziąć kogoś innego, bo Barriss ginie w rozkazie 66. Zgadzam się z tym co napisałeś, ale za najlepsze odcinki w całym sezonie uznałbym jednak te z Maulem. Pojedynek Maul i Vizsla lepszy niz Obi Wan vs Jango.

Ryloth

Racja, Lucasowi należy się mały kopniak w d**e, za olanie komiksowej, i jak dotąd kanonicznej historii Barissy. Fakt faktem, to jego świat i ma teoretycznie wprowadzać zmiany jakie zechce, ale nie zapominajmy że ten świat tworzy dla swoich fanów i widzów a nie wyłącznie dla swoich niezaspokojonych ambicji i kupy szmalu. Chociaż mówiąc szczerze, sytuacja przedstawiona w serialu była znacznie ciekawszym rozwiązaniem od tej komiksowej. Jest jeszcze kilka drobnych niedociągnięć, jak chociażby admirał Tarkin, który pełnił rolę oskarżyciela/prokuratora co mijało się z logiką.. Podobnie z panną Padme. Ale postanowiłem przymknąć na nie oko. W moim odczuciu odcinki z Maulem, nieznacznie gorsze, chyba tylko ze względu na to, iż od początku jego 'wskrzeszenie' w serialu niezbyt przypadło mi do gustu.

ocenił(a) serial na 8
ThomasPPL

No tak, wprowadzenie Maula to sytuacja kontrowersyjna dla fanów SW. Ja jestem nastawiony pozytywnie, ty chyba nie:) Ale najgorsza jest postać Grievousa. Przegrywa i męczy z kim się da. Brak konsekwencji, bo wszędzie indziej jest prawie niezniszczalny

ocenił(a) serial na 8
Ryloth

ciekawe do czego maul będzie potrzebny sidiousowi zastanawia mnie to po obejrzeniu 16 odcinka 5 sezonu

ocenił(a) serial na 8
michal98_filmweb

Bez sensu było wyzywać braci na pojedynek. Sidious mógł ich skaptować po dobroci. Teraz Maul, żądny zemsty, będzie na pewno służył lepiej niż po dobroci. Sidious już od początku miał jakiś plan, co było widać po jego minie w odcinku Revival.