PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=650378}

Hannibal

2013 - 2015
7,9 87 tys. ocen
7,9 10 1 87210
6,6 20 krytyków
Hannibal
powrót do forum serialu Hannibal

Jak myślicie co się wydarzy?
Ja na szczęście nie muszę czekać na wrzucenie odcinka przez kogoś do internetu, bo za niecałe
3h obejrzę go na żywo, ale jednak...
Wciąż mnie zastanawia co tam może się wydarzyć. Napewno nie popieram złapania Hannibala,
ani teraz ani w przyszłych sezonach, bo dla mnie to byłoby kompletne zakończenie historii.
I oczywiście, co wiele razy już tu pisałam, nie wyobrażam sobie, że dr Lecter jednak zabije Abigail.
Mam wrażenie, że on coś z nią wykombinuje i jeszcze nieźle wykorzysta.
No nic, pozostaje czekać, a po obejrzeniu wdać się w gorącą dyskusję. :)

warren2

"Tak sobie gdybam – ziarnko do ziarnka i być może opowieść Willa nabrałaby sensu ;p"

Bardzo mi pasują Twoje "gdybania". :)
Zgadzam się z każdym punktem.
Mam nadzieję, że w 2 sezonie takie właśnie elementy układanki zaczną stopniowo wychodzić na światło dzienne.

ocenił(a) serial na 3
Ellenice

Mi się wydaje, że 2 sezon zakończy się podobnie jak pierwszy - tyle, że Will wyjdzie z celi, a wejdzie do niej Hannibal.
Co do psychiatry Hannibala - możliwe, że pacjent, który ją zaatakował, był postawiony w podobnej sytuacji jak Will i też zabrał jej sekret do psychiatryka/grobu. W drugim sezonie, jeśli Lecter wpadnie w poważne tarapaty, na pewno spróbuje go z nich wyciągnąć.
Z dalszej perspektywy fajnie przedstawia się ten jeleń: na początku kroczy krok za Willem, potem majaczy w oddali, bliżej, aż w końcu, kiedy Will zaczyna na niego polować i rani go, ten kontratakuje. Jest to super zrobione, chociaż równie dobrze Hannibal mógł mieć w gabinecie gigantycznego szynszyla, świnię, albo kozę.

Smutne jest to, że scenarzyści w ogóle nie potrafią stworzyć napięcia. Mi ten serial oglądało się przyjemnie dopiero od 11 odcinka, kiedy Hannibal zaczyna powoli wrabiać Willa w swoje zbrodnie. Wcześniej zero emocji.

ocenił(a) serial na 6
Ellenice

W sezonie 2 raczej nie (z przyczyn finansowych), ale w sezonie numer 3 możemy zobaczyć już dr Lectera za kratami szpitala w Baltimore. Cały sezon, fabularnie, jest bardzo ciekawy. Mierzi mnie tylko postać Lectera. Lecter z książek czy też filmów był perfekcjonistą, we wszystkim co robił, a teraz jednak (z całym szacunkiem dla Pana Mikkelsena) gra go aktor z lekką wadą wymowy. Najbardziej podobał mi się odcinek 6, a może 7, kiedy Hannibal wydawał przyjęcie dla znajomych. Powiało klimatem z filmów pełnometrażowych. Oczywiście co do 13 odcinka, a zwłaszcza ostatnich minut, nie można mieć zażaleń. Pełen dumy i zwycięstwa uśmiech doktora przy akompaniamencie Patrick Cassidy - Vide Cor Meum.

ocenił(a) serial na 9
Ellenice

Myślę, że łzy Hannibala podczas sesji były absolutnie szczere. W "Czerwonym Smoku" (książce) Dolarhyde wielbił Hannibala w listach do niego, a najwyższą formą uznania dla tego rodzaju psychopaty jest świadomość, że ktoś chce się na nim wzorować, że go podziwia. Abigail byłaby świetną adeptką i uczennicą Hannibala, jeśli odnosiłaby się do niego z taki uwielbieniem jak Dolarhyde, ale z lękiem raczej nabożnym, a nie z takim zwierzęcym przerażeniem. Abigail musiała zostać zamordowana nie tylko dlatego, że wiedziała o Hannibalu zbyt wiele, ale dlatego, że była zbyt nieopierzona i zalękniona, więc mogłaby go wydać (strach czyni człowieka podatnym na manipulację i powoduje, że myśli się w pierwszym rzędzie o własnym przeżyciu). Ponieważ Hannibal widział, że Will stopniowo odkrywa prawdę, ryzyko związane z tym, że Abigail mogłaby go wsypać było zbyt duże, więc trzeba było ją zlikwidować. Ale na pewno Lecter zrobił to z prawdziwym żalem.

Co do dr Bedelii Du Maurier - znamienne jest to zdanie, wypowiedziane we wcześniejszym odcinku: "Complicated patients are conducive to complicated relationships", myślę, że ono mówi wszystko na temat jej relacji z Lecterem. Dr Du Maurier kojarzy mi się z Clarice Starling, ale tą po swoistej przemianie, gdy jest ona już partnerką Hannibala (z książki "Hannibal").
Zwłaszcza, że wątek śmierci pacjenta, który ją zaatakował kojarzy się z historią Miggsa, który obraził Clarice w więzieniu, po czym Hannibal skłonił go do połkniecia języka. Ciekawe skąd pomysł na imię i nazwisko postaci? Kojarzy się z Daphne du Maurier, autorką m.in. powieści "Rebecca" i opowiadania "Ptaki", na podstawie których Hitchcock nakręcił filmy.
Jeśli spojrzeć na panią doktor w ten sposób, ma się dopiero nieprzyjemne ciary na plecach...

A propos Abigail - dlaczego Will dostał "do połknięcia" ucho? Hannibal nie robi niczego przypadkowo. Ucho było prawdziwym "winowajcą" śmierci Abigail - przez nie usłyszała głos Lectera przez telefon, gdy dzwonił do jej ojca.

ocenił(a) serial na 7
satchel

O rany, gratuluję ochoty wgryzania się w takie szczegóły ;) Fajne smaczki z tym nazwiskiem i uchem, nie powiem... :)))

Ellenice

Spore rozczarowanie, liczyłem, że serial zakończy się na jednym sezonie i na długo pozostanie w pamięci.
Will wyleczony, prawdopodobnie zrozumiał ścieżki Hannibala i jest zmuszony działać na własną rękę. Miły efekt gdy to Lecter odwiedza, a nie przyjmuje odwiedzających. Drugi sezon powinien być ostatnim, nie da się długo ciągnąć takiej historii, chyba, że chcą z tego zrobić papkę.
Kto wie czy pani psycholog nie rozgryzła Hannibala, który nasłał na nią swojego pacjenta wcześniej mieszając mu w głowie, a ona nadal boi się go na tyle, że nie jest w stanie odmówić komuś kto robi posiłki z ludzi. Ewentualnie to świetne pudełko z przepisami jest od niej.
Graham pewnie wyjdzie z więzienia po czym nastanie 3 sezon bo znając życie będą przedłużać. Niemniej ciekawi mnie to starcie, będzie ciężko je zobrazować.

ocenił(a) serial na 7
SbobekH

Sezonów będzie 7, jeśli będą finanse oczywiście. Ale 7 jest rozpisanych.