PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331208}

Herosi

Heroes
2006 - 2010
7,3 60 tys. ocen
7,3 10 1 60190
6,8 12 krytyków
Herosi
powrót do forum serialu Herosi

[Reminiscencje po 1 sezonie czyli spojlerowanie na całego]
Jestem świeżo "po" i wg. mnie najlepszym podsumowaniem jest "Niewykorzystany potencjał". Oczywiście miło się ogląda, miejscami można się nieźle bawić, ale niestety przy wielu scenach również irytował.
Zacznijmy może od plusów:

+ Pomysł niezgorszy z uwagi na to, że tym razem nie oglądamy ludzi biegających w rajtuzach, maskach i z pelerynami.
+ Ciekawe niektóre moce
+ Wielowątkowość nieźle rozbudowana
+ Dobre efekty specjalne. No jak na perodukcje telewizyjną naprawdę jestem pozytywnie zaskoczony
+ Świetny casting. Doskonale wybrani aktorzy pod względem physis (podobnie jak w "Prison Break"), a przede wszystkim świetnie się wczuli w role. To nie ich wina że dialogi bardzo niedobre, bardzo...

No a teraz "szukanie dziury w całym" czyli "kij w mrowisko":

- infantylność wieeelu dialogów, brak logiki w postępowaniu bohaterów
- (za) dużo zbiegów okoliczności [wiem i tak nic nie przebije "Lost"]
- Mohinder przez pierwsze pół sezonu, który ze swoim iście szekspirowskim dylematem (jechać/nie jechać , kontynuować pracę ojca czy nie) działał mi tylko na nerwy
- jak to często w amerykańskich dziełach była, gdy dochodzi do zabawy z continuum czasowym. Robi śmieszno i straszno (czyli na bakier z logiką)
- odcinek 20 "Five years gone" mogło być fajnie, a wyszło...mhm...niespójnie.
- rozciągnięty do granic wytrzymałości. Widać że stacja TV daje kaskę to wymaga i potem mamy wątki-zapchajdziury. A niestety aż tylu dobrych pomysłów scenarzyści nie mieli.
- dziwna moc postaci świetnie zagranej przez Ali Larter (Niki/Jessica). Równie dobrze mogło to podpadać pod zwykłą schizofrenię.
- główni bronią się przed używaniem owej mocy. Zachowują się gdyby nigdy nic i tylko od okazji do okazji ją wykorzystują i to od niechcenia na zasadzie: "No dobra skoro już muszę użyć mej mocy to... odsuńcie się"
- Parkman potrafi czytać w myślach. Wmieszał się w śledztwo i nagle całe FBI dało temu wiarę. "OK Chłopcze możesz pracować z nami", nie wysłano go na tomografię, nie zebrał się sztab specjalistów, nic.
- żadne organizacje przestępcze, terrorystyczne, wywiad USA i innych krajów nie zainteresował się nimi. W końcu co tam supermoce...
- "Uwaga! Okazja! 2 godziny intensywnej nauki i umiesz władać mieczem samurajskim! Tanio!"
- a najbardziej rozwalała mnie czołówka każdego odcinka "Ludzie z CAŁEGO ŚWIATA..." hahahahaha Dla Amerykanów USA to cały świat, Japonia istnieje gdzieś tam (jedyny rodzynek) i chyba istnieje taki kraj jak Europa (choć przykładu brak). Przypominam, że Mohinder nie posiada mocy.

Nie będę tu czepiał się wszelkich dupereli, jakie mi się nasunęły, bo wypisywanie zajęłoby mi całą niedzielę :P Wszak jak napisałem na początku dobrze się ogląda, acz można było naprawdę lepiej. Mam cały czas takie odczucie, że sezon miał mieć mniej odcinków ale poszedł z góry "prikaz" i go rozrzedzono. Dlatego też jak dla mnie pierwszy sezon na 7,5/10 Może po drugim zmienię zdanie.

bonzo

ja dziś skończyłem pierwszą serię oglądać i serial super ale parę rzeczy mi się w nim nie podobało, m.in. to jak pod koniec serii okazywało się jak to dużo ludzi w tym siedzi i ma moce, powoli się tym dusiłem, brakowało mi normalnych bohaterów, była też taka scena jak Sylar w mieszkaniu Suresha go "podwiesił" na suficie i wpadł Peter i w walce znikł. Sylar wzniósł potłuczone szkło i nim wystrzelił dookoła, w tym momencie zdziwiło mnie ze Peter dostał tym szkłem w tył głowy, w ogóle że stał do niego tyłem, przecież to podnoszenie szkła trwało chwilę mógł zrobić wiele rzeczy, ale okazało się że stał do niego plecami - myślałem, że zwątpię :P

ocenił(a) serial na 8
lethaldoze

szczerze polecam odpuscic sobie ogladanie 2 sezonu i poczekac na 3

ocenił(a) serial na 8
bezskorny

Aby obejrzeć sezon 3, jak najbardziej należy obejrzeć sezon 2. "Heroes" to serial, w którym każdy odcinek powiązany jest z poprzednimi więc nie ma mowy o opuszczaniu 12 odcinków! Twoja rada nie należy do najlepszych;-)

użytkownik usunięty
Pemol

Jak 12-letnie dziecko nie ma czym zaimponować to używa nieprzemyślanych wypowiedzi.

użytkownik usunięty
bonzo

Ja napiszę trochę krócej ;)
- Dla mnie najciekawszym wątkiem pierwszej serii był Sylar
- Dlaczego ratowanie całego świata to ratowanie Nowego Jorku?
Odnośnie drugiego sezonu:
- Hiro i jego podróże w czasie - skoro już potrafi kontrolować swoje umiejętności w większym stopniu (w 2 sezonie) to dlaczego nie cofnął się w czasie i nie uratował Charlie (kelnerkę), mógłby też się zająć wtedy Sylar'em.
- Caitlin, gdzie ona teraz jest? skoro została uwięziona w przyszłości której nie będzie.

Akurat co do Lost to w tym serialu zdarzały się dyskusję dotyczące tego co było przeznaczeniem a co było przypadkiem.

bonzo

W większości się z Tobą zgodzę. Jednak dodam sprostowanie:
Przykład, że istnieje taki kraj jak Europa, został podany w drugiej serii. Peter znalazł się wtedy w Irlandii, no i był też wątek z ojcem Claire, który pojechał na Ukrainę (oczywiście do faceta imieniem Ivan. Amerykanie, jeśli mówią o Rosjanach, Ukrainczykach itp. to zawsze nazywają się oni Ivan lub Borys...). Był też wątek na Haiti i w Meksyku.
No, ale wracając do Europy - denerwujące jest to, że dla Amerykanów, jeśli już mówią o Europie to tylko o Wielkiej Brytanii, Rosji (lub byłych krajach ZSRR), w ostateczności o Niemczech...

ocenił(a) serial na 8
bonzo

Cytat: dziwna moc postaci świetnie zagranej przez Ali Larter (Niki/Jessica). Równie dobrze mogło to podpadać pod zwykłą schizofrenię.

Przy schizofrenii nie ma rozdwojenia jaźni, więc nie może pod nią "podpadać". Nie jest to dziwna moc. Wg mnie jest ciekawa.

Cytat: główni bronią się przed używaniem owej mocy. Zachowują się gdyby nigdy nic i tylko od okazji do okazji ją wykorzystują i to od niechcenia na zasadzie: "No dobra skoro już muszę użyć mej mocy to... odsuńcie się"

Używanie nadprzyrodzonych mocy czy magii jest bardzo odpowiedzialnym zajęciem i niesie ze sobą wiele konsekwencji. Nie dziwie się bohaterom, że nie chcą ich używać.

Cytat:Parkman potrafi czytać w myślach. Wmieszał się w śledztwo i nagle całe FBI dało temu wiarę. "OK Chłopcze możesz pracować z nami", nie wysłano go na tomografię, nie zebrał się sztab specjalistów, nic.

Nie całe FBI;-)

Cytat: żadne organizacje przestępcze, terrorystyczne, wywiad USA i innych krajów nie zainteresował się nimi. W końcu co tam supermoce...

Gdybyś zauważył to bohaterowie nie chwalą się swoimi mocami oraz mało osób o tym wie.

Cytat: "Uwaga! Okazja! 2 godziny intensywnej nauki i umiesz władać mieczem samurajskim! Tanio!"

Widziałeś kiedyś film, w którym walczono na samurajskie miecze? To raczej nie jest WSZYSTKO.

Cytat: a najbardziej rozwalała mnie czołówka każdego odcinka "Ludzie z CAŁEGO ŚWIATA..." hahahahaha Dla Amerykanów USA to cały świat, Japonia istnieje gdzieś tam (jedyny rodzynek) i chyba istnieje taki kraj jak Europa (choć przykładu brak). Przypominam, że Mohinder nie posiada mocy.

Główni bohaterowie to owszem: Amerykanie i jeden Japończyk. Gdybyś zauważył to ojciec Mohendera miał całą mapę pozaznaczaną. Z resztą główni bohaterowie to nie jedyni ludzie z mocami na planecie, a akcja dzieje się w USA przecież.

Napisałeś w plusach, że wielowątkowość jest nieźle rozbudowana a potem, że mamy dużo zapchajdziur. Nie widzę logiki. Jeszcze nikt nie podróżował w czasie, tak naprawdę nie wiadomo jak to jest, więc jaką logiką mają się posługiwać twórcy. A dialogi jak w wielu innych serialach amerykańskich.

Myślę, że lepiej gdybyś obejrzał jeszcze raz pierwszy sezon. Jak na tyle minusów to i tak ocena wysoka;-)

użytkownik usunięty
Pemol

Mogli go zrobić 10 razy lepiej, po prostu błędy można dniami i nocami wypisywać. Mimo wszystko uważam, że zalety dominują nad wadami. Być może o to chodziło scenarzystom abyśmy sami wymyślali: "jak sceny i wątki mogły by być lepsze". Dla mnie i tak rewelacja.

nawet "Lost" i "Prison break" nie zrobiły na mnie aż takiego wrażenia.

Ale teraz jest coś innego: "Dr House" .

bonzo

Ja sie zawiodlem nad scenami walki ktore wygladaja troche niemrawo i nieefektownie

użytkownik usunięty
Rodzyn1989_2

No fakt, to zrobili kijowo. Szczególnie walka Petera z Sylarem i atak Hiro.

ocenił(a) serial na 8

Paweł007 napisał :

"- Hiro i jego podróże w czasie - skoro już potrafi kontrolować swoje umiejętności w większym stopniu (w 2 sezonie) to dlaczego nie cofnął się w czasie i nie uratował Charlie (kelnerkę), mógłby też się zająć wtedy Sylar'em. " .

Ponieważ kelnerka miała krwiaka w głowie, była nieuleczalnie chora. Tylko Linderman mógłby jej pomóc, ale ich spotkanie nie było raczej możliwe.

ocenił(a) serial na 8
Bobey

Paweł007 napisał :

"- Hiro i jego podróże w czasie - skoro już potrafi kontrolować swoje umiejętności w większym stopniu (w 2 sezonie) to dlaczego nie cofnął się w czasie i nie uratował Charlie (kelnerkę), mógłby też się zająć wtedy Sylar'em. " .

Widać, że ktoś nieuważnie ogląda serial. Sam Hiro powiedział, że nie potrafił uratować Charlie.

użytkownik usunięty
Pemol

Nie nieuważnie tylko oglądałem to rok temu - nie dziwicie mi się, że zapomniałem jednego zdania po roku;), przecież Hiro może podróżować gdzie chce i kiedy chce także zakładając, że Charlie nie miała tego krwiaka od urodzenia mógłby ją uratować niemniej jednak Pemol ma rację tutaj chodziło o to, że takie było przeznaczenie, że Charlie musi umrzeć a Hiro nie ważne jakby się nie starał i tak nic nie może z tym zrobić. Zapamiętałem, że wtedy Hiro nie był w stanie jej uratować (bo nie mógł w pełni kontrolować swoich umiejętności) a tutaj chodziło o to, że takie było przeznaczenie i dlatego nie może tego zrobić.

Ktoś potrafi wytłumaczyć co się dzieje teraz z Caitlin?

Pierwsze 15 minut z 3x01 w słabej jakości http://spoilertv-heroes.blogspot.com/2008/08/episode-3x01-first-15-minutes-leake d.html

ocenił(a) serial na 8

Nie wiadomo co dzieję się z Caitlin. Została w przyszłości, a co z nią dowiemy się w sezonie 3. Trzeba poczekać na emisję.

użytkownik usunięty

Ooo to coś nowego, czyli Nathan nie zginął ......... i tyle mi właśnie trzeba wiedzieć, a to czy zginie później czy nie to się zobaczy.