PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331208}

Herosi

Heroes
2006 - 2010
7,3 60 tys. ocen
7,3 10 1 60189
6,8 12 krytyków
Herosi
powrót do forum serialu Herosi

A piszę to jako wielki fan serialu. Nie wiem co scenarzystom strzeliło do łba, żeby rozpisać takie pierdoły. We wcześniejszych sezonach coś się działo. Były moce, były walki, była akcja. Tutaj praktycznie nie ma nic takiego. Po prostu wieje nudą.

Tak samo nie mogę sobie darować, że skupiono się głównie na Clair. Szczerze mam dość tej postaci. Nawet mi się pisać o tym nie chce, ale zdecydowanie jej za dużo w serialu. Przypomina mi się Smallville i Lana, gdzie tak skupiono się na niej, że niedobrze się robiło. Szkoda także, że bardziej nie rozwinięto wątku miłosnego jej i Gretchen. Można to było zrobić mocniej i dosadniej, a nie jak dla ośmiolatków.

A finały odcinek jest po prostu żałosny - beznadziejna walka Peter'a z Samuel'em. Co to niby miało być? I znowu przypomina mi się Smallville i walka Clark'a z Doomsday'em. To także porażka. Wiem, że efekty specjalne kosztują, ale - kurde - co to miało być. Przepychana kupką piasku? Skok Clair także mnie zszokował - głównie dlatego, że w kolejnym sezonie znowu skupią się na niej. Fajnie by było, gdyby skoczyła i z powodu obecności Rene już się nie podniosła. To były mocny finał, a nie takie bzdety.

Fajnie rozwiązano sprawę Charlie i Hiro, miło że powróciła Tracy i dobrze, że Sylar w końcu coś ze sobą zrobił. Lubiłem dawnego Sylar'a za bezprecedensowość i to, że był naprawdę zły. Ten nowy, hmm, mnie odpowiada, ale kompletnie mi nie odpowiada w jaki sposób zmienili go scenarzyści. Szkoda, że nie poszedł do psychologa się wypłakać. Albo jeszcze lepiej - tak po amerykańsku - powinien porwać Oprah Winfrey i z nią porozmawiać.

Naprawdę się rozczarowałem. Sezon 4 był po prostu nudny i bez pomysłu. Szkoda, zmarnowano naprawdę fajny format serialu.

Oby w kolejnym sezonie - o ile takowy powstanie ze względu na marną oglądalność - powinna być mega wojna pomiędzy Heroesami a ludźmi. I tego właśnie oczekuję, nie jakichś pierdół, chcę akcji. W końcu to serial SF. I marzy mi się wznowienie The 4400.

Do przeczytania przy okazji nowego sezonu. Oby był lepszy niż ten, któremu obniżam ocenę z 9 na 8.

PS. Mam prośbę do osób nazywających się Wielkimi Fanami Serialu, aby zastanowili się co piszą (po przejrzeniu kilku wątków na forum). Chodzi mi o imiona bohaterów - nauczcie się je poprawnie pisać.

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
_illusion_

Zgadzam się... powiem więcej: jedynie pierwszy sezon i poszczególne odcinki (nieliczne) z kolejnych sezonów (np motyw ucieczki herosów przed wojskiem) były takie 10/10 - reszta to w większości przeciąganie... I nie chodzi tu o liczbę odcinków, czy coś... jestem fanem i "Herosów", i "Lost", jednak w przypadku "Zagubionych" 5 sezonów nie było przedłużaniem i 6-y także trzyma jeszcze w miarę poziom (trochę niższy niż w poprzednich sezonach, ale i tak nie ma czegoś takiego jak w "Herosach")... Co do bohaterów, to powinni skupić się bardziej na następujących postaciach: Hiro, Peter, Sylar. Mniej na Clair (jak już wspomniał mój poprzednik).

ocenił(a) serial na 7
_illusion_

Ja też się zgadzam w zupełności. Wczoraj obejrzałem 4 ostatnie odcinki i po prostu jestem załamany - to była kompletna strata czasu. Kretyńsko zakończone... Walka Samuela i Petera idiotyczna - uśmiałem się, ale był to śmiech goryczy...
Co będzie dalej? Herosi się ujawnią - skądś to znamy... wierzyć mi się nie chce, że nie stać ich było na coś nowego, tylko znowu o tym...

Na dobrą sprawę to tego sezonu mogłoby praktycznie nie być (poza powrotem i przemianą Sylara i chorobą Hiro).
Brak mi słów żeby wyrazić moje zbulwersowanie i wyliczyć wszystko co mnie wścieka.

użytkownik usunięty
_illusion_

Nic nie mam do dodania, ale oceny 10/10 nie zmienię, ten serial to jednak coś wyjątkowego dla mnie.

ocenił(a) serial na 5
_illusion_

Skoro tak piszesz to dobrze że zakończyłem oglądanie tego serialu na 3 sezonie. Pierwsze 2 jeszcze jeszcze ale im dalej tym większy bałagan i było widać brak pomysłu i polotu. Zrobił się straszny bałagan. Twórcy serialu sami nie wiedzieli jak mają wybrnąć z dziwnych historii, wątków i sytuacji, które nam zafundowali. Nowe odcinki kręcone na siłę. a mogło być tak pięknie. Moim zdaniem zmarnowali ogromny potencjał bo na początku zapowiadało się świetnie.

ocenił(a) serial na 8
black_hole_1981

Zgadzam się z tobą. Ja serial oglądam już tylko z przyzwyczajenia i z powodu Ali Larter. Jeśli nikt nie zmieni podejścia do Heroesów to kolejny sezon będzie już tylko gwoździem do trumny. Żałuję, bo nie mogę patrzeć (ale muszę) co dzieje się z tak genialnie rozpoczętym serialem. Wielka szkoda.

Nie zmienia to faktu, że czekam (i mam nadzieję, że się doczekam) na wznowienie serialu The 4400. Świetnie spędziłem z nim czas. Jeśli ktoś nie widział to polecam.

ocenił(a) serial na 10
_illusion_

Nikt was nie zmusza do tego, żeby to oglądać, zamiast narzekać trzeba było zakończyć na 1 sezonie...

ocenił(a) serial na 8
kubek09

Ja jak oglądam serial i mi się on spodoba, to "trwam" przy nim już do końca.

ocenił(a) serial na 8
kubek09

Nie wiem skąd biorą się tacy idioci. Jasne, seriale będziemy kończyć po pierwszym sezonie, ale tylko te fajne. Te głupie będziemy oglądać do końca. Idąc na dobry film do kina wyjdziemy z niego w połowie.

Nie chce mi się nawet normalnie odpisywać na takie bzdury, bo komentarz do takich osobników jest zbyteczny.

ocenił(a) serial na 6
_illusion_

Dokladnie, zgadzam sie w 100%. 4 sezon to wielka porazka. 1 byl najlepszy ale wszystkie 3 mozna bylo spokojnie ogladac ale 4 to juz przegiecie.

ocenił(a) serial na 8
_illusion_

Do drugiego sezonu serial jeszcze jakos wygladal ale teraz wszystko pokrecili... Wspolczuje scenarzystom, ktorzy musieli wybrac jaka droga pojdzie serial. Mogl stac sie on naprawde bardzo fantastyczny i wszyscy mieli by moce, albo tak jak piszesz bylaby mega wojna. Sylar moglby juz nie istniec, a herosi utworzyliby wlasna grupe(cos w rodzaju ,,rodziny'' Samuel'a), ktora by wszystkim pomagala i ukrywala sie przed normalnymi ludzmi. Byliby dobrymi bohaterami...
Albo ludzie tez dowiedzieliby sie o Gabrielu i byla by rownierz wielka wojna z jedna zadziwiajaco silnym czlowiekiem. Albo stalby sie dobry, jak ten Sylar z przyszlosci co mial miec synka i byc dobry. Naprawde bardzo bym tego chcial :))).
Jest rownierz mozliwosc ze jakos by to poszlo i ludzie robiliby wszystko by mocy nie bylo, lub na odwrot. Jak widac mozliwosci jest bardzo duzo, napewno wymienilem niewiele z nich. Mozna z tego teraz zrobic Mode na sukces, caly czas problemy, nowe pokolenia, nowe moce itd., badz serial z zakonczeniem ze wszystko poszlo dobrze, wszyscy byli szczesliwi i dlugo zyli.

A smuci mie to ze zabili chlopca, ktory leczyl. Moze wyroslby fajny chlopak z niego.

Pozdrawiam, Antoni Kostyra

ocenił(a) serial na 8
Hamster2_2

Ps. Ogladalnosc nie bedzie wielka bo polowa oglada na tzw. piratach. Ja tak nie robie ;)))

ocenił(a) serial na 7
_illusion_

Mnie wkurzył fakt, kiedy Claire skacze na zakończenie 4 sezonu. Sytuacja będzie jak w x-menach. Telewizja rozdmucha, że mamy mutantów. Oni przecież umieją latać, być niewidzialnymi, nie umierać, zmieniać się w wodę itd. Może się okazać, że za każde najdrobniejsze przewinienie rząd czy policja winę będą zrzucać na tytułowych herosów, bo mają mocę. Np. obrabują komuś chatę, to nawet nie będą szukać sprawcy tylko w tv dadzą komunikat, że któraś "osoba z mocami" obrabowała mieszkanie - anarchia. Wiele razy Claira okazała głupotę oraz brak jakiegokolwiek zdrowego rozsądku. Ale zakończenie 4 sezonu może być początkiem kolejnych odcinków, pokazujących chowających się bohaterów przed ludźmi, albo wojnę z całym światem.

ocenił(a) serial na 8
NATI_34

Przepraszam ze pisze tak nie na temat ale zastanawia mnie jeden fakt, dlaczego w Polsce sezon 4 ma 19 odcinkow a w Ameryce 18?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_odcink%C3%B3w_serialu_Herosi
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Heroes_episodes

a moze to poprostu blad wikipedii angielskiej?

ocenił(a) serial na 8
Nozix

Pierwszy odcinek czwartego sezonu jest podwójny i w niektórych wersjach został rozbity na dwie odrębne części... Sprawdź "Production
code";)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Heroes_episodes

ocenił(a) serial na 8
bartek2303

A no rzeczywiście :) dziękuje za odpowiedz

ocenił(a) serial na 10
Nozix

Jak wam sie nie podoba juz ten serial to po co najezdzać? sądze ze nie tylko ja chcialbym zobaczyc sezon 5 !!! W dodatku powiem ze wszystkie sezony mi sie podobały tak jak i 4. pozdro dla fanów hejterzy won

_illusion_

Zabawne illusion bo sam piszesz 'Clair'.....dobrze że nie Clear...

ocenił(a) serial na 8
rpd0

A najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, ze sie pisze Clare zamiast Clair i Clear =D
Poligloci.
A co do serialu, to nie moglem juz tego ogladac. Robert Kneeper, znakomita rola jako T-Bag w PB, tutaj gotyk pomieszany z buntem emo. Tragedia. Serial skonczylem dzisiaj, po jakiejs 3 miesiecznej przerwie i dziekuje NBC ze nie zrobili 5 sezonu. Film na zakonczenie bedzie najlepszym pomyslem.

ocenił(a) serial na 8
oleq10

"A najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, ze sie pisze Clare zamiast Clair i Clear =D
Poligloci. "

Heh oj radze nauczyc sie dokladnie czytac...: oto obsady z dwoch stron filmowych...
http://www.filmweb.pl/Herosi
http://www.imdb.com/title/tt0813715/
tak to jest jak sie zauwaza czyjes bledy, a nie patrzy sie pierw na siebie...

ocenił(a) serial na 8
rpd0

Ty... zanim zaczniesz wytykać mi błędy upewnij się, że masz rację, bo w tej chwili trochę się ośmieszyłeś. Nawet nie chce mi się pisać więcej na temat dwóch "mondrali" powyżej. Ehh, najchętniej zacytowałbym Lema powiedzenie na temat internetu, idealnie do dwóch osobników powyżej pasuje.

ocenił(a) serial na 8
_illusion_

Bo sie pisze Claire a nie zadne Clare tak jak ty to napisales...i niczym sie nie osmieszylem tylko wrecz odwrotnie to ty czytasz nieuwaznie

ocenił(a) serial na 8
Nozix

*Claire..
widze, ze mnie uprzedziliscie, a dopiero zorientowalem sie, ze przez przypadek opuscilem "i".

użytkownik usunięty
oleq10

http://www.imdb.com/title/tt0813715/

Jest BYKIEM napisane "Claire", zresztą dziwi mnie po co dyskusja o takie detale. Bardziej mi to wygląda na prowokację. To tak jakbym nagle się uparł, że się pisze "Nejtan" Petrelli.

_illusion_

4 sezon był kiepski zwłaszcza motyw cyrku a to dlatego że był żywcem zerznięty z książki powstałej dużo wcześniej niż sam serial .Ten serial podobał mi się bo był w pewnym stopniu oryginalny niestety to z wyjściem sezonu 4 się zmieniło .Na szczęście w serialu był jeszcze wątki śmieszne choćby emo wersja saylera pod koniec jakoś tak chyba .

ocenił(a) serial na 9
_illusion_

Mnie osobiście 4 sezon się podobał, właściwie wszystkie serie. Wiadomo, że pierwsza była najlepsza, ale równie dobrze bawiłem się przy pozostałych. Zżyłem się z bohaterami i nawet podobało mi się to pokazanie ich "normalnego" życia na początku serii -bez ratowania świata i takie tam. Oczywiście rozumiem narzekania ludzi, bo faktycznie jest to serial SF i ludzie oczekują akcji, a nie ckliwych pogaduszek. Zresztą jak by świetna ta seria nie była zawsze się znajdzie ktoś kto będzie narzekał :) Co do walki Petra z Samuelem myślę ze gdyby mogli na pewno by pokazali to lepiej, ale należy pamiętać, ze jest to serial a nie mega kinowa produkcja, na pewno mieli ograniczone środki.

ocenił(a) serial na 8
_illusion_

W porównaniu do do sezonów 2 i 3 to ostatni sezon był naprawdę ciekawy. Poprzednie sezony (oczywiście poza 1) nic ciekawego nie wnosiły, a "wielka" historia z ojcem Petera miała tak trywialne rozwiązanie ze po prostu śmiech na sali :-/ Pomiędzy pierwszym a czwartym sezonem widać że scenarzyści nie za bardzo wiedzieli na czym się skupić, zbyt dużo wątków pobocznych, które nic nie wnosiły co historii jako całości. Zbyt rozbudowana postać Claire wkurzała mnie chyba najbardziej (sorry, ale dziewczyna miał już swoje 5 min.), chociaż może bardziej denerwował mnie chyba Peter, który od pierwszego sezonu nie rozwinął się ani trochę pozostając podręcznikowym harcerzykiem. Jego postać w porównaniu z rozwojem Saylara wypada naprawdę blado. Pomysł z cyrkiem był naprawdę fajny i nawet jeśli opierał się na pomyśle zaczerpniętym z książki to jednak w serialu się sprawdził :) Co do zastrzeżeń o brak efektownych pojedynków to przypomnę że sezon pierwszy wcale w takowe nie obfitował i nie na pojedynkach (przynajmniej dla mnie) przecież polegała wyjątkowość serii.

_illusion_

Racja. Moim zdaniem 4 sezon zniszczył trochę ten serial. Pierwszy sezon był genialny, wciągnął mnie jak cholera, drugi i trzeci również były bardzo dobre.

Wystawiłem temu serialowi ocenę 9... pomimo, iż 4 sezon pociągnął poziom na ocenę max. 7, jak dla mnie.
Ale mając w pamięci bardzo dobre sezony 1, 2 i 3, fakt iż świetnie się przy nich bawiłem... niech będzie ocena 9.