PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=494987}
7,1 1,5 tys. ocen
7,1 10 1 1519
Hetalia: Axis Powers
powrót do forum serialu Hetalia: Axis Powers

"Hetalia" jest naprawdę świetną pozycją. Pomysł oryginalny, postacie zabawne, kreska sympatyczna. Może autor ma momentami dziwne poczucie humoru i na historii naszych terenów zna się jak kura na pieprzu, ale mangę naprawdę miło się czyta. Normalne, że chciałam zobaczyć animowaną wersję.

Tragedia.

1. Poszatkowana historia. Ja wiem, że z krótkich pasków ciężko coś zmontować, ale niech odcinek będzie o jakiejś konkretnym państwie czy temacie (np. spotkanie aliantów, Tycitalia).
2. To ciągle wyskakujące logo "Hetalia". No ileż można?! Na początku tak tego się nie odczuwa, ale po pewnym czasie...
3. Strona wizualna to TRA-GE-DIA. Animacja jest tak prosta, jak tylko się da - postać potrafi stać dłuższy czas jak słup soli, ruszając tylko ustami. To już leniwiec w bryle lodu ma w sobie więcej życia. Kolory są brzydkie (wszystko jest takie... mdłe, bez smaku), a design postaci często niechlujny, taki na odwal.
4. I wreszcie, najpoważniejszy zarzut: nie wciąga. Kompletnie nie rusza. Nie obchodzi mnie, co będzie w następnym odcinku, nie czekam na kolejne epizody jak rzodkiew na wiosnę. "Ah! My Mini Goddess" też miały pięć minut, ale z przyjemnością oglądałam kolejne odcinki, bo była i akcja, i do łez się można było uśmiać. Tutaj... nudno. Zdarza się zaśmiać, ale większość gagów i tak lepiej wypadała w komiksie, a kiepska strona techniczna odbiera radość życia.

Komiks - tak, ale anime to skucha.

Ponoć ma powstać kinówka. Nie wyobrażam sobie tego.

Pozdrowienia i niech kisiel truskawkowy będzie z Wami ^^

Kazik_chan

To czy anime APH się podoba czy nie to kwestia gustu, ale jeśli chodzi o animację to jak na ONA nie jest taka zła. Mnie najbardziej przeszkadza wtórność gagów, których w komiksie jest tyle, że spokojnie znajdzie się coś nowego na każdy 5minutowy odcinek. (Btw. przez ciebie mam ochotę na kisiel. ><;)

ocenił(a) serial na 9
Kumuriuta

Ja przyznam, że w niektórych momentach miałam problem z rozróżnieniem postaci drugoplanowych - wiele państw było narysowanych bardzo podobnie. Mimo wszystko oglądało się super :) Mangi nie czytałam, ale jeśli chodzi o anime, to ani poszatkowana historia /no, może trochę na początku/, ani słaba animacja mi nie przeszkadzały.

ocenił(a) serial na 4
Kazik_chan

W sumie masz rację. Pomysł naprawdę fany i gdyby tak dobrze go zrealizować, wyszłaby naprawdę fajna produkcja. Studio DEEN jednak słynie z tego, że wszystko knoci i knoci.

Hetalia w wykonaniu fanów lepsza, ale to już jest wina raczej linii fabularnej. Tutaj trzeba oskarżać Himę.

Kazik_chan

Co do Twoich czterech zarzutów : pierwsze trzy u mnie przeszły dosyć pokojowo, niemal nie zawadzały. Zwłaszcza grafika nie jest dla mnie na tyle ważna, by miała psuć cały obraz (no, chyba żeby była naprawdę koszmarna, w końcu wszystkiego nie da się wytrzymać;)
Co do "wciągania" - ja oglądałam anime z przyjemnością i chętnie sięgałam po kolejny odcinek, więc coś tam mnie jednak zainteresowało.
Mnie się Hatalia jak najbardziej podoba, głównie za sprawą dobrze zrobionych postaci - każdego lubi się na inny sposób :) Do tego dochodzą doskonale dobrani seiyuu! Ich głosy niesamowicie pasują, musicie się zgodzić :)

NikaBlack

Tak, seiyuu są świetni. :D Idealnie dobrani! Nawet Polska, jeden z moich ulubionych bohaterów.
Ja zaczęłam swoją przygodę z tym tytułem od anime, dopiero niedawno wzięłam się za mangę i to przy tej drugiej śmiałam się więcej, o wiele więcej. Wszystko jest bardziej zrozumiałe i nie pędzi tak do przodu, jak w anime, do którego i tak jeszcze wrócę (nie obejrzałam do końca). c;