Historia II wojny światowej

The World at War
1973 - 1974
7,6 780  ocen
7,6 10 1 780
Historia II wojny światowej
powrót do forum serialu Historia II wojny światowej

.....

ocenił(a) serial na 8

oglądałam ten film dziś na lekcji historii i baardzo mi się podobał, tylko było baaaaaardzo dużo wątów o Wielkiej Brytanii. W końcu najbardziej ucierpiała Polska i to powinno być uwidocznione. Jednak było przyznane że kiedy Polska potrzebowała pomocy od Anglii ta nie udzieliła jej pomimo sojuszu!

ocenił(a) serial na 10
_Holly_

Najbardziej ucierpiał Związek Radziecki stracił ok. 20 000 000 ludzi z pośród ok. 55 000 000 wszystkich poległych ludzi na II wojnie światowej. Polska straciła ok. 6 000 000, takie są fakty, ale Polska też dużo wycierpiała, nie można temu zaprzeczyć.

lukaszp_88

W stosunku do liczby wszystkich mieszkańców danego państwa to właśnie Polska poniosła największe straty w tej wojnie. Inaczej rzecz ujmując, Polska straciła najwięcej % swoich obywateli.

_Holly_

bo to jest serial dokumentalny z 1974 nie można było jeszcze wprost powiedzieć że Polsce trzeba było pomóc ruscy by się obrazili a należało bądź co bądź utrzymywać z nimi wtedy poprawne stosunki dyplomatyczne
Jednak w niektóych odcinkach pojawia się Polska flaga , sfilmowano kawłek rozmowy Mntego z Gen. Maczkiem , powiedziane jest że to Polacy zdobyli Monte Cassino jednak najwięcej jest propagandowych scen z Wlk. Brytanii

użytkownik usunięty
Kojak

Poza tym, nie zapominajmy, to serial produkcji brytyjskiej, nic zatem dziwnego że w dużej części traktuje o Anglii właśnie.

Ja tak bardzo nie odczułem tego pro brytyjskiego wydźwięku, no może tylko troszeczkę. Jednak pro rosyjski już zdecydowanie. Szczególnie odcinek 10-11 gdzie ckliwie i poetycznie pokazują zmagania Rosjan (czego nie było w poprzednich odcinkach, zawsze suche fakty), a i broń boże złego słowa od tow. Stalinie. To jest jedyny minus serii, no i zobaczymy dalej bo dopiero jestem na 12 odcinku.

FlorianP

Czy ktoś orientuje się dlaczego film składa się z 26 odc., a ostatni odc. jest na początku filmu oznaczony jako 30? Numeracja filmu nie odpowiada również numeracji na Wikipedii, filmwebie ani na IMDb. Brakuje 4 odc. Jest oczywiście 8 dodatkowych, ale to co innego. Nie wiem o co chodzi.