PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=830793}

Hiszpańska księżniczka

The Spanish Princess
2019 - 2020
6,7 4,1 tys. ocen
6,7 10 1 4131
Hiszpańska księżniczka
powrót do forum serialu Hiszpańska księżniczka

Serial oglądałam w formie rozrywki, nie pod kątem historycznym; zresztą na historii Catherine i Henryka się nie znam, słyszałam jedynie, że był tyranem. Myślę jednak, że jakieś podstawowe elementy z historii tej królewskiej pary da się wynieść; jak chociażby fakt, że Catherine była wdową po Arturze, że miała tylko jedną córkę i że Henryk się z nią rozwiódł.

Strasznie przykro było mi oglądać jej losy w 2 sezonie; tak bardzo kochała Henryka, starała się zaspokoić jego pragnienia i bała się odrzucenia, będąc nieszczęśliwą. Oddała mu całą siebie, wszystko, co miała i czym była. Ostatecznie została sama, zdradzona lub zostawiona przez przyjaciół. Osobiście myślę, że gdyby Stafford żył, stanąłby po jej stronie - bardzo lubiłam ich relację w serialu, a także samą postać lorda Stafforda. <3
Zdziwiło mnie to, co zrobiła pod koniec Lady Pole. Generalnie zakończenie serialu mnie złamało, widząc cierpienie Catherine, było mi okrutnie przykro. Zresztą, nie tylko jej cierpienie; wszyscy bliscy króla cierpieli. Stafford, lojalny mu przez całe życie, został ścięty, niczym zdrajca. Lady Pole posunęła się do zdrady przyjaciółki, byleby jakoś się utrzymać na powierzchni.
Wszyscy tańczyli, jak im król zagrał, byleby przetrwać.
Henryk zranił i zniszczył tylu ludzi... swoje żony, przyjaciół, dzieci.

Bardzo dołujący drugi sezon, w porównaniu do pierwszego, gdzie została nam pokazana żarliwa miłość i walka o nią. Eh :{

[ Moje opisy fabularne i odczucia dotyczą serialu, nie wydarzeń historycznych! ]

ocenił(a) serial na 8
Avraeth

A, no i wspaniała gra aktorska!
Serial wzbudzał we mnie emocje i myślę, że to mówi samo za siebie; końcówka wycisnęła ze mnie łzy, mimo że rzadko zdarza mi się płakać podczas seansów.
Łamiące serce historia, a właściwie historie, wielu dworzan, którzy byli blisko Henryka.

O, wiecie czego mi brakuje? Pożegnania Catherine przez Marię, siostrę Henryka. Była jej przyjaciółką, ostatnią niedopowiedzianą, ostatnią która się od niej nie odwróciła; chociaż tak właściwie to pożegnała Catherine, ale było to jeszcze przed rozwodem i oddaleniem.

ocenił(a) serial na 10
Avraeth

Ja również uwielbiam ten serial. Do tego, co napisałaś dodałabym jeszcze, że ma on zachwycającą stronę wizualną, szczególnie kostiumy są olśniewające.
Polecam ci również serial "Dynastia Tudorów". Dwa pierwsze sezony opowiadają losy Anny Boleyn, drugiej żony Henryka VIII. Jej życie było jeszcze tragiczniejsze niż życie Katarzyny.

lolia_2

Skończyła tragiczniej tylko dlatego, że nie pochodziła z rodziny królewskiej jak Katarzyna. A czy było tragiczniejsze? Wątpię. Anna dostąpiła zaszczytów, o których jako dziecko nawet nie mogła marzyć a dla Katarzyny było oczywistym, że zostanie żoną króla - a potraktowano ją w taki a nie inny sposób.

Avraeth

Ja właśnie z tego powodu przestałam oglądać. W 1 sezonie tak romantycznie była pokazana ich relacja, że aż przykro oglądać to, co się dzieje w drugim. Wiem, że historia... Ale w całej trylogii są przekłamania. Chciałabym wiedzieć, czy w serialu zostało może później pokazane ,że mimo wszystko Henryk kochał Katarzynę?