PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=830793}

Hiszpańska księżniczka

The Spanish Princess
2019 - 2020
6,7 4,1 tys. ocen
6,7 10 1 4148
Hiszpańska księżniczka
powrót do forum serialu Hiszpańska księżniczka

Nie podoba mi się, że na razie ile odcinków widziałam, tyle osób zginęło, 2 dorosłe kobiety, dziecko przy porodzie, poroniona ciąża, książę, król, mąż Margaret Pole (nie pamiętam jego imienia), kolejność przypadków. Dużo dziwnych rzeczy i niedopracowanych szczegółów ale jesli nie próbujesz sobie tym serialem wypełnić pustki po GOT lub Dynastii Tudorów tylko np. po Camelot albo Nastoletniej Marii Stewart to bedziesz oglądać bez mdłości.

ocenił(a) serial na 6
rubi999

Jestem ciekawa tego serialu GOT, to jego pełna nazwa?

ocenił(a) serial na 6
jjjwieczorek

Już wiem o co chodzi

ocenił(a) serial na 6
rubi999

Cóż,w takim razie nie podoba Ci się historia,trudno. Serial wygląda dość tanio,ale akurat śmierci bohaterów się zgadzają. Książę Artur,pierwszy mąż Katarzyny zmarł pół roku po ślubie,w 1502 roku. Niecały rok później jego matka,królowa Elżbieta umarła od gorączki po porodzie,jej mała córeczka również. Mąż Małgorzaty też zmarł,jakiś rok później,tyle że od zarazy,a nie przygniecenia przez wóz. W tym samym,1504 umarła matka Katarzyny,królowa Izabela. Romanse hiszpańskich dwórek i poronienie to akurat fikcja. Ale za jakiś czas,w 1506 umrze także Filip,mąż Joanny. A na koniec,pewnie w ostatnim odcinku w 1509 roku umrze król Henryk,więc młody Henryk i Katarzyna będą mogli się pobrać i zostaną koronowani,chyba nawet tego samego dnia,w jednej ceremonii. W tym samym roku,kilka miesięcy później,umrze także matka Henryka,lady Małgorzata. To chyba tyle,jeśli chodzi o śmierci w tym sezonie.

Aleksandra_Zygmanowska

Tyle, że mała księżniczka Katarzyna urodziła się żywa i żyła 8 dni, dzień po jej śmierci umarła Elżbieta York, w serialu dziecko rodzi się martwe, a jego matka umiera kilkanaście(kilkadziesiąt) minut później. Co do Małgorzaty umarła 18 dni po ślubie Henryka i Katarzyny.

ocenił(a) serial na 6
Kaya1456

Tak,wiem,że mała księżniczka żyła kilka dni. Chodziło mi o to,że królowa zmarła kilka dni po porodzie i dziecko też. To serial,najważniejsze było ukazanie śmierci królowej,ważnej bohaterki. Szczegóły można sprawdzić. W książce można szczegółowo napisać,ale w filmie nie ma po co marnować czasu ekranowego,żeby pokazać poród,a śmierć kilka dni później,skoro przyczyna jest znana i wiadomo,że dziecko też krótko żyło. Wydawało mi się,że lady Małgorzata zmarła trochę później,ale rzeczywiście, żyła tylko 2 miesiące dłużej niż jej syn. Myślałam też,że ślub i koronacja Henryka i Katarzyny odbyły się w tym samym czasie,ale jednak były 2 tygodnie różnicy. Więc Małgorzata zmarła 18 dni po ślubie i 5 dni po koronacji.