PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=264522}

Hotel Babylon

2006 - 2009
7,5 7,0 tys. ocen
7,5 10 1 7024
6,0 2 krytyków
Hotel Babylon
powrót do forum serialu Hotel Babylon

Wyczytałam, że serial opiera się na podstawie powieści. Niestety, nie mogę tej książki nigdzie znaleźć. Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat samej wartości literackiej dzieła i możliwości jej ewentualnego zakupu?

Pozdrowienia i niech kisiel wiśniowy będzie z Wami ^^

ocenił(a) serial na 9
Kazik_chan

Z tego co wiem nie istnieje polskie wydanie ja kupiłam dwa lata temu za posrednictwem empiku (w jezyku angielskim). Ksiazka opowiada wydazenia w hotelu w ciągu doby. Głównym bochaterem jest recepcjonista. Ksiazka jest wiecej przeklenstw niz serilu.
Jest pare podobienstw z serialem ale praktycznie to inna historia i bochaterowie. Nie zmienia to faktu ze ksiazka mi sie podobała.

zuziaf

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Jeżeli masz czas, czy możesz mi odpowiedzieć jeszcze na dwa pytania?

Tytuł książki jest taki sam jak serialu?
Czy trzeba jakiś oszałamiających umiejętności językowych, by zrozumieć treść?

Pozdrowienia i niech kisiel bananowy będzie z Wami ^^

ocenił(a) serial na 9
Kazik_chan

Tytuł ksiazki jest taki sam jak serialu autorem jest Imogen Edwards- Jones apisał ja z anonimowym pracownikiem hotelu dlatego czasami jako autora nie tylko podaje sie Imogena i "Anonymous".
Nie trzeba oszałamiających umiejetnosci jezykowych moim zdaniem ale dobry slownik czasami moze sie przydac.
Pozdrawiam nawzajem. :)

ocenił(a) serial na 9
Kazik_chan

autorką jest kobieta. książka duuużo mniej optymistyczna niż serial. tak jak napisała zuziaf narratorem jest recepcjonista. jeśli oglądałaś serial, to dostrzeżesz wiele podobnych sytuacji. mnie jednak trochę raziło, że w książce pewne relacje przedstawione są inaczej. no cóż, serial jest uroczy i kolorowy, a opowieść Anonima to samo życie