Wielu z was zastanawia się jak skończy się serial. Miałem przyjemność oglądać brytyjski
oryginał (swoją drogą równie dobry jak wersja US) i póki co serial trzyma się z grubsza tego co
tam ukazano. Jest więc prawdopodobne że serial skonczy się podobnie.
A zakończenie brzmi tak.
Francis zdobywa wladzę, ale traci na popularności, a ponadto zaczynaj wychodzic jego
macholjki. On oczywiście jest przekonany że da sobie radę i nie chce ustąpić ze stanowiska (jest
premierem, a w US będzie prezydentem). Ostatecznie jego żona chcąc go "ocalić" jego i jego
spuściznę organizuje zamach na niego. Frank umiera jej na rękach a prasa robi z niego
bohaterskiego męczennika.
Świetnbe zakończenie pasujące do obu wersji. Francis pozostając przy życiu odszedł by w
nieslawie lub nawet poszedl by siedzieć i paradoksalnie jego śmierć była jednym wyjściem
mogącym ocalic jego wozerunek oraz to co udało mu się osiągnąć.
Mam nadzieję że zakończenie w wersji US będzie utrzymane w podobym tonie. Tzn nie takie
same bo byłoby to rozczarowywujące, ale mające podobną wymowę.
P.S. Po 4 odcinkach stwierdzam że s02 jest bardzo dobry, ale zdecydowanie jest tam więcej
polityki i dramatu a mniej machinacji. Dla jednych to plus dla innych minus, ale mi się świetie
ogląda. Spacey wymiata ale mimo wszystko wole Iana Rochardsona z brytyjskiej wersji. Jego
Francis jest bardziej diaboliczny, zły i wyrachowany. Nie wzbudza sympatii jak Spacey ale
fascynuję i nawet nieco przeraża. Niczym postać z tragedii Szekspira.
Ja właśnie chciałabym konfrontacji Claire i Franka. Już raz Claire przedłożyła swoje interesy nad interesy męża, ale gdyby sprawa była grubsza? Nei wiem co mogłoby to być...
Czy jednak dla Franka jest ważniejsza władza niż życie? Poczucie bycia wielkim? Chyba nie..
Ale, może Claire dla ratowania własnego wizerunku postanowiłaby zabić Franka?
Z tym ostatnim to ładnie poleciałeś :) wyobraźnia Cię najwidoczniej ani trochę nie ogranicza...tudzież uważam twoją wizję za wręcz fantastyczną, przecież jakby nie było, to wspierają się, ich stosunki przynajmniej na początku 2 sezonu są dobre.