Nie no tak troche sobie zażartowałem, ale content w porównaniu z np USA, gdzie cena jest ta sama wciąż jest mizerny, aczkolwiek dosyć szybko sie to rozwija, jeszcze rok temu pamiętam baza była mała, a przetłumaczonych filmów/seriali było jak na lekarstwo, więc jak to dalej w takim tempie będzie sie rozwijało to za 1-2 lata powinno być bardzo dobrze :)
Mimo wszystko, gdyby wypożyczać filmy na vod, albo seriale wyszłoby kilkakrotnie, albo nawet kilkadziesiąt razy drożej. Ostatnio odnowiłem Netflixa i co tam widzę w ofercie? Świeże filmy kinowe (nawet z tego roku), wszystkie interesujące mnie seriale, wiele produkcji z językiem polskim, a nawet lektorem (nie zawsze dobrym, mimo wszystko dobrze, ze jest). Nie przesadzajmy, że jest tego mało. Niewiele tego było jak usługa startowała i wypróbowałem okres próbny, widze, ze kolega pewnie tak samo jak ja dawno nie zaglądał do oferty Netflixa ;). Gdybać sobie mozna, ale nie zapominajmy skąd pochodzi ta usługa, oferta dla Polski nigdy nie bedzie tak dobra jak dla USA, a ceny muszą trzymać na tym samym poziomie, niezależnie od rynku. To tak jakby narzekać, że na google play czy appstore ceny za aplikacje są takie same... a jest wiele przecież apek, które w Polsce po prostu nie ruszą.
Ja swoich pieniedzy wydanych nie żałuje, naprawde warto, a jeżeli ktoś obojętnie patrzy na usługe za te 40-50zł to może wybrać ten najniższy pakiet, bodajże za ok. 25zł. Poza tym, mozna z dobrymi znajomymi, czy też rodziną złożyć się na najwyższa opcję i współdzielić konto na 4 urządzeniach w najlepszej możliwej jakości. Jak dla mnie deal nie do przebicia, szczególnie w porównaniu z innymi serwisami streamingowymi.
Ja na cenę nie narzekam, ale jednak boli brak kilku seriali, które w USA i innych krajach są dostępne. Bardzo chciałbym obejrzeć np. Parks and Recreations, ale trudno... Oby oferta się powiększała. I tak mimo wszystko warto, ale ze znajomymi. Najtańszy pakiet niestety jest dość nędzny.
Wystarczy znaleźć 3-4 innych znajomych i składać sie na abonament. Wychodzi 12 zł miesięcznie na głowę, można oglądać jednoczenie na 5 różnych urządzeniach, a wygodna, jakość, dostępność i szeroka oferta zdecydowanie niewspółmierna do stosunkowo niskiej ceny ..
Jak zbierzesz 3 znajomych to wyjdzie wam po 13 zł za miesiąc. A to zdecydowanie nie wygórowana cena za naprawdę porządną ofertę. Mniejszą niż w USA i nigdy jej nie dorównamy, ale biorąc pod uwagę konkurencje w Polsce Netflix zdecydowanie wygrywa. Wolę płacić za Netflixa niż za jakiekolwiek telewizje.