PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38203}
6,6 22 tys. ocen
6,6 10 1 21887
6,6 7 krytyków
JAG - Wojskowe Biuro Śledcze
powrót do forum serialu JAG - Wojskowe Biuro Śledcze

...ostatnie serie to już czysta propaganda pro USA.
Miałem świetne porównanie, bo tvn7 zakończył ostatni sezon i zaczął emisję od pierwszego. We wcześniejszych seriach mieliśmy do czynienia z niesamowitymi przygodami prawników z biura JAG, im późniejsza seria tym więcej alegorii amerykańskiego żołnierza.
Ku czci podwodniaków, piechoty, weteranów z II WŚ, weteranów z Wietnamu itp itd.
W ostatniej serii chyba połowa odcinków opisywała sprawy sądowe dotyczące Iraku.
Nie twierdzę, że szacunek dla "obrońców ojczyzny" to coś złego (może nam w Polsce by się więcej takowego przydało), ale momentami od tego "nadmiaru czci" bolały zęby.

ocenił(a) serial na 8
Quest1981

No i ten patos... :/

ocenił(a) serial na 8
Quest1981

Zgadzam się. Od momentu jak się zaczynają sprawy dotyczące Iraku, to serial mocno zalatuje amerykańską propagandą. Amerykańscy żołnierze są zawsze prawi, odważni i bohaterscy. Nawet uczciwy proces urządzą terroryście, który wcale tego nie chce (7x21 Tribunal). Incydenty jak z Abu Ghraib tu się nie zdarzają. Polubiłam ten serial za ciekawe, zagadkowe sprawy, dynamiczną akcję (to głównie w 1. sezonie, bo od drugiego większość spraw rozgrywa się już na sali sądowej), ale odkąd pojawiają się sprawy z Iraku (gdzieś od połowy 7. sezonu), to momentami mi się zwraca, jak oglądam niektóre odcinki. Nie znoszę, kiedy film/serial próbuje manipulować moimi odczuciami, a w tym przypadku na siłę wymusić na mnie emocje i empatię, tak żebym czuła współczucie dla tych biednych Amerykanów, którzy przecież muszą walczyć ze złem tego świata, by zaprowadzić demokratyczne rządy, bo przecież weszli do Iraku, by oswobodzić kolejny uciśniony naród, a nie po ropę, nieprawdaż? ;>

ocenił(a) serial na 8
Quest1981

ludzie dlaczego wy tak niecierpicie patosu przeciez jest on w każdym narodzie

ocenił(a) serial na 10
Quest1981

oj tam ;). ja i tak uwielbiam ten serial xD