PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=661974}

Jeździec bez głowy

Sleepy Hollow
2013 - 2017
7,0 11 tys. ocen
7,0 10 1 10904
Jeździec bez głowy
powrót do forum serialu Jeździec bez głowy

Co sądzicie? Mnie osobiście nie zawiódł.

andziaaa133

Przyznaję, jestem zaciekawiona. Jeździec bez głowy szalejący po współczesnym, amerykańskim miasteczku? Brzmi świetnie!

Główne postacie zapowiadają się dobrze. Ichabod - co za ulga - w obliczu całkiem nowej rzeczywistości nie zachowuje się jak skończony kretyn i wsiok spod kamienia na skraju największej dziury odciętej od cywylizacji. Przeciwnie, bezustannie prezentuje się jako inteligentny, wykształcony, odważny gość. Zachowuje się, jakby był w totalnie obcym kraju - jest zdumiony, zszokowany, zaciekawiony, i umie poradzić sobie w nowej sytuacji. Powoli odkrywa nowy dla niego świat i robi to bez zbędnej histerii. Świetnie przedstawia to scena z latarką - owszem, chwilkę się nią pobawił, poświecił sobie niechcący w oczy, ale zaraz potem bez problemu się nią posługuje, i nie robi na jej widok znaku krzyża ;)
Sporo osób narzeka na to, że Ichabod bez trudu dogaduje się ze współczesnymi Amerykanami. Divine o tym pisała, a ja za nią powtórzę - dla języka dwieście lat to nie jest znowu jakieś nie wiadomo co, i mnóstwo czynników wpływa na jego zmianę. Przykładowo: większość z nas, czytając teksty staropolskie bez przypisów nie będzie miało pojęcia, o co chodzi. By czytać perską poezję, trzeba przejść specjalną szkołę, bo normalny Irańczyk nie ma zielonego pojęcia, na co właściwie patrzy, z kolei Islandczycy bez najmniejszego trudu czytają dziś sagi spisane w XII wieku. Ichabod używa przestarzałych słów, dziwnej składni i inaczej akcentuje, ale jego angielszczyznę jak najbardziej zrozumieć się da - to trochę jak rozmowa Amerykanina z Brytyjczykiem. Słowem, równowaga zachowana, wyraźnie słychać różnicę, ale bez cyrków.

Dobrze wypada też Abbie - nie jest ani memłoją, co wszystkiemu daje wiarę, ani heterą, która pomiata Ichabodem i nie da się przekonać do sił paranormalnych, choćby jej upiór z piekła rodem topór do gardła przykładał. Jej przekonanie się do "coś tu jest moooocno nie tak" wychodzi naturalnie, bez sztucznych przyspieszeń, nagłych zmian zdania i histerii. Co więcej, nadal zostaje twardą panią policjant, co to nie czeka na ratunek tró lova, tylko prawie odgryza uzbrojonemu przeciwnikowi palca :D
Ogólnie, wiele sobie obiecuję po tym dueciku, bo oboje są ciekawi i sympatyczni.

Dobrze wypadają też postacie poboczne. Cieszę się zwłaszcza na Szeryfa - byłam przekonana, że jego rola skończy się na byciu jeno przyczyną angstowania Abbie i powodem do zemsty, taki tam typowy glina na dzień przed emeryturą w horrorze klasy B - a tu taka miła niespodzianka :) Wierzę, że i Andy, i Ksiądz także szybko się pojawią, bo zbyt ciekawie ich nakreślono, by tak błyskawicznie się ich pozbyć.

Ciekawi mnie, jak rozwinie się wątek Apokalipsy. Sam pomysł uczynienia Bezgłowego jednym z Czterech Jeźdźców jest świetny, choć dla mnie z tym, że to sam pan Śmierć, to jednak za gruba rura. Fabuła wydaje się chwilowo nieco chaotyczna - Apokalipsa, dwa sabaty, nekromancja, wiedźmy, i majaczący w oddali masoni... Jednak, po mojemu, początkowi bliżej do "Supernaturals", niż do "Lost", więc jestem dobrej myśli.

Ogromny plus: Jeździec z karabinem jest taki badassowy!

Do tego świetne zakończenie. Jeździec jest w klimatach powieści awanturniczej. Te wszystkie sabaty, czarujące księża, symbole masońskie, przepowiednie - miły kicz w klimatach spiskowego fantasy. Historia Abbie i jej siostry, taka groszowa creepypasta. Ale demon!... Nie wiem, kto jest odpowiedzialny za jego kreacje, ale niech trzyma tak dalej! Ten sposób poruszania się, zamazana twarz, i motyw z lustrem... Plus Andy z zakrwawioną koszulą. Krótkie i świetne.

Czekam na kolejny odcinek z nadzieją, że dalej będzie tylko lepiej, wątki fantastyczne okażą się mieć ręce i nogi, główni bohaterowie nam się nie schrzanią, a wątek romansowy nie wepchnie się na pierwszy plan.

Z wyrazami szacunku
Kazik

ocenił(a) serial na 8
Kazik_chan

Kazik super odpowiedź na temat wątku.
Podziwiam, że chciało cie sie tyle pisac ;) ale wyczerpałes temat :)

andziaaa133

Czy Ichabod jest zwykłym człowiekiem, czy będzie miał jakieś nadnaturalne zdolności ? Z tego co pamiętam to jego krew połączyła się z jeżdźcem bez głowy.

ocenił(a) serial na 8
Vampire19

Okaże się w kolejnych odcinkach, kto wie :P W sumie to by było dobrze jakby władał jakimiś nadnaturalnymi zdolnościami :)

ocenił(a) serial na 10
Morganville_filmaniak

przyłączam się do dysksji : ) póki co obejrzałem pilota ale bardzo fajnei zrobiony :)
super , że jest wątek apokalipsy jakieś tam siły złe/ demony a nie tylko morderczy sam sobie jeździec bez....

kibicuje następnym odc. :)

ocenił(a) serial na 9
andziaaa133

Czy ktoś wie co to za piosenka na samym końcu odcinka?

ocenił(a) serial na 7
Agness_92

"Sympathy For The Devil" - Mick i spółka ;)

andziaaa133

No nie najgorsze to. Ale wypowiem, że po paru innych odcinkach.