PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=850419}

Jeffrey Epstein: Obrzydliwie bogaty

Jeffrey Epstein: Filthy Rich
2020
6,7 7,4 tys. ocen
6,7 10 1 7416
7,0 7 krytyków
Jeffrey Epstein: Obrzydliwie bogaty
powrót do forum serialu Jeffrey Epstein: Obrzydliwie bogaty

Chcę zaznaczyć na samym początku mojej wypowiedzi, że uważam każdą sytuacje, która jest powiązana z gwałtem, molestowaniem czy handlem nieletnimi za nieludzką, obrzydliwą, i jedną z najgorszych rzeczy jaką człowiek może zrobić innemu człowiekowi. Wszystkich zamieszanych ludzi w pedofilie powinni wieszać za przyrodzenie. Po obejrzeniu dokumentu nasuwa mi się jeszcze głębszy problem niż przedstawiona w serialu „Sieć Epsteina„, która za każdym kolejnym razem się powiększała o kolejne nieletnie dziewczyny oraz problem z osadzeniem bogatych, wpływowych ludzi.

Co te dziewczyny miały w głowach? Skoro koleżanki proponowały im masaż starszego gościa? W wieku 14-17 lat nie były na tyle świadome i nie powiedziały po prostu nie? Rozumiem, że dziewczyny przedstawione w dokumencie miały różne problemy, były wychowywane na ulicy, bez rodziców, patologia w domu itp. Nie potrafię zrozumieć czego w stanach uczą dzieci w szkołach... u nas wpajano od dziecka żeby nie zbliżać się do znajomych. Jakie w ogóle masaże starszym gościom czy kobietom? Tego nie potrafię zrozumieć. Oczywiście każdy przypadek jest inny. Niektóre dowiadywały się na miejscu i tutaj rozumiem lęk przed ucieczką czy brakiem zgody w nieznanym tym biednym dziewczynom miejscu. Nie potrafię pojąć dlaczego niektóre się zgadzały w ogóle na pójście tam wiedząc że mają wykonać masaż ???? Czy społeczeństwo tego kraju jest tak zaślepione, głupie? Proszę o komentarze bez hejtu i pisania, że tego nigdy nie zrozumiem jak to jest. Oczywiście, że nie zrozumiem. Miałem szczęście w życiu, że coś takiego mi się nie przytrafiło. W życiu bym się nie zgodził w wielu 14 lat na masowanie kogoś starszego za 100-500-1000 czy ile tam $$$$ ..! Tak zostałem wychowany i jestem świadomy niebezpieczeństw jakie czają się na tym świecie.

Nubis

Dokładnie, w wieku 14-17 lat dziewczyny nie są głupie i wiedzą na co się piszą. Też nie rozumiem czemu się na to godziły, a teraz mają pretensje do całego świata. A skoro do niego wracały przez lata, to chyba taka wielka krzywda im się nie działa?

Oczywiście w żaden sposób nie usprawiedliwia to Epsteina i nie neguję że to co się tam u niego działo to zwykłe przestępstwo.

Nubis

Miałam dokładnie te same przemyślenia mimo że też jestem kobietą. Najbardziej wstrząsający był dla mnie przypadek jednej z ofiar, która po 3 latach molestowania przez Epsteina zapoznała go ze swoją młodszą siostrą. Po prostu nie potrafię tego pojąć i nie umiem uwierzyć, że ona się czuła ofiarą. To co robił Epstein było obrzydliwe, ale jak można takiemu potworowi, który cię gwałcił, powierzyć najbliższą osobę?! Chciała by jej siostra przeżywała ten sam dramat? Niepojęte. Dlatego niestety uważam, że cześć tych dziewczyn, mimo że oczywiscie były ofiarami i na pewno cierpiały, w pierwszym etapie traktowała tą znajomość jak układ klient-prostytutka. Tak to wygląda, a ponieważ prostytucja odciska głębokie piętno, być może dopiero po latach zrozumiały, jak to na nie wpłynęło i jakim on był potworem

adonae

Niestety myślę, że tak działa bycie ofiarą. Jest wiele źródeł mówiących o przywiązaniu ofiar do sprawców. Ilu ludzi tkwi w pokrętnych relacjach, mimo że druga strona je krzywdzi, pastwi się, znęca się psychicznie i fizycznie. Niestety wychowując się w takim a nie innym środowisku, gdzie codziennością są narkotyki, alkoholizm rodziców, często przemoc - bardzo trudno jest mieć normalne poczucie własnej wartości. Znam wiele osób z takich środowisk, sama byłam świadkiem traumatycznych przeżyć i zdaję sobie sprawę, że to jest bardzo trudne do zrozumienia dla logiki. No ale te wszystkie schematy, zachowania nie są logiczne. Ostatnio czytałam pracę badawczą odnośnie molestowania w dzieciństwie i jego wpływu na samoocenę, seksualność, itd. Badania były przeprowadzone w Polsce. Większość ofiar miała bardzo niskie poczucie własnej wartości, samookaleczaly się, wchodzili w luźne relacje seksualne, czasami nawet prowokowały wygladem. To też może wydawać się niezrozumiałe a jednak tak było. I często nieświadomie to robiły.

Nubis

Nie mialy dobrych wzorcow, pochodzily z dysfuncyjnych rodzin i byly po przejsciach. Pogratulowac, ze Ty miales w zyciu na tyle dobrze, ze nie nie moglbys byc ofiarą kogos tak złego i zepsutego jak JE.

agakk_2

To były biedne dziewczyny, przede wszystkim.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
dezertx

Poraz pierwszy słyszę że biednym może coś się " upiec" bo są biedni a bogaci zawsze płacą za swoje przewinienia...w życiu jest odwrotnie, historia uczy o tym od stuleci...

ocenił(a) serial na 7
Nubis

epstein jak najbardziej zasługuje na potępienie, ale te jego ofiary były w większości prostytutkami, inaczej się tego nazwać nie da jak ktoś bierze pieniądze za seks (bez żadnego przymuszania), nawet jeśli wg prawa jest to pedofilia, to wg zdrowego rozsądku one już były w wieku, w którym powinny potrafić ocenić sytuację
a ta kobieta co opowiadała że ją zgwałcił, ale nie miała obaw żeby mu przyprowadzić swoją młodszą siostrę to już w ogóle rozbiła bank absurdu