Klan

1997 -
2,8 36 tys. ocen
2,8 10 1 35794
1,9 8 krytyków
Klan
powrót do forum serialu Klan

Nowe spoilery ;)

ocenił(a) serial na 3

Nie mam już czasu i energii, by wklejać opisy odcinków, więc tylko na szybko: już wkrótce Felix rozpocznie nową karierę poety, Cyrkowiec zakocha się we Fryzjerce a Kasia pokłóci z Basią o chłopaka, z którym miała iść na wesela siostry. Co Wy na to?

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Nie no, nie wierzę w romans Koniaczka i Barbary. On jest draniem, ale chyba nie aż takim. A może? No ile kobiet jest w stanie bałamucić równocześnie ? :D Jeśli coś zaistnieje, to dla mnie to będzie baaaaardzo naciągane. Bardzo. Bo oni kompletnie do siebie nie pasują. Już wolę tę Wigę ( z ciężkim sercem stwierdzam).
Matko.
Nie sądziłam, że to powiem, ale chyba zatęsknię za Krychą, bo się burdel robi u Loobitcha. Żeby chociaż jakaś młoda i ładna, to człowiek by przełknął rozczarowanie. A tu każda kolejna gorsza od poprzedniczki.

ocenił(a) serial na 5
LiLuLa

A ja się Lubiczowi nie dziwię. Wiga to stara miłość, ale szczerze mówiąc jest tak kapryśna i niezdecydowana że aż mdli. Barbara z kolei wydaje się być nieco nawiną, atrakcyjną kobitką. Na pewno mniej skomplikowaną od Wigi.

ocenił(a) serial na 3
LiLuLa

"Żeby chociaż jakaś młoda i ładna"
Noo, jakby się z dziewczyną młodszą od Agnieszki zadawał to też by gruba przesada była.
W ogóle Paweł teraz powinien być SAM.

ocenił(a) serial na 3
MarinaSamira

No oczywiście, że w przykładnym serialu powinni pokazać żałobę, ale Paweł zapomniał o żonie na długo przed jej śmiercią, już wtedy ustaliliśmy, że jest draniem :) Dlatego skoro wymyślają mu romanse, to ja bym wolała nową, świeżą postać. No i nie chodzi mi o dwudziestolatkę. Dla mnie to by było zrozumiałe, gdyby szukał wrażeń, a nawet zapomnienia (byłaby to inna forma ukazania rozpaczy, ludzie różnie cierpią i różnie przeżywają tragedie życiowe, w serialu można czasem odejść od schematu, kiedyś w Klanie nie brakowało skandali obyczajowych :) ). To nurzanie się z Wigą w przeszłości i smutnych wspomnieniach, to jest jakieś samobiczowanie.
Wczoraj to samo pisałam o Zycie - dla mnie jako widza, takie rozwiązanie byłoby ciekawsze :)
Z drugiej strony Stockinger jest tak drewniany i sztywny, że nie wiem, czy poradziłby sobie z wyzwaniem.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

- Pawełek będzie przemawiał na odsłonięciu tablicy na cześć matki (może być fajna scena).
- Rozłucki jednak współpracuje z Halszką.

Od powrotu Rozłuckiego ja znów będę oglądał ;)

ocenił(a) serial na 6
Awdar

Zapowiada się fajny wątek. W dodatku sam Paweł zgłosi na policji sprawę nękania Bolka przez Rozłuckiego.

ocenił(a) serial na 5
elmoo_filmweb

Kolejne science-fiction. Takie przestępstwo ścigane jest na wniosek pokrzywdzonego, a więc Pawełka powinni posłać z kwitkiem. No ale to Klan, więc pewnie "komisarz" przyjmie zawiadomienie.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Już za dziewięć odcinków Janusz oficjalnie oświadczy się Agnieszce. Jak myślicie, jak zareaguje dziewczyna:
1) Zgodzi się.
2) Powie "Sorry, dla mnie dobrze jest jak jest".
3) Poprosi o czas na zastanowienie i będzie się zastanawiać chlając z siostrą.
4) Jakoś inaczej.

ocenił(a) serial na 1
Awdar

Może ta akcja z bankructwem była ściemą, ostatnim testem przed oświadczynami? A wyjazd do Kanady był przedłużonym kawalerskim? A tak naprawdę Janusz jest super bogatym szejkiem?

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Punkt drugi (Markowi też tak mówiła)

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Jedno zdanie z najnowszych spoilerów:

"Zaniepokojona Alicja opowiada Pawłowi o dziwnym zachowaniu narzeczonego."

Nie no, pani to ma zapłon, pani Marczyńska.

ocenił(a) serial na 10
Awdar

odc. 2699:
Paweł i Koziełło wspominają ślub Alicji i docenta Sarny. Alicja z Anną przeglądają zdjęcia z uroczystości i wspominają wspaniałą zabawę. Kamila planuje kupić samochód przed wyjazdem do Berlina. Prosi Norberta o pomoc. Ramona wyjeżdża do Francji. Jasiek odwozi ją na lotnisko.
odc. 2700:
Jasiek odbiera wiadomości od Ramony. Dowiaduje się, że została mile przyjęta przez matkę i jej partnera, a następnego dnia zamierza załatwić formalności związane z podjęciem pracy. Po powrocie do domu Zyta zastaje Stefanka pod opieką obcej osoby. Zwalnia opiekunkę. Kamila znajduje zwłoki mężczyzny w mieszkaniu, które wynajmuje lokatorom.
odc. 2701:
Policja ustala tożsamość mężczyzny znalezionego w mieszkaniu Kamili. Okazuje się nim mecenas Rozłucki. Barbara oferuje Pawłowi pomoc i odprowadza jego syna do domu. Grażyna zaprasza Leopolda z matką na kolację. Bardzo obawia się reakcji Maćka.
odc. 2702:
Beata bezskutecznie nakłania Jaśka do powrotu do domu. Kobi sprowadza do mieszkania kolegę, Alika. Jasiek zastaje go śpiącego w swoim łóżku. Maciek informuje Grażynkę, że na piątkową kolację zaprosił Arkadiusza, który właśnie wrócił z zagranicy.
odc. 2703:
Zachowanie współlokatorów coraz bardziej drażni Jaśka. Kiedy miarka się przebrała, Jasiek prosi rodziców o nocleg. Stasia w ostatniej chwili rezygnuje z wyjazdu do Kazachstanu na spotkanie z przesiedleńcami. Komisarz śledczy składa wizytę Oli, która jest jedną z podejrzanych. Barbara przekonuje Pawła, aby wziął udział w prelekcjach. Grażynka spotyka się z Arkadiuszem i pyta go o plany na przyszłość.

ocenił(a) serial na 6
kolega2000

Czytałem właśnie, szokujące te spoilery. Tylko pierwszy raz słyszę o mieszkaniu Kamili. No i Ola podejrzana o zabójstwo - tego jeszcze nie było.

ocenił(a) serial na 1
elmoo_filmweb

Mieszkanie po mamie. Był nawet taki motyw, że chciała tam z Błażejkiem zamieszkać, ale wtedy opiekunowie (bo żadne z nich nie było pod opieką rodziców biologicznych) nie pozwalali dzieciom mieszkać razem.

ocenił(a) serial na 3
kolega2000

Rozłucki jednak był prawnikiem z wykształcenia.

Ciekawe, kto zagra Inspektora?

Maćku, skąd masz forsę, by zapłacić za kolację Arkadiusza, hmmmm?

Założę się o obiad w Victorii, że Ramony już nie zobaczymy, wkrótce przestaniemy nawet o niej słyszeć.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

http://www.swiatseriali.pl/seriale/klan-380/news-klan-agnieszka-lubicz-wyjdzie-z a-maz,nId,1602697

Pierwsze zdanie i od razu błąd :)

ocenił(a) serial na 10
Awdar

odc. 2704:
Z powodu kłopotliwych współlokatorów Jasiek traci wynajmowany lokal. Musi się wyprowadzić do końca miesiąca. Grażynka spodziewa się wizyty Arkadiusza, który nagle wrócił do kraju. Zapowiedział się wraz z córką na kolację. Ola kolejny raz odwiedza rodzinę Ciosków.
odc. 2705:
Niezadowolony Jasiek przeprowadza się w końcu do domu. Grażynka przyjmuje od Arkadiusza zaproszenie na koncert, na którym zamierza pojawić się z przyjacielem. Paweł planuje zabranie syna na weekendową prelekcję.
odc. 2706:
Agnieszka przygotowuje się do konkursu na nowe stanowisko. Jej rywalem jest kolega z dawnych lat - karierowicz Waldek. Matka Chwościka pojawia się na dyżurze kuratorskim z informacją, że syn od dwóch tygodni nie pojawia się w domu. Okazuje się, że Rozłucki był w przeszłości jego kuratorem.
odc.2707:
Samolot, którym Stasia miała wracać z Kazachstanu, uległ awarii. Jeremiasz stara się zorganizować żonie inne połączenie lotnicze. Barbara i Pedro wspólnie z Lubiczem wybierają się na weekendową prelekcję doktora. Agnieszka oczekuje na rezultaty konkursu na stanowisko dyrektora.

ocenił(a) serial na 3
kolega2000

Waldek, chory na AIDS kolega Michała?

Chwościk był chyba wzmiankowany dziś, Rozłucki mówił, że jest umówiony z jakimś małolatem.

Będę z Maxem na koncercie w poniedziałek w Harendzie (tj. on oznaczył na fb, że będzie), spróbuję go może wypatrzyć i podpytać ;)))

ocenił(a) serial na 5
Awdar

To chyba nie ten Waldek, On był kolegą Michała. Zresztą on nie miał żadnego wykształcenia (prowadził szkółkę piłkarską z Michałem), nie miałby czego szukać w takim konkursie. Agnieszka zresztą też nie ma, no ale ona ma plecy w postaci kolegi ministra.

ocenił(a) serial na 3
pafffcio86

Wcześniej pracował w radiu z Michałem, na temat jego wykształcenia chyba nic nie było wiadomo.

ocenił(a) serial na 6
Awdar

Norbert przyjdzie do Oli i Rafała, dostanie ataku choroby i Rafał zadzwoni na pogotowie. Później Ola będzie podejrzewać, że to Norbert zamordował Rozłuckiego. Głównym podejrzanym jednak jest Bogdan, który w dniu śmierci Rozłuckiego odwiedził go. Zaangażuje w całą sprawę Monikę, spodziewając się potrzeby wpłacenia kaucji. No, ale jest jeszcze Chwościk, który od 2 tygodni nie zjawił się w domu. Ola dowie się, że Rozłucki był w przeszłości jego kuratorem i sama obejmie nad nim opiekę kuratorską.
Heheh, kryminalne zagadki Klanu :D
Arkadiusz i Julka znów pojawią się w życiu Grażyny. Julka będzie w złym stanie psychicznym, dlatego Bożenka i Kamila postanowią się nią zaopiekować. Zabiorą ją do klubu studenckiego. Potem Bożenka wpadnie na pomysł, żeby Julka była modelką Miłosza.
Myślicie, że szykuje się romans Miłosza i Julki? :D

ocenił(a) serial na 4
elmoo_filmweb

To Olbrychski wraca jednak do Klanu? Czytałem jakiś czas temu, że nie ma czasu na granie w Klanie i że Arkadiusz w najbliższym czasie się w serialu nie pojawi.

ocenił(a) serial na 6
Cefalix

Wraca, wraca. No chyba, że Arkadiusza zagra inny aktor, ale to bardzo mało prawdopodobne. Niezbyt mnie to satysfakcjonuje, no ale trudno. Bardziej cieszy mnie powrót Julki i widzę, że scenarzyści chcą się skupić na perypetiach młodych (Julka, Miłosz, Bożena, Kamila, Norbert). Fajnie, bo w Klanie brakowało tego.

ocenił(a) serial na 4
elmoo_filmweb

Może też być tak, że o Arkadiuszu będzie się tylko mówiło. Pamiętam, że swego czasu, nie mogli jakoś ściągnąć Wojciecha Wysockiego do "Klanu" (to było jeszcze przed tym powrotem Marczyńskiego do serialu) i o Andrzeju Marczyńskim ciągle się tylko mówiło, że ma jakiś romans itp. Generalnie był wątek małżeństwa Marczyńskich, ich problemów, o Andrzeju mówiło się stale, jednak w ogóle nie pojawiał się na ekranie. xD

ocenił(a) serial na 6
Cefalix

Wątpię, bo ma przyjść na kolację z córką do Grażynki, a potem będzie na koncercie wraz z Grażyną i Leopoldem.
No tak, a jak Julki Królikowskiej nie było, to Grażynka mówiła do ściany "Kasiu, idź już spać" :D

ocenił(a) serial na 4
elmoo_filmweb

Najlepsza to jest ta scena jak Grażynka chodzi po mieszkaniu i mówi do Maćka i Kasi, których nie widać... Jak z jakiegoś horroru... xD

ocenił(a) serial na 6
Cefalix

Oni mogą tworzyć postaci bez aktorów, w końcu kiedyś Jaśka zagrał taboret. :)
Co do wątku Rozłuckiego, wnioskując z opisów rzeczywiście zaczyna
przypominać trochę wątek Igora Kaczmarczyka. Wielu podejrzanych, jeszcze się okaże, że Rozłucki też sfingował swoją śmierć. :D Oczywiście żartuję. W Klanie takie rzeczy są niemożliwe. A z resztą nie wiadomo, czekam z niecierpliwością na te sceny. :)

ocenił(a) serial na 10
elmoo_filmweb

Serio taboret? O co tam chodziło bo nie pamiętam :D

ocenił(a) serial na 6
lach

Chodziło o to, że Beata i Jacek wracali do domu z Jasiem, ale aktor akurat nie mógł grać, więc pokazali ich od pasa w górę i aktorzy tylko mówili do "Jasia", a że łatwiej im było grać do czegokolwiek zastępującego Jasia, to grali z taboretem. O takim: http://www.meblenet.pl/images/kazmir/taboret_buk_maly_ob_m.jpg

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Wiesz, kto to jest Maris Crane? ;)

ocenił(a) serial na 6
Awdar

Nie, a powinienem wiedzieć?

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Fani seriali wiedzą ;) W skrócie - najbardziej znana never fully seen ever, żona Nilesa w pierwszej połowie serialu Frasier, trik polegał na tym, że mówili o niej w każdym odcinku, a nigdy jej nie pokazano ;) A ile razy Niles z nią przez telefon rozmawiał.

ocenił(a) serial na 6
Awdar

Ah, no teraz rozumiem. Był też taki polski serial komediowy - Kasia i Tomek. Było w nim dużo bohaterów, a tylko dwóch aktorów. Kasia i Tomek zawsze gadali z ludźmi, których nie było widać.

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

W Polsce najbardziej znanym nfs jest oczywiście Wojtuś Basen, jeszcze choćby przy postacie z Rodziny Zastępczej:
- Marecki,
- komendant Posterunkowego, który się nad nim znęcał,
- mama Alutki.

http://www.youtube.com/watch?v=mriU5oEko-A

http://www.youtube.com/watch?v=MVFxtopN0EI ;)

ocenił(a) serial na 1
elmoo_filmweb

W perypetiach młodych zapytałeś o Maćku ;D

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

Że Rozłucki był jego kuratorem, to było już wiadome. Ciekawe, czy się w niej zabuja, może z wzajemnością, hmmm?

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Na razie ciekawe, kto zagra:
- Inspektora prowadzącego śledztwo w sprawie Rozłuckiego,
- Adwokata Bogdana.

No i wychodzi kolejny wątek wychowawczy - dzieci, jak ktoś dam wam w mordę, to nie planujcie sami zemsty, bo możecie iść siedzieć, zgłoście sprawę policji albo pani wychowawczyni.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Agnieszka wygra konkurs i zostanie pełnym dyrektorem departamentu.

Ola zacznie podejrzewać Norberta o zabicie Rozłuckiego.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Papierowy ŚS dziś się ukazał, ale spoilery stamtąd są bardzo niejasne, Alina ta dla której Jurek rozwiódł się z Elą jest wzmiankowana - totalnie z d*py, wróci ojciec Norbiego i da mu alibi na dzień śmierci R., Agnieszka po wygraniu konkursu w MOŚ będzie dostawać szkalujące SMSy.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

To już pewne, Alina wróci jako postać działająca.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Może będzie próbowała wrócić do Jurka i rozbić jego małżeństwo z Elą, bo znowu coś jej w życiu nie wyszło? A może pozna Pawła i się w nim zakocha? A może znają się z Wigą? (Czy Alina przypadkiem RÓWNIEŻ nie jest stomatologiem?)
Na pewno wróci do serialu, bo inaczej po co by o niej wzmiankowali?

ocenił(a) serial na 6
MarinaSamira

Alina jest kardiologiem.
Mam nadzieję, że Jerzy nie będzie miał romansu. Jerzy i Ela to w tej chwili jedyna udana para i po śmierci Krystyny pełnią funkcję idealnego małżeństwa.

ocenił(a) serial na 3
elmoo_filmweb

A czy było mówione, ile Alina ma lat? Bo może znają się z Pawłem ze studiów na Wydziale Lekarskim AM? (Wiga studiowała na Wydziale Lekarsko-Dentystycznym).

ocenił(a) serial na 3
MarinaSamira

Mam takie dziwne wrażenie, że gdyby znali się z Pawłem, to Jurek nie musiałby jej załatwiać posady w El-Medzie w swoim czasie, znalazłaby inny sposób, by ją sobie załatwić, to oczywiście tylko taka teoryjka...

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Wywróżyłem w wątku z naszymi scenariuszami - to Herbusiowa będzie bruździć Agnieszce, gdy ta zostanie dyrektorką departamentu.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Już za osiem odcinków Leopold się oświadczy.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Nie za szybko troszkę?

ocenił(a) serial na 3
MarinaSamira

Z okazji imienin. Oni są już w pewnym wieku, czas ucieka, ponadto wtedy już nie ma wielkich uniesień, człowiek chce spokoju, stabilizacji i możliwości przytulenia się do kogoś wieczorem, a to raczej na pewno mogą sobie wzajem dać.

W następnym odcinku zaś:
- spotkanie Eli i Aliny oraz
- pijacka awantura Chwościka (nie mogę się doczekać ;)).

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Słyszałam o jednej parze która się pobrała po czterech miesiącach znajomości, ale oni byli już po 80-tce...Im to rzeczywiście czas uciekał.
Poza tym Leopold wcześniej powinien przedstawić Grażynę swojej córce - najważniejszej kobiecie w swoim życiu.
No i rodzeństwu, jeżeli je ma; swoją drogą, denerwuje mnie to, że partnerzy głównych bohaterów seriali (nie tylko Klanu) nie mają praktycznie własnych rodzin.
Aha, a propos rodzeństwa: w początkowych odcinkach Klanu, kiedy Grażynka i Rysiek starali się o adopcję Bożenki, Grażynka powiedziała, że MA SIOSTRĘ, a ta siostra nigdy się w serialu nie pojawiła...Dziwne, nie?
Miała też brata Jasia, który jako dziecko utopił się w rzece.

ocenił(a) serial na 3
Awdar

Nowy papierowy Świat Seriali dziś się ukazał, stąd wiemy trochę nowych rzeczy o klanprzyszłości:

- Julka Arkadiuszówna spróbuje popełnić samobójstwo, wbrew pierwotnym podejrzeniom ojca wyzna, że to nie przez wzmożenie depresji, lecz dlatego, że zakochała się w mężczyźnie, który nie może być jej (zgadnij koteczku, o kogo chodzi?),
- Po sprytnej intrydze Kasi&Leokadii, Maciek, zaintrygowany przez Leopolda żelazkami, da mu zgodę na związek z Grażynką,
- Alina dawniej Jurkowa będzie chciała kontynuować romans,
- Ależ się ona roztyła,
- Paweł sam przez sobą przyzna, że Barbara podnieca go bardziej niż Wiga.

Jeszcze zaintrygowało mnie jedno zdanie stamtąd, mianowicie: "Ola odkrywa, że Chwościk nadużywa alkoholu". "Odkrywa" :) Olu, moja ty geniuszko resocjalizacji, jak ty to robisz?