W kilku odcinkach można się dowiedzieć, że Brennan oprócz tego, że jest antropologiem, jest też lekarzem. Wiem, że są różnie rodzaje antropologii (bardziej lub mniej związane z naukami przyrodniczymi). Brennan jest bodajże antropologiem fizycznym. Wiecie może, czy to jest jakaś specjalizacja medyczna, czy może studiuję się ją na oddzielnym kierunku?
Wydaje mi się (choć nie jestem pewna), że antropologię można studiować w ramach specjalizacji. Katedry antropologii na uniwersytetach są zazwyczaj częścią wydziałów przyrodniczych (np. uł, uwr). Chyba nie ma takiego kierunku jak antropologia, przynajmniej nie znalazłam niczego takiego w ofertach uczelni.
Jest kilka rodzajów antropologii - fizyczna, kulturowa, społeczna, religii należą do tych najpopularniejszych. Cały spis można znaleźć chociażby na wikipedii. ;) Brennan z tego, co kojarzę ma major z fizycznej i minor z kulturowej (od razu na myśl przychodzą mi jej teksty o np. kulturowym znaczeniu ofiarowania daru kobiecie przez mężczyznę :D), co mnie nie dziwi (jako antropologa kulturowego ;) zwanego w Polsce - etnologiem) ponieważ oba kierunki są na pewien sposób ze sobą powiązane. Myślę, że na zachodzie antropologię studiuję się na wydziale, który można określić jako "human siences", na bank wiem, że coś takiego istnieje we Francji, co do USA głowy nie dam. W Polszy zaś, moja antropologia kulturowa jest pod wydziałem filozoficzno-historycznym lub socjologicznym, czy historyczno-socjologicznym, jako oddzielny kierunek. Nie wiem, niestety, jak to jest z antropologią fizyczną, ale na pewno traktuje się ją jako naukę przyrodniczą (jak zauważyła anna). Osobiście, na swoim kierunku "liznęłam" antropologii fizycznej na wstępnych wykładach na 1 roku. Z tego, co wiem, to jest to naprawdę spora dziedzina nauki.
Jest kilka rodzajów antropologii - fizyczna, kulturowa, społeczna, religii należą do tych najpopularniejszych. Cały spis można znaleźć chociażby na wikipedii. ;) Brennan z tego, co kojarzę ma major z fizycznej i minor z kulturowej (od razu na myśl przychodzą mi jej teksty o np. kulturowym znaczeniu ofiarowania daru kobiecie przez mężczyznę :D), co mnie nie dziwi (jako antropologa kulturowego ;) zwanego w Polsce - etnologiem) ponieważ oba kierunki są na pewien sposób ze sobą powiązane. Myślę, że na zachodzie antropologię studiuję się na wydziale, który można określić jako "human siences", na bank wiem, że coś takiego istnieje we Francji, co do USA głowy nie dam. W Polszy zaś, moja antropologia kulturowa jest pod wydziałem filozoficzno-historycznym lub socjologicznym, czy historyczno-socjologicznym, jako oddzielny kierunek. Nie wiem, niestety, jak to jest z antropologią fizyczną, ale na pewno traktuje się ją jako naukę przyrodniczą (jak zauważyła anna). Osobiście, na swoim kierunku "liznęłam" antropologii fizycznej na wstępnych wykładach na 1 roku. Z tego, co wiem, to jest to naprawdę spora dziedzina nauki.
Na wydziale lekarskim w ramach zajęć z anatomii jest wykład poświęcony antropologii fizycznej. Niewykluczone, że absolwenci medycyny, którzy decydują się na pracę naukowca na katedrze anatomii, mogą kształcić się w tym właśnie kierunku (chociaż nie słyszałam o takim przypadku). W każdym bądź razie, dzięki za odpowiedzi:)
Hmmm nat0 chyba masz rację :) poza tym z tego co się orientuję Emily Craig oprócz tego, że jest autorką Tajemnic wydartych zmarłym, jest jednym z najlepszych antropologów sądowych w USA (jest w top 60 ). W książce bardzo ciekawie opisuje pracę antropologa, wydaje mi się, że może to jakaś specjalizacja powiązana z medycyną sądową.