PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=233995}

Kości

Bones
2005 - 2017
7,6 78 tys. ocen
7,6 10 1 78159
7,2 4 krytyków
Kości
powrót do forum serialu Kości

"Kości" zaczęłam oglądać, gdy leciały zaraz po "Bestii" i przed "Układami". Była to pierwsza seria, domyślałam się, że to powtórki, ponieważ była ona nakręcona w 2005 roku, o ile się nie mylę, jednak zdecydowałam się na jej oglądanie, bo mnie po prostu wciągnęło. Myślałam, że seria ta do końca będzie emitowana w niedzielne wieczory, a ja spokojnie będę sobie śledzić perypetie głównych bohaterów. Niestety, "Bestia" się skończyła, "Układy" się skończyły, Polsat zrobił drobną reorganizację wieczornego wieczoru z serialami sensacyjnymi i... okazało się, że owszem, "Kości" zostają (wprawdzie przesunięte o godzinę, ale są), jednak to nie jest kontynuacja pierwszej serii, tylko nowe odcinki - seria 4. W tym momencie oglądanie serialu przeze mnie jest bezsensowne, już w pierwszym odcinku czwórki "znów" atakuje jakiś seryjny morderca, pewnie relacje pomiędzy dwójką głównych bohaterów zdążyły się kilkakrotnie zmienić, a i pewne tajemnice z przeszłości (rodzice dr Brennan) zapewne zostały jeśli nie całkowicie wyjaśnione, to coś nowego się w ich sprawie zaczęło dziać. Ja rozumiem, że dla osób, które oglądały serial od jego debiutu na antenie Polsatu to dobra wiadomość, bo tę serię pierwszą oglądały sobie powtórkowo w ramach czekania na nowe odcinki, jednak ktoś odpowiedzialny za ramówkę Polsatu mógł się domyślić, że gdy serial zostanie powtórzony od początku i to jeszcze w tak dogodnej porze, to może stać się tak, że nowe osoby się nim zainteresują i jakoś pasowałoby dać im możliwość obejrzenia wszystkiego od początku, a nie przerywania serii w połowie. Ok, niech w niedzielę wieczorem o stałej porze lecą nowe odcinki i seria 4, ale powtórzona i przerwana seria 1 również powinna się znaleźć w ramówce, może o mniej dogodnej porze, niech będzie nawet w nocy, ale powinna istnieć możliwość jej obejrzenia do końca (a później serii 2 i 3).
Nie chcę sobie serialu ściągać, za późno też zainteresowałam się serialem, by szukać go na amerykańskich kanałach, dlatego też dziwię się bardzo, że ktoś zdecydował się na taką ewolucję programową. Już lepiej byłoby, gdyby w oczekiwaniu na nowe odcinki "Kości" wyemitowany został zupełnie inny serial, który na długość byłby porównywalny z "Bestią" i "Układami". Czy ktoś ma może podobne doświadczenia z Polsatem, czy już kiedyś coś takiego zrobili? A może ktoś wie, czy gdzieś w necie (na czymś w stylu ipla) istnieje możliwość jego obejrzenia?

ocenił(a) serial na 10
Letniewino

Jestem możne w trochę w innej sytuacji ponieważ ja się wściekałam gdy Polsat przerwał w połowie 4 sezon i pościli 1 . Ale mniejsza z tym, mam dla ciebie dobra wiadomość możesz sobie ściągnąć wszystkie odcinki kości 1 sezonu z lektorem z tej strony http://chomikuj.pl/krzych2010/BONES+sezon.+5+napisy

sezon 2 : http://chomikuj.pl/krzych2010/BONES+sezon.+5+napisy

sezon 3 :http://chomikuj.pl/krzych2010/BONES+sezon.+5+napisy

sezon 4 :http://chomikuj.pl/krzych2010/BONES+sezon.+5+napisy
mam nadzieje ze chociaz tyle jestem w stanie ci pomóc.

martaapr

Ja już dawno obejrzałam 4 sezon, ale też się wkurzyłam gdy przerwali emisję. Jedyne co mogę na pocieszenie dodać to to, że kiedy Polsat skończy emisję 4 sezonu, nie wykupi tak szybko praw do 5 (nie wiem jak to działa dokładnie), więc pewnie we wakacje puszczą resztę odcinków (zawsze we wakacje czeka się na nowe sezony, chyba że ich ilość pozwala na emisję we wakacje)...
Jest to chyba pierwszy taki przeskok w emisji w Polsacie - wcześniej nigdy nie przerywali w połowie sezonu (zdaje się że był wyjątek z "Chirurgami" w lecie 2005, normalnie tak robi TVN z "Dowodami zbrodni"). Może zapragnęli iść w ślady Amerykanów i Fox'a? Oni od kilku lat robią takie przerwy w sezonach między listopadem/grudniem a styczniem... ale czy to im przysparza oglądalności? wątpię.

ocenił(a) serial na 9
kgadzinka

Przerwy są normalne w USA z powodu rozgrywek baseballu, footballu, Olimpiady etc. Myślę, że Amerykanie są przyzwyczajeni do tego i nie tracą widowni. Jeśli np. FOX puszczałby Bones co tydzień, to nie dotarli by do maja, zabrakło by im odcinków, a większość seriali kończy sezony na przełomie kwietnia/maja :)
Również wątpię, że Polsat od razu wykupi 5 sezon po ostatnim odcinku 4 sezonu. Może na jesień lub wiosnę 2011 wykupią prawa? ;) Oby!

ocenił(a) serial na 8
Letniewino

Dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Udało mi się coś jeszcze wytropić - przewertowałam sobie program tv na przyszły tydzień i się okazało, że 4.03, w czwartek o północy wyemitowany zostanie pierwszy odcinek "Kości" (tak bynajmniej wygląda z zapisu - Kości (1) USA 2005 - gdyby to był pierwszy odcinek 4 serii byłoby raczej napisane "Kości 4", no i rok produkcji byłby inny). Wprawdzie nie rozumiem z kolei, po co teraz cofać pierwszą serię, zamiast dać ją od odcinka, na którym została zakończona jej emisja w niedziele, ale lepsze to, niż nic (pod warunkiem, że znów nie zostanie przerwana).

ocenił(a) serial na 10
Letniewino

Poza tym na tej stronie możesz oglądnąć wszystkie odcinki Kości od 1 do 5 sezonu włacznie są praktycznie na bierząco

http://iitv.info/kosci/