PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=233995}

Kości

Bones
2005 - 2017
7,6 78 tys. ocen
7,6 10 1 78078
7,2 4 krytyków
Kości
powrót do forum serialu Kości

Otwieram Królestwo Piegży i LG 2 ;]

piegza

Mnie też się to zdarza - jak z tym materiałem ...plastycznym:)

andzia_45

Pewnie, że Twoja kolej na zadanie pytanka:)

Odp: Włosy. W 3x01 Clark miał ich całkiem sporo w porównaniu z 4 serią.

Pytanie: Dlaczego Cam nie poszła z Jaredem na coctail party? Przyczyny oficjalne i (jeśli wg Ciebie są) nieoficjalne.

_LG_

oficjalnie - bo miała dużo pracy z nieboszczykiem/ami
nieoficjalnie (jeśli mam co nieco naciągnąć ;) - tak naprawdę za nim nie przepadała i wykręciła się najszybciej, jak mogła; obawiała się, czy na imprezie nie przesadzi z alkoholem???????

co można powiedzieć o uczuciach Cam względem Jareda, przyglądając się uważnie powitaniu go przez panią doktor?

piegza

Traktuje go jak niegrzeczne dziecko, lekko pobłażliwie, lekko uszczypliwie. Widać też, że długo się znają. Cam przez większą część powitania mówi do Seeleya, a nie Jareda. Można uznać, że stara się go ignorować i nie traktuje go jako równorzędnego partnera do rozmowy.

Czy Cam odmawiając Jaredowi nie chciała sprawdzić jak Booth zareaguje na uczynność Bones w tym zakresie?

_LG_

Cam to taka trochę cicha woda, niby nic, a tu okazuje się, że ma jakieś ukryte intencje (patrz: Birimbau).
być może, wiedziała, że Bones jest chętna, wiedziała, że Jared będzie chętny, wiedziała, że Booth będzie zły.
może chciała sprawdzić, jak bardzo ZŁY? ;)
powiedz mi Ty! ;)

Clark nie cierpi, jak Angela go ściska na powitanie. 4x09

piegza

Popieram opcję prowokacyjną Cam. Chciała dokonać małego doświadczenia (choć na kręgowcach nie można) i sprawdzić zachowanie B&B.
1) Czy Booth będzie zły i jak bardzo
2) Czy Booth zakaże im razem wyjść
3) Czy Brennan pójdzie i jak daleko się posunie (to ostatnie słowo jest dobrane celowo)
4) Czy Brennan da się nabrać na powierzchowny urok J., bo jeśli tak, to nie jest ona godna Seeleya.
Cam - mam wrażenie - kibicuje B&B, ale bardziej przyjaźni się z Boothemi to o jego komfort psychiczny i szczęście martwi się przede wszystkim.

Clark zapewne nie ma nic przeciwko uściskom Ange, ale wie, że są one tylko wstępem do monologu o wszystkim i o wszystkich.

Cam uważa, że dobrze się stało, że Bones nie przespała się z J.

_LG_

gdyby Cam tak bardzo dbała o komfort psychiczny Bootha, to by stanęła na głowie, żeby pójść z Jaredem na imprezę, wiedząc, jak Booth by się czuł, gdyby Brennan poszła z młodym (?)

prawda o spaniu

skoro są takimi dobrymi przyjaciółmi, to dlaczego Booth nie powiedział Cam prawdy o utracie zaszczytów przez Jareda?

piegza

no, żeby ratować Jareda?

piegza

Wyjście Cam z Jaderem nie rozwiązywałoby zupełnie sprawy zachwytu Bones nad J. i nie byłoby mowy o eksperymencie. Bootha nie uszczęśliwi wmiatanie drażliwych spraw pod dywan. Cam wiedziała, że jej ingerencja nie wystarczy. Tylko wstrząs i wmieszanie w to Bones pomoże. Cam już próbowała pomóc i S. przestał się do niej odzywać.

Booth wiedział, co Cam myśli o ubezwłasnowolnieniu młodego i obrywania za jego grzechy. Seeley cierpiał już wystarczająco z powodu głupoty J. i utraty profitów. Nie chciał dodatkowo słuchać Kazań Cam i przestać się do niej odzywać... jak ostatnio.

Jak Booth by zareagował, gdyby mowę w lokalu strzelił mu Słodki. A jak wiadomo Sweets czekał na taka okazję.

piegza

ejże, a Ty nie masz przypadkiem pisać ciąg dalszego, a nie się bawić?!
proszę ;)

idę po kalendarz, bom jeszcze grudniowa ;)
narazeczek

piegza

Siedzę w ciemnym pokoju i nie mogę wyjść poza złapanie i wciągnięcie do niego...:)

Na ra, bo nigdy nie będzie końca.

_LG_

nie pomyślałabym, że Cam wykorzystała Brennan, żeby to ona przekonała Bootha, aby zrobił porządek z juniorem.
tak w ogóle, to mają zarąbiste towarzystwo wokół siebie: Max wykorzystuje Bootha, aby urobić Brennan, a Cam doprowadza do tego, że Brennan jest katalizatorem zmian z życiu Bootha. chyba faktycznie wszyscy już ich rozpracowali!
naprawdę ciekawa jestem, jak Hanson doprowadzi do tego, że w końcu granice i linie pójdą w diabły.

Jak Booth by zareagował, gdyby mowę w lokalu strzelił mu Słodki. A jak wiadomo Sweets czekał na taka okazję.
w najlepszym wypadku wykręciłby się obowiązkami jubilata, a w najgorszym - zastraszyłby młodziaka wizją spluwy między oczami ;D
nie wiem, a Ty co myślisz?!

Jared przyniósł Boothowi bilety na Flyersów, chociaż wie, ze Booth kibicuje Capitals. (cokolwiek to znaczy ;-)

piegza

Pewnie Booth wykorzystałby sytuację przyjęciową i wymigał się, mógłby ostatecznie wysłuchać S. z miną wisielca; wytłumaczyć, że boli go boląca ręka Bones... Nie wiem, ale straszenie chyba już na Słodko nie działa

Z bilecikami było odwrotnie

Booth nie jest swatką (w oryginale było dostadniej;)) Jareda.

_LG_

a jak było? powiedz po angielsku, proszę!

piegza

już wiem, sorki i se przetłumaczyłam :)

andzia_45

J: So,who else you got for me,Seeley?
B: What am I? Your pimp?:)))
J: Don't think I'm not appreciative.

_LG_

Nie mogłam pliku znaleźć...;) Bo nie wiem, gdzie jest transkrypcja 4 sezonu...

_LG_

Booth nie jest swatką (w oryginale było dostadniej;)) Jareda.

prawda, z boskich ust Bootha podało pytanie retoryczne suponujące jakoby pełnił zawód sutenera.
zresztą Jared nie potrzebuje pośrednika, kobiety same mu się ustawiają w parze ;)))

za co, tak nabardziej, oberwał Jared od Brennan? (ze szczególnym uwzględnieniem rozmowy w barze :-)

piegza

J. oberwał z kilku przyczyn:
1) wykorzystał Bootha do. Ten uratowałmu karierę za cenę swojej(RICO), a J. nawet nie okazał wdzięczności, tylko rażącą arogancję.
2) Swymi insynuacjami sprawił, że Bones miała Bootha za przegranego. Osobę, która sabotuje swoje przedsięwzięcia by nie błyszczeć.
3) Najbardziej zaś Bones bolało, że uwierzyła Jaredowi i że jej wymówki
wobec Bootha mogą zaprzepaścić ich wcześniejsze porozumienie. Nie będą już sobie ufać jak wcześniej...
4) Jared dostał też bo jest frajerem:)))

Kto odpowiadał za to,iż Bones została ranna w 4x09?

_LG_

no, jak to, kto? pewnie chciałabyś, żebym zwaliła wszystko na miłego pana przestępcę albo na tego drugiego, przytojnego??? otóż nie! Brennan nagrabiła sobie sama, własną niewyparzoną.... buzią! przecież ten przystojny powiedział: "nie teraz, kobieto!", bo został pouczony wcześniej przez miłego pana przestępcę, że lepiej nie wdawać się w dyskusję z terrorystą, jeśli się nie jest mistrzem negocjacji. ale Brennan OCZYWIŚCIE wie lepiej i uparcie zagaduje tego przystojnego, że może to ona strzeli, że niby ona jest dobrym strzelcem, a jak nie, to nich się zamienią pukawkami... w tym momencie miły pan przestępca miał dosyć jej marudzenia, machnął zniecierpliwiony ręką i mu przez przypadek nabój wyskoczył w lufki i niechcący trafił tę przemądrzałą marudę w ramię. i dobrze jej tak! na drugi raz niech nie zagaduje przystojynego uzbrojonego w wielką spluwę i celującego w miłego przestępcę, który, jak się okazało, nie był tak cierpliwy jak ten przystojny, ale o nim słyszałam, mówią czasem Angel, no fakt, cierpliwość ma facet anielską!
to tylko jej wina, mogła trzymać buzię w ciup!

podaj 3-5 przykładów prawdziwych schorzeń psychicznych ukazanych w serialu.

piegza

Piegża, Ty to mi zawsze coś wynajdziesz... Oglądając serial nie zwracałam uwagi na takie rzeczy. Na choroby zwracam uwagę jak lookam na Grega House'a;))). Znalazłam tylko parę fobii i naciągane schorzenia mózgu/układu nerwowego. Totalnie się na tym nie znam...

1x04 choroba Creutzfelda – Jacoba (CJD)
1x18 kiła (syfilis) – House mówił, że jest też kiła układu nerwowego;)))
3x05 - coulrofobia, klaustrofobia. Coś mi świta też arachnofobia i ofidofobia
4x05 - syndrom Ehlers-Danlos, mizofobia

Mogłabym w odwecie męczyć Cię syndromami mającymi związek z kosteczkami, ale taka nie jestem...

Na co chorował największy fan Brennan - Oliver?

_LG_

nie wiem, czy to choroba, ale miał omdlenie neurogenne czy atak wazowagalny na widok krwi (?)

ilu było kanibali w Kościach do tej pory?

piegza

Choroba, nie choroba, ale przypadłość.

Policzmy kanibali:
1x04 - doktorek z Aurory
3x01 - nastolatek z diamentową wstawką na zębie
Nie wiem jak liczyć 3x08 i 3x15 - mamy tam ucznia (tego na motorze), Gormogona seniora (tego z domu opieki) i Gormogona - tego od szczęki z kłów...
Pominęłam kogoś?

Ten Przystojny uważa, że: Kobiety z FBI są szpetne i mają wąsy (ugly FBI woman with a moustache).

_LG_

ej, to nie Pan Przystojny, tylko jego podróba tak uważa ;)

dlaczego Brennan chciała iść z Jaredem na imprę?

piegza

a) Bo potrzebował pięknej, chętnej i inteligentnej uwieszonej na ramieniu
b) A dlaczego nie, skoro Edison dawał sobie bez niej radę?
c) bo Przystojny twierdził, że nie ma nic przeciwko
d) bo chciała wypytać Podróbkę o Przystojnego
e) bo chciała poobserwować ludzi władzy w sytuacjach realaksacyjnych

Dlaczego Podróbka naciskał, że chce iść z Bones?

_LG_

bo fajna jest, łada, mądra i nie ma wąsów. fajnie jest też starszemu bratu zrobić na złość i jego laskę zabrać na imprę. tym bardziej, że chętna ;)

ile razy Booth widział Brennan ubraną "na imprezę"?

piegza

Dzień statystyczny jak rozumiem....

1x04 - na tańcach, ale to się nie liczy, bo ubrana była zwyczajnie
1x05 - na końcu
1x06 - w klubie - były ciuszki i odmienny stan świadomości
1x15 - na końcu w szpitalu
2x08 - sam wybrał jej kieckę; jako Roxie ciągle chodziła ubrana jak "na imprezkę"
2x21 - na ślubie
3x05 - przebrania - Wonder Woman i Zezulec
4x03 - jak ją zdybał z Jasonem i na końcu jak przyszła na terapię
Nie wiem, czy to wszystko...

Wzajemne przerywanie sobie randek przez B&B. Też w celach statystycznych;)

_LG_

przepraszam, naprawdę nie sądziałm ,że tego tyle było, ja myślałam tylko o 1x05 ;)

brakuje mi pomysłów merytorycznych, czekam z utęsknieniem na świeże mięsko ;D

piegza

Nie gniewam się i też mięseczka wypatruję...

_LG_

1x02 - Brennan wpada do Bootha; gospodarz i blądi są niekomletnie ubrani
1x06 - amfetaminowa Brennan i Booth wyrwany z kolacji z blądi
1x08 - nie dosłownie, ale Booth przerywa Brennan upojny czas z Michaelem
1x15 - Booth sprawcą tego, że randka się nawet nie zaczęła
2x05 - telefon Bones sprawia, że Booth czuje się niezręcznie, chociaż jest z matką własnego dziecka ;)
2x10 - Brennan na kolacji ze strażakiem-bratobójcą i Booth z kajdankami
2x16 - Booth-podwójnym intruzem na łodzi Sully`ego
4x03 - Brennan o poranku rozczochrana i Marc w ręczniku, Booth z kawką; Brennan z gejem-Jasonem, wścibski Booth i zacukany Sweets

nie wiem, czy już wszystko. myślę, że większość ;)
aż się boję zadawać ;D

wymień ważne lodówki ;)

andzia_45

Ale sie Piegżynator napracował! Szacun:D
Co to je "zacukany"?

1x08 - Booth sprezentował Bones lodówę ze zwłokami wprost ze śmietniska i przyjrzałsię nowej lodówie Costellos
1x14 - gostek od rozdrabniarki zamknął brata wiadomo w czym
2x11 - Bones wspomina bratu coś o piwie w lodówce
2x12 - była żona Eppsa straciła dla niej głowę
Nic więcej mi nie przychodzi do głowy...

1 seria - zwierzaki konsumujące ofiary (ohyda).

_LG_

oooo,a wybuchająca lodówka w domu Brennan to pies??????

zacukany=zaskoczony+zniesmaczony+zawstydzony+zaniemówiony+gościu robi rybkę+wybałusza oczęta
czyli total zaskok albo total szok, albo total wpadka ;)
niestety, nie znam etymologii tego wyrazu w moim słowniku czynnym ;D

piegza

Holender! Nie pies. Przeoczyłam najważniejszą, przez którą Booth o mały włos nie został pogrzebany...
Co do zacukany - to kapuję - to coś jak "zrobić karpia".
Idę na spacerek. Pozdr.

_LG_

aha, albo nie pamiętam, albo w 3. serii Booth i Brennan nie przerwali sobie ani razu randki. chyba ta seria jakoś mało randkowa była ;)

1 seria - zwierzaki konsumujące ofiary (ohyda

1x01 - pani była w wodzie, więc pewnie ją tam ktoś podskubywał
1x02 - robaki Zacha (one mają imiona :) jadły spalonego pana, żeby oczyścić kości ;)
1x03 - wrony dziubały chłopca w głowę
1x04 - miś miał w brzuszku kawałki człowieka
1x10 - kojoty skonsumowały pannę
1x15 - ryby, kraby i inne podwodne dziadostwo raczyło się panem w betonowych trzewikach
1x16 - szczury posilały się panią, aż Brennan musiała je rozstrzelać
1x20 - rak jadł pana wykorzystanego na przeszczepy

toż samoż w dwójceż, proszęż :)

piegza

Allle zzzmmmmarrzłam. Też zdziwiłam się, że w 3 serii mieli post, ale tak wyszło;)
Doskonale - jeszcze kojoty były w 1x17. Rak też sie liczy? Makabra...

2xo2 - żyjątka wodne o bliżej nieokreślonej nazwie
2x04 - doberman - nie tyle się posilał, co roznosił; a w kopalni szczury
2x08 - coś wysępiły sępy
2x13 - aligator, choć słyszałam też głosy powątpiewania w jego aligatorowatość. Są osoby, które twierdzą, że to krokodyl. Prawda jest taka, że w tej części kraju występują aligatory i krokodyle amerykańskie, a pyszczek Eugena był raczej typowy dla aligatorów, niż krokodyli.
2x14 - chyba szczury
2x15 - 1) kraby, rybki i inne wodne głodomory; 2) szczury; 3) mrówki ogniste
2x20 - szczury i inne nienazwane szkodniki
2x22 - mułowe stwory.

Ciągniemy ten makabryczny temat?

_LG_

przepraszam kojoty za uchybienie ;DDD
kobieto, jak wymyślisz ciekawsze działania statystyczno - rozrywkowe, to Cię ozłocę!!!!!
a jak nie wymyślisz, to dawaj dalej ;DD

piegza

Tudno wpaść na coś odkrywczego, jak przemaglowałyśmy tyyyle tematów.

Biżuteria znaleziona przy ofiarach, która przydała się podczas śledztwa. 2 przykłady, lub jak znajdziesz, to oczywiście więcej.

_LG_

1x06 - wyrwany kolczyk z pępka
1x19 - kolczyk Brennan, ale się nie przydał ;)
2x01 - sygnet, którego nie zdjął pan-warzywo
2x02 - naszyjnik z wyznaniem miłości do psa
2x13 - łańcuszek panny zjedzonej przez gada
3x11 - wielki numer koszykarza
4x08 - sygnet artysty

Hodgins pod krawatem? Widziałaś coś takiego? Jeśli tak, to w jakich okolicznościach? (jeden przykład, j e d e n) ;D

piegza

Dużo znalazłaś... zachodzę w głowę, kiedy Jack był pod krawatem. Nawet na ślubie miał muchę (nie mięsną ma się rozumieć). Do sądu w 2x14 nie założył, na pogrzebie w pilocie nie miał, ani nawet na pogrzebie Bootha. Już wiem! 2x19 - jak się oświadczał!!! Offf.

Na ślubie Hodginsa i Ange Booth miał w klapie marynarki różę herbacianą.

_LG_

róża była biała.

podaj trzy przykłady, kiedy to Brennan sama przesłuchuje świadka
(ja pamiętam przesłuchanie dziecka1, nastolatki2 i faceta3, ale może jeszcze coś wynajdziesz).

piegza

OK - zerknijmy
1x05 - dziecka
2x03 - tu chyba te nastolatkę
2x05 - kobietę i jej synka - poszła do nich do domu bez Bootha
2x15 - faceta - Olivera

Brennan coś komuś podwędziła? Pamiętam o zdjęciach i kościach, a może przypomnisz cobie coś innego.

_LG_

w 3x08 sama przełuchiwała też "Old-ridża" ;), tego przemądrzałego, który uważał Bootha za głupka

1x01 - guma senatora
1x21 - papieros ze szpitala wojskowego
2x16 - kość chińską
3x07 - zdjęcie rodzinne

męczy mnie to od wczoraj: Booth lubi(ł) konkretne blondynki. proszę, LG, wytłumacz mi, co w takim razie widział w Cam? dlaczego z nią był?

piegza

pomyłka, Oldridż był w 3x06

piegza

Tak, w 3x06... zapomniałam o tym.

Nie wszystkie jego byłe to blondynki. Weźmy taką Amy Morton (1x07) - typową blondi nie była - http://www.imdb.com/name/nm0498956/
W postaci Cam widzę pewne nieścisłości. Z początku 2 serii była mowa, że B&C znają się z pracy i że łączył ich romans. Potem wracaja do siebie i nie wracają... takie koleżeństwo z profitami do zatrucia Cam. Teraz Cam zrobiła się milutka dla B&B i wylatuje z rewelacją, że zna Boothów 15 lat... trochę się to wszystko nie klei.

A co do romansu, to Cam nie jest blondynką, nie jest prawniczką, ale z jego byłymi łączy ją jedna sprawa - wszystkie były związkofobiczkami. Nie wiem jak wytłumaczyć ich romans, bo mnie samej trudno to zrozumieć. Może Booth szukał urozmaicenia w siągu między bondi X i blondi Y pojawiła się CAM. Cam też się nie trzyma schematów - patrz Gray.

Najdziwniejsze (wg Ciebie) zachowanie Sweetsa.

_LG_

muszę oprotestować Amy Morton, nie zostało udowodnione ponad wszelką wątpliwość, że byli ze sobą! ;D

a Cam to też taka trochę samica Alfa, samodzielna, mądra, nie da sobie w kaszę dmuchać. Booth takie lubi..., a ona lubi dużych facetów, więc...

Sweets najdziwniej zachował się w domu tego od kompulsywnej 12, gdy próbował się wczuwać w skórę wariata 4x05.

tera Twój Sweets.

piegza

Wymieniłaś najlepszy i niepowtarzalny motyw:D. Mogę jedynie przytoczyć małe dziwnostki i śmiesznostki:
- niepoważne powitanie Graysona
- przecenienie swych możliwości podczas bijatyki koło śmieciarki (Yanks)
- sposób, w jaki chciał uniknąć uniesienia przez Daisy (4x03)
- kichanie w kombinezonku (4x03)
- czerwienienie się po stwierdzeniu "you're hot"

Brennan zna stare filmy i dawne gwiazdy kina, a nie ma pojęcia tylko o współczesnych zjawiskach popkultury (2 przykłady).

piegza

"Old-Ridż" i po solarium;))))

_LG_

cze,
i jeszcze z jakim wyczuciem Sweets wpychał się między wódkę a zakąskę w 4x03 ;D

stare zna:
"Skarb z Serria Madre" i Clara Bow
nowych nie zna:
Charlize Theron, "Fight Club", "Archiwum X", "Blair Witch Project", "Egzorcysta"

Sweets namawiał Hodginsa na karaoke, mówiąc, że Jack powinien spróbować, bo zapewne ma piękny tenor. 4x10

andzia_45

Hejas,
Sweets namawiał Jacka, ale chwalił się swoim własnym głosem (a przynajmniej ja tak zrozumiałam;))

4x11) Brennan ma radykalne poglądy nt. nieletnich morderców.

_LG_

ten tekst Sweetsa o pięknym tenorze też jest fajny i ...dziwny jak sam Sweets ;)

tak, wszystkie rozpieszczone bachory, ktore nigdy nie ponosiły konsekwencji swych czynów, nawet za morderstwo, najchętniej posłałaby na krzesło ;))) no, może nie na krzesło, ale życzyłaby im takiej samej kary, jaką wymierza się dorosłym.

przemaglujmy 3. serię ;)
podaj 5, Twoim zdaniem, najgorętszych, najbardziej zbliżających emocjonalnie momentów Brennan i Bootha lub po prostu Twoich ulubionych z sezonu nr 3. w skali od 5(naj,naj) do 1.