PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=233995}

Kości

Bones
2005 - 2017
7,6 78 tys. ocen
7,6 10 1 78243
7,2 4 krytyków
Kości
powrót do forum serialu Kości

Otwieram Królestwo Piegży i LG 2 ;]

piegza

Jak ma być prywatnie, to dobrze... 3 serię oceniam jako dobrę, ale goreszą niż 1 i 2. Najmilsze są sesje ze Sweetsem i końcówki. Mam wybrać 5 kawałków ocenianych najwyżej?

2x03 - końcówka, w której Booth pokazuje jak nieskromny być potrafi
3x04 - "jeżeli nie byłoby nigdy więcej morderstw, to prawdopodobnie..." itd o kawie;)
3x10 - zajęcia z garncarstwa
3x15 - sekwencja z pogrzebu i rozmowa B&B ze Sweetsem - jak Booth przekonuje, że to Sweets powinien był dostać
3x13 - ulubiony w całości. Zwłaszcza zaś początek z Caroline, super kawałek w sądzie - jak sądzie przesadza B&B...

Pytanie takie samo. Podaj też swój ulubiony odcinek z 3.

_LG_

nie 2x03, ale 3x02...

_LG_

momenty:
5 - końcówka,a w niej absolutnie emocjonalna, mimo argumentów racjonalnych, obrona Seeley`a przez Brennan z 3x04
4 - "padnij" w wykonaniu Bootha w 3x01
3 - rozmowy B&B w "stajni kucyków" w 3x03
2 - pytanie Bootha o miłość Brennan w czasach liceum i późniejsze wynurzenia Bootha na temat podbojów w 3x07
1 - uścisk i spojrzenia z 3x13

ulubiony z 3 - baby Andy kontra Brennan ;D

w których odcinkach morderstwa miały jakiś związek (nawet bardzo luźny)ze sportem?

piegza

Sport

1x01 - Cleo grała w tenisa; dzięki otrzymaniu tego szczególika Booth i Cullen uwierzyli w nieomylność Bones
1x04 - ofiara wspinała się, a Charlie zaprawszał Bones na narty i nie tylko
1x16 - morderca i jego kumpel też się wspinali
2x01 - ofiara była sportowcem (koszykarz?)
2x04 i 2x12 - Brennan-Epps - prowadzą grę
2x07 - konkurs piękności to też rywalizacja
2x08 - tutaj wiele sportu, krwawego sportu
2x14 - Tim gra w kosza, a Bones ogląda
2x15 - jeden z morderców grał w golfa
2x16 - właściciel Skaczącego Osła trenował sztuki walki
2x17 - księżulo uczył dzieci karate
3x02 - ofiara była mamuśką piłkarki
3x11 - koszykarze, pomponiary
3x14 - Tommy był trenerem
To chyba większość.

Odcinek 1) najsłabszy i 2) najbardziej przez Ciebie nielubiany z 3 serii.

_LG_

LG, skarbie, myślałam, że się ograniczysz do trzeciego sezonu, a Ty jak zwykle z rozmachem ;))) sory, że nie napisałam :(

dodałabym jeszcze motocyklistę właśnie z 3x10.

niestety, w obydwu konkurencjach wygrywa 3x15 :

piegza

Podaj proszę przykład, bo nie bardzo wiem, o co biega:)

_LG_

w czym się pomylił albo podał nieprawdziwe informacje, albo czegoś nie wiedział...

piegza

To już jutro, bo mam 3 dziś powyżej uszu;)))
Branoc;)

_LG_

jutro mnie zamykają w klatce na cały dzień i pół nocy, dozo może w niedzielę :{

piegza

Ok. Pomyślę w tym czasie o niedopatrzeniach Z.A.

andzia_45

Najważniejsze pomyłki Zacka z 3 serii:
3x01 – w domyśle; pomylił się wyjeżdżając do Iraku. Nie wiedział, że nie wszędzie się może zaaklimatyzować jak w Instytucie.
3x15 – pomyłka w obliczeniach projektowanego wybuchu dywersyjnego i mylne założenia logiczne odnośnie uczestnictwa w spisku Gormogona. Ta pomyłka tworzyła jego, najbzdurniejszą moim zdaniem, motywację uzasadniającą jego przejście na ciemną stronę mocy.
3x03 – mniej ważna, choć wg Jacka istotna - pomylił melony z kantalupami

(min)5-10(max) przykładów miejsc znalezienia ciał ofiar uzasadniających działania na szczeblu federalnym.

_LG_

czółko, Pszczółko ;)))

pomyłka, do której przyznał się sam Zach, to niedostrzeżenie, że czaszkę Kirby`ego dziabnięto narzędziem z rękojeścią (3x13).
tam Clark zrobił hokus-pokus z barwnikiem.

po przeszukaniu wiad. na temat FBI i jej kompetencji ws. zabójstw
(boję sie, że zaczną mnie sprawdzać, bo coś często kręcę się po stronach firmy Bootha ;))) stwierdzam, że nic nie wiem, a więc
ciało ofiary zazwyczaj jest znajdowane:
- na terenie cmentarza
- w wybuchniętym samochodzie
- w niedźwiedziu lub aligatorze
- na lotnisku
- w morzu lub w rzece
- w lesie
- w kanałach międzystanowych
nie wiem, jak to uzasadnić, więc oddaję Ci głos, LG ;)))

które zbrodnie z trzeciego sezonu nie były popełnione w afekcie?

piegza

Hejka!
Nie znam się na kompetencjach poszczególnych agencji rządowych, ale patrząc na nasz serial mozna dojść do wniosku, że są przestępstwa, które z uwagi na ich zasięg (w kilku stanach 1x20) czy specyfikę (porwanie, zamach bombowy)z góry podlegają jurysdykcji federalnej. Podobnie jest z miejscami, w których odnaleziono ciała (parki miejskie, litniska, cmentarze, budynki federalne).

Zapomniałam o procesie i mylnej identyfikacji narzędia zbrodni.
Zaraz zajmę się naturą zbrodni...

_LG_

zabójstwo w afekcie - czyli zbrodnia dokonana w stanie silnego wzburzenia usprawiedliwionego okolicznościami

- 3x04 - obydwa zabójstwa były w dużej mierze splotem niesprzyjających okoliczności
- 3x05 - zabójstwa planowane
- 3x06 i 3x12
- 3x01, 3x08 i 3x15 - cała sprawa Gormogona wynikała z chłodnej kalkulacji.
Prawdę mówiąc wcale nie jestem pewna swej odpowiedzi...

Wiesz, że wielu psychologów twierdzi, że żarty są sposobem zamanifestowania naszych ukrytych pragnień - Bones z dzisiejszego odcinka.

Z czego żartuje Booth?

_LG_

Wiesz co Piegża? Wymyślamy na siłę... Poczekajmy na świeże mięsko i nie odgrzewajmy starych kotletów;), bo po odsmażanym dostaniemy zgagi...

_LG_

ołkej!
udało nam się zamęczyć własnego konika. ale tylko trochę ;)))

Booth jak zwykle żartuje z Brennan, która jakoby mu się oświadczyła. czy to jest jego ukryte pragnienie?

piegza

to śmiało postawione pytanie nosi znamiona pytania retorycznego ;)
jest bardziej skierowane do scenarzystów...

piegza

Ciekawe zaś, że Bones jedyny raz użyła swego humoru właśnie na Boothu;)

andzia_45

Jaki wg Ciebie eksperyment Jacka i Zacka budzi największy niesmak?

_LG_

nigdy nie patrzę na to nadmuchiwanie skóry głowy w bezkostnej, bleeeeee
a Ty?

piegza

Mam ten sam problem - przekroczyli granicę... Mielonka przy tym to pikuś.

_LG_

Gdybyś miała wpływ na scenariusz, to zmieniłabyś... ?
- Ja wolałabym by B&B cześciej pracowali poza D.C. - jak Mulder i Scully. Jak Bones i Booth wyjeżdżają, od razu tyle się dzieje (patrz Aurora i LV; U.K. - mniej, ale jednak)

_LG_

taaak, wyjazdy i tańce!!! dobrze im się tańczyło, więc tego bym im nie żałowała ;)))
i jeszcze poprawiłabym trzeci sezon, bo zapowiadał się rewelacyjnie, tylko końcówka im się spaprała :(

piegza

Część winy można zwalić na strajkujących scenarzystów, ale tylko część. W House pokręciło się w 4 sezonie; też częściowo przez scenarzystów, ale za to końcówkę sezonu zrobili rewelacyjną - 2 najlepsze odcinki serialu. O Kościach tego nie można powiedzieć. Na "Bólu serca" mozna się istotnie nabawić boleści. Najbardziej denerwuje mnie ich wymysł odnośnie Zacka. Mogli go pożegnać bez tych cyrków i przypisywania mu dziwnych powodów działania. Człowiek wychowany w wielodzietnej, kochającej rodzinie nie zostaje psychopatą bo myśli logicznie, nawet jeśli bywał czasem dziwny i mało emocjonalny...

_LG_

Nie martwcie się Zack wróci, a wraz z jego powrotem rozpocznie się nowa historia miłosna...i wtedy Zack będzie mylił tylko melony z kobiecymi piersiami (a przy tym historia Gorgomona to mały pikuś).

reneskarb

Ciekawe, ciekawe. Reneskarb zawsze takie newsy man sprzedaje, że aż się chce oglądać. Powrót Zacka uzasadnia wakat na miejscu asystenta.

_LG_

Tylko niestety to żart!! Chociaż Zack zakochany brzmi naprawdę ciekawie...mam nadzieję, że nie zrobią z niego geja!!

reneskarb

Skarbeńku, ja Ci wierzyłam;))) trudno... ale i tak jestem ciekawa, czy Zack wróci na dobre, czy tylko bedzie się pojawiał sporadycznie.

_LG_

LG to nie żart! Nie będzie nowego odcinka BONES w tym tygodniu z powodu wystąpienia Prezydenta Bush'a. 22 stycznia będzie za to 2 odcinki - o cyrku i Grabarzu...jest mi tak smutno.

reneskarb

Coroczne orędzie o stanie państwa to ważna rzecz... ponoć;(

ocenił(a) serial na 8
_LG_

a to na osłodę długiego oczekiwania na odcinki :)
http://spoilertv.blogspot.com/search/label/Bones

gainka

Osłoda, choć niewielka;)
Najpierw Święta, a teraz jeszcze Dżordż Dablju... Cierpliwości

ocenił(a) serial na 8
_LG_

LG jest mi równie przykro jak Tobie :) nie mogę się już doczekać nowych odcinków ... ale Booth i jego rosyjski akcent, to może być ciekawe ;) (i pewnie będzie)

gainka

Już wcześniej udowodnił, że zna podstawy rosyjskiego;)))

ocenił(a) serial na 8
_LG_

taa wznosząc toast :))

użytkownik usunięty
andzia_45

Sorki, że wtrącam się, ale mam pewne pytanie-w odcinku 9 sezonu 3 (The Santa in the coś tam) pod sam koniec jest scena, gdy Booth przyjeżdża pod świetlicę (czy coś tam) z choinką i ją zapala( w sensie świeczki, choc jakby ją PODPALIŁ było chyba jeszcze ciekawiej), no ale w każdym razie pokazuje tą choinkę Bones i ona mówi coś w stylu ,,Kocham ten podarunek od ciebie" (czy coś tam-kiepsko rozumiem po angielsku) i jej usta poruszają się, jakby mówiła ,,And you".

Czy ja mam jakąs wyjątkowo bujną wyobraźnie, czy za długo oglądałm wczoraj ,,Kości"???

Odpowiem dyplomatycznie. Ja nie widzę tego "I ciebie", ale nie znaczy, iż tego nie ma. Nie jesteś pierwszą osobą, która zauważyła ten gest. Może Bones poruszyła tak ustami, może szepnęła, a może nie;). Pewne jest jedynie, że nie powiedziała tego głośno. Załączam transkrypcję końcówki odcinka.

PARKER: (waves) Merry Christmas!
BRENNAN:(into the phone) I love my gift, Booth.
BOOTH:(into the phone) Merry Christmas, Bones.
(In the back ground you hear Emma and Hayley exclaim "This is the best Christmas ever!")
-END-

Są jeszcze osoby, które słyczą jak Bones mówi do postrzelonego Bootha 3x14/3x15: "Kochanie". Może i mówi, ale transkrypcja temu przeczy:
BRENNAN: Booth, you're gonna be fine. Really. Come on. Come on, Booth. It's gonna be fine. Come on, Booth. Come on, Booth. No! Oh, come on...

Mam nadzieję, że ta odpowiedź Cię zadowoli. Pozdr.

ocenił(a) serial na 8
_LG_

Przez to pytanie Lady Shadow looknęłam wczoraj na odcinek Santa ... i muszę stwierdzic, że Bones faktycznie poruszyła tam ustami, ale czy to było to, czego wszyscy sie dopatrują, to nie wiem. Ja tam nie wyczytałam tego z ruchu jej ust :)) Mże po prostu nie umiem dobrze czytać z ruchu warg ;p

gainka

Witam! Skoro Dżordż taką przerwę nam zgotował to nadal czekamy na świeże mięseczko...

Pamiętasz może 2 odcinki, w których narzędziem zbrodni była siekierka?

_LG_

witoj, Wesoła jak Szczygiełek LG!

siekierki najchętniej użyłabym, żeby skrócić własne cierpienie.
smętny kurhan na stepie jest weselszy ode mnie o sto milionów lat świetlnych.
achchchchchcchchchcch
niech mnie ktoś.....

(megasmętnie) 2x10 i 4x08

podaj przynajmniej jeden odcinek, w którym początkowe założenie dotyczące przyczyny śmierci, okazało się zupełną pomyłką.

piegza

uuuuuups, a to CO?????
czy to moja klawiatura zwarjjjowała czy ja?

piegza

a teraz???
witoj, Wesoła jak Szczygiełek LG!

siekierki najchętniej użyłabym, żeby skrócić własne cierpienie.
smętny kurhan na stepie jest weselszy ode mnie o sto milionów lat świetlnych.
achchchchchcchchchcch
niech mnie ktoś.....

(megasmętnie) 2x10 i 4x08

podaj przynajmniej jeden odcinek, w którym początkowe założenie dotyczące przyczyny śmierci, okazało się zupełną pomyłka.

piegza

Mnie się zrobiło to samo w "Ankiecie 3" i myślałam,że to przez chodzenie po chińskich stronach, ale to chyba przez Filmweb...

_LG_

hmmmm, chinskie strony ? ;))))

podaj przynajmniej jeden odcinek, w ktorym poczatkowe załozenie dotyczace przyczyny smierci, okazalo sie zupelna pomylka.

piegza

Serio serio. Nie wiem, może koreańskie, wietnamskie lub japońskie... takie dziwne drzewka i robaczki tam były...

_LG_

1x21, 1x05, 2x01, 2x09 (nie podejrzewali, że jeden z bliźniaków popełnił samobójstwo)

Czy ja dziś taka szczygiełkowa? Głowa zaczyna mnie boleć... A tu jeszcze strona wariuje...

Wymień przynajmniej 2 sytuacje, w których faceci powiedzieli Bones,że jest "gorąca" (lub podobne epitety).

_LG_

Wymien przynajmniej 2 sytuacje, w ktorych faceci powiedzieli Bones,ze jest "goraca" (lub podobne epitety)

_LG_

pójdę na łatwiznę:
2x07 - Booth mówi, że jest dobrze zbudowana
4x03 - Sweets mówi, że jest gorąca

poproszę inne sytuacje tego typu, które Ty ewentualnie pamiętasz.

piegza

kurde, jak sie czlowiek przyzwyczai do tych ogonow i innych znaczkow ;)))

pojde na latwizne:
2x07 - Booth mowi, ze jest dobrze zbudowana
4x03 - Sweets mowi, ze jest goraca

poprosze inne sytuacje tego typu, ktore Ty ewentualnie pamietasz.

piegza

Tak dziwnie bez ogonkow...
* Clark w 4x09 (nie ujal tego w slowa, ale juz zaczal mowić i go zatkalo)
* nagi gosc w szatni sportowcow 3x11
Juz wiecej nie pamietam...

Prosze jakies latwe pytanko