PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35584}

Kompania braci

Band of Brothers
2001
8,7 142 tys. ocen
8,7 10 1 141979
8,5 22 krytyków
Kompania braci
powrót do forum serialu Kompania braci

8,5 / 10

ocenił(a) serial na 10

Witam, sądziłem że zobaczę przez te 10 odcinków dobre kino i tak było gdzieś do 6 odc. później to się robi obyczajowy serial o problemach i rozterkach, o przemyśleniach ..... dla głodnych faktów polecam odcinek 11 ( bonusowy ) gdzie są same fakty historyczne ! 8,5 to uczciwa ocena w porównaniu do "dr House" to House wymiata a ten rodzaj kina w tym serialu jest na wysokim lecz nie pierwszym miejscu ! Mimo to polecam ! ! ! !

ocenił(a) serial na 10
kalosz85

hahaha ale i tak dałem 10 za bardzo zżyłem się z bohaterami :)

ocenił(a) serial na 10
kalosz85

I to się chwali ;)

ocenił(a) serial na 10
kalosz85

Nie do końca się z Tobą zgodzę. Owszem pierwsze odcinki różnią się od tych dalszych, masz rację. Bardziej opierają się na akcji itp. Kolejne z kolei zawierają więcej (jak to piszesz) rozterek i przemyśleń. Ale czy przez to te odcinki są gorsze? Nie, one są po prostu inne. W kapitalny sposób pokazują tragizm, bezsensowność wojny i wiele innych rzeczy. Ukradkiem przemycają choć trochę wyższych wartości. Starają się w większym stopniu uwrażliwić widza. Ale są równie dobre.
Porównanie z serialem "Dr House" według mnie jest całkowicie nietrafione. Nie widzę w ogóle płaszczyzny, na jakiej można by porównywać dwa, tak różne od siebie seriale. Ja dałem "Kompanii.." 10/10 z czystym sumieniem. Jest to dla mnie jeden z najlepszych, jak nie najlepszy obraz przedstawiający II Wojnę Światową, nie tylko wśród seriali. Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 10
Florek112

No wszystko by się zgadzało tylko gdzie ja napisałem że coś jest nie tak z waszymi głosami ? Że nie dał bym tyle bo.... w wcześniejszej wypowiedzi nacisk kładłem na tematykę serialu, szykowało się widowisko na skale dobrego dokumentu II WŚ.... a tu zaraz na półmetku robi się prawie melodramat. W połowie odcinków serial skierowany do zniewolonych chłopców hyhy :)(żarcik) "dr House" stad porównanie iż jest to też serial z 10tki TOP no to chyba mają coś wspólnego skoro oba są serialami , są na top i oglądałem, 3 razy za dla mnie wystarczy :)

Pozdro

teraz zabieram się za Dextera i Heroes

ocenił(a) serial na 10
kalosz85

Ale ja nigdzie nie stwierdziłem, że Ty piszesz, że z głosami użytkowników jest coś nie tak. Po prostu nie zgodziłem się ze stwierdzeniem, że dalsze odcinki są gorsze niż początkowe i to wszystko, choć oczywiście Ty możesz takie zdanie mieć, po to forum, żeby dyskutować. Zresztą sam dałeś 10/10 (z sentymentu co prawda). Co do porównania - owszem niby jedno i drugie to serial. Ale dla mnie to jest jak traktor i porsche. Jeden świetnie sprawdza się w pracach w polu, drugim fajnie się jeździ po drogach, a niby i to i to jest pojazdem silnikowym, wyposażonym w cztery koła. Po prostu są to różne seriale i uważam, że porównać obiektywnie się nie da...

użytkownik usunięty
Florek112

Racja.

I dobre to porównanie traktora i porsche xDD