Zbieram informacje na temat 4 filmow(Fight Club,Zodiak,Forrest Gump,ew.Kompania braci) do ustnej matury z j.polskiego.Temat brzmi:"Adaptacja filmowa na podstawie wybranych dziel literackich.Omow na wybranych przykladach".Nasuwa mi sie kilka pytan.Z czego korzystac(bibliografia)?Gdzie szukac informacji(poza internetem)?Przydalyby mi sie numery czasopism filmowy(polskie[Film,Cinema,Kino],zagraniczne[wylacznie w jezyku angielskim])wlasnie z tego okresu,kiedy film ukazal sie na ekranach kin(prosilbym o wielka pomoc w tym aspekcie-nie wiem,gdzie moge dostac tak stare wydania-w bibliotekach nie ma tak wielkiej kolekcji).Jakie sceny moge porownac z ksiazki i filmu(rozniace sie i podobnie)?Od czego zaczac,na czym skaczyc.Czekam na cenne rady i informacje.Z gory dziekuje
Tematy sa takze na forum 3 pozostalych filmow/serialu!
PS;Wiem,ze pojawil sie taki temat na forum KB,jednak nie jest wystarczajacy...
Jeśli chodzi o Kompanie Braci to napewno musisz przeczytać (chyba,ze czytałeś) Kompania Braci Stephena Ambrose'a moze biografie Majora Wintersa Lare'ego Alexandra
Mam juz przeczytane wszystkie ksiazki,chce tylko zrodla informacji,recencje,ciekawostki.Takie rzeczy,o ktorych moge mowic na maturce;]