PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=35584}

Kompania braci

Band of Brothers
2001
8,7 142 tys. ocen
8,7 10 1 141960
8,5 22 krytyków
Kompania braci
powrót do forum serialu Kompania braci

Książka

ocenił(a) serial na 10

Czytał ktoś książkę Kompania Braci?? Warto?

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

Nie ja nie czytałem ale przeczytam .
Opiera sie nafilmie te same imiona nazwiska co w filmie czy zmienione ????

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

To serial opiera się na filmie. Co do w/w zadanego pytania. Tak warto przeczytać książkę. Jest rewelacyjna, polecam także inny tytuł z półki Stephena Ambrose'a a mianowicie "Obywatele w mundurach".

pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

Książka jest niesamowita:) Wprawdzie scenariusz jest bardzo dobrze odtworzoną ekranizacją książki, jednak książka daje nieco inny, szerszy obraz całej historii. Na dodatek fantastycznie napisana.

Polecam!;)

ocenił(a) serial na 10
p4welo

ok przeczytam jak taka dobra pozdro
a czy bochaterowie w książce mają takie same nazwiska co w filmie

ocenił(a) serial na 10
kamilukolos

Oczywiście;) Tu wszystkie wydarzenia/postacie są całkowicie zgodne z faktami.

ocenił(a) serial na 10
p4welo

oooooo to tym bardziej ją przeczytam moją ulubion postaciom jest Malarki i inni zresztom też

ocenił(a) serial na 9
bartusezg

Ksiąźkę czytałem jest świetna naprawdę warto przeczytać,jest teź wydana ksiąźka o źyciu mjr.Dicka Wintersa pt."Największy brat" powinniście po nią sięgnąć

ocenił(a) serial na 10
cjack

Cjack, a miałeś okazję przeczytać również kompanię spadochronową davida kenyona webstera? Zapewne pamiętasz jego osobę ;) polecam książkę.

ocenił(a) serial na 9
bartosz18

Tę książkę również przeczytałem.

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

Absolutnie warto. Za aktorstwo, muzykę, realizm, efekty, podejście do tematu, jeszcze raz aktorstwo.
Jeden z niewielu filmów i seriali o 2 wojnie, tak oddający klimat tamtego okresu.
Co do książek to czytałem wszystkie od Kompanii Ambrose'a, Największego Brata Winters'a i oczywiście Kompanię Spadochronową Webster'a. Kapitalnie uzupełniają się.

bartusezg

Nie, kurna warto, tylko trzeba przeczytać, no!

ocenił(a) serial na 10
forek23

ja wlaśnie czytam , jestem na rozdziale jak 101 walczy okrążona w Holandii ,

Książka jest wciągająca !

ocenił(a) serial na 10
bartusezg

czytałem. Genialna książka i jej świetna ekranizacja w postaci tego serialu. Polecam najpierw książkę, a zaraz po niej machnąc sobie serial :-)

ocenił(a) serial na 10
kpienio

Mam pytanie.Chciałem kupić książkę w empiku,są tam dwa tytuły "Kompania Braci" oraz "Kompania Braci.Od Normandii do Orlego Gniazda Hitlera"czy one się różnią tylko datą wydania?Jedna jest z 2001(obecnie niedostępna) a druga z 2009.

ocenił(a) serial na 10
oeet

ja czytałem wersję "Kompania Braci.Od Normandii do Orlego Gniazda Hitlera" wydawnictwa Magnum z 2012 (zielona okładka, czerwony napis). Jest kilka błędów edytorskich ale to szczegóły. Nie wiem jak to się ma do samej "Kompania braci" bo nie miałem w rekach - więc nei mogę porównac.

ocenił(a) serial na 10
kpienio

Dzięki bardzo za informację