Pamiętam jak w gimnazjum ostro to oglądałem. Świetna bajka, mistrzostwo naprawdę. Dramaturgia, wątki miłosne, mnóstwo akcji i bohaterowie.! Złoty to był mój faworyt.
Pytanie, jak się to wszystko skończyło ??
Oglądałem to całe "megacykle" temu ale pamiętam że wywiązała się jakaś bójka pomiędzy Megatronem a Optimusem którą wygrał ten drugi i całej ferajnie udało się jakoś odlecieć z planety a Megatron był przywiązany do dachu statku i darł ryja. Tak zapamiętałem koniec.
A to nie skończyło się tak że oni wszyscy zostali zawieszeni w czasie czy coś takiego,po wejściu do jakiejś jaskini lub góry. Ja pamiętam taki koniec ,ale nie jestem pewien bo oglądałem to wieki temu, i pamiętam tylko urywki. A to mógł być jedynie koniec jakiejś serii. ale równie dobrze mogło się to skończyć tak jak ty piszesz.
Skończyło się dokładnie tak jak pisał regal20. Ocalałe Maksimale czyli Optimus, Cheetor (Gepardon), Rattrap (Szczurotron), Rhinox (Nosoron), Blacharachnia (Arachna) i Silverbolt (Srebrzysty Grom) opuścili Ziemię na pokładzie promu ratowniczego statku Arka. Odlecieli z jedynym (jak im się zdawało) pozostałym przy życiu Predaconem - Megatronem.
Nie wiedzieli, że na Ziemi udało się przeżyć Wespinatorowi (Osatorowi), który został władcą pierwotnych ludzi. Największa niedojda okazała się największym wygranym;)